zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Air Serbia – analiza iskorišćenosti flote

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd), foto: Air Serbia

Sledeća u seriji analiza koja se bavi Air Serbia-om i turbulentnim letom koje kompanija preživljava, baviće se ispitivanjem iskorišćenosti flote kompanije. Ovaj “parametar” je retko spomenut u kontekstu kompanija regiona, koje su obično imale mnogo bitnije i primetnije probleme, ali je već godinama jedna od najbitnijih tema u drugim evropskim državama sa dinamičnijim vazduhoplovnim tržištima. O iskorišćenosti flote se najviše priča u kontekstu prednosti koje LCC imaju nad legacy kompanijama. Posmatrajući broj sati koje avion provede u vazduhu u jednom danu, u pre-covid periodu, najčešće navođene cifre su bile da avioni evropskih legacy kompanija u proseku provode 8-9 sati u vazduhu, dok je za LCC taj broj bio bliži 11-12 sati.

Analiza je obavljena u periodu od 30.8. do 6.9. Ovo bi trebalo da je indikativan period za kompaniju jer su neki od letnjih wet-lease-ova počeli da se povlače iz upotrebe. Analiza je obuhvatala praćenje broja odrađenih letova, i broja sati koje je avion sakupio u toj nedelji. Avioni u privremenom wet-lease-u nisu uzeti u obzir, dok Embraer-i Marathon-a jesu s obzirom da su isti uključeni u dugotrajni capacity-provider ugovor. Finalno, najnoviji ATR Air Serbia-e, YU-ASD, isto nije uzet u obzir jer je u trenutku pisanja nedavno isporučen i iščekuje dozvolu DCV-a za aktivaciju. Flota kompanije uračunata u analizu je: deset A319, tri A320, dva A332, šest AT76 i po jedan E190 i E195.

 

Generalna situacija

Generalno, Air Serbia se uklapa u norme za Legacy kompanije. Flota od 23 aviona je u posmatranoj nedelji obavila u proseku 5,7 dnevnih letova i nakupila 8,5 sati leta dnevno. Ove brojke uključuju dva A330, tako da ako njih izuzmemo iz kalkulacije, uskotrupna flota u proseku ima 6 dnevnih letova i nakuplja 8 sati leta dnevno. Tokom posmatrane nedelje je primećeno petnaestak diverzija i otkazanih letova, te tri aviona koji su proveli 2-3 dana parkirani iz nepoznatih razloga. Ovo su bili po jedan A319, ATR i E190. Ubrzo nakon što su prikupljeni podaci potvrđeno je da će KlasJet-ovi avioni leteti dugoročno za Air Serbia-u preko zime, pa su naknadno prikupljeni podaci i za ova tri aviona. O njima će biti više na kraju analize.

 

Širokotrupna i regionalna flota

U posmatranoj nedelji dva A330 su imali po 12 i 11 letova, na kojima su sakupili 200 sati leta. Po danu, ovo je u proseku 1,6 dnevna leta i 14 sati leta po avionu po danu.

Regionalna flota se sastoji od šest ATR-a i po jednog E190 i E195. ATR-ovi su predvidivo imali najveći broj dnevnih letova cele flote, sa navršenih 7,5 u proseku. Prosečna dužina leta je malo preko 1 sat, a prosečan ATR u jednom danu provodi preko 8 sati u vazduhu. Iako su opšte poznati kao avioni za regionalne letove, Air Serbia svoje Embraer-e uopšte za ovu svrhu ne koristi. Iz ovog razloga, o njima će se pričati kasnije u analizi.

Uskotrupna flota (A319 i A320)

“Mainline” flota Air Serbia-e se sastoji od 13 A319/320, čiji podaci jasno pokazuju da postoje dva različita reda letenja. Polovina A319 se nalazi na rasporedu od 36 nedeljnih letova. Ovi A319 su oni koji lete na najdužim rutama kompanije kao što su Lisabon, Tel Aviv i Sankt Petersburg, te imaju veliki broj nakupljenih sati leta tokom nedelje. Sva tri A320, kao i druga polovina A319 su na rasporedu od 42 nedeljna leta, tj. 6 dnevna, i ovi lete na većini ostalih kraćih ruta. Ovaj raspored za sada predstavlja najgušći red letenja za kompaniju uz jedan izuzetak – jedan A319 koji je u nedelju dana napravio čak 46 letova, ali nakupio samo 40 sati leta. Sa prosečnom dužinom leta od oko 50 minuta, jasno je da ovaj A319 nije leteo daleko od baze cele nedelje. Suprotno ovome, A319 sa najdužom prosečnom dužinom leta od preko 2 sata je u posmatranoj nedelji imao 36 letova, ali čak 75 sati leta. Sveukupno na nivou flote; A319 u proseku dnevno imaju 5,6 letova i 7,8 sati leta, dok A320 imaju 6 letova i 9.7 sati leta. Vredi napomenuti da je jedan A319 proveo 3 dana parkiran iz nepoznatih razloga.

