zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Aerodrom Minhen investirao 115 milijuna u željeznički tunel

Aerodrom Minhen je potrošio 115 milijuna EUR na željeznički tunel koji će spajati aerodrom sa okolnim njemačkim gradovima, te Salzburgom. Tunel se gradi tri godine. Cijeli kompleks ima 61.000 četvornih metara (pet nogometnih terena), iskopana je 390.000 kubičnih metara zemlje, te je instalirano 150.000 kubika betona i 16.000 tona čelika.

Uprava aerodroma smatra krucijalnim ovaj tunel za razvoj Aerodroma Minhen. Tunel će poboljšati konekcije aerodroma, povezati okolne gradove, poglavito one bliže aerodromu koji su preblizu za avionske konekcije, te smanjiti emisiju stakleničkih plinova jer će sada biti više željezničkih veza nego avionskih za neke od destinacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Minhen

14 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Rohbau tunela je gotov, ali tek negdje oko 2030. se očekuje kompletno puštanje u promet tzv. “Erdinger Ringschluss” jer pruge koje vode do i kroz tunel još nisu ni započete… S druge strane je taj projekt kompletno besmislen jer je MUC i dalje odrezan od svih važnih pruga: brze pruge München-Nürnberg od kuda jedan krak brze pruge ide za Berlin dok drugi krak, nažalost i dalje spore pruge, ide prema Würzburgu i Frankfurtu. S druge strane MUC i dalje ostaje odrezan od pruge München-Salzburg i München-Augsburg-Stuttgart. Doduše veza preko Mühldorfa za Freilassing i Salzburg je moguća, ali tu neće biti prometa jer većina putnika ide München-Rosenheim-Traunstein-Freilassnig-Salzburg… Jedina pruga koja po meni ima smisla je pruga za jedan ekspresni vlak tipa “Heathrow Express” koji bi za 15-tak minuta stigao na glavnu stanicu u Münchenu odakle su izvanredne veze na sve strane. Ali ona se neće graditi i stoga će i dalje svi putnici koji vlakom idu na aerodrom biti prisiljeni ići preko glavnog kolodvora u Münchenu te dalje sporim i prekrcanim S-Bahnom (S-8 oko 40 minuta, S-1 oko 45 minuta). Da je tako dokazuje i prvi gotovi dio tog megalomanskog projekta “Neufahrener Spange” koji je koštao oko 100 milijuna eura te koji omogućuje direktnu povezanost MUC s Regensburgom. Ti vlakovi koji voze od 12.2018. pokazali su se kao potpuni promašaj i voze uglavnom prazni!

Adendum: evo karte projekta iz kojeg je vidljivo ono što sam gore napisao:

https://de.wikipedia.org/wiki/Erdinger_Ringschluss#/media/Datei:Erdinger_Ringschluss.png

Onaj narandjasto označen dio je “Neufahrener Spange” odnosno “Kurve” o kojem gore govorim kao o totalnom promašaju.

Nijemci razvijaju i željeznicu stihijski a ne planski kao recimo Francuzi, Talijani ili Španjolci. Najbolji je primjer brza pruga München-Nürnberg. Dobro: napokon su gotovi sa prugom Nürnberg-Berlin, ali godinama si se vozio sa 300 km/h između Munchena i Nurnberga a dalje si se ljuljao satima sa 100 km/ prema Berlinu. Ali od Nurnberga se i dalje ljuljaš sa stotkom prema Würzburgu i Frankfurtu. Ili recimo od Munchena prema Stuttgartu: pruga preko Schwäbisch Alb je i dalje ograničena na 80 km/h – parnjače su nekada smjele voziti stotku!!! Kompletan aerodrom u Munchenu je DE facto na krivom mjestu. Trebalo ga je svojevremeno graditi direktno između Munchena i Augsburga, odmah pokraj A8 te pokraj pruge, ali je onda Franz Josef Strauss odlučio da će se graditi tu gdje je. Da je samo isušivanje močvare koštalo više nego kompletan aerodrom na suhom mjestu, u ovom trenutku je nebitno! I stoga bez obzira na lijepe planove, krasne fotke, svečane riječi i brdo političke elite, sve ovo ostaje nerentabilno i nepotrebno! O utrošenim stotinama milijuna eura da i ne govorim! Svojedobno su se svi sprdali sa Stoiberom i njegovim planovima za Transrapid. Sada ispada da bi to bi i jeftinije i svrsishodnije od ovog megalomanskom projekta!

Јесте ли чули за термин прање пара. Нпр. Брза пруга Минхен Берлин, којом путујем једном месечно, само на једној дионици ИЦЕ спринтер вози 250 на сат. Мислим да је од Ерфурта до Халеа. 1/4 Минхен Берлин пруге. И то само спринтер, ИЦЕ 1 ген вози тако брзо. Остали ИЦЕ 2,3,4 возе спорије тј имају мању Макс брзину. По Дојче бану, будућност иде уназад

za 115 miliona eur ne moze da se napravi i par kilometara tunela, a ne da spoji minhenski aerodrom sa okolnim gradovima. Ocekivao bih vest koja ce mi reci kakav se to tunel pravi, koliko je dugacak, gde je pozicioniran…. Inace ispade da su nam samo pare bitne, bez ikakvih cinjenica.

Da, slazem se. Da sam na vasem mestu, dodao bih onda neki disclaimer na kraju vesti. Npr. “Aerodrom Minhen u saopstenju nije pojasnio o kom tunelu je rec”.
Na zamaero je mnogo ovakvih vesti koje su nepotpune, te time mozete na neki nacin dati komentar i ograditi se od takve vesti. Mi kao citaoci vidimo vase ime kao autora vesti, nigde ne pise da je vest samo copy/paste nekog saopstejna.

Ili dopuniti vest nekim sopstvenim istrazivanjem. Jedan google search i eto informacije. Tunel je dug 1.5km i izmedju Freisinga i Erdinga je. Aerodrom je izmedju ta dva sela i tunel ce biti ispod njega. https://www.railway-technology.com/news/stump-spezialtiefbau-munich-airport/

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!