zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Jel logično da Croatia otvara letove za FRA i MUC umjesto da jača svoj hub

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Mario Vukoja

Croatia Airlines već godinama leti prilično mnogo letova prema Lufthansinim hubovima iz Splita. Ove zime Croatia će letjeti po sedam letova za Frankfurt i Minhen, te 2 leta za Zurich. Uz to letjet će 7 letova za Rim i po jedan let za Copenhagen i London Heathrow. To je ukupno 25 tjednih letova za inozemstvo. Više nego će imati letova za Zagreb.

Prošle godine Croatia je započela sa letovima iz Pule za Zurich (2 puta tjedno), te iz Rijeke i Osijeka za Minhen (po 2 leta tjedno). Ove godine pokrenula je i tri tjedna leta iz Dubrovnika za Frankfurt. To znači da zimi izvan Zagreba Croatia leti 25 tjednih letova prema Lufthansa hubovima i 9 letova prema drugim inozemnim destinacijama, ukupno 34 inozemna leta.

I sad se postavlja pitanje da li je to logično? Je li normalno da Croatia umjesto da jača svoj hub i ima isključivo zimske konekcije prema Zagrebu pa preko njega dalje za Europu, ona svake godine ima sve više i više letova za inozemstvo, prvenstveno za Lufthansa Grupu, te time feeda Lufthansa grupu i ostale prijevoznike? Naravno da nema. Jasno i apsolutno bi Croatia trebala povećati broj letova zimi (i ljeti) iz Zagreba, obnoviti sve linije iz 2019. (nije ih još obnovila 8), povećati frekvencije na postojećim linijama, te otvoriti nove linije. Nevjerojatno je da Croatia iz Zagreba ne leti zimi za Atenu, Barcelonu, Berlin, Bukurešt, Cairo, Genvu, Hamburg, Istanbul, Larnacu, Lisabon, Madrid, Milano, Oslo, Podgoricu, Prištinu, Prag, Rim, Sofiju, Stockholm, Tel Aviv, Tiranu i Brač, te bar 7 tjednih letova za London. Sve ove linije (osim Prištine, Geneve i Brača) leti Air Serbia zimi. Kako to Air Serbia može, a Croatia sa bitno više potencijala ne može?

Croatia bi u prvom redu trebala imati po 29 tjednih letova za Dubrovnik i Split i to svaki dan po 4 leta, te jedan let u petak kasno popodne (oko 18:30 sati) za Dalmaciju i u nedjelju navečer kasno (oko 22 sata) za Zagreb. Pritom bi avion koji noći u Dubrovniku morao biti Airbus A320, a u Splitu A319, te svi ili bar tri dnevna leta za Dubrovnik trebala biti sa A320obitelji (za Split ostala tri leta mogu biti sa Dash 8-400). Naravno, ovi letovi bi morali pokriti sve valove Croatie, koji bi se trebali logično srediti, a ne da su stihija kao danas. Tek kada bi Croatia pokrila ovu frekvenciju mogla bi uvoditi letove za Lufthansa hubove i to po tri tjedna leta za Frankfurt, Minhen i Zurich, a potom povećavati frekvencije ako ima potražnje putnika.

Nažalost Croatia to ne radi. I zimi nudi konekcije putnicima iz Split i Dubrovnika samo na 8-9 linija preko Zagreba, neke od njih čak ne svaki dan. Iz Pule, Zadra i Osijeka i manje. Pobogu! Kako je to stanje takvo, tj. krajnje neprihvatljivo, kompaniji ostaje samo da potencijalnim putnicima ponudi opcije letova preko LH hubova koji nude desetke konekcija. Žalosno ali nažalost tako je. Može li Croatia promijeniti ovo? Naravno, mogla bi vrlo brzo i efikasno. Ali ona to neće. Management Croatia ima samo jednu opciju, feedati Lufthansu pa čak i ako to znači gubitak kompanije. Ona slijepo vodi ovu politiku iako se ona pokazala vrlo neuspješna. I stoga se tu ništa promijeniti neće, a Hrvatska će sve više i više letova imati prema Lufthansa hubovima, te sve manje vlastitih linija i konekcija.

Za kraj jedna napomena. Kompanija ima letove na linijama Dubrovnik-Frankfurt, Pula-Zurich, Rijeka-Minhen, Osijek-Minhen, Split-Zurich, Split-Copenhagen i Split-London samo do 9.1. (Dubrovnik-Frankfurt do 14.1.). I onda tih letova nema do početka IV. mjeseca. Zašto do vraga? Ima logike da se leti do 9.1. nakon toga je mrtva sezona i dva najgora mjeseca u godini. Ali zašto letovi ne počnu 1.3. Tada ima više putnika nego u XI. i XII. mjesecu. Uz to imalo bi svakog smisla da linija Dubrovnik-Frankfurt leti sa dva tjedna leta u I. i II. mjesecu, a potom se poveća od 1.3. na tri tjedna leta. O, moja Croatia Airlines.

277 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Koga ce voziti,tko je nisa?! Ne odredjuje prijevoznik nego potraznja i retail sales statistika i potraznja i RUC. Mogli,da bi, mogli bi i do Sydneya,mogli bi….

A tko je urednik neki avio strucnjak. Pa nije Hrvatska Zagreb. Kakav HUB to vise ne rade kompanije niti jedna po Eu. Nismo mi Dubai.
U Eu svi lete kapilarno a Rayanair je tu orvak jer to prvi zapoceo

Itekako da je logicno za Croatiu, koja je prvenstveno feeder i P2P kompanija. Nije logicno za kompaniju koja ima razvijen hub, ali to Croatia nije, stoga je za njihov model poslovanja itekako logicno ovo sto rade.

Tako je.

Ma super je ovo ! Prije si letio cjeli dan da stizes u neki drugi europski grad a sada u 4 sati gdje hoces !

Ako gledam sa stajalista nekog iz DBV, ja bih radje da imam svakodnevno ujutro DBV MUC, popodne DBV FRA, i jos dvaput dnevno (ili eventualno triput) ZAG.
Što ce mi 4x ZAG kad nemam gdje odletiti iz ZAG, samo da bih se racunao u ZAG kao dva putnika taj dan i ZAG smanjivao razliku u odnosu na BEG tako da necije mokre snove o ZAG omogucujem. Pa u ZAG se ne moze odraditi konekcija za BRU, sto dalje govoriti.
Ovo sto imaju u SPU je odlicno, jos ako FCO postane hub LH grupe onda imaju 3x dnevno konekcije LH grupe.

