zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Stereotipi regionalnog zrakoplovstva

U regiji u kojoj se i 75 godina nakon II. rata bavimo ustašama i četnicima, u kojoj je glavna preokupacija „tko ima većeg“, gdje su predrasude modus operandi, stereotipi su nešto sa čime se autor mora svakodnevno boriti. U našoj regiji glas razuma uvijek je na tapeti. Pa ste jedan dan srbofil, izdajica domovine, a drugi ustaša i srbofob. I dežurni napadači ne mogu se dogovoriti da ne možete biti istovremeno četnik i ustaša.

Mi smo se čak spremni i poklati radi velikana Nikole Tesle koji je daleko iznad Srbije, Hrvatske i cijele regije zajedno, pa je zato i otišao u Ameriku. On je više Amerikanac, nego Srbin ili Hrvat. Čovjek je vidio ovdašnji čemer, pokupio krpice i otišao tamo gdje je nešto mogao napraviti. Tesla je rođeni Srbin, odrastao i školovan u Hrvatskoj (Karlovcu) koji je rekao „ponosim se svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom“, ali jedna strana će gorljivo zagovarati da je on Srbin i čak osporavati da je rođen u Hrvatskoj, a druga će brojiti krvne zrnce da dokaže da on nije Srbin ili bar da mu je čukundjeda bio polu-Hrvat pa ima XY% hrvatske krvi. I prvi će citirati samo prvi do rečenice „ponosan sam svojim srpskim rodom“, a zanemariti drugi dio, a drugi će naglašavati „ponosan sam svojom hrvatskom domovinom“ i namjerno izostaviti prvi dio rečenice. Treći će sve snage uporabiti da dokažu da Tesla ništa takvo uopće nije rekao.

Veliki Miroslav Krleža je rekao „sačuvaj me bože srpskog junaštva i hrvatske kulture“. I to bi bilo to, zapravo ova rečenica govori sve! Još jedan velikan ovih krajeva Đorđe Balašević rekao je „Krivi smo mi što smo ih pustili“. I upravo zato ovaj današnji članak ima smisla.

 

Hrvatska

Prvi sereotip koji me najviše veseli u Hrvatskoj je da „Croatia u Hrvatskoj jedina leti zimi“. Ovo ne da nije točno nego je istina upravo potpuno drugačija. Prije Covida-19 u Zagrebu je bilo 20 linija Croatie i 21 linija ostalih prijevoznika, u Splitu 4 Croatie i 8 ostalih, u Dubrovniku 2 Croatie i 8 ostalih. Ukupno ostali prijevoznici su u Hrvatskoj imali 48 linija, a Croatia tek 26. Dakle, skoro duplo više letjeli su ostali, spram nacionalnog prijevoznika. No, ova činjenica je potpuno nebitna vodstvu Croatie, da kao papiga svake godine ovo ponavlja te joj je to izgovor za katastrofalne rezultate u poslovanju.

Drugi od mojih najdraži stereotipa je „sezonalnost ubija Croatiu“. I da se razumijemo to nije pogrešno. Svi faktori u Hrvatskoj (hoteli, turističke zajednice, restorani, autobusni prijevoznici, turoperatori, Ministarstvo turizma…) morali bi daleko više raditi da se sezonalnost smanji. No, pritom kompanija namjerno zanemaruje činjenicu da najveći broj od preko stotinu kompanija koje lete u Hrvatsku ima jednak problem sezonalnosti. Svi oni lete samo u top sezoni prema Hrvatskoj. Među kompanijama koje nemaju ni jedan jedini let zimi su i najveći prijevoznici u Hrvatskoj: easyJet, Ryanair, TUI, Norwegian, Trasavia, SAS, Jet2, Volotea idr. Volotea primjerice 60% svih svojih linija ima sezonskih, pa je svejedno povećala prihode za skoro 30% i profitabilna je od 2014. godine. Zašto njima sezonalnost nije izgovor kao upravi Croatije?

I tu dolazimo do trećeg stereotipa Croatie gdje kaže da su oni zaslužni da se hrvatski aerodromi ne zatvore zimi. Na stranu činjenica da na hrvatske aerodrome lete i druge kompanije zimi (v. gore), pa i činjenica da nema Croatie da bi već uletjeli stranci i Trade Air u daleko većem broju, no Croatia za to dobiva preko 10 milijuna EUR PSO-a svake godine. Da se razumijemo, ja nisam protiv PSO, upravo suprotno, samo naglašavam da bi Croatia bez ove pomoći imala još daleko većih problema sezonalnosti, i tu je u boljoj poziciji nego konkurencija koju takvu pomoć nema, pa ne lete ni jedan jedini let u Hrvatsku zimi, nego radi toga avioni koje koriste u Hrvatskoj stoje prizemljeni više zimskih mjeseci. I profitabilni su i bez zimskih letova i sa prizemljenom flotom. Nevjerojatno je da uprava Croatie ovaj kvazi-argument toliko ponavlja i da ga njeni vlasnici (vlada), mediji i javnost uvažava. Iako je notorni nonsens u korelaciji sa konkurencijom.

Četvrti stereotip je najveći nonsens „Croatia na domicilnom tržištu ima najgoru konkurenciju u Europi“. O Bože, istina je upravo suprotna. O količini baza Ryanaira, Wizz Aira i easyJeta, te broju linija ostalih prijevoznika na matičnom tržištu uspješnih LOT-a, Finnaira, airBaltica, Air Malte, Icelandaira, Iberie, Aer Lingusa i ostalih ne treba ni govoriti. Dovoljno je samo pogledati regiju, Wizz Air će ove godine imati 265 tjednih letova, samo za Beograd letjet će 41 tjedni let na 15 linija, ukupno 30 stranih prijevoznika leti za Beograd; za Skopje čak 82 tjedna leta na 32 linije. Podgorica je preplavljena stranim prijevoznicima, Priština ima 16 stranih prijevoznika koji ostvare 36 linija, Wizz je otvorio bazu u Sarajevu. U Ateni čak 63 konkurentske kompanije lete na čak 196 linija, uz Aegean još 4 kompanije imaju hub ili bazu u Ateni (Ryanair, Sky Express, Elinair, Volotea), niz kompanija imaju baze i stotine linija i na ostalim aerodromima matičnog tržišta Aegeana… Svu tu silnu konkurenciju Croatia ni izbliza nema, posebno u svom glavnom hubu Zagrebu.

Peti stereotip je „Croatia nije kriva, krivi su svi ostali“. Ma naravno, stereotip koji je imao i LOT i AirBaltic i Air Malta… prije nego što su se restrukturirali, pribrali i krenuli raditi kvalitetno i profitabilno.

Na ovaj stereotip se nadovezuje i strereotip „bez Croatie se ne može, propao bi hrvatski turizam“. Štogod!!!! Croatia je pala na samo 16% tržišnog udjela u Hrvatskoj u VIII. mjesecu, a na samo 21,9% na razini cijele godine. Skopje i Priština su pokazali kako se bez nacionalnog prijevoznika može. O Budimpešti, Bratislavi, Larnaci, Tirani, Talinu, Vilnijusu da i ne govorimo.

Konačno posljednji stereotip Croatie je opće ludilo, a u njemu management tvrdi da se na ovako malom tržištu ne može biti profitabilan. I pritom uprava namjerno zanemaruje primjere airBaltica, Air Malte, Aegeana, Icelandaira, Luxaira, koji su svi profitabilni na malenim, pa neki od njih i manjim tržištima od Croatie Airlines.

No, ima Hrvatska i stereotipe koji nisu povezani sa Croatijom. Jedan od njih je da je Zagreb aerodrom za „ekskluzivne kompanije“ i da time odskače od regije, pa i od Beograda. I pritom se poziva na letove Iberie, Britisha, Emiratesa, KLM-a, Air Francea, TAP-a, Air Canade, Air Transata, Koreana… Jasno, pritom se zaboravlja na činjenicu da niz kompanija koji lete za druge aerodrome, posebno Beograd, ne lete za Zagreb, kao što su Swiss, easyJet, Wizz Air, Belavia, Norwegian, Luxair, Pegasus… Konačno Air France je došao u Beograd 2019, KLM dolazi ove godine, vrlo skoro doći će i British, te Iberia. Za sada jedina prednost Zagreba su long-haul letovi Emiratesa, Air Canade, Air Transata i Koreana, no ovo je nešto što je Zagreb izgubio u Covidu-19 (2020) i neće se tako skoro vratiti.

Stereotip koji se čuje u Dalmaciji je da je, eto, Zagreb otišao u koncesiju, ali da se to ne može desiti Splitu i Dubrovniku. E sad… hajmo ovako. Država nije dala Zagreb u koncesiju zato što je to bilo pametno i jer se napravio dobar posao. Upravo suprotno. No, dala je. Zašto? Mito, korupcija, nepoznavanje materije, inertnost, indolentnost, utjecaj i prisila bjelosvjetskih moćnika? Nebitno, iz istog razloga učinit će to i za druge dvije najveće hrvatske luke kada će na to biti prisiljena, financijski ili politički. Konačno, već sada je država iznijela plan da spoji sve zračne luke Hrvatske (izuzev Zagreba) i da ih ustupi hrvatskim mirovinskim fondovima zajedno sa Croatiom Airlines. Početak kraja? Ne, ne, daleko više. Ovo pokazuje da će Hrvatska dati zračne luke bez imalo ozbiljnog premišljanja. Konačno, ako to i napravi, tko može garantirati da Mirovinski fondovi (koji su privatnici) neće te luke prodati dalje drugim vlasnicima. A zračne luke su strateški resursi. Jel bitno? Pa nije bilo bitno ni u slučaju Zagreba, zašto bi bilo bitno u slučaju ostalih zračnih luka regije?

Nadalje stereotip da Split i Dubrovnik nemaju šanse bitno smanjiti sezonalnost. Netočno! Nekoliko je metoda kako ove dvije luke mogu to napraviti. Prva je da svi faktori (turističke zajednice, hotelijeri, restorani, organizatori manifestacija, ministarstva, lokalna gradska i županijska vlast, aerodromi, turoperatori…) ulože maksimalne napore, te svi zajedno naprave plan i program, te poticaje da se dovuče što više turista i drugih putnika zimi. Organizacija kongresa, tematskih okupljanja (npr. turniri u briđu, karnevali, novogodišnje proslave…), zimska jeftina ponuda superkvalitetnog smještaja, programi za umirovljenike… U ovom programu su i short break turisti, trend koji je već 20 godina prisutan u Europi, a po kome srednji i niži management i stručnjaci koriste odmore više puta godišnje, te na 2-4 dana odu na neku destinaciju radi kraćeg odmora i provoda. Ovo znači da se mora omogućiti putniku iz npr. Londona da dođe u Dubrovnik u petak navečer, a vrati se u nedjelju navečer. Treći način je da Croatia Airlines uvede karnete za putovanja zimi (od X. do V. mjeseca) kojima bi se putnicima omogućilo 5 ili 10 letova u tom periodu po daleko manjoj cijeni, uz kupovinu karneta unaprijed. Ovime bi migranti (studenti, dalmatinski radnici u Zagrebu, političari, posjet obitelji i prijateljima, short break), daleko više putovali, te bi umjesto 2-3 odlaska „kući“ tijekom zime, odlazili desetak puta, svakih 2-3 tjedna. Na taj način bi se i smanjila količina putnika automobilima, autobusima i vlakovima prema Dalmaciji. No, za to Croatia mora uvesti letove koji su prihvatljivi za migrante, a to je petak iz Zagreba oko 17:30 sati i nedjelja u povratku oko 21:00 sat. Nažalost, to Croatia već godinama ne vidi. Konačno najbitniji „motivator“ su subvencije kompanija. Hrvatska turistička zajednica ne smije davati subvencije kompanijama koje ne lete i zimi. Pa bi tako trebalo uvjetovati prijevoznicima dobivanje subvencija ako tijekom zime ostvare 15% letova koje imaju tijekom ljeta. Kompanija koja ima 14 letova ljeti i dobiva subvenciju, tako bi zimi morala imati bar 2 tjedna leta, ona sa 25 bar 4, a ona sa 40 bar 6 letova zimi. Na koncu, nije mi jasno kako kompanije poput Wizz Aira, easyJeta, Britisha, LOT-a i Lufthanse ne vide potencijale Splita, grada od 300.000 stanovnika, ako zimi lete za gradove iste veličine u regiji. Eurowings, koji i nije pretjerano agilan, zimi ima 3 do 4 linije iz Splita, zašto ostali to ne vide?

