zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Bolje je, ali očekivalo se bitno više – 1. dio

Nakon što smo prošli puta analizirali razdoblje prvog tjedna II. mjeseca u regiji, sada smo promatrali razdoblje od 12-18.4. kako bi došli do zaključka kakvo je stanje sa početkom ljetnog reda letenja (nismo to napravili prije radi Uskrsa zbog nešto više letova). I ono što je vidljivo je da je stanje daleko gore nego što se pretpostavilo da će biti. Covid-19 mjere su i dalje na snazi, redukcije su ogromne, a povećanje letova, iako jest prisutno, je bitno manje nego što se očekivalo. Zapravo stanje i nije bitno bolje nego je bilo ove zime. Niz kompanija prolongira ili čak otkazuje letove.

Kompanije i dalje mijenjaju redove letenja svakih 15 dana, te se prilagođavaju situaciji dva puta mjesečno. Kako kompanije za otkazivanja putovanja kraća od 15 dana moraju plaćati ozbiljne kompenzacije, letove otkazuju u tom roku, 15 dana prije puta. Ovo je i dalje pakao za putnike, a većina putnika i dalje karte kupuje tek par dana prije puta.

I dok je Priština oko nove godine „briljirala“ te je prošle godine imala bitno više putnika nego Zagreb, pa i skočila na drugo mjesto u regiji, u II. mjesecu Zagreb je ponovo preskočio Prištinu, a sada ju je ostavio daleko iza, te je čvrsto na 2. mjestu.

 

Svi narasli, no skromno

U prvom tjednu II. mjeseca regija je imala samo 414 tjednih letova, sredinom IV. mjeseca broj letova je 573. Više nego u II. mjesecu no bitno manje nego u XI. ili oko Nove godine, te neusporedivo manje spram IX. ili VIII. mjeseca.

Prve najave za IV. mjesec još prije dva mjeseca su bile izuzetne. Djelovalo je da će broj letova ozbiljno narasti, te su najavljene brojne obnovljene i nove linije. No, potom su se linije počele naglo prolongirati, pa čak i otkazivati. I to više nego ozbiljno. Prvo se prolongiralo na V. mjesec, no sada su prolongiranja prebačena i na VI. mjesec.

I dok je Beograd imao manje letova nego u XI. ili XII. mjesecu, Zagreb je imao više letova nego u ta dva mjeseca. U XI. mjesecu razlika između Beograd i Zagreba je bila 96 letova, u XII. 86 letova, sada je razlika samo 40 letova. Split i Dubrovnik imaju tek neznatno veći broj letova nego u XII. mjesecu. Priština je imala dva i pol puta manje letova nego u XII. mjesecu, no ona je jedina koja je imala manje letova nego u II. mjesecu. Skopje ima broj letova kao i u XI. mjesecu, nešto manje nego u XII. mjesecu, ali više nego u II.

Ljubljana ima više letova nego u II. mjesecu, no još uvijek je broj letova više nego loš, u prosjeku tek 2 dnevna leta. Tragično! Podgorica ima bitno manje letova nego u XII. mjesecu i manje nego u XI, te se i dalje jasno vidi nedostatak Montenegro Airlinesa. Wizz Air je bitno povećao broj letova iz Tuzle spram II. mjeseca, te ga je digao na razinu Nove godine.

Svi najmanji aerodromi regije su imali isti broj letova kao i u II. mjesecu, tj. tek pokoji let. Banja Luka i dalje ima samo jedan jedini let tjedno, isto toliko i Ohrid, Niš njih 3. Jedino je Osijek povećao broj letova na 17, više nego je imao cijele zime. I dalje letova nemaju Maribor, Lošinj, Brač, Kraljevo i Mostar.

Beograd je povećao prosječan broj dnevnih letova sa 20,4 na 27,1 (+6,7), Zagreb sa 13,0 na 21,4 (+8,4), Split sa 4,1 na 6,9 (+2,8), dok je Priština smanjila sa 12,0 na 10,4 (-1,6). Svi ostali su neznatno povećali broj dnevnih letova (0,3 do 2,0 letova dnevno), osim Niš, Ohrida i Banja Luke koji imaju isti, minimalni broj letova tjedno.

U regiji je u XII. mjesecu bilo 224 linije, no u II. mjesecu samo 161 linija. U IV. mjesecu u regiji je ukupno bilo 204 linije, 20 manje nego za Novu godinu, no čak 43 više nego u II. mjesecu. Najveće povećanje spram II. mjeseca imao je Split i Beograd (po 9 linija više), potom Zagreb (7 linija više), Skopje (5 linija), Sarajevo (4 linije), Tuzla i Dubrovnik (po 3 linije), Podgorica i Ljubljana (po 1 liniju više), dok su svi ostali imali isti broj linija kao i u II. mjesecu.

Po broju prijevoznika koji operiraju iz regije na prvom mjestu je i dalje Beograd sa 16 prijevoznika, pa Zagreb sa 13 i Priština sa 10. No, po broju novih prijevoznika na prvom mjestu su Zagreb i Split koji su povećali broj prijevoznika za 4, potom Sarajevo sa 3 nova prijevoznika, pa Beograd, Dubrovnik i Podgorica sa 2 nova prijevoznika, dok su Skopje, Ljubljana i Osijek povećali broj prijevoznika za jednog. U Prištini je broj prijevoznika pao za čak 3.

Najbolju povezanost sa regijom i dalje ima Zagreb koji na 7 linija ima 49 tjednih polazaka, potom Beograd sa istom brojem linija no manje polazaka (38), te Split koji također ima 7 linija, no 28 tjednih polazaka. Zagreb je dobio najviše, 9 dodatnih tjednih polazaka u regiji, Sarajevo za 5, Split i Osijek su povećali broj polazaka za 3, Beograd, Dubrovnik, Zadar i Tivat za 2, te Pula za 1, dok je Ljubljana izgubila jedan tjedni let.

 

Najviše novih letova Croatia Airlines

U II. mjesecu najviše letova imala je Air Serbia (92 tjedno), koji status je zadržala i u IV. mjesecu sa 106 tjednih letova. Na drugom mjestu je i dalje Croatia Airlines sa 103 tjedna leta, samo 3 leta manje od Air Serbie, iako je u II. mjesecu razlika bila u čak 18 letova. Treći je i dalje Wizz Air sa 62 tjedna leta, Austrian je sa 5. skočio na 4. mjesto sa 47 tjednih letova, dok je Turkish pao na 5. mjesto sa 44 tjedna leta.

Najviše letova povećala je Croatia Airlines sa 29 novih letova, Austrian i Lufthansa sa po 26 novih letova, Wizz Air sa 15 novih letova, Air Serbia sa 14 novih letova i easyJet sa 13 novih letova.

U IV. mjesecu najveći postotak letova je i dalje imala Air Serbia, iako joj je učešće palo sa 22,5% na 18,5%. I Croatiji je palo učešće sa 18,4% na 18,0%, kao i Wizz Airu sa 11,4% na 10,8%. Austrianu je učešće poraslo sa 5,1% na 8,2%, a Turkishu je palo sa 8,7% na 7,7%. Lufthasa je najviše skočila, sa 2,4% na čak 6,3%.

Po broju linija koje operiraju najviše linija ima Wizz Air (39), pa Air Serbia (29), Croatia (20), Eurowings (10) i easyJet (9). Najveće povećanje broja linija ima Wizz Air (+9), pa easyJet (+6), potom Air Serbia, Croatia, Lufthansa i Eurowings (+4).