Nedavno sam se preselio iz Zagreba u okolicu Splita. Dok sam živio u Zagrebu također sam navijao da se Zagreb razvija kao hub (lokal patriotizam), no sada mi Zagreb kao “hub” predstavlja problem. Naime, nebi bilo nikakvih problema da je Zagreb dobro povezan sa sekundarnim aerodromima na koje ja u pravilu letim, i to baš zimi. Evo primjer. Prošlu zimu sam letio iz Splita za Sibiu u Rumunjskoj preko Zagreba i Beča. Dakle prvo let od 40ak minuta, pa čekanje u Zagrebu za let do Beča koji je trajao 30ak minuta, pa onda opet čekanje na let za Sibiu… Cijeli dan mrcvarenje po aerodromima. Da sam imao mogućnost ić autom doslovno bi prije došao. Koliko bi jednostavnije bilo da je postojao direktan let Split-Beč. Nije svima krajnja destinacija veliki/glavni grad. Čak i da je Croatia imala let Zagreb-Bukurešt ta opcija mi nebi dolazila u obzir jer bi imao 3 dana jahanja do Sibiua, a moje krajnje odredište je bilo još sat i pol vožnje od Sibiua… Ugl, dok Zagreb ne bude imao hrpu sekundarnih destinacija u ponudi, kao što ih imaju Beč i Minhen, forsiranje letova iz Splita preko Zagreba je čisto ponižavanje i omalovažavanje putnika i stanovnika koji gravitiraju splitskom aerodromu. Lako Zagrepčanima kad imaju hrpu dnevnih letova, pa makar prema tih par velikih čvorišta iz kojih mogu direktno bilo kuda, a Spličani nek se pate dodatnim besmislenim letom preko Zagreba…
Btw, toliko se godinama pričalo da se mora poraditi na ublažavanju sezonalnosti, napose obalnih aerodroma, ali i zagrebačkog. Pa eto se napokon počelo raditi na tome. Nisam čuo da se smanjuje broj linija Zagreb-Split. Dakle ove linije bi samo trebale povećati broj putnika u Splitu zimi, što je pohvalno.

@anon 17.28: postavlja se jedno veliko pitanje: ima li SPU putnika za takvo što? I odmah ću vam i odgovoriti: nema! Jer da ima, zar zaista mislite da recimo OS ne bi zimi letjela za VIE? Ili LH za MUC i FRA? Ili LX za ZRH? Ili BA za LHR? Ili AF za CDG? Ili KL za AMS? Ali svi očekuju od OU da leti sve rute iz SPU za onih par putnika dnevno… Da ne bi vi jadni morali presijedati. Ma bravo. Pogledajte malo po Europi kako to ide. Uzmite samo primjer Berlina i pogledajte koliko destinacija ima iz Berlina gdje morate presijedati u FRA ili MUC. I tu govorim o letovima za europske gradove. Naravno: OU mora uvesti prave valove preko ZAG i to nije sporno, ali tvrditi da sve treba letiti direktno iz SPU, vrhunski je nonsens! Ponavljam: koliko se god ovdje nekoliko pripadnika splitske struje trudilo objašnjavati potrebe, SPU jednostavno nema zimi putnika!

Alene, nisam napisao da iz Splita treba biti hrpa destinacija zimi, već da je presjedanje u Zagrebu nonsens jer Zagreb nije ni blizu ikakvog huba te iz Zagreba ne mozes nikud osim u par većih glavnih gradova, tako da su Splitu svakako korisniji direktni letovi u neki pravi europski hub, a ne forsiranje preko beskorisnog Zagreba. Ryanairove destinacija naravno ne računam jer su oni druga kategorija…

LH je dobila feed kompaniju besplatno. Nije je morala kupiti. Ja sam član Lufthansinog Miles and More programa i bez obzira što oni kažu da dobijate milje (tj. sada poene) ako letite bilo kojom Star Alliance kompanijom u praksi nije baš tako. Dobijate milje ali neuporedivo manje. Leteo sam skoro za Seul Turkish Airlinesom (član Star Alliance) i dobio, za bussines klasu, oko 1800 milja dok bi sa LH grupom dobio oko 10000 milja. Logično. što bi LH davala velike milje dok putujete direktnim konkurentom bez obzira što je iz iste grupacije. LH sama u tom programu kaže da preferira njene kompanije (članice LH grupe) kao i Croatia Airlines i LOT. Otprilike ih računa kao svoje kompanije.

Turkish nema bas tako bajne odnose sa ostalim clanovima. Licno sam iskusio prilikom putovanja gde mi je konekcija bial u Becu.

Sa azijskim članovima stoje malo bolje. Meni je Singapore Airlines dao isto milja za IST-SIN koliko bi mi dao i Turkish.

Sto vise letova iz Splita prema europskim gradovima i ne samo prema hubovima LH.

A to će donijeti što…?

To ce donijeti nove turiste na hrvatsku obalu, a sa vise turista ce doci i investitori koji ce podignuti razinu turisticke ponude a koja je, iskreno govoreci, na prilicno niskom nivou.

Ljeti je povezanost izvanredna, zimi nema šanse.

Moze ljeti jos bolje a naredne godine ce to pokazati. Sto se zime tice, i tu ce biti napretka jer stanovnike na obali treba povezati sa glavnim europskim hubovima a ne da bez ikakve potrebe lete preko Zagreba.

To ce produziti sezonu…50% svih letova iz Zg nemaju nikakvog smisla dok tamo zivi 1/4 stanovinstva. To je kao da 50% Italije leti iz Rima ili Milana. Potpuni idotizam

Vaša analiza je zaista intrigantna i puna značajnih pitanja. Kao stanovnik Splita, potpuno razumijem vašu perspektivu. Osjećam da se upravo s vama mogu poistovjetiti kada govorite o praktičnosti i preferiranju alternativnih opcija u odnosu na putovanja preko Zagreba.

U potpunosti se slažem da je ponekad nevjerojatno kako Zagreb, kao hub, ne nudi uvijek najbolje opcije za nas stanovnike Dalmacije. Imajući u vidu bolju povezanost i veći broj letova prema destinacijama kao što su Minhen i Frankfurt, sve više razmišljam o tome koliko je za mene stvarno važno koristiti Zagreb kao tranzitnu točku. Zaista se čini da su te dvije destinacije postale praktičnije opcije, pružajući bolje povezanosti i putničke pogodnosti.

Zagreb možda ima svoju ulogu kao centralni hub, ali kada razmotrim sve aspekte, čini se da Minhen i Frankfurt nude mnogo bolje mogućnosti. Vaša opažanja o letovima prema tim gradovima i njihovoj povezanosti s ostalim destinacijama svakako izazivaju razmišljanje.

Pa da naravno ova su dva grada u Njemačkoj bolje povezani od Zagreba, zašto bi morali letjeti preko Zagreba. Autor teksta sugerira da se prvo mora ići u Zagreb pa onda preko Munchena i Frankfurta dalje. To baš i nije praktično za stanovnike Dalmacije i sve one koji putuju ovamo. Pri tom ne mislim na manju zaradu Croatie

Da li vama kao Splicaninu bi dugorocno vise odgovaralo da imate 4 leta redovno rasporedjena po razumnoj ceni do Zagreba i sa vrlo kratkom konekcijom da imate letove za Franfurt, Londru, Minhen, Kopenhagen i druge gradove ili da imate 4 puta nedeljno jedan let za Minhen i Frankfurt. Prvo, ljudi ce ici vise avionom nego autobusom ili autom, a OU ce imati load faktor da prave pare na tim letovima cak i sa niskim cenama za putnike.