Jedan stereotip je tako tipičan za regiju, a taj kaže „čim mi izgradimo novi terminal svi će pohrliti kod nas“. I onda imamo primjer Maribora čiji novi terminal za 600.000 putnika zjapi prazan, Tuzlu koja nije ništa posebno narasla od kada je nadogradila i preuredila terminal, te Zagreb koji se nije baš pretjerano iskazao novim terminalom. No, najveći nonsens je logika Zadra da čim izgrade dužu pistu dobit će širokotrupce. A upravo je grade. OK, Split ne može imati long-haul linije jer ima prekratku pistu, no zar Zadar stvarno misli da long-haul prijevoznici čekaju u redu i doći će u zračnu lučicu koja ima tek 800.000 putnika godišnje, te da će biti long-haul alternativa Splitu? Koliko muke je Zagreb napravio da dobi tih 17 long-haul letova sam tijekom sezone, zašto u Beograd ne leti long-haul nitko osim Air Serbie, zašto je Dubrovnik imao samo jednog long-haul prijevoznika (American za Philadephiu)? A može li se uspoređivati Zadar sa skoro 4 puta većim Dubrovnikom? Neće biti long-haul prijevoznika u Zadru nakon što se produži uzletno-sletna staza, pa nije baš pretjerano jasno zašto se toliko ogroman novac upucava u ovaj krajnje nepotreban projekt.

Još jedan od stereotipa je „Ryanair je vedra budućnost“. O jooooj. Ryanair je ucjenjivač, nasilnik, klasična i najgori mogući bully. Modus operandi Ryanaira je slijedeći: ponude vam letove za relativno nisku cijenu subvencije (u Zadru je to milijun do milijun i pola EUR), te vam povećaju broj putnika za 200.000, pa 400.000, pa… Vi zbog toga sretni povećavate broj zaposlenika, te investirate u infrastrukturu i logistiku jer postojeća to nije u stanju ishendlati. Ali nemat novaca jer ste ga dali Ryanairu, pa posežete za kreditima. Nema veze, pa vratit će se krediti od povećanja broja putnika. I pred vama je nasmiješena i vedra budućnost. Brus! Ryanair nakon nekog vremena dolazi i traži više, i još više, i još više… I pritom ima jednu nevjerojatno osobinu, kada ne dobije ono što želi pokupi krpice, da svim djelatnicima otkaz i ode iz aerodroma kao da tamo i nije bio. Učinio je to Ryanair više desetaka puta diljem Europe. Uspio je Ryanair ucijeniti i mega-aerodrom London Stansted, koji je imao 23,8 milijuna putnika, pa je nakon što je rekao Ryanairu „dosta“ pao na samo 17,4 milijuna. Podvi je rep, prihvati ucjenu i krenuo ponovo rasti. Samo šest godina kasnije popeo se na 28 milijuna putnika! Frankfurt Hahn je imao 4 milijuna putnika, no stenje pod Ryanairovom čizmom. Danas ima tek 1,5 milijuna putnika i već godinama je pred bankrotom, te se želi zatvoriti i pretvoriti u shoping-poslovni centar. Stotine aerodroma diljem Europe je pred bankrotom radi deala sa Ryanairom.

Jedan od simpatičnih stereotipa je kako bi ZL Osijek mogla biti profitabilna. I pritom se spominju LCC, pa cargo, pa škole letenja, pa dronovi… simpatično. I pritom Osijek nikako ne uspijeva zadržati LCC (otišli su Ryanair, Wizz Air, Eurowings), cargo prometa nema dosta ni da se spoje svi cargo prometi Beograda, Zagreba i Ljubljane da bi jedan luka mogla na njemu živjeti, a poglavito ga nema u siromašnoj Slavoniji, a dronovi su ipak ne tako bliska budućnost. Jednostavno, ovaj aerodrom je tu, što sad? Treba napraviti najviše što se može za njega. Ozbiljan program subvencioniranja LCC uz intenciju baziranja jednog aviona, više PSO linija prema Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Puli i Zadru, uz bitno više frekvencija, subvencioniranje letova prema Mostaru, te maksimalan trud da se dobiju letovi prema Beču, Minhenu ili Frankfurtu, uz jedan-dva chartera. To je maksimum koji Osijek može napraviti, a sa svime time nikada neće biti profitabilan.

I posljednji hrvatski stereotip je „Mi smo u Europskoj Uniji i NATO-u“ i zato smo iznad ostalih, te ćemo sve vrlo brzo preskočiti. Ne, ove dvije institucije su blagodat ako ih znamo iskoristiti. A mi ne znamo. Bukurešt, Sofija, Prag, Budimpešta, Ljubljana, Riga, Vilnijus i Tallin su enormno odskočili ulaskom u Europsku Uniju. Zagreb nije! I uzalud nam Europska Unija i NATO.

 

Srbija

Prvi stereotip srpske avijacije je kako je Beograd jedini pravi hub u regiji, koji je svjetlosnim godinama iznad ostalih. I pritom se zanemaruje činjenica da je Beograd de facto jedini aerodrom u državi koji drži 95% svog prometa Srbije. Srbija ima skoro duplo manje putnika nego Hrvatska. Istina, Air Serbia je napravila sustav 4 vala, ima zavidnu količinu feeding destinacija, broj letova je priličan, no to je sve još uvijek enormno daleko od pravog huba, čak i regionalnog. Beograd se ne može uspoređivati ni sa Bukureštom i Budimpeštom, a kamoli sa Bečom, Varšavom ili Atenom. O Frankfurtu, Parizu, Amsterdamu, Londonu, Madridu, Istanbulu, Moskvi, Minhenu i drugim aerodromima da i ne govorim. Beograd je na 83. mjestu u Europi, ispred njega su Minsk, Glasgow, Riga, Platov, Ibiza, Einthoven, odmah iza Anapa, Trondheim, Mineraly Vodi, Cagliari… sve trećeklasni aerodromi Europe. No, jasno, Zagreb nije ušao ni na listu top 100, za njega je Beograd miljama daleko. Beograd u regiji ima manje feeding destinacija od Zagreba, sa bitno manje frekvencija prema njima. I da pojasnimo: Beograd je daleko najveći u regiji, on stvarno ima elemente huba, za razliku od Zagreba, no sve je to ista kategorija, svi smo mi u zapećku Europe, tamo daleko.

Drugi stereotip rekao je sam predsjednik Vučić, a taj je da je Beograd najveći aerodrom Balkana. Ni izblizu. Veći su Istanbul, Atena, Heraklion, Solun i Sofija. Dakle, Beograd je tek 6. na Balkanu.

Nadalje stereotip je da je Beograd najljepši i najfunkcionalniji aerodrom u regiji, pa i šire. Ovo je prije par dana izjavio i ministar građevinstva, prometa i infrastrukture Tomislav Momirović. Vrlo smjelo u kontekstu aerodroma koji su se prije par godina izgradili i maksimalno su suvremeni, funkcionalni i izuzetno estetski kao što su Split, Skopje, Zagreb, Priština, Dubrovnik.

Stereotip je i da je Air Serbia gigant, daleko veća od ostalih kompanija regije. I sam Vučić je prije par godina rekao da Air Serbia ima više putnika nego sve ostale kompanije regije zajedno. U to vrijeme u regiji su letjeli Croatia Airlines, Adria Airways, Montenegro Airlines, Trade Air i B&H Airlines. Air Serbija je u tom momentu imala tek 1/3 prometa regije, te nije bila ni blizu 1/2 prometa, čak i kad se izuzmu kompanije koje su u to vrijeme imale baze u regiji (Wizz Air i Ryanair). Čak štoviše Croatia je tada imala 25% manje putnika nego Air Serbia. Danas Croatia ima 21% manje putnika od Air Serbie. Je Air Serbia veća, naravno, ali da govorimo o nekom nadnaravnom velikom broju, to nije istina.

Još jedan stereotip je vezan uz Air Serbiu, a to je da se ona ne financira velikim iznosima od strane vlasti. I to naprosto nije istina. Vlast upucava u kompaniju minimalno 20 milijuna EUR godišnje + PSO, što je već ogroman iznos, a isti je prije 3 godine bio i bitno veći (preko 40 milijuna godišnje). Do sada je Srbija u kompaniju uložila više stotina milijuna EUR. I dobila najveću kompaniju u regiji. Jel to vrijedno tih novaca? To je već zasebna tema o kojoj sam nedavno pisao. No, neosporno nije istina da se nije uložio ogroman novac.

Niš se stereotipno prikazuje kao uspješan mali aerodrom. I neosporno to jest. Bivša garnitura ga je u samo 3 godina iz nikakvog prometa (1.335 putnika) povećala na 331.582 putnika, te dovela Swiss, Ryanair, Wizz Air i Germaniu. No, nova uprava stagnira. Prvo su otišli Swiss i Germania, pa je Ryanair smanjio broj linija, a povećanje prometa koje je uslijedilo se desilo radi ogromnog PSO-a koje je Srbija izdvojila za 25 tjednih letova Air Serbie, jer je vlast morala „zadržati obraz“. U Covidu-19 Niš je potpuno stradao. Početkom XI. mjeseca Niš je imao tek 8 tjednih letova, oko Nove godine 10, a u II. mjesecu samo 3 tjedna leta (od čega 2 Air Serbie, a samo jedan Wizz Aira, ni jedan Ryanaira). Ove godine će se nešto od linija obnoviti, čak se vraća i Swiss sa operacijama 3.7. (i par letova u IV. i V. mjesecu). No, činjenica je da aerodrom, izuzmemo li letove Air Serbie, ima manje letova nego te 2017. kada je ekspanzija naprsno prekinuta.

