zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Air Montenegro će potrošiti još više novaca

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Gomilaju se troškovi osnivanja Air Montenegra, a vlada svakih par tjedana povećava količinu novaca koje planira investirati. U ovom momentu cifra je prešla 40 milijuna EUR, a to još ni izblizu nije sve. Konačno, kada se osnuje, kompanija će još par godina proždirati novac crnogorskih poreznih obveznika jer nama baš nikakve šanse da bude profitabilna.

Najnoviji nonsens se desio krajem tjedna. Naime, Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore je zaprimila prijavu javnosti nepoznate osobe temeljem koje je pokrenula inspekcijski pregled aviona Montenegro Airlinesa. Tijekom pregleda ustanovljene su nepravilnosti, te su donesena rješenja kojim se privremeno ukida uvjerenje o plovidbenosti za sve kontrolirane avione Montenegro Airlinesa, uključujući i dva aviona koje je u međuvremenu preuzeo Air Montenegro, 4O-AOA i 4O-AOB. Vijest je potvrdio direktor Sektora za sigurnost zračnog prometa u Agenciji, gospodin Mileta Nikolić.

Stoga je zamaaero postavio pitanje bivšem glavnom direktoru Montenegro Airlinesa g. Vlastimiru Ristiću jesu li avioni bili pravilno održavani do 25.12.2020. i je li ovo produkt prizemljenja flote. G. Ristić nam je odgovorio da su avioni do 25.12.2020. bili potpuno fit to fly i maksimalno održavani. Da nisu Agencija bi već tada oduzela uvjerenje o plovidbenosti, a Montenetro je prošao sve audite kako vlasti, tako i stranih institucija. Ristić naglašava da je sadašnje stanje flote takvo zbog gotovo četiri mjeseca prizemljenja, pri čemu se na avionima nije baš ništa radilo, jer su svi zaposlenici, pa i mehaničari ostali bez posla. Kompanija je naglo prekinuta, u samo jedan dan, ljudi su naglo ostali doma, a avioni su prizemljeni „privremeno“, tj. niti su pravilno konzervirani, niti je na njima išta rađeno u posljednjih 4 mjeseca.

I ovo je još jedan leš koji je ispao iz ormara zbog naglog i impulzivnog ukidanja kompanije. Zbog toga je Air Montenegro ostao bez slotova, code-share ugovora, ugovora sa radnicima, te prava pri IATA-i. Sve to se ne bi desilo da je učinjena normalna transformacija kao što je to napravljeno u slučaju Sabena/Brussels, Swissair/Swiss, Olympica, Estoniana/Nordice, Alitalie idr. Kompanija bi zadržala sva ova prava i efikasno ih prebacila na novu kompaniju Air Montenegro. Sada će nova kompanija trebati par godina da vrati sva ta prava, a isto će je koštati više milijuna EUR. Krajnje nepotrebno bacanje novaca i uništavanja potencijala nove kompanije.

Da vlast nije u par dana ukinula kompaniju, nego ju je održavala na životu do pokretanja Air Montenegra, ne bi se ni desilo ovo zanemarivanje flote i avioni bi ostali plovidbeni. Sada će vračanje u plovidbenost, nakon šest mjeseci zapostavljanja aviona biti vrlo skupo i novu kompaniju Air Montenegro će koštati ogromnu svotu novaca, a pokretanje kompanije dodatno poskupiti. Još jedna potpuno nepotrebna stvar.

Ministar je donio odluku bez ozbiljne analize, vrlo inpulzivno i odmah nakon promjene vlasti. Nova vlast koja nije bila na poziciji 30 godina uvijek reagira impulzivno, novopečeni i neiskusni ministri misle da mogu promijeniti svijet u par dana, da će u mjesec dana ispuniti sva politička obećanja, te se oglušuju na stavove savjetnika, jer ih smatraju eksponentima prošle vlasti. I to uvijek stvara velike probleme i negativne posljedice. No, u ovom slučaju posljedice su istinski ogromne. Em su putnici ostali bez karata za novogodišnje praznike i morali su se snalaziti na razne načine, kao i potrošili kamaru novaca na loše alternative sa Air Serbiom, Austrianom i Turkishem. I pritom su bili frustrirani na vlast koja je ovako nelogično zatvorila svoju vlastitu kompaniju. Sigurno pritom tako frustrirani nisu radili reklamu za crnogorski turizam. Em je kompanija izgubila sva prava i isto će novu kompaniju koštati vrlo mnogo milijuna EUR i vremena da ih povrati. Zašto pobogu? A sve se moglo napraviti galantno, jednostavno i efikasno tranzicijom koju su napravile tolike kompanije u Europi od 2001. naovamo.