Licno, ja bih se opredelio za prvo, i ti je taj momenat gde sam nedavno gledao kartu za Split i dosao do zakljucka da su konekcije iz Zagreda na Split i nazad ocajne.

Avio karta u jednom smeru mesec dana unapred iz Zagreba za Split od 278 EUR, i to je pred kraj sezone i u nekom ludackom terminu. Na kraju je karta kupljena stranim prevoznicima jer je bila mnogo jeftinija.

Cak i sa svakodnevnim letovima za FRA i MUC, vi i dalje niste fleksibilni umesto da u dva talasa to isto mozete odraditi preko Zagreba

Ono sto treba imati je LF na letovima do zagreba gde se pravi profit i ujedino feedaju linije za ostatak mreze, a ljudi iz Splita i Dubrovnika mogu otici do Zagreba, zavrsiti poslovne obaveze, posjetiti ljubavnicu i biti doma za veceru

Dobro znate kako to ide 🙂

Pa ono sto mogu iz SPU preko FRA i MUC nikad nece preko ZAG moci odraditi.
A da mozes preko ZAG odletjeti ljubavnici i vratiti se isti dan iz Evrope, mislim da je nemoguce. Ako je jedan let ujutro, a drugi popodne/vecer onda to mozes odraditi npr ujutro preko MUC, a popodne preko FRA, ili cak Rima ako FCO postane hub LH grupe.

Dakle autom u zag da bi letio u muc u 6:30 i onda sto s autom ako se vracam u spu ili dbv. I nisam mislio icu u muc nego sam mislio za europu, lakse je jednom presjesti u muc/fra i doletjeti bilo gdje, nego ici u toulouse npr: dbv zag fra tls muc zag dbv (dbv zag muc tls se ni ne moze jer se be hvata konekcija za muc ujutro u zag).

Надам се да ћете имати исту такву или још бољу понуду преко Београда.

Ako je do profita, onda neka ukinu sve linije i nek lete samo do FRA i MUC ako je to zaista toliko isplativo. Ali ljudi, vi imate lošiju ponudu u Zagrebu danas nego pre 5 godina, o kakvom profitu pričate? Šta vas briga za profit, u krajnjoj liniji, kad će ga svakako razliti po svojim džepovima, ako ga i bude? Kad smo mi videli išta od toga da li je neka državna kompanija u minusu ili plusu? Dok su nam društva ovako razbijena i naopako postavljena, treba gledati šta je interes za građane, a vlast će finansijske rezultate kompanija peglati i igrati se sa tim milionima za svoj ćef i interes. Neka budu državne kompanije i na nuli ali neka svojim građanima obezbede ono što imaju Rumuni, Bugari i ostali – direktnu vezu do svih najznačajnijih aerodroma. Na kraju će ostati sa jednim avionom ko Česi, ali hej, mi smo profitabilni. Tada stvarno neće nikog boleti uvo da li su profitabilni.

OU polako ali sigurno poziocionira sebe kao feeder kompaniju koja leti sa tercijalnih aerodroma ka velikim hubovima u Nemačkoj.

Pojačat letove za i iz Zag za Dbv i Spu na 4x dnevno,Osi,Zad,Puy 2x,Sjj,Skp,također 2x dnevno.Omo,Tgd,Prn,Beg,Tia jednom dnevno,te uvesti Tiv,Tzl i Bwk,eventualno Ini,tri puta tjedno.Sve ostalo (letovi zimi iz Dbv,Osi,Rjk,Puy,Zad za Europu) je veliki FIJASKO kao i zadnjih 30 i kusur godina.Tnx !

Gledajte osijek daje subvencije za svoju liniju prema minhenu,tako da nikako ne moze da bude fijasko…
Gotovo sam siguran da ce i zadar dati odredeni novac za tu novu liniju…
Dubrovnik ce takoder dati novaca za liniju…
Tako da im nikako ne mogu da budu fijasko…jer cak i za polupraznim avionima oni nece biti u minusu…
Naravno mozda nece imati extremni profit….
Ali prema trenutno stanju nekako je najbitnije da ne tonu dalje…

Treba ukiniti apsolutno svaki zimski međunarodni let izvan Splita iz Zagreba. A iz Splita ostaviti tek koji.

Ovako će Croatia Airlines preusmjeriti svoje putnike preko Zagreba te uz to povećati load factor na razini cjele mreže. Samim time će ozbiljno reducirati gubitke.

Da li ste realni,
Direktni letovi iz splita,i ostalih zracnih luka prema njemackim destinacijama kostaju vise nego konekcijski preko zagreba…
I po vama je to bolje,
Da netko leti 4 leta,za istu cijenu gdje ce direktnim letotom koristiti samo 2 leta?

Dosta ovoga što ste napisali stoji, ali najveći problem jest što iz Frankfurta i Munchena imate daleko, neusporedivo više konekcija negu u Zagrebu, čak i kada bi CA uveo dodatnih 10ak konekcija, opet je to malo u odnosu na ono što nude FRA i MUN.

Vec godinama nema letova Hamburg-Zagreb direktno da ih ima barem u ljetno vrijeme kao pred dvadeset ili trideset godina kako im se prije isplatilo a sad sve crklo.Nisu bas u nekom napretku.

Da mjesec dva dana… ništa ozbiljno

Sezona je i u petom ili devetom mjesecu i nije bilo letova

Nema tu puno filozofije, netko svijesno uništava sve što se uništiti može. Kako u drugim područjima, tako i u zrakoplovnoj industriji. Kao četvrta zvijer (a zvijer je carstvo, ili u današnje vrijeme vlast) iz Biblijskog proročansva. Strašna i jezovita, ima velike željezne zube kojima proždire i satire, a preostalo gazi svojim nogama…

Ivice, znate kaj je u cijeloj ovoj tragediji zapravo najsmješnije? Da bi nekaj svjesno uništili morate imati puno znanja o materiji kako bi to uništenje proveli brzo i efikasno. Ova bagra na najvišem katu u Buzinu ne da nema pojma o materiji, nego nema pojma ni o čemu. Stoga ovdje čak nema ni govora o namjeri ili smišljenom upropaštavanju u nečiju korist!

Netočno. Smišljeno upropaštavanje u korist Lufthanse po nalogu Ivana Mišetića za otplatu duga za mjesto u Odboru direktora Star Alliancea. A bagra u Buzinu sprovodi naredbe i klima glavom dok Tenica iz Brusselsa pruža svakovrsnu potrebnu potporu

Smišljeno uništavanje od strane Mišetića stoji. Ali vic je, i to sam time mislio, da ova bagra u Buzinu pojma nema i uništava više nesvjesno nego svjesno slušajući “dobronamjerne savjete” dotičnog gospodina. Dug Mišetića prema LH je već vraćen, Mišetić je više zabrinut da bi njegovi kosturi mogli početi ispadati iz ormara ako netko počisti u Buzinu. I tu je Tenica zadužena za “smirivanje” Plenkija i zadržavanje statusa quo. A znamo i kako ga Tenica smiruje…

PRVI OBJAVLJUJEM: Wizz Air povećava Beograd – London

Wizz Air će tokom decembra povećati liniju BEG-LTN sa 5pw na 7pw, dodavanjem letova utorkom i subotom od 5.12. do 6.1.