Najveći srpski stereotip je da Kraljevo ima potencijala. U aerodrom je do sada ukucano nekoliko desetaka milijuna EUR, prošle godine je rekonstruirana i produžena pista, na što se potrošilo 8,5 milijuna EUR, da bi se po izvedenim radovima ustanovilo da pista nema dostatnu nosivost za A320, pa i dalje tamo mogu letjeti samo turbopropni avioni. I nakon svega toga aerodrom je i dalje bio bez linija i putnika. I onda je navrat-nanos vlast, da bi zadržala obraz, ukucala enorman PSO Air Serbiji za samo prosječno 4,5 letova tjedno (3 cijele godine i 3 u sezoni). U konačnici, radi Covida-19, aerodrom je u 2020. imao tek par stotina putnika. Ove godine sa aerodroma su trebala biti 2 tjedna leta za Beč samo dva top mjeseca sezone, no sada je i ove letove Air Serbia izbacila iz reda letenja, pa aerodrom neće imati prometa. A više od 50 djelatnika i dalje dobiva plaću da ne radi ništa.

Obećala je ministrica prometa dr.Zorana Mihalović da će Kraljevo imati 200.000 putnika u 1. godini operiranja. Nema veze što je aerodrom imao letova za samo 30.000 putnika, glavno da se provali. Tako je ona i obećala i otvaranje aerodroma u Trebinju 2021. godine, iako još ni blizu nismo zakopavanju prve lopate, te je obećala 50.000 putnika u 2022. Ajde nazdravlje.

Pomoćnik ministrice prometa Srbije Zoran Ilić je izjavio „ne postoji ni jedan aerodrom u svijetu koji je dobar a da se nije pomogao privatnim kapitalom“, što je stereotip srpske vlasti kojim se opravdava koncesija Aerodroma Beograd. Bit će da su aerodromi koji su u državnom vlasništvu poput Madrida, Stockholma, Dublina, Helsinkija, Osla, Varšave, Barcelone, Bukurešta… vrlo loši aerodromi. Samo to još sami ne znaju, a i brojke njihova prometa, financija i broja putnika su vjerojatno lažirane, jer eto gospodin Ilić zna drugačiju istinu.

Jedan od stereotipa Srbije je da je Europska Unija više breme nego korist, te da Srbija ne treba poštivati propise Europske Unije. Prvo nikako nije tako. Da, Srbija ima neke mogućnosti, npr. subvencija, ukidanja viza, privilegiranja kompanija, koje ne bi imala da je u Europskoj Uniji. No, benefiti članstva su daleko iznad ovih par privilegija koje ima Srbija. Ovo se najbolje ogledalo u Covidu-19 kada je Srbija zatvorena za gotovo cijelu Europsku Uniju, dok je odnos prema zemljama u EU daleko liberalniji. Jednako tako Europska Unija ima modalitete, a i koristi ih, u prisiljavanju Srbije da provodi neka od pravila Unije. U prvom redu to je OpenSkies koji je osnovna metoda ucjene, a potom tu su i predpristupni pregovori, te poglavlje o prometu, koji i te kako mogu natjerati Srbiju da poštuje one propise koji su bitni za Europsku Uniju. I da je tako tome možemo svjedočiti svakog dana. Srbija je morala provesti PSO natječaj po pravilima Europske Unije, Srbija opravdava subvencije u Europskoj Uniji (čak je i vođen istražni postupak o tome), Srbija za pomoć Covida-19 Air Serbiji pazi na propise Europske Unije…

Na koncu posljednji stereotip je da je u Srbiji na snazi PSO. Da se razumijemo oba PSO-a su rađena u velikoj mjeri po principima PSO-a Europske Unije. No, niz bitnih elemenata je bio u suprotnosti sa PSO-om EU, nakon uvođenja PSO-a nije se objavilo transparentne rezultate financiranja i kontrole trošenja sredstava, te su ukinute neke linije, a da se nije proveo novi natječaj za pokretanje istih tih linije od strane drugih prijevoznika.

 

Slovenija

Urlali su Slovenci „bolje nam je bez Adrie“, te su mahom podržavali svoju vlast u ideji da se više ne troše novci poreznih obveznika na propalog nacionalnog prijevoznika. I onda hladan tuš. Već u X. mjesecu 2019. Ljubljana je spala na tek par letova tjedno. Tako je ostalo cijele zime prije Covida-19. A onda je sve još dodatno unakazio Covid-19. Nakon što se Ljubljana otvorila za promet skoro tri tjedna nitko nije htio pokrenuti letove, a nakon toga imala je tek par dnevnih letova. Ove zime Ljubljana je imala 13 tjednih letova (manje od 2 dnevno), a nakon Nove godine broj letova je pao na tek 7 tjedno (1 dnevno). Po tri dana u tjednu (utorak-četvrtak) nije bilo ni jednog jedinog leta. Zbog toga je slovensko gospodarstvo i turizam očajno, a putnici moraju trošiti dodatnih 6-8 sati (u oba smjera) da bi putovali iz obližnjih zračnih luka (Venecija, Zagreb, Beč, Budimpešta). Upravo ovaj primjer najbolje pokazuje koliko je nacionalni prijevoznik važan i presudan za nacionalnu avijaciju, ali i svekoliko gospodarstvo.

Istovremeno se čulo, Fraport je garancija budućnosti Ljubljane. Hm, hm, hm. Fraport se u Ljubljani pokazao kao istinski loš upravitelj. Broj putnika pada, dok su svi ostali imali po nekoliko desetaka novih tjednih letova, Ljubljana je stagnirala i imala je zanemariv broj novih linija (tek 4 linije u 3 godine), Fraport je prolongirao planove dogradnje zračne luke, u Covidu-19 nije napravio baš ništa da privuče prijevoznike. Gore od ovoga ne može, Ljubljana je pala daleko ispod Podgorice i Sarajeva, te spala na razinu Tuzle, Niša i Banja Luke.

Stereotip je i da je Maribor bez potencijala i rudiment prošlosti. Na stranu nepotrebna investicija u novi terminal, koja je istinsko bacanje novaca. Stari terminal je mogao služiti još godinama. No, ono što je problem Maribora je da se pokušalo oživjeti aerodrom riskantnim potezima, te su se doveli ljudi koji su imali kriminalni milje i niz propalih projekata u avijaciji. Maribor je time izgubio dodane godine, koje će teško naknaditi. Ono što je ogromna prednost Maribora nikako da se iskoristi. Na pola sata do sat i pola od Maribora su Ljubljana, Graz i Zagreb. Sva ta tri aerodroma ne žele LCC, odbijaju ih i imaju tek par LCC letova. Daleko manje nego bi ih trebali imati. Ti aerodromi su među zadnjima u Europi po broju LCC. Upravo bi ovdje Maribor mogao profitirati te biti LCC aerodrom za ova tri ogromna tržišta. Bez puno truda, po principima kakve ima Niš, Maribor bi mogao imati 600-700.000 putnika i time biti zračna luka koja bi radila sa pozitivnom nulom, a akumulirala bi značajna sredstava i benefite svojoj lokalnoj zajednici. Iskreno, najveća misterija u regiji mi je zašto se to ne učini. Već 5 godina konstantno pišem o tom mariborskom potencijalu, no ništa se ne dešava.

Posljednji stereotip je da Slovenija nije Balkan i ne pripada regiji, već da su sami sebi dovoljni. I onda se desi Adria, Slovenci moraju masovno putovati iz Zagreba, te Air Serbiom preko Beograda (jer su jedna od samo 3 kompanije koje lete za Ljubljanu), slovenska vlast urla kako joj nakon bankrota Adrie nedostaju linije prema Sarajevu, Skopju, Podgorici, Prištini i Tirani zbog čega pati gospodarstvo. Proći će još puno vode Savom dok Slovenci „odu“ sa Balkana. Da se razumijemo, još daleko više te vode će proći dok to napravi Hrvatska, koja se također voli busati u prsa da „nije Balkan“.

 

BiH

Glavni stereotip je da Tuzla nikada neće biti Sarajevo. No, Tuzla se rapidno približava broju putnika Sarajeva, u Covidu-19 brojke su došle na samo 8% razlike. Sarajevo se pribralo, uvelo niz mjera kojima motivira dolazak novih kompanija. I to je imalo rezultata. Wizz Air otvara bazu i prvih 9 linija, nove linije otvara AnadoluJet, FlyBosnia i Lufthansa. No, svejedno Sarajevo više nije toliko daleko od Tuzle koliko je bilo prije.

No, tu se odmah otvara i stereotip tuzlanske baze Wizz aira u kojem Tuzla smatra da ima vedru budućnost. Sva jaja u jednu košaru nikada nije dobra opcija. I sada se to vidi. Prvo je ovog ljeta i posebno ove zime Wizz Air desetkovao Tuzlu. U XI. mjesecu Wizz je imao 13 tjednih letova, a u II. mjesecu samo 9 tjednih letova iz Tuzle. Ovog ljeta najave Wizza za Tuzlu su vrlo optimistične 36 tjednih letova na 14 linija. No, u konačnici te brojke će ipak biti bitno iza onih iz 2019. A otvaranje baze Wizz Aira u Sarajevu ne može biti ništa dobro za Tuzlu. Em će Wizz Air sada stati sa ekspanzijom u Tuzli i koncentrirati se na ekspanziju u Sarajevu, em će gro putnika koristiti Sarajevo koji su do sada putovali iz Tuzle. Stoga Tuzla ne može vedru gledati u budućnost i može biti sretna ako će zadržati postojeće brojke. Realno za to ima jako malo šanse.

Da, BiH je imala nesreće sa Air Bosnom, B&H Airlinesom, SkyBosniom, Bosnia Wandom, FlyBosniom, no reći da BiH nema šanse sa nacionalnim prijevoznikom je nonsens. OK, tržište jest minijaturno, nema tu mjesta za više od 2, najviše 4 aviona, no jedna mala kompanijica koja bi radila uz pomoć i u sjeni velikog prijevoznika i te kako bi mogla biti uspješna. Samo da se iz načina operiranja izbaci nepotizam, mito, korupcija, neznanje, stranačka zapošljavanja i diletantizam. No, sada već puno tražim.

Mostar nema šanse pored Splita, Dubrovnika i Sarajeva. I opet nonsens. Mostar nije selo, on je jako turističko središte od kojeg je Međugorje na manje od pola sata vožnje, Mostar ima ogromnu dijasporu. Samo i opet ovaj nepotizam, mito, stranačko zapošljavanje, diletantizam…

Moj najdraži stereotip je da se Banja Luka razvila bez subvencija lokalnih vlasti Ryanairu. Tako se tvrdilo i za Air Serbiu, pa je izašlo na vidjelo kako se financira linija Beograd-Banja Luka. No, Ryanair je posebna priča, tu je dato daleko više novaca. Brojku sam dobio, no kako je ona neslužbena nema je smisla objavljivati. A da je malo, nije. Usprkos toga, želim jasno naglasiti da je ovo jedini put za minijaturne aerodrome poput Banja Luke, da pokretanje takvih subvencioniranih linija ima ogromne benefite po lokalnu zajednicu i da u konačnici isto znači manje izdvojenog novca za plaće radnika aerodroma koji potom ne rade baš ništa a primaju plaću.

