zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Scoot nabavlja 9 E190-E2

Scoot Singapore Airlinesa je potpisao MoI za lizing devet novih Embraera E190-E2. Ovo su prvi E2 u Singaporeu. Najmanji avion koji Scoot ima u floti je do sada bio A320, a najveći je Boeing 787-9. Kompanija trenutno u floti ima 58 aviona i 35 naručenih.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Scoot

36 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Luzeri… Trebali su uzeti A220, kao CA 😜

A netko je izjavio da E2 nitko ne kupuje?

Osim nepotrebnog trollanja i ismijavanja CA bez ikakvih argumenata, bilo bi bolje da ste vi i/ili autor članka postavili pitanje, kojeg će vraga 100 seater LCCu i to u JI Aziji.

Pa pitam, evo vi kao stručnjak mi objasnite zašto LCC na tako ogromnom tržištu, gdje se letovi praktički po defaultu uvode sa daily frekvencijama, nabavlja 100 seatere, koje ne koristi niti jedan drugi LCC? Ne trebaju mi priče o mojoj osobnoj potkapacitiranosti niti vjerujem u dogme bez da pitam da mi netko objasni o čemu se tu radi – a priznat ćete neobična je pojava.

LCC i legacy avioprijevoznici ne rade po istim principima u Aziji i u Europi. Ovo bi bila jedna jako komplicirana tema za objasniti no mogla bi se suziti i prilagoditi ovoj vijesti konstatacijom da mainline tvrtke azijskih legacy prijevoznika pokrivaju samo ona najveća tržišta, a ono što ostane ostavljaju svojim regionalnim i LCC prijevoznici. Samim time, nije začuđujuće da će neki azijski prijevoznik uzeti regionalni avion za svoju LCC podružnicu.

U konkretnom slučaju Scoota, vi imate situaciju da Singapore Airlines ima samo widebody avione i nekoliko 737 (do prije koju godinu su, kao i Cathay Pacific, imali samo widebody avione u floti) u floti, a za ona manja te manje premium tržišta ima Scoot, a nekada je imao i Silk Air (Silk Air je 2021. prekinuo operacije, a svi njegovi avioni su prebačeni u Singapore te su im pritom bili promijenjeni interijeri da bi se uskladili sa Singaporeovim standardima).

Ono što sada Singapore želi jest proširiti se na mnoga manja tržišta, a koja nemaju dovoljno potencijala za mainline kompaniju. I logično, Singapore će ovo učiniti sa narudžbom E190-E2 za Scoot koji će tako imati dovoljno mal avion za tržišta koja nemaju potencijal za popuniti A320 te koja nemaju ikakvu premium potražnju da bi Singapore poslao 737.

Ekvivalent ovoga bi bilo da Lufthansa odluči da će LCC prijevoznik operirati linije za Debrecen, Anconu ili Trst sa manjim avionima, a ne regionalna tvrtka.

Također ne zaboravite da Scoot nije uobičajeni LCC, već ima samo jedan hub (u Singapuru), te često služi za feedanje SQa, a ima i vlastite konekcije.

Nisam siguran u tu priču.

Da ste imali članak o funkcioniranju Singapore Airlinesa i njihovih podružnica.

Niste imali analizu.

E pa onda što govorite da ste imali?

Odlican komentar gospodina iznad.

Samo da dodam, Scoot se ne siri na ta trzista, jer manja trzista u Aziji ne postoje, tamo je sve super sized. Scoot je vec prisutan svuda, bukvalno u svakom selu, ova odluka verovatno je doneta da bi se racionalizovali poslovanje na nekim aerodromima na koje vec lete, a koje dok nisam poceo da zivim u tom delu sveta, ne bih na mapi znao da nadjem pa i sve da mi zivot zavisi od toga (konkretni primeri: Luang Prabang, Ipoh, Miri, Pekanbaru…).

Konkretno ja sam leteo na prvi od ova 4 nabrojana, ono je…. neverovatno. Stekao sam utisak da Luang Prabang nije ni gradic ni varos, nego da su ljudi slucajno zajedno nabacali kuce jedni pored drugih tako u dzungli. Toliko je ruralno i divlje, da sam u dva navrata za vreme mog petodnevnog boravka video zmije u onome sto se kod nas smatra “centrom grada”.