Wizz Air je povećao broj linija sa 30 na 39, no još nije dostigao broj linija u XI. i XII. mjesecu. Wizz Air je i povećao broj letova sa 47 u II. mjesecu na 62 leta tjedno (skoro 9 dnevno). Kompanija u Skopju ima 28 tjednih što je više nego tragedija na 5 baziranih aviona, obzirom da za taj broj operacije treba tek malo više od jednog aviona. Jednako tako 10 tjednih letova u Beogradu na dva aviona je više nego tragedija (kapacitet dva aviona je 50 tjednih letova). Wizz Air u Tuzli ima 8 letova više, u Skopju 6 letova više, te u Beogradu i Prištini samo 1 let više nego u II. mjesecu.

Croatia Airlines iz Zagreba leti 16 linija (3 više nego u II. i 1 više nego u XII. mjesecu) sa 95 tjednih letova (27 više nego u II. mjesecu i isto kao u XII.). Iz Splita leti 6 linija (2 više nego u II. i 1 više nego u XII. mjesecu) sa 27 tjednih letova (8 više nego u II. i 3 više nego u XII. mjesecu). Kompanija je značajno povećala i broj inozemnih letova. I dok je u II. mjesecu letjela samo po jedan tjedni let za Frankfurt i Rim, te 2 za Minhen, sada ih leti čak 9 (4 za Rim, 3 za Frankfurt i 2 za Minhen), a leti i jedan tjedni let za Osijek. Iz Dubrovnika kompanija leti 16 tjednih letova za Zagreb i 1 za Minhen, prvi inozemni let nakon dugo vremena. Kompanija leti triangl let Zagreb-Zadar-Pula koji je povećala sa 2 na 3 puta tjedno (u XII. mjesecu letjela je 6 puta tjedno).

Air Serbia ima 28 linija iz Beograda (3 više nego u II. i 2 manje nego u XII. mjesecu), sa 105 tjednih letova (15 više nego u II. i 13 manje nego u XII. mjesecu). I dalje obnaša samo jednu PSO liniju (Hahn) iz Niša sa 2 tjedna polaska. Air Serbia još uvijek ne leti iz Kraljeva.

Montenegro Airlines je prekinuo operacije 26.12.2020. Crna Gora je time izgubila 28 tjednih letova. Podgorica je ukidanjem Montenegra izgubila jako puno i ima tek 4,9 dnevnih letova prosječno, dok je samo Montenegro u Podgorici imao 3,1 tjednih letova u XII. mjesecu. Većinu dnevnih letova preuzela je Air Serbia, iako kompanija i dalje ima samo 15 tjednih letova za Podgoricu, dok su Montenegro i Air Serbia u XII. mjesecu zajedno imale 18, a u XI. mjesecu 21 tjednih letova. Za Tivat su kompanije zajedno imale u XII. mjesecu 10, a u XI. mjesecu i 12 tjednih letova, dok Air Serbia sada sama ima 9 letova.

Najviše najfrekventnijih linija ima Croatia koja drži tri najfrekventnije linije. Od 6 najfrekventnijih linija, Zagreb drži njih 5. Najfrekventnije linije jednog prijevoznika su:

 1. Zagreb-Frankfurt Croatie Airlines (24 tjedna polaska)
 2. Zagreb-Split Croatie Airlines (16)
 3. Zagreb-Dubrovnik Croatie Airlines (16)
 4. Beograd-Podgorica Air Serbie (15)
 5. Zagreb-Amsterdam KLM-a (12)
 6. Zagreb-Frankfurt Lufthanse (11)
 7. Beograd-Frankfurt Lufthanse (10)
 8. Beograd-Istanbul Turkisha (10)
 9. Skopje-Beč Austriana (10)
 10. Priština-Beč Austriana (10)
 11. Beograd-Beč Austriana (10 tjednih polazaka)

 

Najviše tjednih polazaka svih prijevoznika na liniji ima Zagreb, koji od prvih 5 najfrekventnijih linija drži čak 4. Najviše tjednih polazaka svih prijevoznika imaju linije

 1. Zagreb-Frankfurt (35 tjednih polazaka, 2 prijevoznika)
 2. Beograd-Istanbul (21 polazak, 3 prijevoznika)
 3. Zagreb-Amsterdam (19 polazaka, 2 prijevoznika)
 4. Zagreb-Split (16 polazaka, 1 prijevoznik)
 5. Zagreb-Dubrovnik (16 polazaka, 1 prijevoznik)
 6. Beograd-Podgorica (15 polazaka, 1 prijevoznik)
 7. Sarajevo-Istanbul (13 polazaka, 3 prijevoznika)
 8. Beograd-Frankfurt (13 polazaka, 2 prijevoznika)
 9. Beograd-Beč (13 polazaka, 2 prijevoznika)
 10. Priština-Beč (11 polazaka, 2 prijevoznika)

 

Priština-Zurich koja je u II. mjesecu bila na 2. mjestu sa 17 tjednih polazaka sada ima samo 4 tjedna polaska, a Priština-Basel koja je bila na 3. mjestu sa 16 polazaka sada ih ima smo 8 tjednih letova. I Beograd Zurich koji je u II. mjesecu imao 10 polazaka sada ima manje, 9 tjednih polazaka.

Idućeg tjedna ide nastavak ovog članka u kojem ćemo analizirati letove po gradovima regije.

 

150 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Zagreb razvaljuje. Pogledajte koliko je smanjio razmak spram Beograda. Za divno čudo i Croatia je smanjila razmak. Siguran sam da će u idućem mjesecu i preskočiti Air Serbiu po broju letova.

Nažalost, sve ovo se nije desilo kao produkt ozbiljnog premišljanja kompanije, nego samo i isključivo radi samog tržišta koje je regiralo na potražnju.

A tek kad dođe Ryaniar. Iskreno ne bih se čudio da Zagreb preskoči Beograd, po prvi puta.

Na cemu li si ti? 😂

A sta cemo sa brojem putnika? Sta cemo sa tim da 90% letova OU obavlja sa Q400? Sta cemo sa tim da u tu vasu “impozantnu” statistiku ulazi i onaj leteci kombi Trade Air Let L-400?

Koje trziste reagira kad OU ima po 15-20 putnika na mnogim letovima gde operira Q400? Ne budite smesni.

Naravno A319 pretjerujete kao i uvijek. Air Serbia ima prizemljeno jako puno A319, a A320 im uoće ne leti. Puno letova imaju sa ATR72 koji je i manji od Croatijinog Q400.

Croatia sa A19 i A320 leti za Frankfurt, Amsterdam, London, Dublin, povremeno Dubrovnik, Paris, Copenhagen i Brussels.

Za Beograd strane kompanija lete sa manjim avionima kao što su CRJ, Embraer, A319, vrlo rijetko tko dolazi sa A320, A321, 737-800 ili 737-900.

U JU je od A319 prizemljen samo YU-API koji se uskoro vraca iznajmljivacu. Svi ostali lete. Opet pisete neistine. A320 leti i to je vec sada postao redovan ka SVO a leti i ka drugim linijama u zavisnosti od broja putnika.

ATR ima manji broj putnika ali bolji LF od vaseg Q400 koji na brojnim linijama ima tek 15-20 putnika.

Pre ce biti da OU cesce leti ka Frankfurtu, Amsterdamu i ostalim linijama sa Q400 nego A319 (sem Londona a za Dablin uopste i ne leti osim ovih par letova sto ce biti oko praznika, valjda je tako).

A sto se tice Beograda vidim da uopste niste spomenuli to sto JU ima 3 nedeljna leta sa A332 za JFK, sto Aeroflot dolazi sa 2xA333, sto JU leti i ka SVO nedeljne cartere sa A332.
CRJ dodje samo iz Minhena i to svakog dana za razliku od Zagreba koga je LH napustila. Iz FRA redovno salje LH A319/320 ka BEG dok ga ZAG CRJ.
TK dolazi redovno sa B738 ili A321. Zatim Fly Dubai koji svakog dana dolazi sa 738 tako da to retko sto pisete je samo vasa provokacija i nista vise.

