zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Što je to 10 Tanker?

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: 10 Tanker

U svijetu istinski imamo vrlo različitih kompanija, neke su i više nego drugačije, čak i čudne. Ovaj portal svako toliko napiše reportažu u takvim drugačijim kompanijama. 10 Tanker je kompanija koja je istinski drugačija, koja je stanovita nicha, koja može funkcionirati samo na jednom tržištu, koja se drugdje ne može razviti i koja zbog toga baš i nema konkurencije.

Kompanija se bavi isključivo gašenjem požara. Za tu svrhu su modificirali četiri McDonnell Douglas DC-10. Tri aviona su stara 36 godina, a jedan čak 48,8 godina. Ovi avioni gase najveće požare prvenstveno u SAD-u, ali i drugdje diljem planete gdje su potrebni. Kompanija koristi modificirane DC-10 od 2006. godine za borbu sa vatrenim stihijama, kada je počela sa samo jednim avionom.

Avion izbacuje vodu ili kemijske retardante. Svaki avion može primiti 44.000 litara vode. Usporedimo li to sa Canadairom CL-415 kojih 6 ima i Hrvatska, a koji primaju 6140 litara (7 puta manje) vidimo kolika je to veća i ogromna sila.  AT-802 Fire Boss, kojih Hrvatska također ima 6, može primiti 3.100 litara vode, 14 puta manje. Avion ima tri tanka i iste može isprazniti u 8 sekundi. Od 2018. avioni imaju kompjutere koji navodi pražnjenje tankova, tako da se mogu kombinirati tri različita retardanta ili retardant i voda, koji se tada kombiniraju ovisno o dijelu požarišta. Prilikom izbacivanja vodenih bombi avioni lete na visini 60 do 90 metara, uz brzinu od 260 km/h. Punjenje aviona je 15 do 20 minuta, pa u načelu avion obavi jednu misiju u sat vremena. Piloti su u zraku 9 sati, ali iznimno mogu biti i 14 sati.

Avion ima dva pilota i inženjera koji se bavi pražnjenjem i punjenjem aviona. Kada avion ide izvan baze sa njim odlazi i serviser koji sa sobom nosi ogroman stok dijelova, uključujući gume, kočnice i ostalo.

Kompanija ima ugovor sa SAD-om za gašenje najvećih požara, no avione šalje diljem planete kada neke zemlje imaju velike požare koje ne mogu same obuzdati i gdje im je potrebna pomoć tako velikih aviona koji odjednom izbacuju gomilu vode ili retardanata. Tijekom ljeta (od IV. do X. mjeseca) kompanija je bazirana u SAD-u, no od XI. do III. mjeseca se seli u Australiju i Čile odakle gasi požare diljem južne hemisfere. U protupožarnoj 2023. sezoni u SAD-u kompanija je imala 405 misija i ispustila je 13.922.756 litara vode i retardanta.

15 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Glavna pprednost je sto izbacuje 44 tone fire retardant-a u dugackoj liniji, sto uzporava sirenje pozara sto mu je i glavna namena, narocito na velikim pozaristima zapadne obale Amerike i Kanade i Australije

Ako cemo raditi komparaciju sa CL 415, CL 415 moze uraditi 10 napada vodom u sat vremena, sto znaci da efektivno izbacuje vise vode ili pene na sat za razliku of DC-10. Napad moze da radi vise aviona istovremeno dok za DC-10 morate ocistiti pozariste od ostalih manjih aviona i helikoptera. Takodje profil terena u Mediteranu je dosta nepristupacniji od delova kalifornije gde se ovaj avion koristi gde CL moze da preskovi preko svakog brdasceta .

Puno puno puno je bolji Be200

Kako vas Putin jos nije odlikovao?

Bude

Salu na stranu ali Be200 stvarno jeste dobar avion…

Ne tupi

Dobar je za gašenje velikih šumskih požara kakvo su u Rusiji ili USA, ukoliko je u blizini jezero/more. Poprilično uska niša.
Ali je prebrz i visok za uvjete u kojima operira kanader. Zato i nije našao kupaca, dok se traži kanader više.

Ovo ima u praksi drugačiju ulogu od kanadera.
Kanader se može zavući u svaku rupu i vrlo sporo i precizno ispustiti vodu na točkasti cilj.
Ovi veliki jet avioni to ne mogu već služe za gašenje velikih šumskih požara. Plus šta su prebrzi i visoko pa se voda pretvori u maglicu, zato i gase sa retardantima.
Slična stvar kad su naši testirali be200 pa zaključili da iz istih razloga nije primjenjiv u Dalmaciji.

Bravo za analizu,svaka cast.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!