zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Ryanair zadovoljan bookingom u Zagrebu

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Ryanair je odlučio pomaknuti pokretanje svoje baze skoro mjesec i pola ranije sa 1.9. na 23.7. Stoga će od sredine VII. mjeseca kompanija prometovati na čak 5 linija:

  • od 2.6. za Brussels Charleroi srijedom i nedjeljom, od 1.9. dodaje i petak
  • od 17.6. Milano Bergamo utorkom, četvrtkom, subotom i nedjeljom
  • od 23.7. London Stansted ponedjeljkom, petkom, subotom i nedjeljom, od 1.9. svakodnevno
  • od 23.7. Rim Ciampino ponedjeljkom i petkom, od 5.9. dodaje i nedjelju
  • od 23.7. Gothenburg Landvetter ponedjeljkom, petkom i subotom

 

Ryanair pokreće i dvije nove linije za Malmo u Švedskoj, dva puta tjedno, utorkom i subotom od 4.9, te za Dusseldorf Weeze u Njemčkoj, također od 4.9. i istim danima kao i Malmo. Ovime će Ryanair od 17.6. letjeti 6 tjednih letova, od 23.7. njih 15, a od 1.9. 40 tjednih letova na 14 linija.

I sad se postavlja pitanje zašto se ovo desilo? Dva su osnovna razloga. Prvi i najvažniji je da se radi o izvrsnom bookingu na Ryanairovim linijama. Ovo ne treba čuditi. Zagreb je puno, ali jako puno podkapacitiran LCC linijama. Leti tek Eurowings na dvije linije i Vueling na jednoj liniji. Stoga su zagrebački putnici gladni za LCC letovima, pa ne treba čuditi da su linije rasprodane. Ryanair možda je iznenađen, ali nitko od nas koji živimo ovdje nije. Da Ryanair otvori još toliko linija ne bi pokrio potražnju u Zagrebu.

Drugi razlog je udarac na Croatiu. Kompanija je ovime dala Croatiji još manje vremena da se snađe. Na 3 od 5 linija koje se pokreću ranije Ryanair je direktna konkurencija Croatiji (Brussels, London i Rim), a Milano je ovime cementiran da ga Croatia ne pokreće ne samo ovo ljeto nego i nikada više. A Croatia ne radi doslovce ništa da se anulira utjecaj Ryanaira. Prije više od mjesec dana sam napisao mjere koje Croatia može pokrenuti. I nije napravila ništa. Ma naravno, rješenje će pasti sa neba. OK, neće sa neba, ali će od Plenkovića koji će i još jednom zagrabiti u državnu kasu i dati Croatiji više desetaka milijuna EUR. I to će biti posljednji puta, za restrukturiranje iduće godine. A onda? Nakon toga Croatia više neće moći dobivati novac. A Ryanair planira dovesti i 3. avion do zime, povećati broj linija za još 16 do ljeta iduće godine, u idućih 2 godine imati dva do tri milijuna putnika iz Zagreba. Što će onda Croatia? Prodati preostale avione, motore i Croatia Tehniku. Sve to skupa dostajati će za pet godina vegetiranja, a nakon toga će Croatia u ropotarnicu povijesti.

Ryanair je izjavio da će zagrebačke linije letjeti i avioni iz drugih baza, a ne samo zagrebački. Kako dva aviona imaju kapacitete za oko 50 tjednih letova, a sadašnji broj letova je 40, za očekivati je još bar tri-četiri linije iz Zagreba koje bi kompanija mogla prezentirati u vrlo skoro vrijeme.