Q1
BEG 283.000
ZAG 113.328

Ne da je duplo veci broj putnika nego vise od toga.

Koliko god da je malo broj Turboleta i on se racuna.

To sto je manja razlika u broju letova a ovolika u razlici broja putnika cini jos crnijom statistiku Zagreba. To znaci da ti avioni lete sa jako niskim LF. Neko je pre nedelju-dve postavio broj putnika ka Briselu, Frankfurtu, Amsterdamu i jos nekim OU linijama i bile su horor. Ne secam se da li su ovde ili na drugom portalu postavljene. Da se razumemo ni u JU ne cvetaju ruze, narocito na liniji BEG-ZAG i BEG-GVA ali je zanemarljivo kad se uzmu u obzir svi letovi.

Ajme, Alene, Air Serbia od 22.marta leti 3x nedeljno za JFK. Uveden je jutarnji let ponedeljkom u 7:20. To biste Vi trebali bolje znati od mene.

Sto se brojki OU tice, rekao sam Vam da je postavio bio neko, drugo ta razlika broja letova prema broju putnika je jasan indikator koliki je LF ne samo OU vec i drugih.

Kakav crni Zagreb, pa pogledajte da ni TK nema svakodnevne letove vec vozi 5x. AF ukinio drugi dnevni let i to sa E75 i sa OU koja vozi Q400. Na kraju krajeva, Beograd je vise nego uduplirao broj putnika naspram ZAG u Q1. Tu staje svaka dalja razumna diskusija na ovu temu.

Nick Zagreb je tu bio samo zbog provokacije ili da poveca broj komentara. Ali ne bih se svakako upustao u njegovu intelektualnu sposobnost vec mi je lakse misliti da cilj jedna obicna provokacija ili teski sarkazam.

Apsolutno se slažem. Stvarno nerazumijem ljude s ovim “moj je veći” provokacijama i sličnim glupostima koje svakodnevno čitamo što ovdje što na exyu aviationu. Jednostavno u ovakve rasprave s ne treba upletati jer apsolutno nemaju nikakvu korist osim da nekom hrane lokalpatriotizam ili je nekom ovo zabava.

Osim toga, koju Zagreb ima korist od broja putnika u Beogradu ili Beograd od broja putnika u Zagrebu nemam pojma. Nikad neću razumijeti poantu usporedbe ZAG vs. BEG osim da neko želi pokazati kako je njegov tatica jači. Ovakvi komentari apsolutno ne doprinose ničem. Ovakve rasprave bi se trebale brisati i u njih se apsolutno ne upletati.

Ne razumem zasto dolazite ovde da citate clanke gde autor od prve do poslednje reci vrsi uporedjivanja aerodroma u regiji ali vam smeta kad poredi Beograd sa Zagrebom koji i jesu za poredjenje jer su oba kontinentalni aerodromi.

Da je jedan primorski a drugi nije pa da covek nesto kaze…

Zavisi kako im odgovara. Bitno je poniziti BEG a usput generalno Srbiju. Medjutim broj putnika kaze jedno… ali sada odgovara poredjenje broja letova, sutra ce mozda lepota Q400, prekosutra koncentracija kiseonika u vazduhu, onog tamo dana ko zna sta… bitno da Zagreb razvaljuje kako je napisao prvi komentator.

Kad brisete lomentare, obrisite i Vas gde me vredjate da lupam i ostanem ziv.

AF i JU su jos od 2009. u prijateljskim odnosima i imaju solidnu saradnju. OU kao kopile LH Grupe to nije iako imaju kodser. To znaci da je AF morao da odrzi letove za Zagreb tokom korone da bi odvlacio putnike od OU-LH kombinacije. U Beogradu JU ne saradjuje sa LH Grupom tako da oni po difoltu salju putnike na AF-KL.
Uz sve to, iz BEG JU je imao svakodnevne letove za CDG sa A319 dok je tokom zime i Wizz leteo za BVA sa A320. Dakle Pariz je imao vise sedista iz Beograda iako je Srbima zabraljen ulaz u EU.

Ne znam zasto hronicno odbijate da pricate o JU kodseru sa drugim firmama iako to redovno radite kada je OU u pitanju.

Cinjenica je da je potraznja u Zagrebu potpuno kolabirala i da je pravo cudo kada stigne ista vece od regionalnog aviona. Zato se Alene i drizte nedeljnih letova jer kada bi krenuli da analizirate sedista u ponudi (ASK) onda bi situacija bila znatno drugacija.

Ulepsali ste mi dan! “OU kao kopile LH grupe” 😂😂😂
Ova definicija definitivno treba uci u anale!

Ne znamo sta ce AF imati u BEGu ovog leta, danas su povecali letove tokom leta i rekli su Aviatici da ce verovatno povecavati kapacitet na A320. Dakle sacekao bih sto se Beograda tice.

Uradio sam malo analizu za sledecu nedelju dakle 26.04 do 02.05

26
AF 1
JU 1
OU 0

27
AF 0
JU 1
OU 1 (Q400)

28
AF 0
JU 1
OU 0

29
AF 1
JU 1
OU 1 (319)

30
AF 1
JU 2
OU 0

01
AF 1
JU 1
OU 0

02
AF 1
JU 2
OU 1 (319)

Total
AF x5
JU x9
OU x3

Tako je.

113.000

Ko je imao dva leta i koja to dva leta u ponedeljak i petak? Gde Vam je info o letovima JU ka JFK?

Dakle sa razjasnimo. Broj letova i broj putnika kad se uporedjuje BEG i ZAG je jasan indikator.

Lepo sam Vam napisao da leti za JFK od 22.03. 3x nedeljno. Ne znam gde ste vi videli. Vi ste sami napisali “uskoro ce 3 tjedno”. Nema tu uskoro, JU vec leti mesec dana tih 3 nedeljno a uskoro ce uvesti i 4.
I ne znam odakle Vam ta info o tome da se 3 nedeljna leta nisu ostvarila?

Ah da ni podatak Vam nije tacan o danima kad je letela JU za JFK.
JU je letela do 22.03. cetvrtkom i subotom za JFK a od 22.03. uvela i ponedeljak.

Sto se JFK tice nemam sta ja sa Vama raspravljati. Do 22.03. JU je imala letove cetvrtkom i subotom a od 22.03. dodat ponedeljak ujutru. To je to.

Ni prvi ni poslednji put da se zatvaraju oci pred cinjenicama. Treba samo saklupljati sve te bisere

Ne mogu verovati da urednik portala koji se najvise bavi EX-YU prostorom daje pogresne informacije o JEDINOJ redovnoj liniji preko bare. Razumem ih da iz Beograda i Zagreba ima pregrst ali ovde se radi o jednoj jedinoj i ni za tu ne da prave informacije i jos se ubedjuje a lako se da proveriti.

A on je napisao clanak 14.3 da ima 3 leta nedeljno za JFK.

Zasto onda danas izjavljujete da ima 2 leta nedeljno? Lapsus?

Dat vam je dokaz ispod da je Air Serbia letela 3x nedeljno prosle sedmice za JFK.

Ni to nije istina. Bilo je 3 leta proslog tjedna.

AirSerbia je recimo u ponedeljak slala ATR za Berlin. 2h20min let umesto ~1:40 sa A319 koga šalju uobičajeno. Doduše verujem da im se za 40-50 putnika koliko ih je bilo i ne isplati potezati A319.

