zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Novi ministar razmatra ukidanje Montenegro Airlinesa

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Novi ministar kapitalnih investicija Crne Gore Mladen Bojanić je izjavio da je stanje Montenegro Airlinesa kritično, te je objavio da vlada razmatra zatvaranje kompanije. Vlada je objavila da će smijeniti management kompanije u idućih dva do tri tjedna, te će po analizi stručnjaka donijeti odluku o kompaniji do II/2021. U međuvremenu je crnogorska Agencija za zaštitu tržišne utakmice dala negativno mišljenje o Lex specialisu kojim bi Montenegro Airlines trebao dobiti 155 milijuna EUR u idućih 6 godina. Sve ovo je evidentan pritisak radi jasnog cilja promjena u Montenegru, a vrlo vjerojatno i u Aerodromima Crne Gore.

Prvi problem je stvar političkog folklora ovih krajeva. Kada dođe nova vlast mijenjaju se svi direktori koje je prošla vlast postavila, neovisno o njihovim rezultatima. Zamislite situaciju da kada se promijeni vlast u Njemačkoj, Francuskoj ili Velikoj Britaniji da se odmah smijene svih direktori aviokompanija ili zračnih luka. Nepojmljivo! Bez obzira na načine postavljanja prijašnjih managementa, nova vlast se ne bi trebala ravnati revanšizmom, nego isključivo evaluacijom rezultata koje su ti managementi postigli. Posebno u minijaturnim državama koje imaju vrlo limitirane strukovne potencijale, tj. malo istinskih stručnjaka. I tu ne prejudiciram evaluaciju stvarnih brojki i rezultata, samo imam dvojbi na ekspresne promijene jer one ne mogu biti produkt ozbiljne evaluacija.

Drugi problem je uopće pomisao ukidanja nacionalnog prijevoznika. U nedavnom članku o enormnoj šteti koju je dozvoljavanje bankrota Adrie stvorilo u slovenskom zrakoplovstvu, gdje Ljubljana ima tri puta manje putnika nego Sarajevo i 10 puta manje nego Zagreb, gdje ima dana da jedna Ljubljana, nekada vodeći hub u regiji, nema ni jednog leta, a u većini dana u tjednu ima ih tek 1 do 2. Prikazao sam i vrlo loše primjere Banja Luke, Niša, Zadra, Ohrida, Mostara i Skopja koji su uložili milijune EUR u subvencioniranje stranih prijevoznika a koji su po Covidu-19 doslovce pokazali srednji prst tim aerodromima i ostavili ih na vrlo malo ili ništa letova. I tada sam rekao: „hoće li regija naučiti na tim primjerima“. Jasno sam tada i odgovorio da neće. Eto, Crna Gora nije! I dok u Ljubljani gospodarstvo ozbiljno pati radi katastrofalne konektiranosti na razini Tuzle i Niša, te zimskog Tivta, oni su ipak 1000 km sjevernije od Podgorice, povezani autoputima i željeznicom sa Europom, na manje od 9 sati vožnje do većine europskih metropola. Iz Crne Gore za tako što treba 24 sata. Konačno na 2-3 sata vožnje ogroman je broj aerodroma sa kojih slovenski putnik može kvalitetno putovati. Crnogorski takvu opciju nema.

Hoće li stranci pokriti tržište Crne Gore u slučaju likvidacije Montenegra? A jesu li u Sloveniji i prije Covida-19? Nisu! A koliko je letova iz turističkih centara Ohrida i Mostara? Vrlo malo! Kakav je promet ove godine bio iz Zadra, Pule i Rijeke gdje Croatia ima malo letova? Bitno manji nego iz Splita gdje ih ima zavidan broj. Zašto su Skopje, Niš, Banja Luka, Tuzla, Ohrid, Zadar i drugi aerodromi na kojima dominiraju ozbiljni strani igrači (Wizz Air i Ryanair) toliko destkovani? Zašto bi onda u Crnoj Gori bilo drugačije? I zašto se Crna Gora prije ne konzultira nego što najavljuje toliko drastične mjere koje bi mogle uništiti cjelokupan turizam i gospodarstvo države. Iskreno se nadam da je ova najava samo prijetnja kojom se želi postići neki drugi efekt i da ministar stvarno ne misli ukinuti kompaniju.

7 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Kamo sreće a ponajprije mnooogo pameti pa da se na ovim prostorima napravi nekakav lokalni SAS. Za početak, bar na van EU prostoru dok ne svane i trenutak prijema “zapadnog Balkana”.

Ja kao i vecina stanovnistva sam za ukidanje istog. CG je jako mala i siromasnija mnogo od Slovenije, nikako nije za poredjenje. Prijeti joj istinski bankrot, jednostavno nema novca za finansiranje ovog prevoznika. On generise jako malo konekcija, jako malo putnika i sto je mozda najvaznije trosi mnogo para po zaposlenom. Ne moze neko ko nije iz CG da pretpostavi koliko se lose trenutno zivi u CG, koliko je sve stalo, novca nema ni za osnovne troskove.
CG ce prezivjeti i bez Montenegra. Imace 5-6 dnevnih letova prema Beogradu, dnevne letove za Istanbul, Bec, Moskvu. Ryan ce pojacati letove. Nece ni korona vjecno vladati u Sloveniji.

640000 putnika prošle godine je malo? To je svaki više od svakog 4-tog putnika koji je došao avionom u CG. Van sezone kompanija doveze skoro svakog drugog putnika. To je sve osim malo!
Preživeće CG i bez autoputa, ima svako veče voz za BG.
A to kako će drugi da uskoče na tržište, pitaj Slovence zašto njima bogatijima nisu.
Na stranu što je obavljeno preko 30 humanitarnih letova početkom korone, to se brzo zaboravlja …
Vlasnik kompanije (država) nije obezbedila osnovna sredstva za rad (avion) ali zato se od iste očekuje profitabilnost. To mogu samo madjioničari …

Nema tu pameti u ovog ministra. Ukinut nacionalnog prijevoznika. A koji lik.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!