zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Konektiranost aerodroma regije

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Prema ACI Europe najbolju direktnu konektiranost (direktne linije uključujući broj frekvencija) ima Amsterdam, pa Istanbul IST, London LHR, Frankfurt i Paris CDG. Najbolju indirektnu konektiranost (svi letovi koje putnici mogu koristiti preko drugih hubova) ima London LHR, pa Paris CDG, Frankfurt, Amsterdam i peti je Minhen.  Prama konekcijama aerodroma (direktna i indirektna konektiranost zajedno) najbolje je plasiran London LHR, pa Paris CDG, Frankfurt, Amsterdam i peti je Minhen. Prema hub konektiranosti (broj konektiranih letova hubova) najbolje je plasiran Frankfurt, pa Istanbul, Amsterdam, Paris CDG i Minhen.

U regiji je prema direktnoj konektiranosti razumljivo na prvom mjestu Beograd (koji je u europskim okvirima na 75 mjestu). Čak 34 mjesta iza je pozicioniran Zagreb, za njim Split, pa Dubrovnik, slijedi Priština, pa Skopje, Sarajevo, Zadar i potom Podgorica.

Prema indirektnoj konektiranosti najbolji je plasiran Beograd sa 1378 bodova, no Zagreb je odmah iza sa 1352 boda, slijedi Dubrovnik sa 613 bodova, Split sa 524 boda i Sarajevo sa 490 bodova.

Prema konektiranosti aerodroma razumljivo je na prvom mjestu Beograd sa 1961 bodom, pa je Zagreb sa 1725 bodova, Dubrovnik sa 896, Split sa 894 i Sarajevo sa 657 bodova. Prema hub konektiranosti Beograd ima 139 bodova, Zagreb 52, Split 9, Dubrovnik 5 i Sarajevo 3.

Među državama regije daleko najviše direktne konektiranosti ima Hrvatska (1258 bodova), pa Srbija (583), Crna Gora (225), Makedonija (209), Bosna i Hercegovina (167), a najlošije je rangirana Slovenija (108). Hrvatska je bitno bolje konektirana i od Mađarske, Češke, Izraela, Cipra i niza drugih zemalja.

Prema indirektnoj konektiranosti najbolje je i opet rangirana Hrvatska (2678 bodova), Srbija (1378), Slovenija (625), Bosna i Hercegovina (490), Crna Gora (304), Makedonija (255).

92 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Meni je uvijek bolja konekcija iz ZAG nego iz BEG, usprkos statistici. Vecinu konektiranosti iz ZAG drzi Star Alliance i onda zbog velikih frekvencija prema hubovima imam brze konekcije.

Ovima iz ACI- a ovo hitno predočiti.

AF/KLM da, jako dobre jer kombiniraju svoje i OU letove i to za ok cijene. S BA i IB sam razočaran, imaju jako komplicirane uvjete za mijenjanje karata ako dolazi do otkazivanja letova, u 80 % slucajeva završiš s tim da te neće staviti na druge letove već žele vratiti pare.

doduše kako ovih drugih nema ili skoro nema u BEG onda se može reći da svakako oni imaju bolju konektiranost u ZAG

Uh, uh… ovo je takav šamar za sve one što su pisali da je Zagreb TOP što se tiče konektiranosti. Izgleda da neke baš briga za „skoro pa JV“ i za parametar 5x dnevno za FRA.
Suza suzu stiže…

To je i meni palo na pamet.

Kako ima istu konektiranost kad ste u tekstu objavili da je konektiranost aerodroma BEG drugačija ?! Šta je isto?

Zlato je zlato, a srebro je srebro.

Ista konektiranost kao Zagreb? Pa zar čak i vi niste napisali da je Beograd 34 mjesta ispred Zagreba? Zar je to po vama isto? O majko mila šta sve ovde čovjek neće pročitati. Znači sad su isti po konektiranost a vi ste tvrdili da je Zagreb konektiraniji. Bože kakav haos je kod vas .

Samo vi pišete o indirektnoj konektiranosti i ubeđujete da nas da i mi o njoj samo moramo da pišemo. Koliko vidim ovde svi ostali pišu/razgovaraju o jedinoj sveobuhvatnoj oceni jednog aerodroma, a to je njegova ukupna konektiranost.

Bravo. Jasno je to njemu. Takvim pisanijama gde poredi velicine gradove sebe jos vise srozava.

Ma to je jasno svakome ko to hoce da vidi.

Ko nece mozete mu 100 puta ponavljati, nema svrhe.

JU uvodi 9 novih linija! Neke su cista egzotika.

Kad? Koje?

Mozda se misli da mart sledece godine, ali to je jos daleko iako se pojavila vest da ce nova destinacija od SUTT 2023 biti CAI.

Koje linije?

Не знам о ком ожиљку причате али човек је мислио на наредну летњу сезону која креће од 31. March

Sirokotrupci u Sarajevu, Beogradu samo nista u Zagrebu. Nemojte ga muciti.

A zadnjih nekoliko dana Turkish Airlines dolazi u Sarajevo sa A333 iz Istanbula, ali to je zato jer dovlači ljude sa Hadždža

A Korean u oktobru sa cela 4 leta nije izuzetak? Mozda je pravilo?

Turizam kao turizam, što vjerski što relax, ista je to stvar.

Istina, ali u konačnici, važan je broj aviooperacija.

Za avio operacije je isto.

Pa i ovo je avio portal. A ne “nista drugo” portal.