Nije mi jasno kako danas pisete da
“Uz to Air Serbia leti sa A330 za New York 2 tjedna leta, uskoro će letjeti 3” kad ste vi licno jos 14.03 objavili sledecu vest:.

“Air Serbia od ponedjeljka 22.3. povećava broj letova za New York sa 2 na 3 tjedno. Tako će od ponedjeljka kompanija prometovati ponedjeljkom, četvrtkom i subotom. Let ponedjeljkom kreće iz Beograda u 07:20, i dolazi u New York u 12:30, potom odlazi iz New Yorka u 14:35 sati i dolazi u Beograd u utorak u 05:25.”

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb),

Informacije sa interneta o letu JU500 prosle sedmice (pon, cet, sub) sve sa vremenom letenja

Saturday
17.04.2021
13:23 CEST
Belgrad – BEG
16:53 EDT
John F. Kennedy Int’l – JFK
A332
9h 30m

Thursday
15.04.2021
13:28 CEST
Belgrad – BEG
16:39 EDT
John F. Kennedy Int’l – JFK
A332
9h 11m

Monday
12.04.2021
08:02 CEST
Belgrad – BEG
10:58 EDT
John F. Kennedy Int’l – JFK
A332
8h 56m

Kako vi tvrdite da je bilo samo 2 leta?

Pogresno ste i izvukli i zakljucili. Trebalo je samo da pogledate bilo koji pretrazivac letova i svaki od njih bi vam pokazao da je prosle sedmice bilo 3 leta BEG-JFK sa Air Serbijom kao sto sam iznad i predstavio sve sa trajanjem svakog od tih letova u minut.

Dakle, tvrdnja vam je netacna.

Proslog tjedna? Kad to proslog tjedna nisu bila 3 leta?

Finnair je nedavno slao ATR za STR i taj let je trajao skoro tri sata. OK isto redovno salje ATR na letovima preko 2 sata tj dok je imala ATR.
Windrose je slao ATR na KBP-SKP.

Ne ali znaci da je to nova realnost i da JU radi sta i ostali.

Ne smijete pisati takve provokativne komentare jer to nikako ne ide uz srpske mitove o veličini i važnosti.
No realno, sva ova statistika trenutno je besmislena jer je kompletan sustav u gadnom poremecaju. A i logicno je da Bg kao jedini srpski aerodrom ima veci promet od Zg. No jedan i drugi kad se pogledamo samo Europu su mali regionalni aerodromcici, nikome bitni.

Pre nego sto sudite o drugima verovatno ste procitali komentar pod nickom Zagreb. Kad sredite svoje dvoriste, pricajte o tudjem.

Evo jos jednog koji bi voleo da je Beograd jedini srpski aerodrom a kad se novi otvaraju onda se Srbija napada sto ih otvara.

“Kaj god”.

Koliki% putnika ima BUD u Madjarskoj? To se zove optimizacija trzista. Pogledajte RJK ili OSI. Potpuno bacanje para.

Pobogu kako to mislite sta ima Budimpesta sa ovom diskusijom? Pa srpsko trziste je slicnije madjarskom nego hrvatskom, logicnije je usporedjivati BEG i BUD nego BEG i DBV ili SPU.
Sto se RJK i OSI tice, vi hronicno i opsesivno napadate KVO a da pritom kod vas ima nekoliko aerodroma koji su teske crne rupe… zaboravio sam i cuveni BWK.
KVO dugorocno ima potencijal koji ce se kad tad razviti bas kao sto se i INI lepo razvijao pre korone. OSi, RJK i BWK postoje vec decenijama i nemaju neku vedru buducnost ispred sebe.

Kada su otvoreni OSI, BWK i RJK a kada KVO? Kao sto rekoh bolje da damo KVO jos neku godinu pre nego sto je otpisemo.

Ja sam spomenuo BEG sa obalom. Ako poredimo BEG i ZAG onda je to sasvim ok samo ne znam koliko bi to vama odgovaralo. XD

Tvrdnja da je Beograd jedini aerodrom u Srbiji je neistinita. Tacka.

Gde god da se otvori aerodrom u Srbiji vi cete ga napadati. Morava je preblizo Beograda, Novi Sad je preblizo Beograda, Subotica je preblizo Budimpeste, Vranje je preblizo Nisa i Sofije, a situacija u jugozapadnoj kao i istocnoj Srbiji je u svakom slucaju losa jer tamo nema dovoljno stanovnika koji bi akumulirali saobracaj.

Ali ne, vi niste protiv novih aerodroma u Srbiji. Nikako.

Citali smo kako je Arad opasan za BEG iako nema redovnih letova. 😀

I to ste tvrdili bez ijedne cinjenice.

😂😂😂

Nevjerojatno je kako susjedi odmah krenu urlati, svađati se, pravdati se. Stvarno nevjerojatno. Odakle vam volja i živci za to.

Zagreb raste i razvija se. Nakon što dođe Ryanair i brže će rasti. Te smanjivati razliku spram Beograda. Nastavi li Ryanair ekspanziju kako je najavio, te dovede 3 milijuna putnika u tri godine, Zagreb će i preskočiti Beograd. Vrlo jednostavno. Ko pasulj!

I sta se desilo kad si se probudio?

Kompleksi ih drmaju žestoko. Da Hrvatska ograničenja na putnike svih aerodroma u Hrvatskoj osim Zagreba kako je u Srbiji urađeno gdje se otvoreno ograničava promet Niša, Zagreb bi prešišao Beograd po broju putnika.

Ali sreća nismo ograničeni kao susjedi.

Kako nas drmaju kompleksi? Pobogu pogledajte prvi post koji kipti od kompleksa a I koji je neutemeljen. U Q1 BEG je zapravo povecao razliku sa ZAG. Vi bolje pazite na TIA, ona vas je vec pretekla.

Kompleksi su reakcije na taj prvi post. Ali vi to ne razumijete, sto je nama ostalima za podsmijeh.

Pomenuo sam razlicite regione Srbije i gradove u njima. Za svaki biste nasli razlog zasto da ne postoji a posle se slazete kako je Beograd “jedini aerodrom u Srbiji” a naravno niste ni protiv novih aerodroma u Srbiji. Zvanicno.

Ponikve su samo 60 km udaljenije od Beograda nego li Morava.

“Puno premalo” da bi jedan bio dobro resenje a drugi bacanje para. Morava preuzima Cacak, Kraljevo, Ivanjicu, Vrnjacku Banju, Novi Pazar…

Kad se bude otvorila linija KVO-IST saobracaj ce biti mnogo vec nego li do sad.

Takodje mislim da ako se mora uporedjivati, ima više smisla uporedjivati % putnika na nivou države koji ostvaruju Beograd i Budimpešta, nego li Beograd i Zagreb. Budimpešta možda ima i veći procenat avio putnika Madjraske nego li Beograd Srbije. I vrlo su logični razlozi za to, a pre svega geografski, makar u slučaju Srbije. I to nije i ne može apriori biti dobro ili loše.

Za Moravu se slažem sa Alenom, jako puno novca uloženo da bismo dobili jedno veliko ništa. Podsećanja radi, terminal je izgradjen još dok je Boris Tadić bio predsednik.

Treće, mislim da nije realno da Zagreb ozbiljnije pridje Beogradu i pored Ryan-a. Delimično to pokazuje i broj putnika u Q1, aerodrom se ozbiljno širi tako da je za očekivati još novih linija i iz Beograda, a i broj stanovika koji taj aerodrom pokriva je bitno veći, doduše sa manjim standardom, no veliki broj ljudi može sebi priuštiti makar jedno pitovanje godišnje.