PRVI OBJAVLJUJEM: Ryanair uneo povećanja za Zagreb tokom praznika

Linija ZAG-PFO će tokom zime ići 2pw, ali će se od 21.12. do 4.1. dodati i treći let, četvrtkom.
Linija ZAG-BVA će tokom zime ići 2pw, ali će se od 19.12. do 2.1. dodati i treći let, utorkom.
Linija ZAG-DUB će tokom zime ići 4pw, ali će se od 20.12. do 3.1. dodati i peti let, sredom.
Linija ZAG-BGY će tokom zime ići 4pw, ali će se od 19.12. do 2.1. dodati i peti let, utorkom.
Linija ZAG-BSL će tokom zime ići 2pw, ali će se od 21.12. do 4.1. dodati i treći let, četvrtkom.

Ryanair planira 50 nedeljnih letova iz Zagreba ove zime, ali će tokom praznika leteti njih 55.

Odlicno znaci ZAG ide sigurno na 3.8 ili 3.9

Da li uprava CA čita vaše tekstove? Da li su ikada odgovorili na vaše tekstove i obrazložili svoje odluke?

Dali ste im prijedlog o liniji FRA-DBV. Prihvatili su.

Bože koja šteta. . .a da su vas samo malo poslušali ili zaposlili gdje bi bili danas. Očito je da ne trebaju vrhunske stručnjake poput vas u svojoj blizini. Šteta, šteta. . .

Ma ništa, potpuno vas razumijem i vjerujem da je i vama teško jer ne žele prihvatiti vaše savjete, a to bi bio revolucionarni korak za OU

A i vi sanjate. Prije bi zaposlili oni opet Misetica nego poslusali jednu Alanovu recenicu koju je o njima rekao. A rekao je puno pametnih.

Ma nije Mišetić lud ići javno raditi kada on ionako vuče sve konce iz sjene…

OFF TOPIC

Evo iskustva jednog putnika na JU letu:

“I flew BEG-SOF last week and we boarded on time, luggage was loaded and we were ready to depart right on time. In the end we had a half an hour delay because of traffic at the airport. I think we were like 13th in line for take off. It didn’t help that PUY also landed at that time. All in all if this growth trend continues they will have to think of something to sort this out.”

I ovde vidimo da BEG ima problem sa zakrčenošću u talasima Air Serbie, te da je njegov let kasnio zbog toga. Ovaj problem će morati nekako da reše, verovatno da uvedu slotove u primarnim satima.

U ovom trenutku imamo 5-6 otvorenih tema o JU i BEG a vi našli ovo upravo ovdje staviti. E ako to nije trolanje…

Ne nekako, nego će taj problem morati sistemski da reše. Ako na otprilike 7-8 miliona putnika imaju zakrčenost, o kakvih 15 miliona pričamo?

Imaju zakrcenost samo u primarnim satima kada JU ima svoje talase. Van tih talasa zakrcenosti nema uopste.

Друга писта…

U datim okolnostima je bilo dosta jeftinije.

Nije nesto vise nego puno vise. Treba otkupiti svu zemlju, a investicija se ne bi isplatila.

Croatia airlines ne treba raditi za zračnu luku Zagreb (ono što radi Air Serbia za Beograd).
Hrvatska za razliku od Srbije ima više potentnih aerodroma i nema potrebe za dodatnom centralizacijom.

Ovo što vi govorite nije ništa drugo nego želja da se ojača isključivo zračna luka Zagreb.

Ne znam koliko još treba objašnjavati da ni DBV ni SPU ne mogu biti HUB-ovi jer im je 6 mjeseci u godini promet mizeran…

Croatia Airlines ponajprije treba raditi na dva cilja, a to su profitabilnost (samoodrživot) i povezivanje Hrvatske sa svijetom.

Vi ne možete postići prvo bez huba u Zagrebu.

P. S. Ostavite se zadrtog lokalpatriotizma. Nećete ništa dobro za ikoga u Hrvatskoj napraviti ako nastavite sa trenutačnom politikom feedanja LH iz svakog aerodroma.

Baš naprotiv, ovo je lokalpatriotizam Zagreba. Ne kažem da zimi ne treba jačat HUB, ali ne može nitko reći da su preko ljeta letovi za Zagreb puniji nego za Split ili Dubrovnik. Na kraju krajeva i brojke to pokazuju. Forsiranje Zagreba ispred prirodno potencijalnijih Splita i Dubrovnika preko ljeta je besmisleno.

Gledajte to s pozicije putnika iz Njemačke, Engleske ili Belgije. Uvijek će izabrati jednostavniju varijantu za doći na more u Hrvatsku (direktno u Split ili Dubrovnik) nego preko Zagreba.

Ako CA sve preusmjeri preko Zagreba, Ryan, Wizz ili neka treća će to iskoristiti i letjeti direktno za SPU ili DUB i tako će CA izgubiti putnike i za Zagreb i za Bruxelles npr.

Na kraju krajeva, rijetko koji putnik ljeti dolazi u Hrvatsku zbog Zagreba, a ne zbog mora.

Kada bi Zagreb imao svoje putnike koji idu u Zagreb ili da Zagreb ima prekooceanske letove (kao Beograd u Srbiji) onda bi to imalo smisla. Ovako rijetko putnici preko ljeta dolaze u Hrvatsku zbog Zagreba nego zbog mora. Ovo štovgi govorite je lokalpatriotizam prema Zagrebu.

Mislim da se ovdje krivo razumije pojam HUB-a i sezonskih ciljeva. SPU je izuzetno sezonski cilj koji akumulira više od 90% prometa u 5 mjeseci dok ostalih 7 mjeseci u godini egzistira na minimumu. A i i tih 5 mjeseci SPU ne može fungirati kao HUB jer je s jedne strane SPU ionako na granici kapaciteta a s druge strane je naprosto idiotski imati jedan HUB 5 a drugi 7 mjeseci u godini. Stoga SPU itekako ima smisla kao P2P cilj ljeti dok ZAG ima smisla kao HUB cijele godine. Sve drugo je suludo i graniči sa ekonomskim samoubojstvom!

Ma nije niti toliko bitno 5 ili 6, bitno je da je više od pola godine pustinja…

Pa očigledno ka preuzimanju od strane Lufthanse i kanibalizaciji. U prevodu ovi iz Lufthanse čekaju nabavku novih aviona od strane hrvatskih poreskih obveznika da bi za 1 € preuzeli kompaniju da novom flotom i fidali svoje hubove…

Bila je diskusija oko eventualnog preuzimanja OU od LH Grupe kada je donesena odluka o kupnji A220. Ne želim opet poticati istu diskusiju, ali ne mogu a da ne primijetim da je to i opet jedan potez ka tom cilju. Riječju: OU će ubuduće letjeti sa svakog HR aerodroma za MUC i FRA te iz ZAG za SPU, DBV, SJJ, SKP, VIE, ZRH, AMS, BRU, CPH, CDG i LON te još nešto leisure letova ljeti za SPU i DBV… A zimi kada bude imala višak aviona, za LH po principu Air Dolomita. Jadno i prejadno!