I na kraju glupost bez presedana u regiji. Potrebno je potrošiti desetke milijuna EUR za krajnje nepotrebne aerodrome u mjestašcima Bihać i Trebinje. O ovome sam nedavno napisao članak pa neću ponavljati argumente, ali protiv je svake pameti da se u ova dva gradića otvaraju aerodromi i da se potroši još toliko enorman iznos novaca za aerodrome koji na koncu neće imati nikakav ili će imati samo simboličan promet, a neće biti profitabilni ni za 50 godina. I dok su se aerodromi masovno otvarali u socijalizmu, jer su tada prioriteti bili drugačiji, ovo sada graniči sa ludilom.

 

Ostale države regije

Prvi stereotip je da je turizam garancija razvoja Crne Gore. BDP se puni preko 25% od turizma. I onda se desi Covid-19 i sve ode u tri… Crna Gora će imati posljedice bar 5 godina radi Covida-19. Može li ona to izdržati?

Drugi stereotip je da Montenegro treba sanirati svim sredstvima. I onda je prošla vlast planirala ukucati enormna sredstva (preko 150 milijuna EUR) u rupu bez dna. Došla je nova vlast i okrenula ploču za 180 stupnjeva, odlučila 25.12. ukinuti kompaniju, na opće oduševljenje dijaspore i drugih putnika koji su ostali bez letova oko Nove godine, te otvoriti novu kompaniju. U konačnici potrošit će se isti novac kojom se mogla sanirati i restrukturirati stara kompanija sa novim managementom, u međuvremenu su se izgubili slotovi, code-share ugovori, radnici, te prava u IATA-i. Zbog toga će novoj kompaniji trebati bar pet, ako ne i više godina da dođe na nivo Montenegro Airlinesa. Krajnje nepotrebno, sve se to moglo napraviti na jednostavni način tranzicije iz stare u novu kompaniju kakve su napravili Swissair/Swiss, Sabena/Brussels, Estonian/Nordica, Alitalia, Olympic… bez ikakvih posljedica, prekida kontinuiteta i gubitka povjerenja putnika.

I posljednji stereotip Crne Gore je da što prije treba dati aerodrome u koncesiju, jer to eto svi rade. I ne, nije istina, većina to ne radi. Ovo je jedno od rijetkih pitanja u kojima se slaže stara i nova vlast. I tako će Crna Gora dati svoj glavni strateški resurs strancima, usprkos loših primjera Zagreba, Ljubljane, Budimpešte i niza drugih aerodroma. Resurs koji je za Crnu Goru najbitniji od svih država regije zbog cestovne, brodske i željezničke prometne izoliranosti, udaljenosti od Središnje Europe i orijentacije prema turizmu. Vrlo hrabro i nimalo racionalno. Na koncu zašto Dubrovnik, Split, Zadar, Pula i Sarajevo toliko uspješno rade a nisu u koncesiji?

Kosovsko-makedonski stereotip je da si Priština i Skopje nisu konkurencija. Upravo suprotno. Oni su si najveća konkurencija u cijeloj regiji. Skopje dahče za vratom Prištini po broju putnika, linije koje se otvore u Prištini u načelu se ne otvaraju u Skopju jer su aerodromi na samo 93 km udaljenosti.

Drugi stereotip je da je Priština 4. aerodrom u regiji (u Covid-19 godini bila je čak 2.). Po broju putnika jest. No, za Prištinu lete istinski lijeve tvrtke (Air Prishtina, Air Mediterannean, Chair, Enter, gp aviation, SmartLynx, ALK). Niz njih leti godinu-dvije pa nestanu. Priština ima jako mnogo LCC, tek pokojeg legacy carriera (Austrian, Swiss iz Geneve i Turkish, te British sa samo jednim tjednim letom u top sezoni). Priština se temelji na P2P putnicima i ima jako lošu konektiranost. Tu je Skopje u boljoj poziciji, iako ni ono nije bog zna koliko dobro konektirano (Aegean, Austrian, LOT, Turkish, Air Serbia, Croatia Airlines).

Glavni makedonski stereotip je da se Wizz air tek simbolično financira. Neistina. OK, on se financira daleko manje nego što se financira Ryanair iz Zadra ili drugi prijevoznici u regiji, no da se radi o simboličnom iznosu to svakako nije istina. Da Skopje ne plaća Wizz Airu da leti izgubilo bi ogromnu većinu svojih letova, te bi spalo na tek milijun putnika godišnje.

Drugi makedonski stereotip je da im je Wizz Air dovoljan i da ne trebaju druge prijevoznike, pa ni legacy carrierre. I da ovdje govorimo o Zadru, Puli, Banja Luci, Tuzli ili Nišu, ja bih se sa ovom tezom i složio, ali mi govorimo o gradu od pola milijuna stanovnika čija je konektiranost najslabija u cijeloj regiji po podacima relevantnih avioinstitucija Europe. To je samo izgovor, tlapnja koja nema nikakvih racionalnih osnova.

 

Takoooo, sad sam to izbacio iz sebe. Već duže vremena čekam da napišem ovaj članak. A sada svi koji pripadate jednom od blokova navalite. I udrite. Naravno, ne dvojim da ću u isto vrijeme biti i četnik i ustaša. I prije nego navalite, samo razmislite da sam sve „oprao“ i jednu i drugi, i treću… stranu.

207 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ryanair pokreće letove za Zagreb! Woooow! Ogromna vijest. Kako to da drugi to nisu objavili nego samo Vi?

imal tu đe mene?

pretpostavljam da HAM nije na listi prioriteta ali bi BER mogao bit

Super vijest, cekam sa nestrpljenjem sutra i objavu linija!

A morate se jos malo strpit. Obeco sam, a ja kad obecam… iako na guzu progovoril…

He, he, he,… za “guzu” je tvoj glas zvucal jako realno… 🙂

Hoce li i dalje vaziti informacija da je FR predator i da unistava aerodrome ili se sad to sve odjednom menja njegovim dolaskom u ZAG?

Sve ovisi može li se koncesionar nositi sa njihovim ucjenama. Ryan donosi veliki broj putnika i velika uvjetovanja. No sumnjam da će to biti neki bitan broj linija čijim bi gubitkom Zagreb puno gubio. To je veći problem na aerodromima kojima je on glavni generator prometa.

I ope vi sa Montenegrom. Baš imate pik na ToMontenegro. Ođaklen vam da će trebat 5 godina da se sve vrati na staro? Baš svašta!

Ево једне лепе вести да нам супер крене дан, кренули и Хрвати да пристижу на вакцинацију у Београд. 🙂

Има чланак на dnevno .hr

Beograd jest najlepši aerodrom ne samo u regionu nago i šire. Ovo malo gvožđa u Zagrebu, i malo drva u Splitu ne može da se meri ni sa Terminalom 1 od kada je obnovljen, a kamoli s Terminalom 2 i ovim što se sad gradi.

Ma Beograd je socrealistička šupa. Neugledan, ružan, nefunkcionalan, jeftino sagrađen, bez sadržaja, odbojan. Svjetlosnim je to godinama daleko od novog Zagreba, Splita, Dubrovnika, Zadara, Skopja, Prištine. Ne mogu vjerovati da netko onaj mastodont socrealizma može prozvati i podnošljivim, a kamoli lijepim. Svaki puta kada putujem iz Beograda istinski se osječam nelagodno.

Beograd je baš odbojan aerodrom. Nadam se da će novi C dodatak i obnova ostatka A gateova bar malo pomoći da ne bude tako.

Ma Beograd je najlepši aerodrom na svetu i okolici! Pravi bonbonček… Ovo zagrebačko železo i ono drvo u Splitu su zaista rugobe… I svaki puta se stresem od strave kada samo pomislim na onu rugobu od MUC, a doslovno me hvata jeza moram li letjeti preko VIE… U stvari bi se trebao donijeti zakon po kojem svi svetski aerodromi zbog općeg dobra za putnike trebali biti kao BEG: i izgledom i opremom… Pa dobro pobogu čovječe: zar ti nije jasno da ovakvim kretenskim komentarima Beogradu radiš samo medvjedju uslugu???

Aerodrom je istinski neugledan, čak je i propao posebno sa vanjske strane. I to ne smao gateovi A6 do A10, nego je ono baš sav nikakav i izvana i iznutra. Ima i ružnijih na Balkanu, ali i neusporedivo ljepših.

Sramota je koliko autor blati Srbiju. Hrvatskoj je napisao tek par primera stereotipa, a Srbiju je toliko oblatio. Jasno je vidljivo koliko je autor obojan na hrvatsku stranu.

Nije autor “obojan” na hrvatsku, već vi na srpsku pa vam sve što se napiše o Srbiji smeta.

Kaze se PAMETNOME DOSTA. Znace ljudi iz Srbije zasto je to tako popularno.

Joj opet ovaj….

Jos jedan lep tekst za procitati tokom pauze na poslu. U principu sve napisano stoji. Vec sam jednom komentarisao uporedjivanje trzista bivse YU. Ali kasnije nisam mogao da pronadjem vas odgovor da odgovorim. Mozda se nisam trudio dovoljno.

U principu, trzista su jako razlicita, donekle se slazem da vazi zakon spojenih sudova, posto su trzista donekle povezana, regionalni letovi ErSrbije, Kroacije, pa verovatno i ima putnika iz Sr koji koriste ZAG, kao i putnika Hr koji koriste BEG. A da ne pricamo sad o tranzitnim putnicima sa LJU i TGD.

Ali ipak je Hrvatska tu liga za sebe, turisticki gigant, ako ne u svetskim okvirima, bar u regionalnim. Slazem se, dosta letova su carteri, ali mislim da se Kroacija tu nije previse snasla. Mislim da tu ima ogromnog prostora za napredak, pogotovo sto vidimo da nema toliko LCC kao konkurenciju. I sasvim je normalno da Hr kombinovano ima vise putnika nego Sr. Pa tih 20 miliona turista treba da dodje nekako, neka ih i pola dolazi autoputem, sta je sa drugom polovinom.

U kontrastu Srbija, siromasnije trziste, sa jednim (glavnim) aerodromom koji uzima sve putnike. Mozda je bolje poredjenje BEG sa BUD, nego sa ZAG. Ali onda politicari ne bi mogli da uzimaju poene, kako eto Nikola Tesla ima vise putnika od Franje Tudjmana. Dok ovi mini aerodromi KVO i UZC, nisam siguran koji je tu plan uopste. Moje misljenje, znamo da je nakon 90ih postojao plan smanjenja i kontrolisanja vojska drzava bivse YU. I ti aerodromi su morali da budu prenamenjeni. Sad ide teorija zavere, ali mozda je ovo samo front, da se ti aerodromi odrzavaju operativni ako budu zatrebali za buducnost.

Srbija i EU, ovo je vec dublja dijagnoza, da bi imala koristi od pridruzenja, to je sigurno. Ali posle ovih dogadjanja sa Bugarskom i Makedonijom, pokazuje samo sta ce se desavati sa Srbijom ako odluci da opet krene ka EU. Najveci zagovornici pridruzenja WB Evropskoj uniji su Slovenija, Hrvatska i Bugarska. Odgovor se sam namece zasto. Dok izostanak pridruzivanja ima ogromne posledice u svim sferama. Pa i u avijaciji. Da li bi ErSrbija mogla da bazira avion u LJU? Pa trenutno ne, ali da je clan EU, vrlo moguce. To su nove mogucnosti i privilegije.