Ja putujem često iz Beograda za Vranje, i aerodrom je tamo potreban. Kolima košta 100 evra, postoji više ekspresnih skupih autobusa dnevno, lokalnu autobusku kompaniju su kupili Izraelci, jer je veliko tržište: vikend migracija između 2 grada je 2-3.000 ljudi. Vranjanci već dugo ‘preskaču’ Niš i vezuju se za Beograd, u novije vreme i za Novi Sad.

Da je u Rumuniji, Vranje bi imalo skroman aerodromčić i ATR 42 dnevno za glavni grad. Petkom i nedeljom może i A320. Rumunija je najnaprednija zemlja u širem regionu. Avio prevoz je neophodan za razvoj.

P.P.

Šalite se sa ovom objavom?

Ne pravi se aerodrom zbog 2-3.000 ljudi koji vikendom putuju izmedju dva mesta. Pre bih rekao da vam treba normalnija pruga i do Niša i na potezu Niš-Beograd. Voz je za tu relaciju od 300-350km puno bolja opcija.

Naravno da se ne šalim. Vazdušnom linijom od Beograda do Vranja je isto kao od Beograda do Podgorice, a bitno više nego od Beograda do Sarajeva. Uzmite mapu. U svakoj razvijenijoj državi bi ova linija postojala. Da se dovede brza pruga do Vranja koja bi obesmislila avion treba više milijardi evra i to ne može da se povrati nikad, dok za aerodrom treba jedno 50 PUTA (!) manje novca. Zato se i u Africi brzo razvija vazdušni saobraćaj. Jedino mi u Srbiji se smejemo stvarima koje su sasvim normalne i logične.

Aerodrom se gradi da bi se neko područje razvilo, i manje je ulaganje, znatno, i od pruge i od puta. Opet ukazujem na primer Rumunije, mnogo naprednije zemlje od svih okolnih, koja ima razvijen vazdušni saobraćaj i očajne puteve.

Lično sam, osamdesetih godina, kad god je imao ko da me čeka u Skoplju, leteo iz Beograda za Vranje – poslednji put, dobro se sećam, iznajmljenim Tatomovim 1-11, kad već pomenusmo Rumune.

Taromovim

U Rumunjskoj imate aerodrom u Tulcei i Caransebesu bez putnika, a ostali gradovi koji ih imaju većinom i imaju više od 100.000 stanovnika.

Fino. Nek mi imamo 7 aerodroma, od toga 1 bez putnika, da trajno propadne i ostane duhovima (procenat približno kao u Rumuniji – pitam se u kojem to biznisu se očekuje 100% uspešnost? – da li npr. u SAD nije trebalo da grade šoping centre, zato što će neki od njih propasti?) i BDP Rumunije kroz neku godinu, i ja zadovoljan.

Vranje sa neposrednom okolinom – 150.000 ljudi, velika dijaspora. Sa Gnjilanom na Kosovu i njegovom okolinom, kao pola Crne Gore, i još jača dijaspora. Do Prištine uskoro autoput, osim parčeta od Bujanovca do Končulja. Kad malo razmislim, jutarnji let za BEG može i sa A319, svaki dan. A onda i večernji.

U današnjem svetu, apsolutni preduslov za razvoj neke regije jeste njena uključenost u sistem redovnog avio saobraćaja. Bez dva leta dnevno najmanjim ATR-om do nekog haba, to nema ni Niš. Srbija je uz to u potpunosti nepokrivena mrežom aerodroma za poslovnu avijaciju (usluga na postojećim međunarodnim aerodromima za GA preskupa, posebno parkiranje aviona). I Vučić nedavno reče da vlada hoće ozbiljne fabrike na jugu, a svi odoše u NS, Pančevo, Pazovu… iako je tamo skuplja radna snaga. Ali je blizu Tesla.

Ovo je prioritetno državno pitanje.

Ja bas mislim da se nece smanjiti razlika. Kao prvo, BEG je oduvao ZAG u Q1. U Q2 razlika se nece smanjiti cak ce se verovatno i povecati. Trece napisali ste da je AF odlozio povratak za BEG ali niste napisali da je povecao letove nakon povratka i da ocekuju jos vise povecanja ovog leta. Ekstremno jaka carter sezona gde ce samo JU imati 800 letova. Uz sve to, Wizz Air planira da uvede Heraklion, Santorini i AUH. Inace pratite cene karata, svi se letovi super prodaju. Ocekujem i normalizaciju na relaciji Francuska/Srbija nakon sto je Makron najavio pustanje vakcinisanih putnika od sredina maja. To je i razloga zasto je AF pomerio svoj letove.
FR otvara bazu tek na jesen dakle kada broj putnik polako opada i kada se koraci u zimski san. Pitanje je da li ce stvoriti novo trziste ili ce jednostavno preoteti od drugih putnike koji ovako i onako postoje. I nemojte mi pisati o tome kako oni stvaraju trziste. U pandemiji smo, ima puno devijacija tako da se nista ne zna za sigurno.

p.s. u clanku o prolongiraju AF za BEG zaboravili ste da dodate da je AF otkazao drugi let za ZAG. Mislim da je to jako bitna informacija svima koji planiraju da putuju sa njima iz/za ZAG. Isto ste zaboravili da napomenete da AF ima 9 nedeljnih letova za BEG preko kodsera sa JU.

Jako dobar komentar anon 08:15!

Pored novih letova koje uvodi Wizzair za BEG tu su jos i novi letovi Luxaira, SkyUp-a, S7, KLM-a, El Al, Windrose…

Za sada nema najava da bi Wizzair kao sto je planirao proslog leta mogao uvesti treci avion u BEG bazu ali na njihovoj stranici iako ne nude cene nisu jos izbrisali da se iz Beograda moze leteti za Portugal, Finsku itd odnosno destinacije koje je treci avion trebao pokrivati. Ako Wizz odluci da ponovo ubaci treci avion ne da se nece smanjiti razlika izmedju ZAG i BEG nego ce se jos i dodatno povecati.

Pa vi mene niste uopste razumeli. Hajdxete jos jednom pazljivo procitajte sta sam napisao

“Ponikve su samo 60 km udaljenije od Beograda nego li Morava”.

Nisam napisao da je udaljenost izmedju Morave i Ponikvi 60 km.

Vi ste cesto iznosili napade na Moravu kako je “puno preblizo” Beograda a Ponikve su samo sat vremena voznje vise od glavnog grada Srbije. Zaista zanemarivo da bi jedan aerodrom bio proglasen dobrim resenjem a drugi bio “bacanje para”.

Mislim da su neosnovani napadi na Moravu. Ona pokriva mnogo vise od Kraljeva i Cacka. Juzno ima Raska i Novi Pazar a istocno gradovi kao sto su Trstenik, Krusevac itd.
Vrnjacka Banja je popularna destinacija zbog raznih banja. KVO moze biti idealni aerodrom radi dovodjenja stranaca tamo. Nerealno je ocekivati da ce neko leteti za INI, BEG ili Ponikve ako ima let za KVO. Raska se polako razvija kao turisticka destinacija. Maglic se vec obnavlja, banje su uglavnom renovirane i sredjene a kada se smiri situacijna na KiM KVO moze biti super polazna tacna za obilak srpskih manastira na Kosovu i Metohiji… tj onih koje nisu spalili Albanci.
Kao sto sam juce napisao, KVO ce se tek razvijati u buducnosti. KVO-VIE je bio potpuni uspeh pre korone.

Morava nema putnika jer je korona, pre nje je imala. Sto se kratke vesti o AF tice, trebalo je da napomente vec kada ste dodali da su leteli cele zime za ZAG. Nepotpuna je informacija.