Ne, nije. To vi govorite jer prezirete odluku uzimanja A220 pa snišljate razno razne argumente.

@anon 15.52: ja odluku ne prezirem već je smatram kompletno pogrešnom i preskupom. Ja sam bio i još uvijek jesam za mix postojećih dašenki plus zamjena kompletne flote 319/320 sa istim primjercima starim oko 10 godina.

Da bi OU efektivnije feedala LH treba joj više manjih aviona poput Dasheva i Embraera.

Sada i možda shvaćam zašto je Alen bio za Embraer.

Feedanje jest veliki broj linija. Vama treba manji avion za to, a ne veći. Neće baš A320 lako na iti jednu feedersku zimsku liniju sa obale.

S tim kako će trošak kupovine novih aviona vjerojatno snositi država. Drugim riječima, hrvatski porezni obveznici će financirati Lufthansu. Sramota.

Gotovo je izvesno da ce biti nesto tako.

To je i meni palo na pamet.
Ja nikako da skapiram tu logiku da OU leti za MUC i FRA sa svakog Hrvatskog aerodroma. Ponasaju se kao da su bazirani na FRA i MUC pa da mogu odatle da lete za Hrvatsku, umesto da se podsete da im je hub ZAG i SPU, i da sa ta dva treba da lete za sekundarne gradove u Nemackoj i tako navlace putnike.

Air Dolomiti nema bazu u Minhenu. Još uvijek je Verona matična baza.On je samo bazirao nekoliko svojih zrakoplova kao i u Frankfurt.

Obojica ste u pravu: službeno sjedište te Home Base je i dalje VRN, ali svi avioni su stacionirani na MUC…

Oprostite , ali vi govorite da AIR Dolomiti ima bazu u Minhenu sto uopste nije istinito . Sva posada i svi ostali su u Veroni gdje jim je baza zaposleni . A air Dolomiti je samo stavio avione u Minhen i u Frankfurt
Ipak postoji razlika izmedju baze i baziranja.

Via Paolo Bembo, Dessobuono di Villafranco Verona, tamo je sva administracija itd
I još jednom , on je samo dio flote u Frankfurt i u Minhen positionirao.

Dva zrakoplova su jos uvijek u Veroni stationirana , po jedan u Veneciji, Milanu, Turinu itd ujutro lete za Muc ili Fra obave letove za LH ili čak za sebe i navečer se vraćaju doma.
A ja vam to pričam iz prve ruke jer posada kod Air Dolomiti mora znati gdje jim je matična luka a sa njima razgovaram konstantno kada su tu kod nas u Fra.
Osim toga nije teško provjeriti na Flightradar pa možete vidjeti koliko zrakoplova su preko noći u Fra ili Muc .

Koje veze ima sada Croatia ili Split/Dubrovnik???
Vi stalno tvrdite i govorite , da Air Dolomiti ima bazu u Minhenu i da u Veroni nema uopste nista i da je sve zrakoplove u Muc ili Fra preselio. Sto jednostavno nije istine. Jer i sva administracija i sam CEO od Air Dolomiti ima tamo kancelariju i ne u Minhenu.

Ivane, nema tu nikakve logike nego se radi o kompletnoj nesposobnosti i neznanju glavnih aktera. U ovom trenutku prevladava očito dalmatinska struja pa zato i ove nebuloze sa SPU. SPU nije i nikada neće biti HUB ( osim ako ne mislite na kretenariju tipa MUC-SPU-ZAG sa presijedanje u SPU).

Ivane, nema tu nikakve logike nego se radi o kompletnoj nesposobnosti i neznanju glavnih aktera. U ovom trenutku prevladava očito dalmatinska struja pa zato i ove nebuloze sa SPU. SPU nije i nikada neće biti HUB ( osim ako ne mislite na kretenariju tipa MUC-SPU-ZAG sa presijedanje u SPU). SPU može u 4-5 mjeseci godišnje kumulirati veliki broj P2P putnika, ali je to ostatak godine mrtav aerodrom.

S obzirom sa svi mi znamo u kojem dijelu godine OU stvara profit i ako je Split zimi mrtav grad onda ne trebaju ni Zagreb letjeti zimi jer stvaraju samo gubitke . Vama samo izgleda samo split smeta u cijeloj prici . Ako ste toliko posteni i svjesni ste financijske amplitude OU onda je sasvim jasno da kompanija uopce ne treba zimi letjeti , ili se zimska negativa podnosi ako je u pitanju zagreb . Ne zelite nikako prihvatiti da je zagreb neusporediv sa koljevkom zapadne civilizacije Atenom , Lisabonom i Madridom , kolonijalnim silama ciji se jezici dan danas govore u svakom kutku svijeta i da taj model huba koji vi prizeljkujete nije moguc u tri milijunskoj hrvatskoj .

Meni Split “smeta”? A zašto lijepo molim?
A što se ZAG tiče: da je OU u stanju napraviti dva razumna vala, jedan jutarnji i jedan popodnevni, sve bi to drugačije izgledalo. U čemu je problem da se ne bi moglo letjeti DBV/SPU/ZAD/PUY/SJJ/SKP-ZAG-AMS/BRU/CDG/CPH/FRA/MUC/LON i natrag u dva vala? Ili čak jedan bi već za OU bio dobar…

I prestanite sa floskulama tipa: “Ne zelite nikako prihvatiti da je zagreb neusporediv sa koljevkom zapadne civilizacije Atenom , Lisabonom i Madridom , kolonijalnim silama ciji se jezici dan danas govore u svakom kutku svijeta…” Da, grčki se zaista govori u ogromnom dijelu svijeta. Kao i portugalski.

Za vašu informaciju na kraju: Split je prema “Statista” imao 2022. oko 700.000 posjetitelja, Zagreb 1.078.000, odnosno 50% više od Splita! Split je tranzitni grad koji živi isključivo od obližnjih rivijera i otoka te nešto malo od cruisera te od Ultre (kojom se baš i ne bi trebalo previše ponositi…). On u 6 mjeseci u godini nema što ponuditi a domicilno stanovništvo ne može dati taj broj putnika da se opravda prebacivanje HUB-a na SPU. Ni ljeti a kamoli zimi.

Zagreb je zupanija a split je grad a brojke ne predstavljaju 50 posto ako su tocne . Komentirati i objasnjavati vase usporedbu zagreba sa atenom , lisabonom i madridom stvarno ne zelim jer je smjesna . Cinjenica OU u zimskim mjesecima posluje u minusu , uz svih tih milijon posjetitelja zagreba stoga je ekonomski najisplativije da ne leti do cetvrtog mjeseca .

Croatia ukida DUB!

Od Ryana sa ljubavlju !

Eto , toliko o tom habu. Sve manje i manje linija nude a vi hocete da dovlace putnike iz DBV i SPU.

Da.

Znaci ipak ce imati manje letova nego prosle zimske sezone iz ZAG. Nije dobro…

Vadi je mocni Mostar 🤣

Ali ste tad racunali Dublin jos kao OU destinaciju…

Ove zime nema veci broj letova. I prosle zime su leteli 14pw za SJJ, te to nije nikakvo povecanje.