Jel ovo kraj? Posljednji leš iz ormara? O ne nije. Biti će ih još jako puno do osnivanja nove kompanije, a i još više po osnivanju. Je li novi management toga svjestan? Naravno da nije. Sve to skupa je nepotrebno. Krajnje nepotrebno. I moglo se, a i trebalo izbječi. Bravo ministre!

75 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Evo jedan off topic:
Na web stranici United Airlinesa u ponudi je od ovog ljeta linija (nonstop) između Newarka (EWR) i Dubrovnika. Počinje od 8. srpnja (juli) sa 3 tjedna leta danima čet, sub, pon sa Boeingom 767-300. Vrijeme trajanja leta 8 sati i 55 minuta.

Da nadodam, u poslovnom razredu je riječ o starijim United Polaris sjedalima sa 2-1-2 konfiguraciji, a ne o novijim United Polaris sjedalima sa 1-1-1 konfihuracijom. Nema premium ekonomskog razreda, a sva sjedala imaju in flight entertainment.

Cestitam! Lepo je cuti da prvi sirokotrupac nakon pocetka pandemije dolazi u Hrvatsku.

Koliko se secam moderator nam je obecao da ce doci na red tema o svim sirokotrupcima u regionu ali je dugo nije objavio.

bome i ja baš pročitao na live and let’s fly blogu, autor Matthew klint je obično jedan od bolje obaviještenih u industriji, međutim iz njegove vijesti sam shvatio da su neki unitedovi 767 obnovljeni s novim Polaris sjedalima u konfiguraciji 1-1-1 a ustvari specijalnost bloga i jest letenje i testiranje kojekakvih biznis i first soft i hard proizvoda pa mi je taj info o sjedalima to relevantniji

gdje ste vi našli za 2-1-2?

za ATH će slati 787-8, očito više premium tržište od DBV

Neki su obnovljeni sa novim Polaris sjedalima i nadodanim premium ekonomskim, a neki nisu (ekonomska je ista).

Nisam ovo pročitao na Live and lets fly, informaciju o konfiguraciji i letovima sam izvukao sa Unitedove stranice. Upišite datum, i u ponudi za direktni let kliknite “Seats” i izbacit će vam kartu konfiguracije sjedala. I viditi ćete nepostojanje premium eco razreda i novih polaris sjedala u 1-1-1 konfiguraciji, točnije business je u 2-1-2.

drugi blog slične provenijencije one mile at a time (autor Ben Schlappig je također izvrsno obaviješten) javlja da neće letjeti 767 obnovljenog interijera nego ovi sa starim interijerom, možda sam nešto krivo shvatio s prvog bloga, u svakom slučaju točno je što ste napisali

Zapravo OMAAT kaže da bi trebao letjeti sa novim Polarisom ali ne sa “premium” 767-300 što vam je zapravo 767 sa 46 business sjedala. Unitedu je zaparvo ostao tek 1 Boeing 767-300 sa starom konfiguracijom ako su po planu obnovili još dva prošle godine. Pa me nebi čudilo ni malo da pošalju 767 sa novim sjedalima.

Za Atenu, koje datume gledate? Tijekom 7. mjeseca imaju u ponudi svakodnevne letove no isti zrakoplov s istom konfiguracijom kao za DBV. Ne vidim Dreamlinera.

ja sam samo na OMAAT i Live… gledao, info je s jednog od tih blogova ali iskreno, samo sam na brzinu preletio, može biti da sam zbog toga nešto krivo shvatio, kao što sam već napisao uostalom

jutros sam u miru pročitao, Dreamliner je na novoj ruti IAD-ATH, za EWR-ATH ste u pravu

međutim sad sam zbunjen jer Live and let’s fly blog kaže sljedeće:

Note that not all of United’s 767-300s have been retrofitted. While all have 30 seats in business class, the older configuration has 49 seats in EconomyPlus and 135 seats in United Economy while the retrofitted version has 46 seats in EconomyPlus and 138 seats in United Economy.