Letelo se sa A320 i to u ono najbolje pretkoronasko doba, avion je bio poluprazan ili polupun, zavisi da li ste optimista ili pesimista.

Sama zgrada (barak) aerodroma Luang Prabang maltene je manja od prosecne balkanske kuce. Prilaznih puteva – nema, ima ulica koja odmah izlazi na dzunglu, a sa druge strane aerodroma je Mekong. Aerodrom je maltene u centru naselja, koje je doduse jako razudjeno zbog geografije i neprohodne dzungle.

E upravo za ovakve linije ce im E2 doci savrseno.

Eto, malo lokalnih “inasjderskih” informacija u kontekstu ove vesti 🙂

Hvala puno.

Ovisi kako percipirate manja tržišta, ali točno to, Scoot će koristiti svoje avione za optimatizaciju operacija prema određenim tržištima gdje će E190-E2 učiniti bolji efekt za tvrtku nego A320.
No ne zaboravite bitnu stavku ovoga plana (ovo je Scoot izjavio), a to je da će se s dolaskom E190-E2 Scoot moći proširiti na neka upotpunosti nova tržišta. Evo sada gledam malo situaciju u Jugositočnoj Aziji i primjetim da ni Scoot, ni Sigapore ne lete za otok Timor gdje živi više od 3 milijuna ljudi. I mislim da bi točno ovaj Embraer bio idealan za ta tržišta.

Oprostite Alene ali vi stvarno nemate pravo ljudima govoriti da ne
smiju preispitivati odluke uspješnih avioprijevoznika jer ste. i vi preispitivaki odluke uspješnih avioprijevoznika.

Pročitajte moj komentar još jedanput.

Zanimljivo je to da se na svaki članak o nabavci Embraera E2 pojavi nekoliko komentarora koji ismijavaju Croatijin izbor, sugerirajući da je E2 bolji avion od A220, iako je daleko više naručenih A220 nego E2.

@anonymous 17.50: o kvaliteti nekog modela ne govori nužno broj prodanih jedinica. Takvih primjera ima u prošlosti gomila: Tristar koji je bio sjajan avion ali je izgubio u okršaju sa DC-10, Trident vs. B727, 1-11 vs DC-9, VC10 vs. B707, DC-8 vs B707, … I nitko nije ovdje postavio pitanje kvalitete A220. Ovdje se isključivo kritizira o slijedeće:
1. Od kuda OU pare za tako skup avion
2. Zašto tako veliki avion pogotovo sa stanovišta da su zimi Q400 okosnica flote a niti njih OU ne može napuniti
3. Zašto ne uzimanje 8-10 godina starih 320 za 8-10 godina starih E170 za manje u E190 za srednje opterećene linije
4. 220-300 je premalen za leisure linije u sezoni
Ismijavanje OU zbog toga? Pa ne ismijava se OU kao kompanija, nego ono njeno kompletno nesposobno rukovodstvo. Iako se ne bih začudio da je i tu pritisak politike bio odlučujući. Kao i kada smo kupili A319/320 jer su nas politički ucijenili ulaskom u Vijeće Europe s obzirom da je onda 737 bio Katičićev favorit a Boeing je nudio sjajne uvjete. I tek kada je Tuđman intervenirao, kupljeni su Airbusevi…

Ne bi da je kombinacija Embraera i A320 dobra za ikoga.

A baš netko mijenja Dasheve i A319 sa Embraerima i A320. Užasna gubitaška kombinacija koja bi imala 0 pozitivnog efekta za Croatiju. Cedarskog

Da se mene pita ne bi se ni išlo u zamjenu postojeće flote još nekoliko godina.

Ako se Q400 treba micati iz prometa onda se treba nabaviti ATR 72 koji je štedljiviji avion od Q400, a od Embraera da ne govorim.

Ako se treba micati A319 iz prometa onda se treba nabaviti A220-300 te A220-100.

Dobre vijest i za Embraer

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!