Ove zime smanjuju DUB za 2pw i LHR za 1pw, a uvode OMO sa 3pw, pa to znaci identican broj letova kao i prosle zime.

Da, nece jer ce imati isti broj? Dva leta manje za Dublin, jedan let manje za London. Ove zime su ta 3 leta nadoknadjena sa 3 leta za Mostar.

Znaci imamo da su 3 leta sa A319 za DUB i LHR zamenjena za 3 leta za OMO. Jako dobro!

Otkud vam to? Letovi tokom zimskog perioda su u sustavu.

Ne, nisu. U prodaji su samo do 28.10., a do tada je letnja sezona. Nema ih u zimskoj sezoni!

Ocigledno menjaju model poslovanja. HUB model nije prosao iz mnogo razloga (mozda nije ni imao sanse, no to nikada necemo saznati). Sto se tice korisnicke strane, odnosno putnika ovo znaci jedno presedanje manje do krajnje destinacije, a mozda i nesto nize cene.

Mozda je ovo uvertira za formiranje necega po Air Dolomiti modelu. Nabavka A220 moze ukazivati na tako nesto.

Mislite da je nemoguce ?

Klasično srpsko sendvičarsko nepoznavanje avijacije.

Hub model nikada nije ni pokušan u Croatiji Airlines.

Hub model apsolutno jeste pokusan, ali je ocajno sproveden, sto je dovelo do jos vecih gubitaka.

Nacionalisticke uvrede ne mogu promijeniti objektivnu sliku stvarnosti, a to je da je Air Serbia u punom zamahu, dok je Croatia Airlines na zadnjim nogama, usprkos nemjerljivo vecem potencijalu hrvatskog avio-trzista u odnosu na srpsko, a A220 sa svojim troskovima leasinga i odrzavanja ce biti posljednji cavao u lijesu OU.

E da, pun pogodak ovo za sendvice ! Ocigledno ste pratili avijaciju u proteklim decenijama.

nova flota OU jasno ukazuje kuda ide biznis model ove kompanije

ha, ha, ha, verovatno u tri … no sacekajmo !

Legendarna Croatia, ima kruha samo treba pametnije raditi, i najveći imaju slabosti i mane i samo to da Croatia pokupi dosta joj…
Ali

“Kako je to stanje takvo, tj. krajnje neprihvatljivo kompaniji ostaje samo da potencijalnim putnicima ponudi opcije letova preko LH hubova koji nude desetke konekcija.”

I eto, začarani krug. Ponovno legitimizirate suludi potez feedanja LH dok se u niti jednom trenutku ne obazirite na dugoročni boljitak kompanije.

Znam dobro vaše suludo stajalište.

Ali hej, koga briga za povećanje gubitka tijekom zimskih mjeseci. Glavno da su javnost, novinari, Lufthansa, lokalne vlasti i uprave aerodroma koje nisu sposobne stvoriti ikakav zimski promet zadovoljni.

mora Hrvatska da plati za nemačku podršku

Данке, данке…

Mislim da neke od linija nikako ne bi imale dobru popunjenost tijekom zime. Tu u prvom redu mislim na Bukurešt, Cairo, Hamburg, Tel Aviv i Sofiju. Sve drugo ima smisla, više ili manje.

Zato sto JU ima ozbiljnu mrezu i dobro organizovane talase iz Beograda. OU bi sustinski morala srz poslovanja da promeni a mislim da od toga nema nista.

Veliko je pitanje da li je dobra popunjenost, a tek zarada je posebna prica.

Kako to da je u “mraku komunizma” i “tamnici naroda” Jugoslaviji JAT imao cjelogodišnji ZAG-CAI na B727, a OU u današnjoj bogatoj, razvijenoj i sređenoj EU članici Hrvatskoj to ne može? I nije to samo Cairo, to su i New York, Chicago, Toronto, London, Madrid, Berlin, Stockholm, you name it…

Tako što je u to vrijeme Turkish bio patuljak a odnosi između SFRJ i Egipta su bili na daleko ozbiljnijoj razini nego što su danas odnosi između Egipta i exYU zemalja koji se svode na čartere za Hurgadu.

Tesko da bi se Croatia mogla nositi s Ryanairom i El Alom na linijama za Sofiju i Tel Aviv.

Ako Berlin ne može proci onda mi je i Hamburg nekako sumnjiv iako bi tu liniju definitnivno trebalo staviti u pogon i provjeriti moze li se tu nesto napraviti jer mislim da bi mozda moglo sljakati.

Mislim da za Bukurešt nema dovoljno interesa tijekom zimskih mjeseci s obje strane.

Eto. Ryanair nije uspio sa Sofijom, ali zato bi Croatia gorila od posla. Alene, malo više realnosti ne bi skodilo. Kako to da Eurowings ne leti za BER ili HAM? Nije to bas Mare daj piz…

Ali Croatia nema karte za TLV u slobodnoj prodaji. To je problem.

Berlin bi prosao? Pa sto ga onda ne leti nijedna kompanija? Tu liniju bi mogli da lete, osim OU, i Ryanair i easyJet i Eurowings. Ipak niko od njih ne leti, znaci da ocigledno nema potencijala.

OK i sto sada niko ne leti za OTP? Zasto ne leti TAROM ili Ryanair? Zasto ne leti AirConnect ili HiSky. Leteli bi da ima potencijala!

easyJet iz Berlina ima 32 celogodisnje i 28 sezonskih linija, medju kojima i za ZAD, PUY, RJK, SPU i DBV. Zasto onda ne bi leteli i za ZAG ako vec lete sezonski na 5 hrvatskih aerodroma iz Berlina?

Ryanair ima 38 celogodisnjih i 15 sezonskih linija iz Berlina. Apsolutno da bi mogli da lete i BER-ZAG da to zele.

Eurowings ima 36 linija iz Berlina, medju kojima i za DBV, SPU, RJK i ZAD. Kako onda nisu profilisani?

Ipak ste rekli da bi se svaka linija ka Njemačkoj pozlatila. To u načelu ima smisla no nešto očito ne štima jer nema niti jednog prijevoznika iz ECAA da otvori linije i ugrabi to zlato.

Tako što ljudi iz Bukurešta i Sofije idu za npr. nemačke ili italijanske destinacije preko Beograda. Ne možete da ponudite regionalne destinacije, a da u Nemačkoj imate samo Frankfurt i Minhen, u Italiji jednu destinaciju i da očekujete da će nastati neki hub. Neće. Nema huba bez da OU leti za svaki iole veći nemački aerodrom jer regionalne putnike jako zanima Nemačka, na primer.

Croatia iz Zagreba ne leti za Italiju. Letovi su za Split koji posle nastavljaju za Rim. To niko nece leteti.

Jer je JU postigla prirodni rast putnika zbog velike mreze. 30 aviona i dosta odredista generira rast.
Velik broj domacih putnika generira im prirodan bazen putnika. Zag to ima puno manjeg volumena.

