zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

ZL Rijeka najviše nastradala u Covidu-19

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Rijeka

ZL Rijeka očekuje tek tridesetak tisuća putnika ove godine, što je tek 15% od 200.841 putnika 2019, bitno manje nego imaju sve druge zračne luke u Hrvatskoj. Mislim da je ova brojka nije realna obzirom da je samo u VII. mjesecu bilo 15.152 putnika, a u VIII. mjesecu će ta brojka biti i veća, pa će samo u ta dva mjeseca aerodrom imati preko 30.000 putnika. Do sada je u prvih sedam mjeseci godine Rijeka imala 18.923 putnika, pa će vrlo vjerojatno ukupna brojka biti oko 50.000 putnika. Popunjenost zrakoplova u Rijeci je tek 55%. Rijeka je definitivno najviše od svih zračnih luka stradala u Covidu-19. Zimi, no i dobar dio proljeća je prema Rijeci letjelo tek 4 PSO leta Trade Aira (prema Osijeku i Splitu-Dubrovniku), a aerodrom nije imao ni jedan let pet dana u tjednu.

Zračna luka je ogorčena na Turističku zajednicu Kvarnera koja nije htjela sudjelovati u udruženom oglašavanju za letove Ryanaira, pa je kompanija jedino sa Rijeke odustala od letova ove godine, iako i dalje lete za Zadar, Pulu, Split i Dubrovnik, a uveli su i letove za Zagreb. Hrvatska turistička zajednica je bila voljna preuzeti 50% financiranja ovih letova, no TZ Kvarnera to nije htjela učiniti.

No, jedan segment prometa je u Rijeci ozbiljno porastao, kao i u svim drugim zračnim lukama Hrvatske. Poslovno zrakoplovstvo. Prošle godine je u VII. mjesecu bilo 200 polijetanja i slijetanja privatnih i poslovnih zrakoplova, a ove godine je broj poduplan, njih više od 400. To je veća brojka nego je bila i 2019. (220 operacija). Među njima najveći broj su turisti koji imaju svoje privatne avione ili ih iznajmljuju a ljetuju na svojim jahtama. Takvi zrakoplovi često slijeću i izvan vremena otvorenosti aerodroma, što aerodrom naplaćuje dodatnih 200 EUR po satu. Subotom aerodrom ima toliko privatnih aviona da se ozbiljno mora potruditi da ih sve smjesti na stajanku. Ovi zrakoplovi inače donose zračnoj luci čak 20% svih prihoda, cargo donosi 30%, a redovan putnički promet oko 50%. No, ove godine čak 40% svih prihoda je od privatnih i poslovnih zrakoplova.

ZL Rijeka je u postupku dobivanja bankovnog kredita od 15 milijuna kuna jer joj je promet pao sa 25 na samo 9 milijuna kuna. Sama zračna luka je jedina u Hrvatskoj u drugom kvartalu ove godine zakupce poslovnih prostora, poput rent-a-car agencija, oslobodila plaćanja najamnina, obzirom da je promet bio gotovo nepostojeć. Zračna luka je i smanjila broj zaposlenih za 40%, te ih sada ima tek tridesetak.

10 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Zanima me jedno: da su i pristali na ucjenu i platili, da li Ryan vraća novce ako na kraju zbog lošeg bukinga odustane od letova?

Na jednom od zrakoplovnih portala citiran je i komentar TZ vezano uz udruženo oglašavanje i Ryanair. Baca malo drugačije svijetlo na izjavu ZL. Navodno je Ryanair zahtjevao i retrogradnu isplatu sredstava za prošlu godinu, a koja nije bila ugovorena.

Kako vjerovati čovjeku koji se sistemom sječe knezova(čitaj otkaza) rješavao svojih navjernijih i najstručnijih suradnika….sistem vrlo inovativan…ukineš radno mjesto…čovjeku daš otkaz i otpremninu….zvuči ok….ali prije toga tom istom čovjeku smanjiš plaču i to znatno pa kad on sam ne ode iz firme ti primjeniš prije navedeni recept…naravno u međuvremenu ponovo otvoriš to isto radno mjesto ali pod malo izmjenjenim imenom…e da je taj bio u hdz….gdje bi mu bio kraj…Plenkovića nigdje nebi bilo

Ti se zezaš Purgeru?

Može…..

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!