zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Postoji li dogovor Air Serbie i Wizz Aira

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Prvo da napomenem da je ovaj članak produkta jednog dugog razgovora sa jednom CEO-om jednog velikog aerodroma u regiji i da su to njegovi stavovi. Prvo sam ih potpuno odbacio, a onda sam se ipak zamislio, pa rekoh da prenesem ovo razmišljanje na papir. Naglašavam da ovo nisu moji stavovi.

Već milijun puta sam naglasio kako Air Serbia maksimalno iskorištava svaku nichu i svaku poslovnu priliku. Maksimalno! Po tome je toliko različita od ostalih aviokompanija regije, ali i daleko agilnija od ostalih kompanija Europe. To je istinski vrh. Kompanija ima odlično podršku vlasti koja lobira za Air Serbiu, otvara joj vrata, pa čak i dogovara konkretne linije i poslove. I neka, pa zar to nije posao vlasti. Predsjednik Vučić doživljava Air Serbiu kao osobni promotivni projekt i stoga je ona prioritet u lobiranju i pregovorima u inozemstvu. Ovo se najbolje očituje u nevjerojatnom dealu sa Turkishem koji je postavljen u prošlih tri godine, a koji je produkt dobrih odnosa turskog predsjednika Erdogana i Vučića. Stoga je ovaj deal i bitno bolji i veći od onog što bi bilo realno. Ruskom krizom deal je postao još jači i iskreno je postao krucijalan za Air Serbiu.

No, ima li Air Serbia neki prešutan deal sa Wizz Airom? Na prvu čovjek bi rekao da nema. Ali je li to tako? Wizz Air u Skopju ima baziranih 5 aviona, u Beogradu samo 3. Daleko viša aviona Wizz Air ima u Sofiji i Bukureštu. Kompanija u Poljskoj ima 181 liniju, u Rumunjskoj 167, Italiji 145, Velikoj Britaniji 82, Mađarskoj 76, Bugarskoj 60, Albaniji 42, BiH 37, Makedoniji 36, Austriji 29, zašto onda u Srbiji ima samo 25 linija? Wizz Air ima udio u tržištu u Makedoniji 61,5%, Albaniji 41%, BiH 40,6%, Rumunjskoj 37,8%, u Mađarskoj 29,1%, Bugarskoj 29,0%, Moldaviji 28,5%, Poljskoj 20,2%, Litvi 16,6%, Slovačkoj 14,7%, a u Srbiji samo 14,6%. Evidentno je Wizz Air u Srbiji bitno ispod ostalih država u kojima kompanija operira. Evidentno Wizz Air daleko sporije raste u Srbiji nego u drugim državama. Kako to? Jel moj izvor u pravu?

Kada je Wizz Air obavijestio Aerodrom Sarajevo da zatvara bazu Air Serbia je isti dan izbacila projekt jeftinih alternativnih karata i najavila povećanje kapaciteta, možebitno i frekvencija prema Sarajevu. Tako što se ne može napraviti u samo par sati, dakle Air Serbia je imala informaciju prije Aerodroma Sarajevo.

Prema mom izvoru kompanija je pod utjecajem mađarskog predsjednika Orbana, koji kao i turski predsjednik Erdogan ima odlične odnose sa Srbijom. Malo pretjerano. Wizz Air je klasična kapitalistička kompanija u suvlasništvu IndigoPartnersa, a preko nje JP Morgana, najveće svjetske financijske institucije. Naravno da Orban ima nekog utjecaja, ali on nikako nije toliko jak kako moj izvor misli, niti ima tolik utjecaj.

Konačno Air Serbia se kolje sa Wizz Airom na masu linija i često kada te ratove dobiva, te prisiljava kompaniju da se povuče. Da postoji neki deal tako što se sigurno ne bi dešavalo. Wizz Air se širi i na aerodromima koji su bitni za Air Serbiu poput Podgorice, Skopja, Banja Luke, Niša, Splita, Dubrovnika… što nikako ne ide u prilog teze mog izvora.

107 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ma nema sanse. Ovo je čisto komercijalna prica, Wizz Air je daleko veci projekt od Orbana i on razvaljuje gdje moze. U Beogradu ocito ne moze.

Изгледа да је дошло до мањих смањења на линији Франкфурт-Загреб током наредног месеца.

07.11
LH: 11x
OU: 21

14.11
LH: 10x
OU: 19x

21.11
LH: 12x
OU: 19x

Како то мислите? Да су смањења уобичајена за ову линију? То је просто за неповеровати

Previše uzimajući u obzir da nisu pokriveni Geneva, Stockholm, Oslo Gardermoen, Prag, Berlin… OU treba više linija iz Zagreba, a manje letove prema LH hubovima.