Da, bas to vidimo po rezultatima u njihovim glavnim gradovima.

Ni blizo nema Hrvatska duplo vise putnika od Srbije.

Da, jer je Hrvatska turisticka zemlja sa razvijenim letnjim turizmom. I te turiste uglavnom dovoze stranci na obalu, OU je tu zanemariva skroz.

Pa što vam to govori o siromaštvu tržišta? Ništa. Govori o veličini jer će svake godine još više turista dolaziti u Hrvatsku. Možda biste mogli probati napustiti taj argument o siromaštvu jer nikada niste imali temelj za njega.

Hrvatsko se smanjuje iz više razloga, tako da je realan pad u idućih nekoliko godina.

Bogami vidimo da ne raste rapidno. Zagreb stagnira, niz aerodroma nije presao 100% iz 2019. godine.

Kako je bitno manje? Srbija ima bitno vise stanovnika, JU ima transfere. To sve kaze da JU ima veci potencijal od OU.

Srbija jeste siromasnija od Hrvatska, ali idalje ima vise potencijala.

Mislim da El Al ne leti u zimskom redu letenja, ali svejedno mi se čini da Hrvati nisu previse ludi za Izraelom, a ni Izraelci za nama tijekom zimskog perioda. Osim toga stanje u Izraelu je poprilično nemirno u zadnjih godinu dana u odnosu na neka prethodna razdoblja.

Ma kakvih konekcija preko TLV? Boze me sacuvaj!

Nema kruha u Zagrebu.

Jer je glavni grad. Da obala ima razvijen zimski turizam Split bi bio aerodrom broj 1 u Hrvatskoj.

I sada je Split jako blizu Zagreba, 2019. godine je SPU imao svega 135.000 putnika vise. Ako se nastavi stagnacija Zagreba Split ce ga prestici verovatno vec sledece godine.

Kako je Zagreb superioran u odnosu na SPU ako ce SPU imati vise putnika od ZAG nakon VIII/2023?

nece to jos dugo biti. OU seli linije, aviokompanije ukidaju letove sa Zagreba…

Eurowings objavio veliku ekspanziju za naredno leto iz HAJ i NUE i nazalost nema ni jednog odredista u Hrvatskoj. Moguce da je to jer OU planira da uvede cartere za ova dva grada.

Hahahahahahahaha

Ocigledno da ima toliko putnika za SPU i DBV onda bi i bilo vise putnika. Ne vidim gde bi taj narod mogao da preseda u Zagrebu. Pobogu pa za SPU i DBV mnogo vise znaci linija do BEG-a gde se nudi neuporedivo vise opcija za presedanje nego u Zagrebu.

Mislim da je svima jasno da ZAG nikada nece biti cvoriste. Taj brod je otplovio davnih dana a dolazak FRa je stavio tacku na tu pricu jer je primorao OU da pobegne. Na kraju je i dobro ispalo jer je OU konacno postala profitabilna nakon sto je smanjila fokus sa Zagreba.

Split bi zimi sigurno prosao sa 3 do 4 leta. Dubrovnik zimi jako tesko. Lepo bi bilo videti OU dash leti na liniji Brac – Beograd tokom letnje sezone par puta nedeljno, publike svakako ima.

Da slazem se da bi Bwk beograd bila dobra kombinacija,
Al opet ne bi bila konkurencija air serbii…
Iako kada bi Croatia najavila da pokrece bwk beograd,jako brzo bi air serbia otvorila istu liniju,i potjerala Ou kao u splitu…

Srpsko mišljenje ne bi trebalo biti relevantno.

Zato što je sendvičarsko.

По чему то? Па мислим да би по питању ваздухопловства баш требало уважити српско мишљење. Погледајте докле је српско мишљење догурало JU а докле хрватско OU.

Што се линије до Београда тиче, па наравно. Београд нуди много више тим путницима јер је мрежа већа. Толико места има ка Загребу јер има локалне потражње. Не иде толики народ за Загреб због преседања већ зато што излази у Загребу.

Да преседа даље OU не би резала међународно мрежу из Загреба.

Neka, JU ima direktora koji zna sta radi i koji stvara profitabilnu JU.

Hrvatska ima fudbalskog selektora koji zna svoj posao i koji donosi medalje.

Cestitke i jednom i drugom na uspesima, svako u svojoj kategoriji.

Logicno je, LH je najvaznija kompanija u EU. LH je najbolja za feedanje. OU pravi profit, svi zadovoljni.

Feedanje LH nema konkurencije. Ryan nema mogucnosti biti LH feeder. Croatia ima stabilan feeding deal bez straha od konkurencije.

OU pravi profit samo u 3 mjeseca peak sezone i to sa ogromnim potporama i pomoći države odnosno svih njenih siromašnih građana koji plaćaju bogaćenje bogatih Njemaca na naš račun

OU je imala profit u prvih 6 meseci godine. Imace i u Q3 profit zasigurno. Videcemo da li ce uspeti godinu da zavrse u plusu.

Kada uzemete u obzir koje sve popuste oni imaju u splitu,uz dodatnu financijsku pomoc za reklamu koji dobivaju od zracne luke split,
Trebali bi da su cijele godine profitabilni i to jako jako puno…
Mislim da koliko popuste oni imaju u cijeloj hr,nitko drugi nigdje nema…

Jasno da su potezi Croatie kazna za zagrebacki aerodrom zbog loseg tretmana svog najveceg korisnika.

I jasno da Croatia u tome ocigledno snasla jer je iskazala profit. Buduci da mogu ovako da naprave profit, to samo znaci da se ne pise dobro Zagrebu u vidu odnosa sa Croatiom.

Taj profit koji je iskazala je mizeran. u vrijeme dok skoro sve kompanije ostvaruju ogromne profite.

Jeste mizeran, ali opet je bolje nego minus. A Autor je vise puta izjavio da treba skakati od srece ako na kraju godine gubitak OU bude ispod 10 miliona evra. Kako su krenuli, zavrsice u blagom plusu, a ne u minusu. I to je velika stvar za gubitasa kao sto je OU.

Croatia se sve osim snasla, samo je pobegla od problema i imala srece.
Ja evo slusam od 2021., svaki od 3 direktora ITA-e se zali da svaki drugi aerodrom u Italiji daje ne-kompetitivne popuste Ryanu i Wizzu, dok njima ne daju, iako prevoze isti broj putnika. Al eto ITA idalje sa tih aerodroma leti, i uspela je da poboljsa trzisni udeo na domacim linijama za 20% do danas.
Aegean je famozno isterao Ryan sa svog trzista, a zna se da je po trzistu A3 najslicniji OU. Kad oni mogu moze i OU, samo im fali zelja, i neko sposoban da je izvede

Da li se ZAG-LHR povecava na 4pw nakon sto se linija ukine iz SPU? Jer do kraja godine je ZAG-LHR smanjen na 3pw.

Croatia je vise puta izjavila da su joj jedino i takve linije isplative. Dakle one prema LH hubovima, prvenstveno prema FRA i MUC.
Kompanija je prvi put posle koliko vremena ostvarila zaradu a ne ogroman gubitak. Skroman dobitak ali bitno da nije u minusu. Tako da ipak znaju sta rade.