KlasJet i Embraer-i

Kao što je već rečeno, iako su Embraer-i opšte poznati kao avioni za kratke regionalne letove, dva Embraer-a Air Serbia-e se tako ne koriste i karakteristični su po tome što predstavljaju dva aviona sa relativno rečeno najgorim naletom u celoj floti. E195 se recimo približava broju letova flote A319 sa 36 letova u posmatranoj nedelji, ali problem je činjenica da bi ovaj broj trebao da bude bliži 42, da bi opravdao relativno kratke letove ovog aviona. E190 je u posmatranoj nedelji imao samo 25 letova, tj. oko 3,5 dnevno, i u proseku je leteo oko 4,6 sati dnevno. Embraer-i, pored toga što lete na rutama srednje dužine, kaskaju za ostatkom flote iz neobičnog razloga – dok ostali avioni u floti Air Serbia-e imaju 40-80 minuta za “turn-around” izmedju letova, Embraer-i uvek imaju preko dva sata, što je besmisleno za tako mali avion. Smisleno je pretpostaviti da je situacija ovakva jer su Embraer-i novi u floti i da će se prava iskorišćenost videti tek nakon prelaska na zimski red letenja.

Suprotno njima, tri B738 KlasJet-a se ubijaju od posla. Sva tri u proseku imaju 36 nedeljna leta, i to ka daljim destinacijama. Česti su posetioci Antalije, Hurgade i Monastira. Zanimljiv detalj je da su ova tri aviona česti posetioci Niša, za koji lete u “W” letovima između Beograda i gore navedenih aerodroma.

 

Šta nam ovi podaci govore?

ATR-ovi su trenutno maksimalno iskorišćeni. Nadolazeći 7. avion koji će zameniti preostali ATR u wet-lease-u će osigurati kompaniju do 4. meseca 2024. kada se očekuje da će doći do povećanja na postojećim rutama i do objave novih ruta. Do tada bi već trebalo da stigne barem jedan od još tri najavljena ATR-a. Nedelju dana nakon skupljanja originalnih podataka, provera trenutnih redova letenja pokazuje da su A319 polako počeli da usporavaju sa letovima. Ponekad se vidi i da neki A319 ceo dan ne leti, i samo odradi jedan večernji let. S druge strane, A320ice i B738 i dalje imaju pune redove letenja. Nedavno objavljena činjenica da će KlasJet-ovi avioni ostati bazirani u Beogradu preko zime, u kombinaciji sa gore navedenim, jasno ukazuje da Air Serbia-i pre svega očajnički fali još A320 za povećanje kapaciteta i zamenu A319 koji očigledno sve manje uspevaju da zadovolje potražnju za sedištima na određenim rutama. Ono što ostaje nerazjašnjeno je potreba za Embraer-ima, koja možda ipak i nije za više od 4-6 aviona koji bi leteli na slabijim rutama umesto A319 i nekada na regionalnim rutama. Predstojeći zimski red letenja će pokazati koliko će ovi avioni stvarno biti potrebni i upošljeni u slabijim periodima godine.

54 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Da li znate koliko posada AS ima za Embraere. Razlog malog naleta može biti nedostatak pilota jer zahteva. Drugaciji type rating

Pa koliko ih ima Marathon?

“dok ostali avioni u floti Air Serbia-e imaju 40-80 minuta za “turn-around” izmedju letova, Embraer-i uvek imaju preko dva sata”

Ovo nije istina. I Embraeri obicno imaju 40-80 minuta u Beogradu izmedju dva leta, retko kad se poklopi da imaju preko 2 sata.

I tada kada imaju preko 2 sata, to nije vezano za Embraere vec jednostavno za linije koje oni lete. Oni se cesto salju na linije poput Rima i Milana, a te linije su krace od jednog talasa. Zbog toga se poklopi da avion ima duzi turn around u Beogradu. To je tako napravljeno zbog konekcija.

U posmatranom periodu su Embraeri svaki dan izmedju svakog leta imali 2 sata ili vise za turnaround u Beogradu. FCO, MXP i druge rute slicne duzine idalje nekada lete na A319 i nikada nemaju toliko dugacak turnaround, sto generalno vazi za sve A319 u floti. Videcemo kako ce se Embraeri uklopiti kad krene zimski red letenja

Na zimu Embraeri pretezno lete ujutru i uvece za FRA, HAM, HAJ, NUE, GOT, MXP, dok u 2. talasu lete pretezno za MLA, NAP, FCO, ZRH.

