zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

OTKAZIVANJA: FlyBosnia ne leti

FlyBosnia je i ponovo imala pompozno najavljene linije, brdo operacija, dva aviona u floti, te nabavu ukupno 5 aviona do iduće godine i – ništa. Kompanija je i opet i ponovo uprskala. A bilo je tu kruha. Charteri i pokoja linija koju nisu operirali brojni prijevoznici za Sarajevo sa jednim avionom se moglo operirati. No, vidi čuda, ništa. Jednostavno nije jasno kako kompanija koja tako diletantski zakazuje i u par dana otkazuje letove, pa i cijele linije, još uvijek može poslovati.

Iskreno FlyBosnia više nema mjesta za razvoj. Svojim diletantizmom je tržište prepustila drugima. Prema istoku lete brojne kompanije (Air Arabia, flydubai, flynas, Gulf, Jazeera, Kuwait, Salam, AnadoluJet, Pegasus, Turkish), a uskoro će se vratiti i Qatar. Tu više puno mjesta nema. Prema zapadu pak leti Wizz Air na 10 linija, od XII. mjeseca na njih 17, te niz drugih kompanija (Lufthansa, Austrian, Air Serbia, Croatia, Eurowings, Norwegian, Swiss). Jednostavno kompanija više nema gdje letjeti. RIP FlyBosnia.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

12 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji Najbolje ocijenjeni
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Jel Vam ikad palo na pamet da je ova kompanija mogla da služi za pranje novca?

Saudijska firma koja stoji iza dosta gradjevinskih investicija u Sarajevu i jednim djelom Iza Fly Bosnia se bavi proizvodnjom plastičnih vreća za hranu za stoku i sl. Interesantan sklop aktivnosti , pa vi zaključite sami

Kakva “prokockana” prilika. U 2019. su sigurno mogli otvoriti: Frankfurt, Amsterdam, Düsseldorf, Milano, Hamburg, Geneva, Zurich i Paris. Rim su otvorili, ali su karte prekasno stavili u prodaju (možda 15 dana prije prvog leta i imali su loš marketing). London im je bio promašaj već od početka, a da ne pričam o Rijadu, Bahreinu, Kuvajtu (Bliski istok ne bi bio promašaj da su letili sa većim avionom npr. A321, A319 je previše malen za te rute),a da tek ne pričam o boljoj usluzi koju nude ove ostale kompanije poput Kuwait Airwaysa, Gulf Aira i slično. Ima jedan tripreport London Luton-Sarajevo, pa se može vidjeti njihova nekompetentnost u odnosu na ostale nacionalne prevoznikene. Eto, 9 linija za 1. bazni avion koji su imali, A319 je idealan. Sada LH leti za Frankfurt, Wizz već uvodi Hamburg, a Rim i Milano sigurno dolaze, a za Paris već uveliko lete. Mogli su Swiss “izbaciti sa Zuricha”, jer lete samo preko sezone. Za ove ostale ne bi imali čak ni konkurencije… Čak kadu su imali jedan A319, oni su IZNAJMILI isti takav od kompanije GetJet. Nažalost, sami su krivi. Imali su čitavo tržište samo za sebe.

Alene,niste primetili navodnike?

Greškom sam stavio. Ispričavam se.

Uh,dobar!!Ha,ha…

Jedino što Air Serbia leti prema istoku (sjevero-istoku tačnije) ali sve ste u pravu, baš su se ispucali na poluprazan gol i sve promašili…

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!