На првом месту им фали Берлин

Samooo? Pa ovo je horor.
Aerodrom koji je vrlo slabo povezan sa ostatkom Evrope treba imati mnogo vise frekvencija ka Frankfurta. Idi podji preko Frankfurta dodji 🤷‍♂️

Postoji li neka šansa za povećanje saobraćaja sa aerodroma Morava? Hvala unapred na odgovorima. Pozz

Било је повећања овог лета и то поприличног у поређењу са прошлим сезонама. Вероватно ће додавати летове следећег лета посебно ка популарним одмаралиштима попут Тивта.

Slazem se.

Wizz Air planira značajna povećanja iduće sezone iz Beograda:
BCN 3->4
EIN 4->5
NCE 2->3
MLH 3->4
AUH 3->4
FMM 4->6
DTM 5->6
MLA 3->4
LCA 2->4
HER 2->3

Znaci moze biti samo vise od ovoga.

Овде се углавном ради о појачањима на старим дестинацијама које су се показале као популарне.

+ 5000 putnika nedeljno ako ostane ovako

Inače, šta predstavlja današnji Wizzov let it Tirane za Tuzlu i nazad sa A321?

Milion puta sam se pitao zasto Wizzair ne leti izmedju Beograda i CG? Avioni uvek puni, cene visoke! Mozda nema direktnog dogovora ali nekog precutnog. I nemojmo biti naivna, kapitalizam i „demokratija“ levo-desno, u Madjarskoj niko ne zeli da se zameri Orbanu….

Jer nema pravo da leti. Prosto.

Na tu liniju bi došao bilo ko, kad bi mogao.

CG je Podgorica i Tivat, to je dakle duplo više od navedenog. A to što su linije kratke je upravo najveća prednost jer su operativno jeftine i dopuštaju bolju dnevnu iskorišćenost aviona. Npr. Wizz bi mogao isto da naplati London i Tivat, a gde je London, gde je Tivat.

LOL. isto sranje.

Hrpa neistina. Znate li vi uopće da je Indigo vlasnik samo TRI POSTO Wizza?

Genijalno, slazem se.

“Wizz Air ima udio u tržištu u Makedoniji 61,5%, Albaniji 41%, BiH 40,6%, Rumunjskoj 37,8%, u Mađarskoj 29,1%, Bugarskoj 29,0%, Moldaviji 28,5%, Poljskoj 20,2%, Litvi 16,6%, Slovačkoj 14,7%, a u Srbiji samo 14,6%”.

Samo pogledajte kako procenti padaju u zemljama koje imaju nacionalnog avio prevoznika. Pametnom dovoljno. Nema tu nikakvog dila.

Ne razumem sta hocete da kazete. Pa u Makedoniji nema Ryana i Wizzov procenat je enorman, ista prica i sa Albanijom i BiH. U Madjarskoj, Bugarskoj i Poljskoj je tu Ryan, i odmah je Wizzov procenat dosta manji.

Epa u Beogradu ih ubija upravo ta 36-a kompanija u evropi. Boli,a?

za 20 miliona jura dobijamo nesto sto radi za razliku od zeleznica, epsa, gasa, npr Bajatovic sedi u drzavnom monopolu i sere po glavama stanovnika.

Stoji.

Nigde u tim gradovima FR nije jaci nego JU u Beogradu.

Sta tu vama nije jasno?

A da to prevedete u procente? JU ima 50% učešća u BEG a koliko ima FR u Bukureštu?

Rumunija 20 mil stanovnika, EU i NATO clan.
Srbija 7 mil stanovnika, nije clan ni NATO ni EU.

I sad ih vi poredite. Nerealno.

Moze li neki dokaz za 2,8 mil putnika? Nerelano zvuci da iz OTP na tridesetak samo linija FR ima 2,8 mil putnika i to u covid 2021 godini.

Super sto je objavljen ali izgleda da nije dostupan. Zato vas molim za link ako ga mate.

Ako ne smatracemo tu izjavu problematicnom.

Znaci nista od vaseg odgovora.
To sam i mislio.

A SOF ima samo 37 FR destinacija a OTP 33.

Znaci ne moze se porediti sa JU u Beogradu.

Gde stoji koliko imaju FR putnika u ova dva grada?

‘’Wizz Air se širi i na aerodromima koji su bitni za Air Serbiu poput (…) Splita, Dubrovnika… što nikako ne ide u prilog teze mog izvora.’’
Ova recenica je toliko mrak da je moram postat. Pa za ove aerodrome JU ne leti frekvencijom od cak ni jednom dnevno u sezoni, a zimi nikako. Strasno ih je pogodio Wizz na SPU i DBV

Da, sigurno je Wizzov let SPU-Katowice koban za JU.

