zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Ni jedan SSJ-100 nije isporučen u 2023.

Ni jedan jedini SSJ-100 nije isporučen 2023. iako je prvotno planirano da ih se isporuči 19, pa 6, pa 2. Plan da se SJ100 sa ruskim motorima PD-8 isporučuju od 3. kvartala 2024, no već sada se zna da će se ovo prolongirati, pa je jako upitno hoće li i u 2024. biti isporuka. U 2022. isporučeno je samo 5 ovih aviona, iako ih je prethodnih godina isporučivano do 28 godišnje.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: SSJ-100

15 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Nn12

E,sada postaju malo i smiješni…Ali, držimo fige da im krene proizvodnja…

SSJ-100 se neće proizvoditi iz prostog razloga što nema dovoljno djelova da se kompletiraju, znajući da je dobar dio djelova zapadnog porijekla. Čekace se zamjena ruskim djelovima i ruskim motorom. SSJ će biti zamijenjen sa SJ-100. Ali će potrajati.

Pa eto i ja planiram: This time next year, we’ll be millionaires! 🙂

To je samo mlaćenje političara, koji ne slušaju struku, već se hvališu medijima kako će da postignu neke rezultate. Novi SJ-100 nece poceti proizvodnju bar za godinu.

Ih da je Boeing u pitanju, pustili bi oni njega da leti pa makar vrata otpadala 😜

I ti “Zapadni Dijelovi” se dobrim dijelom proizvode na Istoku i sirovine za te iste proizvode. Svi dobavljači dijelova “Zapadni” su več odavno prebacili proizvodnju komponenti u zemlje gdje je jeftinija struja, satnica, materijal, gdje nema glupih zapadnih propisa o zaštiti okoliša-energetske učinkovitosti itd. Ne mogu doči do podataka ali ne bih me čudilo da SAFRAN proizvodi dio dijelova i u Rusiji a ako ne tamo onda barem je to Poljska, Mađarska, Turska baš za ovaj navedeni avion. Mitsubishi pravi turbine za Rolls Royce ali dobro se treba namučit da se dođe do podatka odakle im Cirkon, Nikal, Itrij, Kobalt, Molibden, Renij, Titanij, Paladij. Gdje su rudnici,separacije,talionice. Za primjese legure Nikla od koje se prave jezgre lopatica na turbinama a isporučuju se u pločama i blokovima Mitsubishiju kao poluproizvodi. On ih samo finalno obrađuje finim brusilicama i poliraju te nanosi zaštitni plašt od cirkona. I dok se ti isti rijetki metali izvuku iz zemlje, frakcioniraju od ostalih elemenata, rafiniraju te rudača termički obradi “rastali”. Nitko na “Zapadu” neče da prlja ruke, spaljuje koks, izbacuje tisuće tona visoko hazardne šljake u polja i doline nakon deforestacije radi širenja rudnika. Praksa zapadnih firmi je da naprave što više poluproizvoda i dijelova za avione van svojih granica gore su razlozi. I samo da onaj najčišći, najpreciznij, tehnološki najzahtijevniji i finalni sklop aviona privedu kraju kod kuće. Sve ostalo se radi na Istoku pa tako i dijelovi za avione ne svi ali poluproizvod i sirovina 100%. General Electric i Safran prave lopaticu na fenu motora od karbonskih vlakana kod kuće. Jer za to ne treba mnogo struje, niti prljavog koksa, niti talionica, niti kovačnica sa ogromnim presama, niti treba plinskih peči, niti treba brusilice. Jer je to čist posao. A sve ono što je prljavo i troši puno struje dolazi kao gotov dio da se sklopi u Americi, Britaniji i Francuskoj. Iz Japana, Južne Koreje, Kine, Indije, Vijetnama, Rusije. Zapadni Dijelovi sa Istoka.

Pa red je da se za najbolji avion na svijetu malo čeka, zar ne? Pozdrav čitatelju SU-27…

1. April je još dosta daleko

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!