Drugo, Nis-Ponikve nema mnogo smisla jer je izmedju njih losa putna infrastrucktura. Put Cacak-Kraljevo je 30 km ali je preopterecen i putuje se barem 45 min. Morate poznavati situaciju u tom delu Srbije da bi ste pisali o tome a posebno jer ignorisete Novi Pazar sa okolinom, rudnik zlata gasterbajtera.

Koji tacno gradici? Cacak, Kraljevo i Novi Pazar nisu gradici vec gradovi. Raska ima preko 300.000 stanovnika.
Otkud vi znate da VB nikada nece imati toliku potraznju? Jel vam to vasa kristalna kugla rekla? Opet pisete o stvarima u koje se ne razumete. BEG-VB nije sat i po vec preko dva sata voznje i to kolima, busom jos duze traje putovanje. Drugo, Srbija tek sada krece u kampanju za banje u inostranstvu. Molim vas obavestite Beograd da vi smatrate da nema nista od toga i da se PO KRATKOM POSTUPKU odustane od toga.

Ako je mudrome dosta onda vi ocigledno niste mudri. JU jedva prezivljava na BEG-VIE a vi sada mislite da ima smisla da vrate KVO-VIE. Gospode Boze sta cu sve procitati ovde. Koliko ste ocekivali KVO da ima putnika sa dva leta nedeljno za Bec i to sa ATRom? 5.000.000? Drugo JU ni tada nije imao dovoljno ATRova i jedva je nasao prostora za te letovi koji su inace bili puni i jako uspesni. Ne brinite se, oni ce se vratiti i bice opet tako uspesni… cim prodje korona. KVO kao takav ima vise potencijala nego OSI na primer.
Sta su sve ljudi pricali o INI pa eto aerodrom se razvio jako lepo. Ja sam rodom iz Kraljeva tako da kada kazem da aerodrom ima potencijala onda sigurno bolje znam od vas… nekog sustinski anonimusa iz Zagreba. Bez uvrede, samo pisem cinjenice. Znam da cete sigurno sada spomenuti sve vase ugovore sa raznim firmama ali bez konkretnih primera i vaseg imena na uspesno realizovanim projektima sve je samo rekla kazala. Pobogu, aman, pa pogledajte vas promasaj gore sa letovima za JFK! KVO je aktiviran kao aerodrom tek nedavno. Moram sacekati da prodje neko vreme pre nego sto ga optisemo. Dok cekamo analizirajmo promasene aerodrome poput OSI, BWK ili RJK. Aerodromi koji dugorocno nemaju buducnost.

Ocigledno da ne poznajete dovoljno dobro Srbiju, njenu infrastrukturu ili potraznj iz raznih delova. Da ste upoznati sa svim tim razumeli bi moj komentar o INI-Ponikve. Inace jel ste na tim putovanjima ustanovili sve one pogrdne stvari koje ste napisali o Srbiji? Da smo prljav, letargican i aljkav narod? Vise se i ne secam sve bljuvotine koje ste napisali o nama i nasoj drzavi.

Slazem se sa vama da analiticar sebi daje previse slobode ubedjujuci ljude koji zive u Srbiji da on od njih bolje poznaje situaciju a kad zagrebete p opovrsini dodjete do toga da za mnoge gradove u Srbiji nije ni cuo.

Svojevremeno se hvalio i kako poznaje jako dobro i situaciju u Crnog Gori a posle je pitao diskutantne sta su to litije…A litije maltene srusile Vladu M.Djukanovica.

I molio bih jos autora da prestane da pominje broj putnika koji je KVO imao. Ne zato sto se neko toga stidi vec iz razloga sto nije bilo vremena od trenutka uspostavljanja letova iz KVO za VIE da se linija razradi jer otvorena u decembru 2019 a zatvorena u martu 2020.

Dakle, molim vas kako moze ova linija da donese veci broj putnika kad je saobracala samo par meseci? Razumem vasu potrebu da tom cifrom potencirate vasu pogresnu hipotezu da KVO nema buducnost ali budite bar malo realni. U suprotnom vredjate intiligenciju ostalih ucesnika a svoj ugled srozavate.

A samo cu dodati jos jednu stvar, mislim da ste dogmaticar. Da ste suvise tvrdoglavi da priznate kada niste u pravu a posebno istrajavate u diskusijama gde jednostavno ne znate vise od svoj sagovornika. Nista mag za srpsko trziste, puno toga ste promasili svih ovih godina… pocev od vasih analiza vezano za ZAG… posebno za EK i ZAG. Sta ste bese napisali? Da je to najvazniji dogadjau za region?
How yes no.

Drzite se vi ipak vasih plesacica.

Napisao je da je dolazak EK u Zagreb veci dogadjaj od celog projekta Air Serbije.
🤦‍♂️

Nije Vranje ‘mrtvo’, nego živo, ja lično se smatram normalnim, a bogme i uspešnim (ako biste pitali poreznike, potvrdili bi vam), a to je otud što razumem poslovnu logiku. A ona kaže da je Beograd za taj kraj glavno tržište, i da ono bez još jednog, skromnog aerodroma – ne postoji, jer baš niko neće ići do Niša, pa na avion za Beograd, ni kad bi on leteo. Niti za Skoplje, preko granice, koje je bliže od Niša. Takođe sam napisao da u Pčinjskom okrugu i Gnjilanskoj oblasti, tj. u krugu od oko 40 km, živi više od 300.000 ljudi, a to je kao u pola Crne Gore. Budući da nije izgledno ukidanje linije za jednako udaljenu Podgoricu ni kada se napravi autoput, a da je jug Srbije – u Srbiji, i da je ona država, nema nikakvog razloga da ovde ne bude avio-saobraćaja. Tako čitav kraj gubi zamjac razvoja – jedna dobra, tehnološka fabrika sa 1.000 zaposlenih bi opravdala investiciju – beogradski hab gubi veliki broj putnika nauśtrb Skoplja i Prištine, posredno i drugih habova itd.

Nepostojanje tržišta između Beograda i juga Srbije znači da sam na primer ja, dosad, propustio bar bar 200 povratnih letova avionom. I takvih je mnogo. Znam ljude iz Vranja koji su rashodovali nove automobile za tri godine, vozikajući se stalno do Beograda. To nema nikakvog ekonomskog smisla, niti veze sa razvojem i sa efikasnošću.

Takođe, Vranje je jednako velik grad kao i Užice, do kojeg je takođe planiran autoput (koliko u roku od godinu, stići će do Požege) gde smatrate aerodrom potrebnim, i to baš u prethodnoj poruci! To mi je već poprilično zanimljivo.

I naravno, ubuduće nemojte bogoradati i pitati se da li su učesnici foruma normalni, kad već insistirate na persiranju.

Nesto putnika je i donela. Da je svaki let bio 100% pun ne bi stigli ni do 4000 putnika. Toliko o tome koliko je mogla doneti.

Ponovo iznosite neistine. Morava nije otvorena godinu dana pre covida vec je otvorena na Vidovdan 2019 (sto je kraj juna) a prvi let imala 5 meseci kasnije za Bec. Kao sto znate a pravite se da ne znate charter letovi se ne lete u sred zime kad su uspostavljeni letovi sa Morave dok su sledeceg leta 2020 bili planirani sezonski letovi za Grcku koji su opet zbog pandemije otkazani.

Takode znate i da na Moravu za sad nije moguce sletanje vecih aviona od ATR72 sto automatski znaci da niti jedan LCC ne moze sletati za sad na taj aerodrom.