Kosovo, tj Pristinski aerodrom, ima ogroman promet, bez obzira sto je gradjanima potrebna viza za putovanje, pa bilo gde. Zamislite samo sta ce se desiti ako im se vize ukinu. Ali da, kompanije koje tamo lete su komicne, bar nazivi. Dok mislim da Enter ne spada u te, oni su vise carter kompanija. Saradjivao sam sa njima, doduse u MRO okruzenju.

Imao bih jos komentara, ali ovo je vec predugacak tekst. A i pauza se uskoro zavrsava. Pozdrav do sledeceg puta.

Beogradski aerodrom je u Sremu, dakle, uopšte nije na Balkanu.

Tom logikom nisu no OTP, LJU, HER…

Србија не бјежи са Балкана. Србија нема те комплексе и ми радо прихватамо тај географски појам.

@Nordwind

Oni su preskocili samo jednu nedelju za Beograd dok su cekali dozvolu direktorata. Dobili su sve dozvole i uneli su letove do kraja letnje sezone, pomerili su letove sa nedelje na utorak. Na tim letovima voze ruske turiste koji dolaze u Srbiju a njihove brojeve mozete videti na sajtu zavoda za statistiku. Naravno da ce opstati i kada se ukinu restrikcije. Zar ne znate da je pre korone Red Wings leteo za Beograd cak iako je SU ima 21 a JU 10 nedeljnih letova? WZ je cak povecao BEG sa 3 na 4 leta.

Sto se Zagreba tice, on je ukinut jer trenutno nema putnika. Vrlo jednostavno.

@LH MUC
Mene sada zanima. Za jednomesecno odlaganje povratka AF-a u BEG napisali ste da je veliki udarac za BEG iako imaju kodser sa JU. Zar nije jos veci udarac za ZAG to sto LH iz MUC nece leteti celo leto? Malo mi je cudno. Moguce da vam je promaklo jer je to ipak ozbiljan gubitak za ZAG. Ipak se radi o legacy prevozniku.

Rusi idu na Kopaonik, u januaru ih je bilo oko 5000.
Jutros je odluceno da ko je vakcibisan moze slobodno da udje u Srbiju. Spremaju se za Izraelce.

Israir stize sutra u 17.10. prvi let.

Biće razočarani zatvorenim tržnim centrima i restoranima.

Baš tako.. Mogu jedino na brzu hranu sa kioska i po piće u hipermarket pa nazad u hotel, što inače i većina njih radi. U Metropolu noću nisu znali šta da rade sa njima, žalile se komšije na buku iz hotela 😉

Zatvoreni su samo trzni centri i restorani. Restorani u okviru hotela rade. Otvorena su sva druga mesta gde mogu ici turisti.kompanija u kojoj sam zaposlen trenutno pravi aranzmane za Izrael. Obilaze se muzeji, kalemegan, toranj na Avali, Zemun (setaliste, sinagoga, rodna kuca osnivaca Izraela…). Moze se videti dosta toga osim trznog centra. Imamo takodje velike najave turista iz Izraela za 5 mesec.

Zbog toga što smo već danima na preko 5.000 novozaraženih.

Revakcinisanih je oko 900.000 što je još uvek jaaakoooo malo za kolektivni imunitet.

Molim vas nemojte da pisete neistinu za hotel Metropol. Popunjenost soba nam je trenutno oko 10%, nemamo nikakvu buku, a voleli bih da imamo turiste pa da ne znamo sta cemo sa njima. Inace sa jedne strane hotela je Pravni fakultet, sa druge Arhitektonski, a ispod hotela je park. Pa ne znam koje komsije imamo koji zive u blizini hotela, i koje komsije su se zalile. Molim Vas joj jednom da ne iznosite neistine o hotelu Metropol.

Hvala unapred

Istina je i vi znate da je istina. Jesenas od pijanih Izraelaca koji luduju noću po sobama i hodnicima mira nije bilo.

Nije jedini zaposleni u tom raspalom hotelu a neće ni on dugo pošto su ih svi koji su vredeli odavno napustili..

Nije li to velika šansa za OU za MUC? Ti znaš moj stav…

Ma bilo je to vise retoricko pitanje…

zašto iko uzima Vučićeve izjave za bilo kakav članak ili komentar?

Ovaj prostor bi bio mnogo ljepši za život da nemamo predubjeđenja i stereotipe. Od kuhinje do avijacije. Nikad ne vjerujemo u školu nego… zna se to. Imate odličnu knjigu mome Kapora na tu temu.
Balašević je isto tako dobro napisao… Pričaju mi o plovidbi ti što nisu sidro digli.

Ovde bih imao 3 komentara.
1. AS jest bolja kompanija od CA. Prvenstveno iz razloga što posluje na manjem i siromašnije tržištu. Pogubno je koliko CA malo uzima prometa.
2. Aerodrom Morava je… još uvijek enigma. dole se ulaže i iz razloga vojske. Dole je vojna baza koja se planira proširivati. Isto tako se sad obnavljaju ponikve. Moje skromno mišljenje da se radi radi vojske a da se pokriva civilnim poslovima.
3. Evropska unija ovakva kakva je sad, kako još i teži da bude centralizovana je više balast nego korist.

Aaaaaa… Uspavanka za dečaka? Moja najdraža pjesma. Od riječi do riječi ocrtava moj život!!!!!

1. Apsolutno se slažem i potpisujem.
2. Zbog vojske sigurno nisu trebali produžavati pistu. Vojnim avionima je i postojeća bila puno prevelika. Da to ima i malo rezona (pa da su to tako mogli opravdati) oni bi to već učinili. Ovako stojički podnose udarce. Nemojte tražiti opravdanja u teškom diletantizmu.
3. Nikako se ne bih sa time složio: Europska unija je daleko od toga da bude savršena ili bar iole dobra. Ali ono što Vam iz osobnog iskustva mogu potvrditi, u Hrvatsku je uvela
– maksimalnu transparentnost
– sloboda medija je apsolutna, to je nebo i zemlja spram onoga što smo imali 1999.
– sudstvo se bitno sredilo (iako tu još ima puno posla)
– političari si ne mogu priuštiti ni 0,01% onog što si mogu u Srbiji jer bi ih pojela Europska Unija, a onda i domaća ekipa
– mito i korupcija je enormno smanjena (deseci političara, uključujući i premijera, niza župana i gradonačelnika, pedsjednika Hrvatske gospodarske komore, generala, direktora… je završilo u zatvorima)
– uveden je niz procedura i standarda koje su prije bile nezamislive
– imamo jedinstveni zdravstveni sustav i osiguranje za prostor cijele Europske unije (sa plavom iskaznicom ja imam zdravstvenu skrb i u Portugalu, i u Irskoj i u Finskoj)
– potpuno je slobodan protok robe, usluga, ljudi i znanja
– moguće je školovanje u bilo kojem dijelu Unije
– EU me štiti u cijelom svijetu, dakle i u Kini i u Brazilu – mogu se obratiti bilo kojem veleposlanstvu (ambasadi) bilo koje zemlje članice EU i ona će me zaštititi
itd. itd. itd.

Ovako o Europskoj uniji obično govore oni koji u njoj nisu. Iskreno tako sam i ja govorio prije 2013.

Da li je to isto EU donijela i Njemačkoj ili Belgiji ili su te zemlje sve to imale i prije EU. EU kad se poredi sa našim blatom… zemlja dembelija.
Da, vojsci treba kraća pista ali je mnogo bolje kad se može poletati sa krajeva, ili sredine. Recimo sad se sprema renoviranje piste na Ponikvama u dužini od oko 3200m. Projektovan je kad je da se mogu korisititi dijelovi piste.

Ne da ima još posla oko sudstva, nego se nije ni zagrebalo, da se ne lažemo.
Pričamo o sudstvu:
– koje osudi čoveka zbog ubistva dvoje ljudi, a on se godinama šeta i ispija kafe po Zagrebu i Samoboru;
– kom osuđenik za privredni kriminal sazna za presudu pre nego što je ona objavljena, pa onda pobegne u BiH koja naravno ne želi da ga izruči jer je njen državljanin ili
– poslednji slučaj, gde pravomoćnom osuđenom kriminalcu (a do tog trenutka trener kluba kog je opljačkao, a taj klub ne želi pare nazad) nije oduzet pasoš, pa on odluči da malo ode kod brata u posetu u BiH i da se ‘vrati za par dana’ 🙂

Da ne spominjemo bivšeg gradonačelnika ili neke od najvećih zvezda viceprvaka sveta koji su direktno pomagali pljačku kluba, pritom lažući na sudu.

Nećemo da preterujemo 🙂

A što ste to napisali da vam se brišu komentari?

Vi ste Purgerov broj jedan fan vidim. Da niste ljubavnici mozda?

Koja je poanta vašeg komentara? Ovdje dolazite da vrijeđate?

ACI Connectivity report iz 2019 kaze (prije ovog corona ludila):

Svaki aerodrom se promatra i ocjenjuje prema direktnim i indirektnim vezama (zajedno cine Airport Connectivity), te se zasebno jos ocjenjuje aerodrom kao HUB. Prema tome, u 2019 u Europi:

BEG – 59. mjesto s Airport Connectivity score 2390 (632 Direct i 1758 Indirect)
ZAG – 52. mjesto s Airport Connectivity score 2595 (429 Direct i 2166 Indirect)
LJU – 93. mjesto s Airport Connectivity score 1383 (248 Direct i 1136 Indirect)

HUB Absolute 2019 score:

BEG: 263
LJU: 167
ZAG: 97

Znaci summa summarum ZAG ima bolju opcu povezanost (bolji feeder aerodrom), a BEG je bolji HUB. Sada mozemo normalno nastaviti sa zivotom 🙂

Upravo je bio breaking news na drugom portalu da opet krece najezda Izraelaca! Tona letova u najavi ka Beogradu iz TLV-a! Israir planira i do sest nedeljnih letova, Arkia skoro rasprodala nekoliko prvih letova a siguran sam da ce se i LY uskoro vratiti. E tako se vodi ozbiljan aerodrom. Bolje i da imamo terminal iz socrealizma 60-ih i 70-ih sa letovima nego nekoliko puta smanjeni dizajn prvobitnog aerodroma koji zvrji prazan.

SHABBAT SHALOM AND WELCOME OUR ISRAELI FRIENDS!

Vidim da je nešto u regiji na ljestvici iznad Beograda sudeći po vašem komentaru.

Ma jok, nista nije I to se vidi po cinjenicama I brojkama

Ali ja vidim da po konektiranosti je. Kako to?

Pogledaj direct and indirect numbers
Zagrab prednjaci po indirect

Pa faktor konektiranosti

Znači ipak nešto u regiji je na ljestvici prije Beograda?

Mala dopuna kako vidim A330 u nedelju i danas na letu za Moskvu .A ponedeljak ponovo uveden za JFK.

Pa da, JFK je stigao jutros u 05.45 I otisao za Moskvu u 09.00. uskoro JU uvodi 4. let

Poz.

YU-ARA je letio po vakcine. Samo on ima kapacitet za termo kontejnere.

Da, dovezao 100 000 .

Da li su ti kontejneri drugih dimenzija od “normalnih”?

Da, ali nije baš parktično kada se vozi 100 000 vakcina kao sada

Čini mi se da je ovo nešto veće. Odnos širine i dužine je sigurno 1:3 odokativno. Doduše možda se prevoze i materijali i oprema za Torlak. Oni bi trebali da proizvode vakcine negdje od maja.