Pitanje je koliko ce ta 4 leta u Oktobru imati LF. Turkish Airlines je u Junu poslao 4 A330-232 i jučer 1 A330-300 i danas 1 A330-232 i svaki avion imao je popunjenost od 100%

Pa to kažem. Možda ti letovi budu extra popunjeni, a možda budu očajni, dok je ovih 6 širokotrupaca u Sarajevu bilo puno, tj: 100% LF, to je donijelo dodatno povećanje broja putnika u Sarajevu, a druga je sad stvar što su Bosanci i Hercegovci potrošili mnogo na samom putu na Hadždž

British nastavlja da reze u Zagrebu.

U septembru je manje smanjenje jer od planiranih 39 ce leteti 36 letova nedeljno, ali u oktobru zato opako rezanje – od 52 planirana leta ostvarice samo 40.

Dodatne promene su moguce.

offtopic:

Zna netko s kim je Osijek letio za Nur-Sultan na kvalifikacije za Konferencijsku ligu?

Comlux Malta

hvala

Alen je stalno pricao da je Zagreb,kud i kamo konektiraniji od Beograda,kad ono sad druge informacije.Bas me zanima kako će sad da objasni ovo.

Vi ne gledate direkntnu konektiranost?

Zašto gledati samo direktnu, ili indireknu kad je najsveobuhvatnija mera ” airport connectivity” koja u sebi sadrži i direktnu, i indirektnu (bar po ACI)? =)

Ok, meni kao laiku i putniku se čini da je najbolje kad si povezan direktno, da ne presedaš u hubovima. Valjda najudobnije i najbolje za putnika. Prvi put čujem da je direkna povezanost odnosno mogućnost da putnik putuje direktno od A do B sekundarna, no sve je moguće.

Tako je. Ako nemate direktno ili ako imate, imate i indirektno za neku destinaciju. I u zbiru to daje ukupnu ocenu – airport connectivity. Ako nemate nešto u indirektnom indexu, možda imate u direktnom. Teorijski je npr. moguće da se iz ZAG ne može doleteti niti preko jednog haba za destinaciju X, a Zagreb u istom trenutku može imati direktan let za tu istu destinaciju, stoga jedno bez drugog ne ide.

Ovih dana mi pada na pamet jedna destinacija …Moskva.

Govorimo o teorijskim modelima određivanja konektiranosti aerodroma. Metoda koju koristi ACI “Netscan” je jedan od preko 10 koje su u opticaju. Npr. u vašem primeru ako bi vi za Tuluz morali da letite preko Dubaija vi bi dobili 0 poena, bez obzira što ste konektovani jer je konekcija prostorno i vremenski suviše divertovana od direktne linije. Isto npr ako bi za Tuluz leteli direktno iz Zagreba sa nekim Let-410, a u isto vreme mogli da stignete sa jetom preko nekog hub-a unutar 60 min vi vi isto dobili 0 poena za direktnu konekciju. Računa se binarno diretkno/indirektno, kvalitet konekcije, vreme i udaljenost divertovanja od direktne linije itd. itd.

Da. I preko Frankfurta, Minhena, Zuricha, Copenhagena, Londona, Pariza, Amsterdama, Bruxellesa, Beča ne možete do Moskve.

Tako je. To je onda valjda konektiranost ka Moskvi i drugim ruskim aerodromima po medodologiji ACI? Ili nije?

I niste u pravu o samo “Rusiji i Belorusiji” Danas preko Moskve pored tih zemalja možete npr. za Kazahstan, Iran, Jermeniju, Uzbekistan, Tadžikistan. To je pristup negde zemljama sa 150 miliona stanovnika ukupno iliti 1/3 EU. Nije beznačajno….

Svi ljudi mogu do Moskve i dalje, iz Evrope preko Beograda ili Istanbula ako žele. Nije zabranjeno.

Tako je, kako je. No, konekcije ka istoku postoje i deo su ACI indexa. Verujem da bi ZAG bio bolje pozicioniran od BEG u indirektnoj povezanosti da je zadržao ove letove nekim slučajem.

A mi već dugo slušamo kako je Zagreb “konektiraniji” od Beograda! Toliko o navijačima i analitici.

“Prema konektiranosti aerodroma razumljivo je na prvom mjestu Beograd sa 1961 bodom, pa je Zagreb sa 1725 bodova”
Kao prvo nije 2 nego 12% a kao drugo kada čovjek čita vaše komentare i vjeruje vam taj misli da je Zagreb “konektiraniji” od Beograda i živi u zabludi.

Mi govorimo o ukupnoj konektiranosti a vi samo o onoj koja vama godi, a čak i tu je Beograd ispred Zagreba uprkos vašim izjavama da nije, šta da se radi, niste bili u pravu i to je to.

E pa niste trebali.

Kombinacija direktne i indirektne konektiranosti je najbolji pokazatelj iste.

Zato jer ste vi na tome bespotebno insistrirali.

Od sad se drzite kombinovane metode i rezultati ce uvek biti najrealniji.

Говоримо о АЦИ- извештају.

A posto je Frankfurt grad velicine Zagreba i jos ni glavni grad nije, sta cemo onda? Ili sa Cirihom? Kada se sada racuna to kod vas?

Totalni nonsens to sa veličinom gradova, prosto ne zna šta da kaže jer se ispostavilo da nije u pravu pa sad izmišlja neke nove parametre. Istanbul je skoro 10 puta veći od Beograd pa nema 10 puta više bodova. Znači to veze sa vezom nema.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!