Brac ne mozete ni u najludjim snovima porediti sa Moravom jer je on primorski aerodrom koji samim svojim polozajem bez i trunke marketinga na toplom moru privlaci zapadnjake zeljne da umoce svoju pozadinu u Jadran. Morava to nema i treba joj mnogo vise napora da bi privukla putnike. U vreme pred pandemiju je Air Serbia bila placena da leti iz KVO (zasigurno nije placen PSO 599.- EUR po putniku kao sto je to u Osijeku na ultra kratkom letu za Zagreb) kroz PSO sto je trebalo razbiti led i privuci i ostale putnike ali je to sve pandemija zaustavila.

U slucaju da sumnjate u dolazak stranih avio kompanija u Srbiju van Beograda podseticu vas da niko nije ocekivao (ukljucujuci i vas) da Swiss poleti za Nis pa se i to dogodilo ali ne prve godine kad je Nis spustio takse. Trebalo je proci malo vremena – onog istog vremena kojeg Morava zbog pandemije nije imala.

Super, Alene, Vranje je malo, Dubrovnik je još manji: ergo, kad se završi Pelješki most, van turističke sezone, drumom u Split, pa na avion za Zagreb. Ne treba PSO.

Imam i rešenje za Kraljevo: neka Croatia krene da leti tamo, iz Zagreba. Q400 je idealan avion, neka ponude 2-3 dobre opcije za presedanje i imaju odlične šanse.

Morava moze primit ATR72 od kad je otvorena a to bas i nije odavno uzevsi u obzir vreme pandemije.

Kao sto sam rekao Moravi je trebalo vremena. Da li je Swiss dosao u Nis odmah nakon spustanja takse? Nije. Da li je dosla Germania? Nije. Zasto onda ocekujete od Morave da odmah po otvaranju dobije letove pogotovo sto tamo ne mogu sletati no Ryanair ni Wizzair ni Pegasus itd.

Nis je spustio takse na 3 EUR 2014 godine a Swiss dosao krajem 2016 a za Moravu ocekujete da im avio kompanije pokucaju na vrata dan ili mesec nakon otvaranja. Nerealno.

Informaciju o 599 EUR za Osijek nisam izmislio ja vec ju je objavio renomirani portal exyu avation

“The value of Trade Air’s PSO contracts amounted to 2.5 million euros per year. The largest share of the subsidies went towards the upkeep of the Osijek – Zagreb service (1.3 million euros per year), where the airline was compensated approximately 599 euros PER PASSENGER.”

Ako koza laze…

Ma dajte niko nije ocekivao Swiss u Nisu. To je bila nova vest za svakog. Svojevremeno ste objavili da ste bili na rucku/veceri sa upravom aerodroma Nis pre nego sto je objavljeno da Swiss pocinje da leti za Nis i da vam nisu nista rekli o toj liniji.

10 meseci nakon 28.06.2019 je 28.04.2020 kad ne da nije niko leteo sa Morave nego niko nije leteo ni iz Beograda. Prvi talas pandemije u svom punom udaru. I da apsoluno je nerealno da tad neko leti.

To sto vi vidite kao glupost ne znaci da vest nije objavljena i to pre samo godinu dana sa portala koji je poceo da radi mnogo pre vaseg.

Znaci vi niste bili u Nisu pre nego sto je Swiss poceo tamo da leti?

Exyu aviation? Otkad oni raspisuju PSO natječaje? Aaa da, to je onaj isti portal koji je objavio kako je Croatia ukinula letove iz ZAGa za DUB i SPUa za BER iako su bili u prodaji tada i sada.

Fino je to što je Dubrovnik toliko bogat, ali ne znaći da ima išta od privrede izuzev turizma. Sa druge strane, Vranje je industrijski grad sa tradicijom – i svakako, u novembru ili u martu, sa nesrazmerno većom potražnjom za putovanjima ka Beogradu nego Dubrovnik ka Zagrebu. I od te potražnje se tačno 0% realizuje vazdušnim saobraćajem – za razliku od Dubrovnika. Da li prebogatom stanovništvu ove županije još plaćaju deo novca za kartu? E, tako ćemo i mi, pritom ćemo privuči još koju fabriku.

A ne. To nama nije dozvoljeno jer odmah bivamo optuzeni da finansiramo Air Serbiju, da vestacki drzimo aerodrome otvorenim itd.

A oni daju 599 EUR po putniku za ZAG-OSI.

Glupo mi je zaista da se ponavljam govoreci ono sto vi ignorisete i pustite vi ministarku, ona je pricala i da ce iz JFK ici za MEX.

Koliko se godina nije letelo iz Nisa pre nego sto su dosli avio prevoznici?

I nisam video vas odgovor da li ste bili u Nisu oko mesec dana pre nego sto je objavljena linija Swissa za ZRH.

By the way, nisam vas cuo da kad navodite brojeve Zagrebe delite letove na PSO i one koji to nisu. A svi domaci jesu!

A, ima. Bilo bi tu i transfernih putnika za Njujork iz Prištine, itd. I region Skoplja bio bar dvaput bolje opslužen iz Beograda.

Poenta je krajnje jednostavna: od prestonice do južne granice Srbije ima 400 km, a poslovnom čoveku, najbržim prevoznim sredstvom javnog saobraćaja (autobus) treba jednako vremena za put kao do Pariza. To je osnovni uzrok izostanka investicija u ozbiljniju i tehnološki naprednu industriju, koja se u Srbiji teško probija južno od Kragujevca. Ovih dana imamo i primer da novi vlasnik fabriku čokolade Simka hoće da preseli iz Vranja u Šabac. Teško da bi bilo koja država dozvolila takvu nepovezanost, nažalost, Srbija se još nije sasvim razbudila i ne razmišlja u dovoljnoj meri sama o sebi i o svojim sastavnim delovima, ali biće i to, polako.

Naravno da može imati aerodrom…. pista od 2500 m., terminal od 2000 m2 i 2 pozicije, taman kao u Tulcei (75.000 stanovnika) koja je 230 km zračne udaljenosti od Bukurešta i sa 0 letova za isti vec 12 godina zbog male potražnje.

Svašta. I mnogo manji gradovi imaju aerodrome, u zavisnosti od geografskog položaja i potreba. Da ne govorimo o morskim aerodromima, to je već poseban slučaj, ili o ostrvima. A tu je dabome i Trebinje. Kao uostalom i Mostar. Takođe, tu je osobina više gradova i naselja da formiraju regije (Vranje+Gnjilane+Kosovska Kamenica+Bujanovac+Preševo, to bi bilo sve na 25 minuta vožnje), a kako napisah, tu je ljudi kao u pola Crne Gore – za koju je leteo B727 pre 45 godina – povelika dijaspora, a u širem regionu, na sat vožnje, jeste i znatno više od milion ljudi (tu je i Priština, i Skoplje – prvopomenuti grad, ogromno tržište, tako dobija vezu sa habom Er Srbije, koju nema). A o&d putnici postoje, i to za naš glavni grad. Evo i kod mene, u stanu. I zato ćemo to da napravimo jednom sigurno.

I opet, Alene, Užice je jednako mali grad, bliži Beogradu, ali rekoste li da Ponikve imaju smisla… A i ja mislim da imaju.

Naravno da se neće zatvoriti Skoplje i Priština. Ali, zašto Srbija, koja nema nikakve veze sa aerodromima Adem Jašari i eks Aleksandar Makedonski, ne bi za sebe prigrabila po 50.000 putnika od jednog i od drugog za početak, a posle i malo više? I još razvila svoj problematičan region? Indukovala saobraćaj kojj trenutno ne postoji? I ojačala hab u Beogradu putnicima sa Kosova? Win-win situacija.

Naravno, najveća dobit je druga stavka, dakle razvoj.