A zasto bi putnik morao preko Zagreba do FRA i MUC ili ZRH pa onda dalje u svet? Razumem da se iz Zagreba moze za Berlin, Prag, Stokholm, Oslo, Helsinki, Hamburg itd itd… jako dugacak spisak. Koliko ono linija iz Zagreba ima OU a da nisu ka LH hubovima preko zime? Mislim da je broj jednocifren? Zar ne?

Ako je kompanija nasla neku strategiju po kojoj moze tako da posluje kao sto sada radi onda je treba pustiti a ne da se bespotrebno siluje nekakav “hub” u Zagrebu koji ocito ne postoji sto i sama OU potvrdjuje uvodjenjem direktnih linija iz drugih gradova ka LH hubovima. Smisao poslovanja da se zbog kojekakvog huba salje silom putnik iz Splita preko Zagreba za isti taj Frankfurt ili Minhen?

A ono da OU otvori preko zime BCN iz ZAG? Pa iz Zagreba se i Vueling preko leta povlaci gde ima upravo tu konkurenta OU pa ce neko imati putnike i preko zime? Molim vas…

Logika ili ne, ovog puta su dokazali time sto nemaju gubitak. Dakle ima logike. Ljudi gledaju samo to iznad nule kao zaradu a ne vide koliko je OU skresala minus. Tako da ocigledno ipak rade nesto dobro sa ovom strategijom.
Kao i tom da se lagano povlace iz Zagreba a forsiraju gradove na obali iako je to i vama i mnogima cudno, puno precudno jer tamo ima vecu konkurenciju.

Dakle samo 7. A kad vec ljudi moraju iz SPU preko FRA i MUC u svet zasto moraju jos jedan stop raditi u ZAG? Ovako direktno za FRA i MUC pa kud koji mili moji.
Ovo im je jednostavnije nego da pokrecu silne linije ka Evropi a sami su rekli da im se jedino isplati da lete ka LH hubovima. I opet, cudno ali su dokazali.

Vama je jasno da se Vueling povukao tokom letnje sezone kad sigurno ima vise putnika nego preko zime? Tu prazninu OU nece da popuni. A sta pa tek o zimi da pricamo kad se jedna tako vrlo znacajna kompanija Vueling (po vasem narativu) povlaci iz Zagreba. Dakle nema ni leti a kamo li zimi.

Air Serbia tek od pre koju godinu leti za BCN. Jos uvek su ljudi zeljni Spanije pa zato imamo i AGP, PMI, MAD, VLC… Jos i korona bila a tokom korone hteli ili ne mnogi od nas su letovali u Turskoj ili Egiptu iako nam sigurno to nije bila prva opcija.
Drugo, Air Serbia za razliku od OU ima hub u Beogradu pa i danas na letovima za BCN imate transfere iz IST (sad znam da ste okrenuli ocima ali to je realnost), ESB, gradove regiona, iz Rusije ali cak i iz ATH, SKG iako za mnoge nema logike. Ali ih ima. Plus P2P i eto vam do 9 nedeljnih letova preko leta i koliko vec preko zime.

Pa i za Croatiu je ovo rekordan profit. U poslednjih 10 godina nisu imali profit, tj. jesu jednom jer su prodali slotove na LHR, ali je to vestacki generisan profit prodajom imovine.

Vueling nema u prodaji karte za sledecu godinu, a vidimo i da drasticno smanjuje prisustvo u SPU i DBV. To je alarm koji jasno kaze da se ni Zagrebu ne pise dobro, pogotovo sto su leteli simbolicno, dok su za SPU i DBV imali bitno vise letova i opet su ih ukinuli.

Isto kao i Finnair koji ne planira letove sledece godine.

Sta cemo videti?

Croatia je mogla i dalje imati minus. Ali ga nema. I to debeli. Jer i prosle godine su mnogi imali iskazan profit ali ne i OU. Dakle ima pomaka.
Da, vi bas znate da je jedino gorivo odigralo ulogu.
Croatia je skresala minus i ima dobit. Moze da kaze ko sta hoce ali ona ima ovaj dobit od trenutka kada je resila da se malo vise posveti obali a ne Zagrebu. Taj trend se i dalje nastavlja. Vidimo i po DUB. Ko zna sta sledece godine planiraju.

Mi govorimo o trenutnom stanju u redu letenja a to je da ga nema Vueling iz Zagreba. Ako razmisljamo kao Vi onda mozemo da kazemo da ce Wizz biti sa 4 A321 u Beogradu i sledece godine a mozda se potpuno i povuce. Isto vazi i za FR u Zagrebu. Dakle pricamo sada kako stoje stvari. A kompanije mogu ocas posla da promene red letenja.

I da, videli smo da i pored dolaska FR sa cak 3 bazirana aviona ZAG nema ni 1% povecanje spram 2019. Opravdanja za Daleki Istok, Japance, Kineze i sta ti sve ne zaboravite. Odavno se sve vratilo i cak i povecalo. Dakle nema ih vise… i to je cinjenica.
Vasa prica o tome da se ne vracaju zbog Korone je vazila do pocetka ove godine. Sada vise ne. Nema opravdanja.

Vidim da se ovde stalno spominje kako brojke u ZAG nisu na nivou 2019. jer se Azijati nisu vratili. Evo gledam statistiku za Kineze u Srbiji:

Januar-Jun 2023

37.615 (+300.7%)

Jun 2023

10.113 (+446.7%)

Kako to da se Kinezi u ovakvom broju vracaju u Srbiju a drugi nece u Hrvatsku? Gde je to zapelo?

Scure, pa tvrdio si da ce OU ove godine poslovati u minusu.

Da. Q3 je najprofitabilniji uvek bio.

Aeroitalia ima profit od 6 miliona sa svojih 6 prastarih B738, nakon samo godinu ipo dana od pocetka letova.
Sve potpisujem sto ste rekli. OU jedva izbegla (zasluzeno) streljanje.

Moje skromno mišljenje je da Srbi mnogo više putuju nego Hrvati. Da imaju more ne bi bilo tako.

U doba SCG BEG je imao brdo cartera za Tursku, Egipat, Tunis…tako da Taj argument ne stoji.

BCN uz vrlo malo truda može da radi preko zime iz Tuzle i Niša, o Zagrebu da ne pričamo. Ryan leti za Malagu cele zime, a to je manje popularna destinacija od BCN.

OK, pa sto onda ne leti FR iz Zagreba za BCN?

Ako je trziste u Zagrebu stabilo, postoje putnici, traznja itd zasto Ryanair mora da trazi milostinju da bi pokrenuo neku liniju?

Znaci moze da unistava redom nelojalnom konkurencijom a ne sme ni jednu jedinu liniju da otvori a da mu ne daju novac? I onda FR je super a ostale legacy su smece.

Za koliko istice period kada je moguce dobiti milostinju za Berlin ili Stokholm pa da se vise ne brukate?

Da li to znaci da im ta linija samo moze biti profitabilna sa popustima? Zasto nisu dali Vuelingu popuste da ostane?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!