zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

American ukida prvu klasu

Delta i United su već ukinuli prvu klasu kako bi povećali broj sjedala business klase, a American Airlines je objavio da će i on ukinuti prvu klasu od 2024. godine.

autorica: Maja Mrkus, novonarka (Pula), foto: American

12 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

U americi je daleko jeftinije u executive domeni kupiti blok satova po potrebi privatnoj/poslovnoj nego u Europi. Jednostavno ponuda je velika. Zbog toga je first class uvijek imao ozbiljnu konkurenciju. U Europi (unutar EU) je jedno vrijeme bilo slicno, ali razlika je mentalitet. Poslovni vrh koristi kao normalno business, cak u nekim firmama i economy ( ako nema alternative) . To je u SAD gotovo no go!

u okviru amerike domestic first class nije isto ovo sto ukida aa. taj domestic first class je “alive and well”.

Sta ce sad da rade trenerci NBA?

Koristi neutralni rod treneri, trenerke, trenerci. Oni imaju obavezu od lige da koriste prvu klasu.

mislim da mijesate internacionalnu prvu klasu na aa (tzv. flagship first) koja je iznad biz, i “domestic first class”, koja je slicnija internacionalnoj prem. ekonomiji. ta domaca prva klasa nece nigdje i nudi se na gotovo svim letjelicama, osim na E145 na svim big3. konkretno prva klasa na aa na sirokotrupcima znaci da imate first, biz, PE, extra legroom economy, i economy (main cabin extra i main cabin) sjedista – znaci fakticki 4 kabine i 5 “experiences” (odnosno 6 gdje se nudi “basic economy”). sad ce biti samo 3 kabine kao i na DL i UA. na uskotrupcima imate prvu, main cabin extra i main plus ponekad basic (osim transkon konfiguracija koje isto imaju 4-5 opcija, zavisi od aviona na aa).

Obzirom da je vremenom razlika izmedju biznis i prve klase postajala sve manja, razlika u ceni nije vise mogla opravdati kupovinu karte u F kabini.

Ovo je generalno dobar potez koju povlace sve vise kompanija u svetu – Qantas je ima samo na A380, Korean Air je veoma smanjio kapacitet ove kabine, dok je Asiana totalno izbacila prvu klasu.

Qatar je takodje najavio da avioni koji treba da udju u flotu nece imati ovu kabinu.

Za trziste SADa je prije desetak godina bilo mjerilo od 100-110 sati godisnje za npr Learjet45 . Sto jednostavno znaci, da kad vise od 100 sati godisnje koristis private mozes poceti razmisljati da se kupnja vise isplati. Druga je igra kod interkontinentalni letova u klasi Gulfstream ili BBJ. Problem first classa je uvijek bio da si vezan na redovni let, znaci nisi fleksibilan u global businessu. Ponavljam Europa je sasvim druga prica.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!