Air Serbia se od 1.6 vraca na terminal 2 u Frankfurtu

Mozete li reci zasto niste obradili broj putnika na aerodromima regije? O tome je govorio i Ogi ali niste komentarisali.
Hvala.

Bas steta

Drugim riječima i dalje vlada totalna konfuzija i nesigurnost šta će biti sutra. Cijepljenje je totalno podbacilo (samo UK i USA imaju neku procijepljenost, EU je nigdje, a Kina i Rusija još gore). Nitko ne zna šta donosi sutra.
Realno opet kad zatopli ćemo imati neko normalnije stanje za turizam i letove, ali to će biti razdoblje od par mjeseci prije povratka na novo normalno.

Poanta koju htjedoh reci je da ova statistika u uvjetima nula prometa nema neku konstantu. Jučer je najjača bila Priština, a sutra će biti Brač – dovoljno je da negdje greškom sleti jedan pun širokotrupac i to mjenja kompletnu sliku prometa regije 🙂

Nemojte baš sve shvaćati svaki ironiju doslovce, naravno da nije jedan širokotrupac dovoljan (trebaju dva). Ali primjer Prištine je točno takav – kad gastarbajteri iz Švicarske krenu doma na Božić kompletna slika regije se promjeni.

Izvinite ali Srbija vrlo efikasno sprovodi proces vakcinacije. Na danasnji dan 45% stanovnistva je dobilo vakcinu sto je impresivan broj posebno kada se uporedi sa nemackom ili nekim drugi drzavama.

Moram da primetim da je tužno što je Ljubljana sada u kategoriji srednjih, a Skopje i Priština velikih aerodroma. A nekada bili vodeći

Sramota za Ljubljanu

Alene,
Počinju da me nerviraju greške koje se prečesto pojavljuju u objavama na portalu. Mada one bile benigne kao ova, mislim da bi trebalo pažljivije da pregledate tekstove pre objave (verovatno pažnja popušta u gluvo doba noći, kada se većona članaka objavljuje):
“….Austrian je sa 4. skočio na 5. mjesto sa 47 tjednih letova, dok je Turkish pao na 5. mjesto sa 44 tjedna leta…
Što se tiče ove analize, ona je vrlo detaljna, ali obradili ste samo jedan pokazatelj (broj letova), a niste uradili istu ili sličnu analazu uzimajući u obzir broj putnika. Verovatno bi procenti i proseci bili drugačiji, jer po ovom kriterijumu sigurno Osijek i Tuzla ne bi bili na istom nivou, iako imaju isti prosek dnevnih letova (za Tuzlu lete daleko veći avioni).
Juče ste polemisali na temu code-share JU i YM i tvrdili ste da kompanije koje su u code-sharu nisu konkurencija već partneri, a danas objavljujete članak o tome da LH i OU ratuju na liniji za FRA iako su “partneri”. Zbunjujuće.

Gledajte Ogi: LH duplira linije a to je Alen i napisao. To je taj, nimalo tihi, rat koji LH vodi protiv svojih de facto partnera. Ili kako biste vi prozvali polazak 15-45 minuta prije ili poslije vaseg partnera iz alijance sa istog aerodroma. I onda imamo nonsens da u roku 2 sata idu tri löeta a da potom 6 sati nema niti jednog da bi onda u roku sata opet isla dva! JU i YM su linije dogovorili i nije bilo dupliranja… Stoga su LH i OU zaista konkurencija iako su “partneri”…

Ne jednom sam gledao da su bili jeftiniji od CA za Bruxelles. CA je često imala cijenu 180-200 € direktno, a LH je znala imati preko Munchena (uz vrlo dobar layover od tipa 45-50 min što je sasvim dovoljno za Minhen) čak i za 150 €. Znam nemali broj ljudi koji je rađe birao presjedanje (ne radi se jasno o poslovnim putnicima kojima ta razlika u cijeni ne igra ulogu), ali pokazatelj je koliko LH cijeni svoje partnere jer 25% razlike u cijeni nije malo, a pitanje je koliko točno komfora se gubi (CA često išla Dashem do Bruxellesa i to je vrlo loše iskustvo)

40-50 minuta u Münchenu je jako “gusto” i stresno. Ali neka… Da, imate pravo, pogotovo sa stanovista putnika koji je u Miles&More: sa 4 lega umjesto 2 dodje se daleko brze do statusa Frequent Flyer sa svim beneficijama koje taj status donosi! I ja sam znao, kada mi je pred kraj godine falilo legova ici za ZAG preko VIE – cak i tih par eura kaj je let kostao vise mi se isplatilo! Dasenka za BRU je druga prica…

Bilo je ponekad dupliranja i između JU i YM. Bar na jednom jutarnjem letu za Podgoricu, ako se dobro sećam. Dešavalo se da ljudi pobrkaju kojom kompanijom lete i da idu na pogrešni izlaz.
Cenovna politika im je sa razlikom od 5 evra bila usaglašena. Jako se vodilo računa da neko ne poraste previše na linijama, jer su linije BEG – Crna Gora za obe kompanije bile zlatne koke za obe firme a obe kompanije su bile bitne za političke klase obe države.
Mnogo ljudi koje lično znam je izbegavalo JU zbog ATRova.

Pa gledajte: ako je jutarnji let puno trazen, a izmedju BEG i TGD vjerojatno jest zbog svih poslovnjaka, onda kod relativno malog kapaciteta koristenih aviona je i odredjeno dupliranje logicno i “ne boli” niti jednog partnera. Ali boli itekako kada ti partner nabije dupliranje sa slicnim kapacitetom i uz to jos ide sa dumping cijenama… Sto kod JU-YM nije bio slucaj kako i vi to sami kazete…

Kratke konekcije su stresne. Moje iskustvo sa LH je da ako propustite let u Minhenu, nikada vas ne prebace na sledeći let već tek na večernji. Često ni svadja ni pretnje ne pomažu. Jedino u ZRH je moguće stići na konektiran let koji je za 40 minuta. U FCO ni dva sata nisu garancija da ćete stići. Zato sam pristalica direktnih letova pa makar oni bili i sa okolnih aerodroma. Ako iz BEG letite za Španiju,a da to nije BCN, brže se stiže direktnim letom iz TSR (uključujući i transfer od 160 km) nego bilo kojim konektiranim letom iz BEG. A o ceni da ne i govorim (iz TSR Wizom je sve jeftinije). Sećam se jednog jeftinog konektiranog leta BEG-AMS-CDG koji je bio nekih 140 evra, znatno jeftinije od Air Srbije. U odlasku je sve teko kao podmazano, ali u povratku nismo stigli na konekciju, pa su nas posle nekoliko sati čekanja, vratili u CDG i preusmerili na direktan let AS. Mislim da bi autobusom pre stigli.

Slažem se da su kratke konekcije stresne, pogotovo preko Beča gdje sam u više navrata manijakalno trčao zbog Schengena i gledao onu tablu na kojoj piše 20 min walk. Međutim, tu se radilo o neturističkim putovanjima i onda je stres daleko veći. Na turističkom putovanju primjerice iz Madrida, let je kasnio u startu, nisam stigao u Munchenu na let za Zagreb i umjesto polaska iz Madrida u 10 i stizanja u Zagreb rano popodne, išao sam preko Bruxellesa i došao u ponoć. Gadno, ali zaboravi se nakon laganog sna, a sljedeći dan pokrenuo zahtjev za nadoknadom i došlo gotovo 75% povratne karte nazad. Tako da ima sve prednosti i mana, jasno razumljivo je zašto su konekcije kratke, ali ako se ne radi o nekom poslovnom putu, nemam problema da me zeznu za par sati pa da dobijem lijepu sumu nakon par tjedana.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!