zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

FAA strog prema Boeingu

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

FAA je doslovce bila servis Boeinga. Sve što im je Boeing poslao ili objasnio oni su apriorno prihvaćali i prepisivali kao vlastite dokumente, bez dodatnih provjera. I onda su se izblamirali do krajnjih granica sa B737MAX. Nakon pada prvog aviona (Lion Air) Boeing i FAA su nastojali sakriti krivicu i prebaciti je na pilote i kompaniju. No, nakon pada Ethiopianovog 737MAX više nije bilo kuda. FAA je prvo pokušao zataškati i ovaj slučaj, ali sve druge agencije su prizemljile avion, pa ga je FAA na koncu bila prisiljena i sama prizemljiti.

I onda se ustanovilo da je istina daleko gora nego što su i najpesimističniji stručnjaci iznosili. Naime, Boeing je znao koje su mane B737MAX, znao je da bi avioni mogli pasti i ubiti ljude, no, pritom je lagao FAA, falsificirao podatke i nadao se da će u hodu ispraviti nedostatke. A manageri su pokupili ogromne bonuse za „uspješnu“ prodaju aviona. FAA je naivno sve to gutala, smatrala da su Boeingovi podaci točni, te nije vršila dodatne provjere. I opako se izblamirala. Na kraju se desilo „vuk magare“, nitko nije završio u zatvoru za ubojstvo iz nehaja 346 osoba, nitko nije vratio masne bonuse, gotovo nitko nije čak ni dobio otkaz (neki manageri su sami otišli pod pritiskom javnosti).

Nakon ove blamaže ugled FAA je ozbiljno poljuljan. On se više ne smatra „zlatnim standardom“ i ostale velike agencije ne prihvaćaju njihove stavove o Boeingu, već same provode istraživanja i nadzor. Upravo radi toga FAA je sada ekstremno strog. Čak i pretjeruju. Prvo je B737MAX bio prizemljen godinu i devet mjeseci i nije pušten u zrak prije nego je sve bilo sređeno 100%. No, potom je i projekt B787 prizemljen. Avion se nije isporučivao godinu i deset mjeseci. Inspektori FAA su pronašli niz zamjerki, a sada kontroliraju svaki B787 koji izlazi iz proizvodnje. Tako što FAA ne bi nikom drugome radila. FAA na to troši gomilu resursa i novaca, ali Boeing je to, državno važan projekt, pa je FAA iznašla način da se krenu isporučivati B787 pa i pod cijenu enormnih troškova.

I projekt 777X opako kasni. Već preko pet godina. FAA jednostavno više ne popušta, ne smije si dozvoliti bilo kakvu dodatnu blamažu. FAA je superstroga, a Boeinga ga uprska i uprska. Naprosto je nevjerojatno kako iz projekta u projekt rade sve veće gluposti. Bilo koja druga kompanija bi već odavno bankrotirala radi takvih katastrofalnih poteza, ali Boeing to ne može. Em je Boeing ogromna kompanija i ekstremno bitna za ekonomiju SAD-a, em si planeta ne smije dozvoliti monopolistički položaj Airbusa i samo jednog proizvođača. Stoga Amerika ne da da Boeing ide u bankrot. Stoga je ulupala u kompaniju 25 milijardi USD za preživljavanje i tko zna koliko još indirektnog novca kroz vojne projekte, indirektne subvencije, privilegije…

10 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

U americi se kaze “Fool me once, it is on you, fool me twice it is on me”

Ovi su namaracili FAA vise puta, i sada im ne gledaju vise kroz prste. Pored toga Boeing radi 787 u Severnoj Karolini gde su otpustili brdo kontrolera kvaliteta, pa su izgleda ta radna mesta “prebacili” FAA-u

Tržišna ekonomija i kapitalizam na delu. Too big to fail, vaša dobit je samo vaša, vaši gubici su samo naši.

Jedino bi bilo logično uvesti kontrolu nad FAA. Sve ostalo je “drž’ bure vodu, dok majstori odu”.

Good cop bad cop priča.. Neće Boingu ništa na kraju biti..

Boeing ozbiljno kasni za Airbusom. Nadam se da će uhvatiti korak i podići sigurnosne standarde aviona

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!