Svaka vam na mjestu

Nikola Tesla tako nešto nije nikada izjavio,jer same istorijske činjenice govore nešto drugo.Navedena i navodna izjava je nastala nekada u socrealističnoj kuhinji politkoma,za potrebe lažne ravnoteže i mira u kući-bivšoj nam državi.Druga je stvar to što se nekom sviđa i paše mu da to i danas ponavlja.

Alen je već predividio i ovakve, naći ćete se u članku pod “Treći”.

Ima telegram koji je Tesla poslao Mačeku sa takvom sadržinom 1936. godine.

I kako su mu se oduzili? Drugo on je rodjen u Austrijskom carstvu, ne u Hrvatskoj. Taj telegram je teska izmisljotina.

Ali u Teslinom selu nema struje.
Ovo ne navodim kao nešto oko čega bi se svađali, nego kao apsurd.

Vi meni kažete da u Smiljanima nema struje, kao ni u memorijalnom centru? Bogami ovo nije točno. U Hrvatskoj sigurno ne postoji ni jedno mjesto koje nije elektificirano

Nikola, pa zašto bi netko izmislio telegram. I kako bi ga falsificirao 1936? I zašto bi to učinio? Te godine baš i nije bilo bajnih odnosa na relaciji Srbija-Hrvatska, kome je trebalo ovakva pomirujuća poruka. I zar mislite da Tesla sam ne bi demantirao ovakvu paruku da je nije poslao.

Stvarno svašta Nikola.

Alene, mislim da ste vi neko ko ne be smeo optuzivati druge za neutemeljenost imajuci u vidu sve vase tvrdje koje smo citali a za koje niste imali ama ni jedan dokaz.
Sto se Tesle tice, kao prvo, on je rodjen u Austrijskom carstvu. U drzavi u kojoj su Srbi mirno ziveli. Da je Tesla video sta su Hrvati radili njegovoj porodici i sunarodnicima cisto sumnjam da bi hteo da bude spomenut u istoj recenici sa Hrvatskom. Da li cete sada negirati da su njegovi clanovi porodice svirepo pobijeni? Zasto bi ako je on bio cenjen i voljen u Hrvatskoj?

Srbija je svetu dala, uz Teslu, Milutina Milankovica i Pupina. Isto dva velikana ciji ce doprinosi ostati upamceni jos dugi niz godina.

Sto se avijacije tice, tu je Srbija nesporno ispred iz jednostavnog razloga jer je preuredila svoju kompaniju i dala joj sansu da jednog dana postane profitabilna. Doduse to i nije cudno jer je AeroPut osnovan kao akcionarsko drustvo, uglavnom srpskim kapitalom sa sedistem u Beogradu. To je dokaz da Srbija ima jako dugu tradiciju civilnog vazduhoplovstva koja se i dan danas nastavlja.

Iskreno, ne morate mi odgovarati. Ja taj odgovor necu ni citati. Znate zasto? Jer su cinjenice dovoljno jasne kada se sagleda realna situacija na terenu. Beograd polako ali sigurno prerasta u solidnog regionalnog igrace. Heck… u ovom periodu BEG ima vise letova a verovatno i putnika od BUD ili ZAG koji su u EU i cijim gradjanima nije zabranjeno da putuju u EU.
Videli ste da su Izraelci poceli da se vracaju u velikom stilu. JU kida na JFK cak povecavaju letove pre vremena. U oktobru su cak imali najbolju popunjenost, ispred KLM-a. Postaju ozbiljan igrac u TIA i u jos par drugih mesta.
Mozete pisati i nagadjati koliko god zelite. Mene samo raduje sto u realnom svetu srpsko vazduhoplovstvo se vraca svojim izvornim idealima.

Za kraj, vasa tvrdoglavost i generalno antipaticnost ce biti najveca prepreka uspehu vaseg bloga. Ne verujem da cete daleko dogurati jer uglavnom provodite vreme vredjajuci i napadajuci one od kojih zavisi buducnost ovog sajta.
Interes za ovaj blog sam izgubio i nakon danas vracam se iskljucivo na ex-YU Aviation gde je diskusija civilizovanija i gde se zapravo citaju sveze novosti i zanimljive analize sa statistikom.

Srdacan pozdrav i zbogom.

Pa vratite se na ex Yu! Skupa sa svim vašim istomišljenicima možete tamo do besvijesti veličati vlastitu “istoriju”! I da napokon ovaj “sajt” bude očišćen od nacionalizma te da nesmetano diskutiramo isključivo o zrakoplovnim temama, a ne da se mogućnost komentiranja upotrebljava za liječenje nacionalnog kompleksa!!!

Lokalni šerif je uporan,nastavlja sa uvođenjem cenzure na mala vrata,odlučio je da očisti portal od nepodobnih i neistomišljenika.Slažem se da ovo mesto treba da bude očišćeno od nacionalizma i da raspravljamo samo o vazduhoplovnim temama.Za to prvi treba da se potrudi Autor,pa onda Vi koji ste njegov pobočnik.Nažalost,uvod članka obiluje paušalnim i subjektivnim ocenama,napisan je tako da upravo poziva na ovo što ste pomenuli.Staviti u prvu rečenicu ustaše i četnike je prizeman pokušaj duhovitosti i način da se ostvari veliki broj klikova,radi privida velike čitanosti,na šta su se mnogi upecali.Uvod nema direktne veze sa vazduhoplovstvom,a izbor teme i nije baš neki vazduhoplovni pojam.Što je za nekog streotip,za nekog drugog to nije.Slično kao i pojam kiča: kič ne postoji.Što je za nekoga kič,za drugog to nije.A Vi slobodno nastavite sa rasterivanjem čitalaca jer Vam nisu po volji oni koji drugačije misle,pišu ili govore.Možete promeniti i kategoriju čitalaca,tako što ćete svoje članke i komentare objavljivati na zidnim novinama na žel.stanici u Klanjcu ili Zaprešiću.Tada ćete verovatno ali ne i sigurno biti potpuno zadovoljni kritikom čitalaca.Pozdrav…

Pobočnik??? Ne! Zapravo njegov “alter ego”… Ali pustimo ironiju! Znate što? Nevjerojatno je da ali na baš SVE gospoda sa istoka imaju primjedbe i čim se samo Srbija i/ili Beograd spomenu, krene lavina… Bez obzira koja je tema, bez obzira koji je kontekst!!! Pisao pozitivno – ne valja, pisao negativno – ne valja, pisao potpuno neutralno – ne valja, ne pisao uopće – ne valja!!! Dajte se skinite već jednom sa ovog portala i liječite svoje komplekse na T6 ili ex-yu! I neka ovaj portal prate samo putnici na “železničkim stanicama u Klanjcu ili Zaprešiću”… Ali barem će razina komunikacije porasti i neće se sve svoditi na diskusije tipa “Kme, kme, mi najbolji na svetu i okolici, a vi nas mrzite! Nepravda!!!” Jedno je ali simptomatično i ne mogu prešutiti: nema ovakvih komentara ovdje niti od Slovenaca, niti od Bosanaca, niti od Kosovara, niti od Makedonaca niti od Crnogoraca (mislim na one prave)… Pametan bi se tu trebao zamisliti!!! A mi ćemo ovaj portal i dalje pratiti. A uz malo sreće, uz putnike iz Klanjca i Zaprešića, i putnici iz Pušće Bistre i Špičkovine! Uz ispriku stanovnicima ovog prekrasnog Zagorskog kraja koji tak volim, i kaj imena njihovih mjesta na neki način zloupotrebljavam!

Zaista bih voleo da vidim jednu relevantnu mapu koja oko 1856 pokazuje Hrvatsku kao nezavisnu drzavu a ne deo Austrije.

Nikola svesrdno podržavamo vaš odlazak. To će definitivno podići kvalitetu diskusije.

ko da ja kažem da je hrvatska dala zvonka bogdana

Srbija je dala bana Jelacica (rodjen u Petrovaradinu).

pa to i govorim

nije hrvatska dala rakitića nego švicarska

a bogami ni kosteliće već tata ante

Pa tu su informaciju u Srbiji pustili oni kojima je u interesu da ocrne Hrvatsku. Mnoge druge predrasude i stereotipi postoje u Srbiji o Hrvatskoj. Mogao bi izaci serijal clanaka poput o takvim stereotipima ali ovo nije takav portal.

Ne, ne, ne
I to je jedna od teorija koje vladaju.

Smiljan,u Smiljanu.

PloČu,Alene,ploČu,dajte već jednom trefite u sridu! I nisu Smiljani,nego je Smiljan.Da,rođen je u Austro-Ugarskoj.Personalna unija,kažete?Ma,da.Još i kraljevina je bila?Čujte,davnih godina sam u Zadru odrastao i tamo završio školovanje,ali za tako nešto nisam čuo.Može biti da i nije bilo toliko značajno,pa mi je promaklo.Postojalo je nešto što je bilo izraz postojanja jednog od brojnih naroda u Carevini,što je bilo vrlo daleko od bilo kakve kraljevine,a vrlo daleko od samostalne države.Rekao bih da ovde upotrebljavate pogrešne pojmove,svesno ili ne.Pozdrav…

Jel ti citas da ti se kaze da se telegram cuva u muzeju vec desetljecima.

I gde je tu pomenuta država Hrvatska?

Da,da,Hrvatska je 1936.godine bila u punom zamahu kao samostalna država.How yes no!Jedina država Hrvatska koju je Tesla imao prilike da upozna i to preko novina je ona NDH,dve godine pre njegove smrti.Sreća njegova da nije tada bio stanovnik iste.Sumnjam da bi se njome javno pohvalio.Pozdrav…

Max,baš jaki i ubedljivi argumenti,same istorijske činjenice.Bzvz…

Kako smo već prošli kroz par mitova lako dokazljivim i provjerljivim činjenicama (telegram postoji i može se vidjeti, ploča od 1892 stoji u Zg gdje kao “rođeni sin svoje zemlje” želi pomoći gradnjom centrale, Smiljan i okolna sela itekako imaju struje i insfrastrukture, rodna kuća ne da nije srušena nego je muzej, itd).
Mene zanima nije li tom vašom logikom da je on rodom iz “Austrije” (iako se lako može izguglati njegov pasoš na kojem stoji: Kr. hrv.-slav.-dalm.), kako on može biti “zemljak” nekoga rodom iz “Turske”?
Pa Srbija je bila 500g pod Turcima (500g je kolokvijalno), imala je nikakvu autonomiju, dapače pravilo prve bračne noći je bitno promjenilo genetsku sliku.
Realno – čovjek je srećom pobjegao iz ove žabokrečine i nikad se nije vraćao, a realno je imao sreće da je Hrvatska bila dio AustroUgarske što mu je omogućilo da pohodi te škole i fakultete, pa i na kraju ode u bolji svijet gdje je imao priliku stvoriti to što je stvorio. Ne bi to napravio ovdje.

