zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Koncesija Aerodroma Crne Gore

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (Aerodrom Tivat)

Opće je poznat moj stav da se zračne luke ne daju pod koncesiju. One su strateški objekti i nikako za države nije dobro da se daju strancima. I dok još isto mogu opravdati za male i neprofitabilne zračne luke poput Osijeka, Brača, Lošinja, Rijeke, Maribora, Mostara, Banja Luke, Niša, Morave ili Ohrida to nikako ne mogu opravdati za one veće koje se mogu same financirati i razvijati.

Vrlo se važno zapitati se i tko su koncesionari. Barem u Zapadnoj Europi vlasnici aerodroma su mahom državne firme. Pa se i te kako treba pitati čije interese u Zagrebu štiti ADP, koji je u vlasništvu Francuske. Štiti li on interese Francuske ili Hrvatske? Jednako tako Fraport je u vlasništvu njihove države, pa se treba pitati jel on stvarno štiti interese Slovenije? Još je bitnije pitanje kako to da kompanije na zapadu mogu biti u državnom vlasništvu (Španjolska, Francuska, Švedska, Danska, Norveška, Finska, Italija….) a na istoku se toliko gura koncesionar pod izgovorom da država nije dobar vlasnik. Ona je dobar vlasnik na zapadu, ali ne i na istoku? Zar ovo samo meni smrdi? I kako to država nije dobar vlasnik u jednom Splitu, Dubrovniku, Zadru, Sarajevu… Gdje aerodromi imaju izuzetne rezultate. I nije bila dobar vlasnik u Zagrebu, gdje je državni management povećao broj putnika za 120%, učinio zračnu luku super-profitabilnom, te mogao napraviti novi terminal vlastitim sredstvima? A ako je on bio toliko uspješan zašto smo dali zagrebačku luku u koncesiju?

Budimpešta će platiti preko 2 milijarde EUR da ponovo postane vlasnik svoje zračne luke? Zašto oni vračaju vlasništvo, zašto nisu zadovoljni sa koncesionarom? Zar stvarno možemo ustvrditi da su koncesionari i vlasnici obavili dobar posao u Zagrebu, Ljubljani, Skopju…? Zašto je Albanija preuzela koncesiju od Kineza i prebacila je na domaću kompaniju?

No, u Crnoj Gori je situacija ipak drugačija. Aerodromi Crne Gore su prije sezone istinski bili pred bankrotom. I da nisu uspjeli naplatiti ovu crkavicu od 9 milijuna EUR od Montenegro Airlinesa ne bi imali ni za osnovne potreba i plaću. Znači do tuda je došlo.

Aerodromi Crne Gore trebaju hitnu investiciju u terminal u Podgorici, a još više u Tivtu. Za oba ova terminala, a posebno za tivatski, potrebna je ogromna svota novaca. Tivat treba proširenje aprona, paralelnu rulnicu, a sve to će koštati jako puno jer aerodrom ima limitiran prostor za širenje. Tivat treba i navigacijsku opremu za slijetanje noću. Aerodrom je na razini broja putnika zbog koje je već odavno trebala uvesti tu opremu. No, zbog konfiguracije terene ovo je ekstremno skupo i komplicirano. Konačno tivatski aerodroma nema ni osnovne logistike, nedostaje mu sve, pa čak i klimatizacija u terminalu. Podgorica je u nešto boljem, ali ni ona nije u dobrom stanju, i tamo je potrebna ogromna investicija. Potrebno je više od 100 milijuna EUR samo za osnovne potreba ova dva aerodroma u idućem kratkoročnom periodu. Sve to košta užasno puno. Košta novac koji nemaju ni Aerodromi Crne Gore, ni sama država.

Uz to Aerodromi Crne Gore imaju politički problem. Desecima godina ovo je turbulentni prostor, politike utječu na rad aerodroma. Miješaju se u vođenje aerodroma, zapošljavaju po političkoj liniji, traže određene poteze koji su često kada i protivni elementarnim pravilima struke. To je i razlog zašto je bivša direktorica Aerodroma Crne Gore dala ostavku nakon samo 18 dana. Nova vlast je djelomično poboljšala ovu situaciju, no kod nje je problem što je vrlo razjedinjena i isto direktno utječe na poslovanje aerodroma. Odluke se čekaju mjesecima, nema konsenzusa, dijametralno su suprotne odluke pojedinih resornih ministarstava, nemoguće je postići dogovor.

