zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Problemi u SAS-u

autor: Goran Janković, dopisnik (Halmstad), foto: SAS

Početkom ovogodišnje sezone počeli su problemu u najvećem skandinavskom prevozniku. Najveći problem sa kojim se suočavaju u ovom trenutku su problemi sa flotom i ogromnim gubicima u poslovanju. Najviše medijske pažnje dobijaju problemi sa  ACMI operaterom Smart Lynx iz Latvije. Smart Lynx je potpisao ugovor početkom II meseca i trebao je da obezbedi 8 Airbusa A320. Sve je izgledalo da će sve biti u redu.

Naime, SAS već duže vreme ima hroničan nedostatak flote, pretežno uskotrupaca, najviše u regionalnom saobraćaju te sve to nadoknađuju sa wet lizingom i sve je kako-tako imalo neke obrise da funkcioniše. Cityjet daje u wet lease  CRJ 900 (19 komada), a Xfly i Nordica lete sa ATR72. I sa povećanjem saobraćaja koje izraženo u celoj avio industriji počeo je raspad sistema za SAS. Počelo je sa iskakanjem aviona zbog kvarova prvo zbog  neispravnosti Smart Lynx aviona, tako i zbog iznenadnih problema sa posadama iste kompanije! Sav saobraćaj bi trebao da se odvija sa Stocholm Arlanda. Istim je nastao haos sa letovima koji su otkazivali i kretali sa velikim kašnjenjima. Broj kvarova na SmartLynx avionima je  je postajao ogroman i putnici su masivno počeli da negoduju na nivo kvaliteta usluge koje isporučivao podizvođač SAS-a. Mediji su prenosili prvo sramežljivo a posle sve glasnije tvrdnje revoltiranih putnika!

Ispostavlja se pa su avioni u užasnom stanju, da otpadaju paneli u unutrašnjosti aviona, da su prljavi, da su sedišta katastrofalno prljava, da posade aviona ne znaju engleski jezik (a kamo li švedski). A onda su piloti iz SAS-a (koji su morali ponekad da uskoče u nedostatku letonskih) polako počeli da odbijaju da lete sa ovim letelicama zbog neispravnosti sistema u avionima. Čak je bilo prijava da  kompletni računarski sistemi su neispravni. Letovi su masovno odlagali ili kasnili po nekoliko sati. SAS kompanija koja je poznata, usprkos svih problema koja ima, da drži neki nivo usluge oglasila se na sve tvrdnje ogorčenih putnika objašnjenjem kako je Smart Lynx kompanija koja ima sve dozvole i ispunjava sve uslove da obavlja saobraćaj za njih, a za nedostatak aviona koji je ogroman opravdanja (koja su jako nama poznata) poremećaji u industriji, nedostatak delova i obučenih posada, posledice naglog povećanja broja putnika posle korone. Malo kasnije su isplivali podaci o tome da je Smart Lynk dobio  otkaz od nemačkog Condora zbog istih stvari koje je radio kao i kod SAS-a i da ovo nije slučajnost koja se samo “desila jednom”. Na to sve dolazi odgovor SAS-ovog rukovodstva da se ugovor sa Smart Lynx-om prekida u IX mesecu. Do tada saobraćaj iz huba u  Stocholmu se raspada povremeno.

A da sve bude crnje  objavljeno je da gubitak u periodu od XI 2022 do V 2023 je astronomskih 4,9 milijardi švedskih kruna (oko 420 miliona eura).Omča se polako namiče na vrat SAS-a ali to zaslužuje poseban tekst, sa osvrtom na sve činjenice i uticaje.

26 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Smartlynx je letio za easyJet cijelo prošlo ljeto bez problema

Alene, što će biti outcome? Hoće li otići u stečaj ili će ih kupiti LH kao Austrian i Swiss? Ne mogu vjerovati da Skandinavske vlade ovo gledaju skrstenih ruku

Progutace ih Lufthansa i problem je riješen.

Neverovatan je ovaj gubitak od 420 miliona evra za toliku kompaniju, brojke kao ITA.
Jos situaciju pogorsava to sto SAS leti sa mnogo novjiom i efikasnijom flotom, i nije start-up…

Ivi su daleko gori tj imaju daleko veće probleme od JU.
Da li je koguće da piloti iznose ovakve optužbe a da nije od strane domaćeg regulatora flota prizemljena i detaljno ispitana.
ovo ovako ne ide.

Mislite? Ja nekako mislim da bi “optuzbe” na racun JU bile daleeeeko gore i objelodanjene sirokom pucanstvu da mediji u Srbiji gotovo u potpunosti nisu pod cenzorskom palicom diktatora.

Ruku na srce, mislim da od XI do V meseca većina evropskih prevoznika nema neki poseban profit. Pare se zarađuju u onih drugih 6 meseci. A SAS je već neko vreme u problemu, ovo im nikako nije trebalo.

Kakvi su ovo sada problemi u raju? Kako to Smart Lynx, kompanije koja je poznata moze ovako nesto napraviti bilo kome pa i SASu? Cija je sada greska sto je uzet SAS?

Kod Air Serbia je bio menadzment kriv jer je angazovao “malu, nepoznatu, tek otvorenu” kompaniju Air Connect. I tada je baceno drvlje i kamenje na JU.

Cak se i Condoru to desilo sa njima. Tu je verovatno samo Smart Lynx kriv dok je u slucaju odnosa Air Serbia – Air Connect samo Air Serbia kriva.

Није баш тако Алене. Нисте у праву.

Очигледно је проблем до целе ACMI понуде што ће водити њеним мањим коришћењем у будућности.

Izvinjavam se na pogrešno postavljenom videu , ovaj je trebao . Alene oprosti 😀 https://youtu.be/QLHsVZyITaE

Van teme , evo Alene jedan dobar video o Željavi .
https://youtu.be/K3bxXAN5RDc

Imam let u 12. mjesecu pa povratak u 1. Koja su prava putnika ako bankrotiraju?

Pa sta mislite, hoce li bankrotirati do tad? Kako uopšte uspijevaju rasprodati toliko karata bez bojazni o tome?

Зависи ако сте платили кредитном картицом и у неким случајевима дебитном.

Ako kupite kartu imate mogucnost da doplatite osiguranje i onda nemate glavobolju ili mozda visa/mastercard ili amex ima nesto slicno kada koristite njihove kartice.

Prijavite potraživanje u stečajnom postupku, pa se nadate da ćete dobiti neku bednu krunu.

Zbilja, koji ste vi, kao putnik, red naplate. Jedno 35 🙂

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!