Volio bih da komentatori sa bliskog istoka budu principijelni pa kada govore o nekom velikom srbinu koji je rođen za vrijeme beogradskog pašaluka o istome kao državu rođenja navode Otomansko carstvo. Isto vrijedi i za pravoslavce rođene na područjima Hrvatske, BiH i Srijema (uključujući Zemun) u periodu 1941-1945, država rođenja: Nezavisna Država Hrvatska. Nakon toga priznajem da je Tesla rođen u Austro Ugarskoj. Srdačan pozdrav!

E da, poznati Turci:
– Krađorđe
– Vuk Karadžić
– Miloš Obrenović
– Dositej Obradović
– Stefan Stratimorović
– Jovan Sterija Popović

Sve Turčiin do Turčina!!!

A kad ih mi znamo nazivati pravoslavnim Turcima, onda se ljute. Stvarno ne razumijem te ljude.

Kao i uvijek sjajna analiza. Kako je jezik živa materija, na Tvoju tvrdnju da: ” dežurni napadači ne mogu se dogovoriti da ne možete biti istovremeno četnik i ustaša.” predlažem uvodjenje rijeci četaša ili ustnik… Time pokrivamo sve fasete…

Uistinu, nema ničega. Sve prazno. Jedino shvatih bla, bla, bla, ustaše, bla, bla, bla, četnici, bla, bla, bla…

HA, HA, HA….kako je to duhovito,baš povezano sa temom.

Nije povezano sa temom, ali je odgovor na 90% komentara koji imaju još manje veze sa temom…

Alene,

Veliki deo ovih tvrdnji, koje onda pobijate, nisu stereotipi nego budalaštine lokalnih političara koji služe Suadama i njihovim counterpartovima u Zagrebima i Sarajevima.

Stereotip: https://en.wikipedia.org/wiki/Stereotype

Amje, presuper članak. Mislio sam kako će sada svi dreknuti, a onda sam shvatio da ste ga tako dobro napisali da ste svima zatvorili usta. I “nebeskom narodu” i prepotenim “zapadnjacima”. Svaka čast. Izvrsno.

Zbog čega bi neko “dreknuo”?Zašto bi neko trošio vreme objašnjavajući da je ovaj ogroman uvod u temu nepotreban i izlizan?Nabacano kao drva,a ponavljanja iz prethodnih članaka koliko hoćeš.Koliko znam,moj zemljak Nikola Tesla rođen je u Austro-Ugarskoj,isto kao i moji preci,od kojih su neki rođeni u Kraljevini SHS.I uvek su bili ono što jesu,bez obzira na državni okvir.Dalje ne bih zalazio.Puno vremena utroših na ovo.Pozdrav…

Predlazem da u budućnosti uopće više “ne zalazite”… Bolje za sve!

Kakav lakonski odgovor!Koji deo komentara nije jasan?Pa i nisam zalazio dalje,kao što rekoh.U čemu je problem,ne razumete ovaj izraz ili šta već?Vi znate šta je bolje za sve?Šta ste Vi ovde,neki moralni guru?A,da,drug politički komesar.Dakle,Vi ste taj koji pušta kišu.Da,ja sam za Vas onaj ometajući element čije je mišljenje nepoželjno.Slobodno stavite Vaš predlog na glasanje,pošto vidim da ovde Vi vodite nit svih diskusija,odbojno reagujete i na mala vrata uvodite cenzuru po ličnim merilima.Rekosmo već,ako se nekom nešto ne sviđa,to slobodno preskačemo i idemo dalje.Pozdrav…

Kasno reagujete.Ništa novo.Pogledajte malo bolje šta je napisao Vaš imenjak.Nije daleko,samo malo iznad.Znam dobro o čemu govorim.

Zaboravili ste dodati da, pored ustaša i četnika, u raspravama imamo još i partizane, zelenaše, bjelaše, baliste, komite…
Ali ipak ono što me najviše izluđuje je stalno svađanje “čiji je veći”. Neko voli duži, neko deblji, neko tehniku,.. Potpuno je glupo porediti.
Kada pogledate sva tržišta sve se svodi na to da smo nakon 100 godina opšteg uništavanja stanovništva svim metodama na ovim prostorima došli do toga da nema realno ko da nam leti po tim lepim aerodromima sa našim ponosnim aviokompanijama. Zamislite da na ovom prostoru živi 40-50 miliona ljudi, koliko bi bilo po procenama demografa, da smo od 1914. naovamo preskočili neke događaje. Druga bi to priča bila. Ode ja u istoriju tačno u skladu sa jednim od spomenutih stereotipa.

Svi smo formalno nezavisni, ali u suštini totalno zavisni od stranaca. I dok je tako nema tu puno poboljšanja.
Nedostaju nam naši lokalni avio Rimci, Nordeusi i slični da im se da prostor, da izađu iz svojih garaža i dvorišta, i da smisle nešto skroz drugačije. Kopiranjem zapadnog modela avijacije, npr. hab sistema, nemamo šanse da preživimo na zdravim osnovama. Mora postojati naš put. Za početak totalno deregulisati sistem i sniziti prepreke malim lokalcima za ulazak na tržište. I onda da se svi vozikamo avionima a ne autobusima i vozovima.

Jedan stereotip, koji ne spominjete, je da je sve kod nas najgore. Analizirajte par najvećih stranih kompanija, pa ćete videti da su naši delimično nesposobni partijski kadrovi male mace za njih. Razlika je što je tamo tržište dovoljno jako da te greške pokrije, a ovde nije.

Drugi stereotip, je da samo kod nas država ulupava pare i štiti svoje parazitske kompanije. To rade svuda na razne načine, koji su svi legalni, a u najvećoj meri su sa strane teško vidljivi. Ono što vidimo je samo površina.

Ja bi osobno malo više napisao o katastrofi Zg koncesionara, tj očito postoje neki interesi koji nisu javni.
Što se tiče Croatie, tj stalnog forsiranja kako nam treba nacionalni prijevoznik – ja sam uvijek protiv CA. Možda ne zato što nam ne treba, nego zato što je ovakav daleko preskup a efikasnost je nikakva.
I opet tu dolazimo do LCCa i stalnog gruntanja protiv Ryana. Jasno da Ryan nije tu gdje je jer su bili dobrotvori i radili za tuđu korist, ali činjenica je da su najveći i da se može s njima raditi te da donose ogroman broj putnika zajednici. Naravno sa druge strane mora biti i menadžment koji se može nositi sa njihovim taktikama, ali to su pare koje imaju povrat kroz broj turista (za razliku od CA koja ne nudi nikakav povrat).
No, nije taj zli Ryan jedini LCC, ima i drugih koji će isto letjeti za pare (i ne samo LCC). I to tvrdim bolje i efikasnije nego što to radi nacionalni prijevoznik.

Jučer je Eurowingsov CEO rekao da planiraju pan-Europsku ekspanziju ovo ljeto. Krenuli su sa letovima iz Britanije za Španjolsku, i još planiraju otvoriti nove baze izvan Njemačke uz postojeće tri (Salzburg, Priština, Palma). Kad bi to barem značilo da će jedna od sljedećih baza biti Zagreb… Nažalost mislim da to nije izgledno.

Nešto sam načuo da britanska vlada želi uvesti kazne za sve koji putuju u turističke svrhe… Jest da je to kretenizam par excellente, ali u ovo doba je sve moguće…

Max,moram da Vam kažem da se potuno slažem sa Vama.Ima toliko pametnijih tema koje su bile najavljene.

Beograd jest najveći i nalepši što god vi napisali. Razumem potrebu da minorizirate uspehe Beograda, no on je nebo i zemlja spram Zagreba i drugih aerodromčića u regionu.

Hhahahaha

Već je rekao da je Beograd najveći, više puta. Rekao je da je bez premca najveći, a objasnio je ukratko i zašto. Uopšte nije minorizirao Beograd, niti malo.

,,No, jasno, Zagreb nije ušao ni na listu top 100, za njega je Beograd miljama daleko” Čitajmo

Mislim da je ,,lepota aerodroma” vrlo subjektivni doživljaj, šta god ta lepota bila i koliko god ona bila bitna

Друго рећи да је Тесла Хрват само зато што је рођен на територији коју данас контролише Хрватска је као да тврдите да је цар Јустинијан Србин јер је рођен у Нишу. Друго, Хрвати су убили преко 90 чланова његове породице и спалили његову родну кућу. Толико о томе.

Falili ste nam, Suada, bilo je čudno.

Alen niti jednog trenutka nije rekao da je Tesla Hrvat, niti jednog. Pročitajte ponovo i malo se više koncentrišite

Jednako važi i za ovaj komentar.Koncentrišite se i razmislite šta sve jednostavno nije tačno.

Alene, zar “njoj” nije zabranjeno pisanje komentara na ovom portalu?

Bio sam odsutan u jednom periodu,pa nisam u toku.Ovde je uvedena cenzura?Postoje odvojeni ulazi za crnce i belce?

Samo za soviniste bez obzira na boju koze.

Da te nema trebalo bi te izmisliti…. Jest da je ovo sto pises prejadno, ali ipak me nasmija do suza… Iako je bolje nad ovakvima kao ti plakati…

Možda ste mislili na Konstantina,koji je rođen u Nišu?

Kako je sedam dana brzo prošlo…
Sve što je lijepo kratko traje.

Pa Hrvatska je i tad postojala samo je bila u Austrougarskoj i izdala mu je putovnicu na hrvatskom jeziku.

haha najveći i najlepši – ovo ste me baš nasmijali 🙂
Da parafraziram naslovom knjige: “Ciganin ali najljepši”.

Baš ste dali “dobar” primer knjige.Opterećeni ste nekim teretom?Pa,skinite ga sa sebe,biće Vam lakše.Ne,to je ipak jače od Vas,zar ne?

Patriotizam je predivan ali treba ostati u okvirima. Naravno da je tvoje tebi uvijek najdraze i najljepse. I zato se je o ljepoti ne moze raspravljati. Stari Rimljani su vec rekli: “De gustibus et coloribus non disputandum est!” . Ali ova papazjanija gore ne da je naprosto bijedna nego pokazuje da clanak niste ni procitali. Ne znam koju ste reakciju zeljeli izazvati, ali da je ovo sve skupa prejadno jasno je svakome! Najjadnije u svemu jest to da tim i ovakvim clancima radite Beogradu medvjedju uslugu…

Ne samo da je nebo i zemlja vec i jedini u Srbiji. Da ukinemo ostale aerodrome u Hrvatskoj i ostavimo samo Zagreb i Zagreb bi bio nebo i zemlja. Ali izem ti takvu zemlju sa samo jednim aerodromom.

Zaista ste ostrasceni.

Kao prvo ne mogu se meriti aerodromu na morskoj obali i oni koji su na kontinentu a samim tim ni drzave koje imaju pristup moru sa onima koje ga nemaju.

Da nisu na obali svi ti aerodromi bi bili na nivou jednog OSI koji je btw jedini aerodrom u Hrvatskoj pored ZAG koji nije na moru a koliko je “uspesan” svi dobro znamo.

BEG je najveci u Srbiji i ex-Yu ali nije jedini u Srbiji. Pored njega pre pandemije su bili aktivni i INI i KVO. Danas samo BEG i INI.

