zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Forsira li se Podgorica?

Tivat je godinama imao više putnika od Podgorice. Od 2005. do 2019. godine Podgorica je više putnika imala samo 2010. godine. Najveća razlika bila je 2014. godine kada je iznosila preko 211.000 putnika. U većini godina razlika je bila preko 100.000 putnika u korist Tivta. No, sada tako nije. 2020. Podgorica je imala 153.342 putnika više, 2021. Tivat je imao tek 18.650 putnika više, da bi 2022. Podgorica imala nevjerojatnih 614.217 putnika više od Tivta.

Zašto je to tako? U posljednje vrijeme je evidentno da crnogorska vlast forsira Podgoricu. Subvencije su prvenstveno namijenjene Podgorici, pa Ryanair i Wizz Air imaju čak 17 subvencioniranih linija iz Podgorice i nemaju linija iz Tivta. Uz to Air Montenegro napadno ima bitno više letova i linija iz Podgorice nego iz Tivta, što tako nije bilo za vrijeme Montenegro Airlinesa koji je i po tri aviona imao bazirana u Tivtu. Air Montenegro tako ima 16 linija iz Podgorice i samo 6 iz Tivta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tivat

29 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Nekada je postojalo nepisano pravilo da je na obali Petrovac granica i da je južno pogodniji TGD a severno TIV. Ne znam je li i sada tako, možda neko iz CG da objasni.

U prevodu politika. Nit manje države nit većeg ludila

Ma iskreno meni ova prica ne drzi vodu,jer Aerodromi Crne Gore su jedna firma i tako i objevljuju podatke u zbiru,ne vidim sto bi forsirali ikog,potpuno je svejedno na koji ce aerodrom da sleti avion iz ugla firme…

Uzasno, gnusno, pokvareno. Mi iz Boke im donosimo najviše novca i najviše turističkih sadržaja, a oni ovako ofirno forsiraju Podgoricu. Koji živ turist će radije posjetiti Podgoricu ili Sutomore u odnosu na Kotor, Perast, Herceg Novi….

Pa to je i logično, ne može tako malo kompanija da ima nekoliko hubova/focus citya.
Imate slično i severnije od vas, gde OU takođe ima značajno više linija iz ZAG u odnosu na SPU/DBK, koji donose mnogo više novca od turizma.

Ima manje letova, a to je bitno. Broj linija nije bitan za generiranje putnika.

Nevjerojatno koliko netočnih informacija. Kao prvo Zagreb ima najviše turista u Hrvatskoj. Kao drugo Croatia Airlines ima više linija iz Splita nego Zagreba. Kao treće Dubrovnik je DBV a ne DBK.

Gost koji ostane 7 noći u Dalmaciji > gost koji ostane 1 noć u Zagrebu.

Letovi tokom cela godine > letovi par meseci godišnje.

DBV, mea culpa.

Nemojmo zaboraviti da je 2019.godine bilo 5,350 letova samo za Moskvu, St.Petersburg i Kijev sa preko 750,000 putnika, te zbog rata ovih destinacija/letova nema sada.

Samo da postavimo stvari u perspektivu – sve ratom Rusija/Ukrajina trenutno pogodjene teritorije, kao i Belorusija, su imale 5,800 letova za CG u 2019.godine, dok je jedan Beograd imao 6,500 za CG (ukljucujuci i TIV i TGD).

Kao sto je navedeno, Moskva i St.Petersburg su imali oko 750,000 putnika te 2019, dok je Beograd imao “samo” 550,000 (sve ovo je za celu CG, tj za AP TIV i AP TGD).

Ove brojke je veoma tesko nadoknaditi drugim trzistima.

Hocete reci da je PUY imala 80% sletanja sa jednog trzista, pa uspela da to nadomesti?

Nice dvojba da se za letenje na TGD pruza veci benefit, ali TIV istinski trpi zbog nedostatka turista sa najveceg trzista Crne Gore.

Pula ni izdaleka nije bila slicna Tivtu.
Pa CG na zapadu kotira za odmor malo bolje nego Albanija.
I ranije je TIV bio zastupljen vise sa odredistima u Rusiji i Ukrajini, sa zanemarivim udjelim odredista sa zapada. Podgorica je i prije privlacila zapadna odredista. U tako maloj zemlji logicno je da LC lete za glavni grad koji je ionako na 2h od svih kutaka zemlje. Kad maknes turiste moze se po zimskom prometu vidjeti osnovni/nuzni tok putnika-business, stanovnici zemlje, rodbina, dijaspora, tu uvijek TGD prednjaci.

Koliko pre dve godine Pula je imala ozbiljne ruske letove, zar ne? Mislim da je CG uradila više od Pule u nadonadi letova.

Razumem, i ja vam kažem da mislim da se CG bolje snašla bez Rusa od Pule.

Pa to rade hotelske kuce, baziraju se na drugo trziste, sve hotelske kuce u Istri su u EU vlasnistvu bile (ili eventualno u HR vlasnistvu), jako jednostavno. U CG je to puno teze. U Istri je postotak ruskog vlasnistva puno manji nego u CG, a i zapadnim turistima je puno zgodnije bilo otputovati u EU nego u zemlju van EU i riskirati s covid pravilima…

A je li?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!