Komercijalni direktor Ryanaira Jason McGuinness je izjavio „Zagreb i Dublin su gradovi slične veličine, ali je Zagreb prije dolaska Ryanaira imao letova za 38 destinacija, a Dublin za oko 200. No, Zagreb je puno ljepši i zanimljiviji od Dublina“. Naravno, nije sve u „ljepoti i zanimljivosti“. Budimo realni, ekonomska razvijenost, dijaspora, blizina SAD-a, politika motivacije predstavništva i financijskih institucija je daleko bitnija. No, da je Zagreb i sa ovih 14 linija i 40 polazaka podkapacitiran svakako jest. I tu ima i te kako mjesta za još aviona. Ne 3, nego i 4, 5, pa bez problema i 6.

Ryanair je naglasio da će najveći dio od 120 zaposlenih u Hrvatskoj biti iz Zagreba i Zadra, a tek manji dio iz inozemstva. No, svi će oni trošiti u Hrvatskoj i donositi benefite lokalnoj zajednici.

Ryanair je do sada iz Hrvatske prevezao 5 milijuna putnika, no u idućih godinu dana će prevesti oko milijun putnika. Ta brojka će u idućim godinama rapidno rasti.

18 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

To ste trebali i prije brisati pa ne bi doslo do ovoga na komentarima….

Fascinantno i neobjašnjivo da CA, uz uvjete koje daje MZLZ, nije pokrenula niti jednu novu liniju iz Zagreba ove sezone. Kakav dilentatizam!

@JSn
Nije da branim državne mastodonte, nemam visoko mišljenje ni o “mojoj” nacionalnoj kompaniji (Air Serbiji) kao i o svim ostalim nacionalnim prevoznicima u regionu, ali postavlja se pitanje ko bi putovao na tim novootvorenim linijama?

Suština je da treba malo proučiti potrebe tržišta, a ne otvarati random linije samo zato da bi se preduhitrio Ryanair. Mislim da grešite ovde, počev od Purgera, jer nije isti profil putnika na koje računa Croatia i Ryanovi putnici.

Ko što sam reko, Ryanair će povećati linije i Zagreb raste.Iduće godine će biti milijun i pol putnika Ryanaira, za tri godine tri milijuna. Dodamo li na to 3,5 milijuna putnika ostalih prijevoznika i evo nam brojke Beograda. Za pet godina Zagreb će imati više putnika od Beograda.

Zagreb je mannji od Beograda, Hrvatska je manja od Srbije. Avionski putnici su disperzirani na više aerodroma u Hrvatskoj, nego što je to slučaj u Srbiji. Zegrb je cestovno bliži većini europskih gradova, pa dosta putnika bira i druge oblike prijevoza osim letenja. Zagreb će možda rasti prema vašoj prognozi ali neće ni Beograd stajati na mjestu. Vaša prognoza je previše pojednostavljena. Teško da će ikada Zagreb prestići Beograd. Teško ali ne i nemoguće.

Mislim da je to nerealno i ne vidim zasto bi nam to trebao biti cilj. Nije vazno ko ima veceg nego nam treba biti vazno da ZAG bude dobro povezan sa Europom i svijetom.

Upravo tako Bob, potpisujem!!!

Krajnje nebitno. Da, Zagreb će se približiti Beogradu. I vrijeme je bilo. Ali da će ga prestići neće.

Moje skromno mišljenje o ovim brojevima putnika ne ide u smjeru dal će netko nekog prestići ili neće. Meni je osobno to malo bitno. Ne razumijem se u ekonomiju i odnose na razini država niti mi to također čini razliku u mom životu, dal neko ima veći BDP ili ne i koliko je to per capita niti ću zbog većeg BDP-a više cijeniti susjeda…. Ono kako ja gledam na povećanja brojeva putnika na aerodromima u našem okruženju je da valjda onda i ljudi barem malo bolje žive i mogu si priuštiti pokoje obiteljsko putovanje.
Predugo smo svi skupa sjedili kući i čekali bolje dane….. Nadam se da ćemo svi više putovati i tako povećavati te brojeve putnika, a ne dijaspora i isključivo stranci, putnici koji samo prelaze sa leta na let itd….

Retko normalan komentar.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!