Zbog svega toga postavlja se opravdano pitanje mogu li Aerodromi Crne Gore bez koncesionara? Imaju li oni budućnosti samostalno? Poglavito ako se obistine najave da će Crna Gora ući u Europsku Uniju do 2029. Otvaranjem granice, Tivat sa svojom spartanskom, zaostalom i debelo nedovoljnom opremom i infrastrukturom neće biti konkurentan Dubrovniku koji je sredstvima Europske Unije napravio najmoderniju zračnu luku regije. A i Podgorica istinski puca po šavovima.

Nova uprava Aerodroma Crne Gore je vrlo racionalna. Državi je ponudila tri rješenja za budućnost Aerodroma Crne Gore, a jedno od njih je i koncesija. Ostaje za vidjeti kako će država odgovoriti, te ima li ova istinski bankrotirala država snage da svoje aerodrome vodi dalje sama. Ako nema, bojim se da je, nažalost, jedino rješenje koncesija. Jer ovako dalje ne ide.

16 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Sta se ovo tamo dogadja:

„ Portal Pobjede je u četvrtak objavio video snimak, koji su u noći između 17. i 18. oktobra napravile kamere sa hangara MA na aerodromu, na kojem se, kako kažu u stečajnoj upravi MA, vidi više lica koja pristupaju avionu 4O-AOC i kontejnerima To Montenegra. “Jedino što se može zaključiti iz objavljenog video snimka, kao i iz ranijih optužbi, je da je u pitanju opstrukcija stečajnog dužnika MA koja je evidentna od osnivanja naše kompanije, koja istini za volju ne doprinosi nikome.”

U prvom delu članka verovatno namerno niste pomenuli koncesiju beogradskog aerodroma. Pretpostavljam da ste ostali uzdržani, jer iako Vinci ne radi tako loš posao u Beogradu, koncesija je tek u početnoj fazi pa im treba dati još vremena pre nekih ozbiljnijih kritika.

Kada ćemo saznati da li je u BEG ugovoru o koncesiji neko potpisao koncesionaru da će mu se nešto plaćati ako biznis ne bude išao kako treba?
Mi imamo gomile ugovora (Beograd na vodi, Air Serbia-Etihad, Fiat Automobili, PKB, Beogradski metro sa Francuzima i Kinezima…) koji su tajna i niko nema pravo da zna šta u njima piše.

Ima još tih ugovora, ali mrzelo me da kucam pola sata 🤣

Nekek ne vidim da oni imaju alternativu nek koncesiju ak nece full zaostat za Dubrovnikom.

2-3 dobre sezone i biće para ko blata. Nikako u koncesiju.
Ceo problem Crne Gore je jeziva 2020. i ekonomski opustošena zemlja. Crna Gora da se dobro vodi, tamo bi bez problema jako brzo bio ostvaren veoma visok standard života, najviši u SFRJ.
Problem je i pomalo paranoična spoljno-politička situacija. Vlast do u detalje prati spoljno-politički kurs političkog Zapada, a Rusi su na to alergični.
A turizam im je pored Srbije i Republike Srpske, najviše upućen na Rusiju.

Slažem se s Vama. U takvoj situaciji koncesija ne bi bila baš najbolje rešenje, jer država ne bi mogla da postavi uslove i kako-tako se zaštiti ako su aerodromi u tako lošem stanju. Mislim da je izlaz u stezanju kaiša, da urade samo potrebne investicije, a kad prođe još sezona, dve-tri, da se vidi šta dalje i kako ulagati. Možda se može dobiti i neki povoljni kredit za potrebne investicije.

Morao bih u poslovne knjige da im uđem, ali mnoge stvari tu mogu jako jeftino da se odrade, i da se dobiju funkcionalni lepi morski sezonski aerodromi.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!