I zaista zapadne komsije trebali bi se dogovoriti sta vam vise smeta – da li vise to sto je “BEG jedini aerodrom u Srbiji” ili to sto se otvaraju novi aerodromi kao KVO ili reaktiviraju stari kao sto je INI.
Kad Beograd drzi vecinu avio saobracaja u Srbiji bunite se sto je tako. Kad Srbija razvija nove aerodrome opet vam nije pravo.
Deluje pomalo sizofreno.

Ne, niko se ne buni zato što Beograd drži većinu putnika u Srbiji, n i k o. To je samo komentar na razlog za to, a to je da je Beograd praktično jedini relevantan aerodrom u Srbiji.

Da se ne lažemo, Kraljevo nije niti malo bitan. Realno, Srbija ima samo dva aktivna aerodroma, a toliko joj i treba, ne treba joj više za sada, napominjem za sada da ne ulećemo u dalje rasprave. A nije ni da ikome smeta što Srbija otvara nove aerodrome, nego su oni apsolutno bespotrebni, Kraljevo je dokaz. Znači, nikome ništa ne smeta i niko se ni oko čega ne buni.

Da, jeste KVO je bio aktivan. Vi naravno znate da je KVO dobio svoje prve letove samo 3 meseca pre izbijanja pandemije. Takodje znate da je pored celogodisnje linije za Bec bila planirana i sezonska za Solun koja bi se ostvarila da nije bilo pandemije.
Takodje znate i da je 1000 broj putnika za tih 2-3 meseca letenja a ne za celu godinu.

Tako je, Beograd drzi 95% prometa Srbije ali to ne znaci da je jedini aerodrom u Srbiji kao sto kaze Vas sledbenik (“Ali izem ti takvu zemlju sa samo jednim aerodromom”) a na ciju izjavu niste reagovali.

Nije pravo svima onima koji na pominjanje izgradnje novih aerodroma u Srbiji nadju “opravdane razloge” zasto to ne treba raditi. Najbolji primer je KVO.

To je netacno.
Da Hrvatska nema pristup moru (jedino ispravno poredjenje) bili bi tu samo Zagreb i Osijek.
A Zagreb bi imao isti broj putnika kao i sad.

Jedino ispravno poredjenje po čemu? Jer ste vi tako rekli? Da je Srbija dio Kamčatke imala bi 200 puta manje putnika nego sada. Toliko o “ispravnom poredjenju” koje uključuje geografske promjene.

Jedino ispravno jer su aerodromi na obali i kontinentu 2 potpuno razlicite kategorije medjusobno neuporedive.

No to neosporava činjenicu da bi zbog manje aerodroma na obali putnici letjeli preko aerodroma koji se nudi. A da u Dalmaciji imate jedan, a ne tri aerodroma, on bi u 2019. godini imao više putnika od Rodosa, Beograda, Gdanska, Vilniusa ili Krasnodara,

Taj bi se aerodrom onda mogao uporedjivati sa PMI, AYT, BCN ili TFS (i imao bi mnogo manje putnika nego ti aerodromi) a ne sa BEG, VNO ili KRR.

Nerazumijem vašu poantu. Poanta je da u Hrvatskoj imate manje aerodroma, pojedinačni bi imali više putnika te bi npr. Zagreb kao jedini u državi ili Split kao jedini u dalmaciji imali više putnika od Beograda. Ovdje se govori da je važan faktor broja putnika u Beogradu (koji je br.1 u regiji) centralizacija avioprijevoza na taj aerodrom.

Trudicu se jos jednom da vam objasnim iako sam se nadao da sam bio jasan.

Vi pre svega ignorisete cinjenicu da se aerodromi na obali ne mogu porediti sa onima na kontinentu.

I da tako je, da ima manje aerodroma broj putnika bi po jednom aerodromi bio veci.
A sad zamislite koliki bi manji bio broj putnika u na primer Splitu da se on ne nalazi na obali mora kao sto se na primer Nis ne nalazi na takvoj obali? Naravno mnogo manji. Jedino u tom slucaju bi se oni mogli porediti i jedino bi se tad avio saobracaj u Hrvatskoj i Srbiji mogli porediti jer veliki broj avio putnika Hrvatske otpada na aerodrome na moru. Ne mozemo porediti babe i zabe.

Jedna Antalija sa milion stanovnika ima 35 miliona putnika jer se nalazi na moru dok turska prestonica Ankara koja ima 5 puta vise stanovnika ima “samo” 13 miliona putnika je se nalazi u kontinentalnom delu zemlje. Mislite da je razlika samo u tome sto su oni iz Antalje pametniji ili mozda zato sto se nalazi na obali toplog Mediterana?

Heraklion koji se nalazi na obali mora ima 8 miliona putnika sa svojih 300.000 stanovnika a Sofija kao glavni grad EU drzave sa populacijom 4 puta vecom od Herakliona i velikim prisustvom LCC-a ima 7 milion putnika.

Zasto jedna PMI ima skoro duplo vise putnika nego li glavni grad Madjarske, Budimpesta? Da, odgovor je isti.

Eto vidite u tome je poenta. Iz razloga sto obala toplog mora stvara ogromnu komparativnu prednost za aerodrome koji se na njoj nalaze neprirodno i potpuno nelogicno je porediti ih sa aerodromima gradova koji tu prednost nemaju. I zato se SPU ili DBV ne moze porediti sa BEG a samim tme ni ukupan saobracaj Srbije sa ukupnim saobracajem Hrvatske vec se SPU mora porediti sa SKG ili HER na primer a BEG se treba porediti sa jednom SOF.

Bas mi je drago su svi shvatili, posto to nije bio slucaj sa prethodnim sagovornikom.

Tako je, ima Hrvatska aerodrome na moru. I zato se trebaju porediti sa aerodromima koji su na toploj obali a ne sa onim koji to nisu.

1. U pravu ste, ima veci BDP (ko je to sporio?) u cemu veliku ulogu ima opet taj morski turizam koji Srbija nema. To su takodje cinjenice.

2. “…i brdo drugih odvode promet preko tih morskih zračnih luka”.
Potpuno pogresan prilaz. Onaj koji danas leti za Split ili Dubrovnik u najvecem broju slucajeva leti zbog mora a ne zbog Velebita ili Sljemena i da nema mora ne bi ni bilo tog saobracaja ka Hrvatskoj a samim tim ni ka Zagrebu.

3. Molim Vas, dobro se secamo Vasih izjava koje su govorile da kad Hrvatska udje u NATO broj putnika u Zagrebu ce otici u nebesa..pa se ta ista prica ponovila pred ulazak Hrvatske u EU. A jedino sto smo videli da se gap izmedju BEG i ZAG tih godina samo povecavao. Toliko o tome koliko su te cinjenice koje ovde opet ponavljate uticale na “brz” razvitak Zagreba kao aerodroma i koliko su vazne. I da se razumemo one nisu potpuno nevazne ali nisu dovoljno bitne da bi stvorile razliku.

Zagreb ima vise turista od Beograda ali je to daleko od “bitnog” – malo preko 15%. “Puno premalo” za grad koji ima veci BDP, koji je u EU, NATO-u, ima bolje ekonomske odnose, bolje razvijenu trgovinu a i geografski je blize zapadnoj Evropi.

Za odvlacenje putnika sam Vam vec gore napisao. Profil stranih putnika koji lete za Zagreb ili Dubrovnik je potpuno drugaciji. Vodeci se vasom logikom trebali bi doci do zakljucka da je eto AA bas hteo uvesti liniju za Zagreb ali im se tu isprecio vragolasti DBV koji je nesrecnom Zagrebu oteo putnike. Sram ga bilo.

Naravno, svi znamo da nije tako i da AA u doglednoj buducnosti sa ili bez Dubrovnika ne bi uveli liniju za Zagreb.

Nerazumijem vaš argument o “toplom moru”. Što kada stavite aerodrom uz toplo more dogodi se kemijska reakcija koja rezultira eksploziji ogromne količine putnika?

“Toplo more” uopće nije nekakav presudan faktor koji će aerodromima donijeti ogromne količine putnika u usporedbi s aerodromima bez “toploga mora”. Potražnja za letovima je to što utječe na broj putnika aerodroma. Aerodrom u Pescari, koji je osim toga jedini aerodrom u pokrajni Abruzzo za 1.4 mil. stanovnika, se nalazi na obali Jadranskog mora a ima tek 700.000 putnika što je duplo manje od Temišvara koji nije blizu mora. Kako to? Odessa je isto tako na obali Crnog Mora, ima milijun stanovnika a putnika tek 1.7 mil. što je manje od Cluja. Kako to? Iako su Istra i Kvarner najpopularnije turističke regije u Hrvatskoj, aerodromi u Puli i Rijeci (uz to tamo živi +400.000 stanovnika ) su zabilježili zajedno tek oko milijun putnika.

Jednostavno, toplo more uopće ne utječe na broj putnika već potražnja za letovima prema određenoj destinaciji.

Istina je ono što ste rekli no poanta ove rasprave je da je u Srbiji putničko zrakoplovstvo centralizirano na Beograd (ima udio od više od 90% putnika Srbije) te mu to donosi više putnika dok je putničko zrakoplovstvo u Hrvatskoj raspoređeno na 9 aerodroma, a od tih 9 tri najveća imaju generalno ravnomjeran udio putnika u državi. Da imate manje aerodroma u Hrvatskoj, bilo bi više putnika na pojedinačnim aerodromima. Tako u slučaju da bude Split jedini aerodrom u Dalmaciji, imao bi i više putnika. Nije poanta uspoređivanje Beograda i obalnih aerodroma, već koliki bi bio broj na određenim hrvatskim aerodromima da je putničko zrakoplovstvo centralizirano na tek nekoliko aerodroma kao što je i u Srbiji, Kosovu ili Mađarskoj.

Moram priznati da za ove podjele aerodroma – toplo more, hladno more, kontinent baš nigdje u literaturi nema. Pogledajte npr listu najvećih aerodroma Europe pa vidite koliko ih ima na moru, nije baš neki postotak.
Ako govorimo o turističkim središtima to bi imalo smisla. No npr Zg privlači daleko veći broj turista nego Bg pa opet se to na broju putnika ne vidi.
Stvari su ipak malo kompleksnije od toga.
Kako god okrenete glavna prednost Bg je što nema drugih (bitnih) aerodroma u Srbiji, pa putnici nemaju neku alternativu. I sam koncesijski ugovor je to jasno definirao a vlast je odmah zasjela na Niš da ne bi previše narastao.

Veći problem je što se tom taktikom (ili kompleksima) da Bg bude “najveci” zapravo radi velika šteta Srbiji. Sad je javno priznato da je koncesijskim ugovorom određeno da nijedan drugi aerodrom ne smije preći 1mil putnika. Time ste zapravo smanjili broj putnika u Srbiji. Jer da imate više (uspješnih aerodroma) sigurno bi zbrojno imali više putnika nego Bg sam, a Bg nikad neće biti neki bitan aerodrom kraj Beča, Buimpešte, Bukurešta… Na Niš je već država stavila šapu,a imao je potencijal da naraste i privuće putnike iz drugih zemalja. Vojvodina je također zadnja rupa – Novi Sad nije dobio aerodrom, a imao je potencijal privući putnike iz Hr i i Hu. Itd.
Ta politika glumljenja važnosti Beograda ostatak Srbije puno košta – stalno se živi na nekim mitovima (da ne kažem lažima) i legendama, od toga nema kruha.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!