Prenesite Vi Vasem izvoru, inace direktoru aerodroma Sarajevo, da ne zna situaciju u regiji.
Pominje kako Wizz ima manji promet u Srbiji nego u BiH, Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji… Mozda jer sve te drzave ili nemaju nacionalnog prevoznika ili imaju jako slabog. Ali eto u Litvaniji i Poljskoj, koje imaju jake nacionalne kompanije, nemaju nesto veci promet nego u Srbiji, par procenata vise.

Ne zna se da li je jaci albanski ili bugarski avio prevoznik 😂

Da, to je nista u poredjenju sa AIr Serbijom. I nemaju jos uvek 8 aviona u Albaniji.

Pa Tirana je ta koja je najvise eksplodirala sa putnicima u poslednje 2 godine. Zaobisla Zagreb u sirokom luku.

Ima veci regionalni znacaj nego ZAG

Pa vi ste prvi ovde pomenuli Albaniju.
Kad vam se odgovori pitate “što je to bitno?”
Ne znam, pitajte sebe.

O da, imaju nacionalne prevoznike. Nisam malouman i napisao sam da ih imaju, ali oni nisu preterano jaki. I tu prvenstveno mislim na Bulgaria Air koja ima 7 aviona i 15 destinacija van Bugarske. Tarom ima 23 aviona i 22 destinacije van Rumunije. Pritom Rumunija ima dosta aerodroma osim Bukuresta i puteve koji su uzasni, sto je motiv da na te aerodrome dodju Ryan i Wizz. I to su i uradili. Air Albania ima 2 aviona i 12 linija. Na sve to ide JU sa 19 aviona i 65 (slovima: SEZDESET PET) linija.

I vi se pitate zasto Wizz ima mali procenat???

Air Albania jos uvek ima 2 aviona a ne 4.
ZA-BEL i ZA-BBC. To je ista ta Air Albania koja sada redovno svakog dana otkaze 2-3 leta.
Dakle ukupno 6 sa Albawingsom.

Oni treba da dodju ali jos uvek nisu. Mozda su i u Tirani ali se ne leti sa njima.
Zvanicno jos uvek ta dva aviona imaju. Cak i sa ta dva aviona dnevno otkazu u proseku 1-2 leta. A to je mnogo imajuci u vidu ukupan broj letova u toku dana.

Opet ste mi izmenili komentar!!!!! A pre neki dan pricate da nikada ne menjate komentare!!!

Ne, Air Albania na danasnji dan ima 2 aviona. Jos uvek nema 4. Tarom jeste veci po broju aviona, ali ne i po broju linija.

Da li i u jednom od tih gradova FR ima 65 linija?

Naravno da nema i samim tim automatski otpada vasa tvrdnja da je FR veca konkurencija W6 u SOF, OTP ili BUD nego li JU u BEG.

Ali i Wizz u BUD ima isto toliko ili slican broj linija. Dakle trziste je podeljeno.

Ali kada se dodaju linije iz Nisa i Kraljeva dolazimo do 65 linija.

Izvor je BNX

Dil bi trebalo da nešto donese obema stranama. Šta Wizz ima od ovog dila? Za razliku od Turske, ovde se linije mogu pokretati bez ikakvog uticaja politike tako da Wizzu nikakav dil nije potreban. Kad je reč o SJJ, JU je bukvalno dodala jednu promo stranu na sajtu i post na mrežama. Za to je potrebno par sati, a ne isključujem da su došli do informacije nešto ranije ali da im Wizz to javi da bi JU napravila bolji posao u Sarajevu, to isključujem potpuno.

“Evidentno Wizz Air daleko sporije raste u Srbiji nego u drugim državama. Kako to? ”

Koliko je samo puta na ovo pitanje odgovoreno, ali kad neko ne zeli da vidi odgovor onda se moze i 100 puta ponavljati i bice uzalud.

Zar vi uspoređujete te gradove sa Beogradom?

Ryanair nema vise frekvencija u tim gradovima nego li JU u BEG.

Da, Ryan je konkurencija tamo i zato Wizz nema 60% kao u Skoplju, vec ispod 30%. Trziste je podeljeno.

Zato sto nema nacionalnog avio prevoznika.

Vrlo jasno.

Nije, jer ima manje putnika i destinacija u SOF i OTP nego JU u BEG.

Koliko ima FR putnika u SOF?

После јучерашњих повећања очигледно је да не постоји. У Београду, као и на WAW, приморани су да се под истим uvjetima боре са осталима. Е зато спорије расту него другде. Коју алтернативу има BUD? Букурешт? Упокојио им се Блуерко и ево остали на Тарому који је нешто ефикаснији од OU, дакле спрдња. Софија? Скопље? Све исто.

У Београду и Варшави спорије расту због uvijeta док су се из Прага скроз повукли јер нису хтели да им скину гаће као неки други аеродроми.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!