Zaboravljate da kod Embraera uzmete u ozbir da je cena naplacena po putnik kilometru najvisa u kratkim relacijama. Bio je tekst u kome se kaze da AirSerbia najvise po putnik kilometru zaradjuje na liniji Beograd-Tivat, a najmanje na liniji Beograd-Nju Jork

To sto je ruta za TIV najprofitabilnija po putnik kilometru nema nikakve veze sa Embraerima i ne utice na njih jer oni za sada ne lete redovno za TIV, videcemo tek od zimskog reda letenja. TIV, kao i TGD su izuzetak po visokoj profitabilnosti za rutu te duzine, i nisu reprezentativni za ostale rute te duzine

Dobro, vidi se da sirokotrupci Tesla i Pupin non-stop rade i vrte linije. Na kraju zbog toga su i uzeti.

EKSKLUZIVNO: Air Serbia na proleće uvodi novu destinaciju u Egiptu!

Iako nacionalna kompanija Republike Srbije već leti za 4 destinacije u Egiptu – Kairo, Hurgadu, Šarm-El-Šeik i Mersa Matruh, od kraja marta se uvodi i peta – Marsa Alam!

U pitanju su redovni čarteri za ovo popularno turističko mesto na obali Crvenog Mora, a obavljaće se 2 puta nedeljno.

Zašto su onda angažovani Embraeri?? Da pokriju ispade iz flote drugih uskotrupaca? To je onda bas skupo rešenje

Nije baš istina to. Embraeri imaju svoje linije gde ekskluzivno lete poput Malte, Firence, Marseja, itd…

Ih, pa ovde je bilo predloženo da JU ima stalno parkiran jedan A319/A320 za rezervu – u odnosu na to je Embraer koji ima i redovan saobraćaj i uskače kad zatreba, prejeftino rešenje…

Ja licno mislim da su E195 planirani unapred, ali da su svakako poranili koji mesec. S druge strane po meni je E190 definitivno uzet ad-hoc, verujem da su pregovori za njega poceli odmah u 4. mesecu kada su pocela kasnjenja drugih aviona

Nadam se da nije previše skup najam i ostali troskovi i da ce uskoro postati član porodice Air Srbije. Izvrstan avion po letackim karakteristikama a posebno po udobnosti i komforu putnika. Treba ga maksimalno testirati i ma kraju videti da li se isplati njegovo uvodjenje. Mislim da je u pravo vreme stigao i navijam da ostane u stalni sastav ( dry lease).

A kada ce tekst o tome da je JU kupila avion?

A od koga zelite proveru? JU Vam ne odgovara na pitanja.

Sta su kupili? Ako jesu…

Pa mogli ste da prenesete da JU ima otvorene konkurse za nove pilote…

A Vi ne znate da ima? Rekli ste da ste na njihovom sajtu svakodnevno, onda biste videli da ima.

Pa eto pogledajte i objavite tekst o tome.

No, to nije istina. Poslednji put su pilote zaposljavali krajem prosle godine.

Poštovani Alene, ako vec ne vodite obaveznu registraciju na portalu, onda brišite više postova sa odredjenih IP brojeva. To vidite zar ne? LP.

To se nikad ne objavljuje u vestima, nego u delu sajta “Karijera”.

Alen cijeli život ima svoju firmu koja nikad nije bila ni centa dužna, tako da on nikad nije morao klikati na linkove “Karijera”, “Jobs”, “Career” i sl. Možda ni ne zna da tako što firme imaju na web stranicama.

Naravno.

I onda? Koliko ce najboljih koji su primljeni zimus da odbiju njihove neprimerene uslove? Ako znate nesto…..Kako je bilo zimus…Pišem iz iskustva. Glavno da ste napisali više postova, i i i- Napisite nesto konkretno, ako znate!

Dobro jutro Alene 🙂
Obećali ste nam odgovor na pitanje i rekli da Vas pitamo u petak, pa evo došao je i taj dan.
Dakle, koja to LEGACY kompanija je naručila A321XLR, a da već u floti nema širokotrupce?
Naglašavam LEGACY, dakle ne jetBlue i ostali LCC.
Lep pozdrav 🙂

Analiza ni ravno najbolj natančna. Lete je izvajal tudi ATR SE-MDC, Danish Air Tranaport (DAT), torej skupno 7 kosov ATR. Pozdravi

Лепа анализа.

А у недељама са највише проблема?

Hvala. Ne znam za te nedelje jer nisam skupljao podatke tada, a mislim da tada i nije vredelo pratiti zbog svih kvarova, ispada i wet-lease-ova koji su dolazili na po 1,2 dana. Ovaj posmatrani period daje reprezentativniji pogled na iskoriscenost

Odlicna analiza Ivane! Kako se Air Serbia poredi sa Air Montenegrom i Croatiom po ovim istim parametrima?

pa vi ste jeffe, šta ne dajete vi zadatke i teme?

Pojma nemam, ali mogu da potvrdim da je analiza za OU i 4O u planu. Uskoro cu se pozabaviti ovom temom pa cemo videti!

Sve pohvale. Sta mislite o školovanju indijskih pilota u Vršcu.

Koliko kosta obucavanje jednog takvov pilota? Koliko bi VA trebala inkasirati za 800 pilota?

Školovanje za ATPL dozvolu stigne do 60000 evra.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!