Business class is in a 2-1-2 configuration on the older aircraft (window seats do not have direct aisle access) while business class is in a staggered 1-1-1 configuration on the retrofitted aircraft. I recently reviewed the 767-300 in business class here. There are only two aircraft with the older seat configuration left in service and those are currently being used for domestic flying, so expect the new configuration on this route.

iz ovoga bi se dalo zaključiti da će ipak 1-1-1 konfiguracija letjeti na DBV ruti dok OMAAT tvrdi suprotno, osim ako sam polupo lončiće u interpretaciji

Bas sam malo prosvrljao po stranici Uniteda. Cijena je i vise no privlacna: na primjer 22.07.-10.08.EWR-DBV-EWR eco 658 euronovcica, pretpostavljam samo sa rucnom prtljagom… Za 825.- eura premium economy sa prtljagom…

ja uvijek nekak računam da evropa-amerika (sj.) i evropa-azija se može letit za nekih 500-600 eura ekonomska klasa, ukoliko si bar malo flexibilan s terminima, dakle turizam, posjete itd. I to s razumnim vremenima leta a ne nešto 38 h itd… Tako je bar bilo kad sam ja letio na tim relacijama. Uz malo sreće i za manje ako naiđe neka akcija ali o tom po tom, to može bit i iz parsto km udaljenog aerodroma pa je opet pitanje kakvu vezu imaš itd… Uglavnom slažem se da je to skroz ok cijena, uostalom govorimo o top sezoni, u doba pandemije doduše…

Mislim da stvarno hoće letiti sa novom konfiguracijom jer im je ostao tek 1 sa starijom, a nemoguće je obaviti 3 tjedna za DBV i 7 tjednih za ATH sa jednim avionom.

United vam često 48 sati prije leta promjeni konfiguraciju kada je riječ o starijim zrakoplovima, tako da oni mogu prodavati stariju konfiguraciju, a na kraju je promjene u novu.

I u Amadeusu je za ATH 767 i to kompletno od 05.06. do 29.10.

Vrijednija jedna ovakva linija od pet kruzera. Odličan posao Dubrovnika, čestitke!

Ovo je malo glupo i nelogično. Ako je avion parkiran i ne leti tačno se zna šta se od parametara i tehničkih stvari gleda i šta treba raditi da bi se avion ponovo doveo u plovidbeno stanje.
Ovde je pitanje šta od parametara nije dobro, i od kad kvar datira.

Da, ali ovde nije navedeno šta to nije u redu. Da li avion nije plovidben zbog razloga koji ste vi naveli, ili recimo zbog korozije na trupu aviona, razbijenog vjetrobranskog stakla, zato što dijelovi na avionu nisu mijenjani u skladu sa preporukom proizvođača…

A sto poslasticar iz Podgorice je strucnjak ta odrzavanje aviona?

Od 05.05 svake srede TK A333 leti IST-BEG.

S7 DME-BEG svakog petka od 21.05, B738.

Znam ali od danas su letovi pusteni u prodaju. Tada nisu bili.

Ništa novo.Sve ovo smo imali prilike da pročitamo i ranije,više puta.Čemu uporna ponavljanja jednog te istog?Ubrali smo iz prve.Pozdrav.

Air Serbia je odmah odreagovala poslavsi na veci broj polaska A319/320 umesto ATR i uvela dodatne. Vrlo brzo je dosla do jednog polaska dnevno za TIV i 2-3 za TGD. Za razliku od drugih koji gotovo nista nisu uradili. Stavljate Air Serbia i Austrian u isti koš! Da li znate da je posle praznika Austrian leteo tek jednom nedeljno za TGD? To je losa alternativa a ne Air Serbia.

Dalje, istrazite zasto aerodrom u Podgorici ne radi preko noci? Vi odlicno znate 4 talasa JU i da bi Air Serbia sigurno poslala makar ATR petak/subota i nedelja/ponedeljak kao sto radi za TIA, SKP, LCA, ATH a uskoro i SKG, OTP, SOF…
Dakle to je propust aerodroma da bude bolje konektiran. Air Serbia ima i vise nego dovoljno letova ka CG sto se vidi po LF. Cim se oseti veca potraznja istog trenutka se povecava kapacitet ili dodaju novi polasci i znate da i sami da ne postoji proaktivnija kompanija u regionu koja ekstremno brzo reaguje na svaku promenu.

1. Koji poslovni putnici sada kada su poslovna putovanja svedena na minimum i na rad od kuce? Ni10% nema od tog broja kao ranije.

2. JU i YM su bili konkurenti jedan drugom tako da je logicno da je sada broj letova manji jer je red letenja optimizovan. A drugo da li znate LF na tim linijama koje su imali a koji je sada?

3. Ostrijan je jedno vreme leteo jednom nedeljno a onda dva puta i to Q400 koji ima malo vise mesta od ATR-a. Videcemo sada kada skroz povuku koliko ce biti frekvencija sa E95.

4. Ne, uopste nije nonsens kao sto tvrdite da treba sve vreme slati ATR. A319 ide u 13:45 i uvek ima izmedju 70-130 putnika. Drugo tad se vezu jutarnji i vecernji talas i naravno da ce imati veci broj putnika. Ono sto Vi nikako ne shvatate je da ljudi izbegavaju ATR. Zbog toga su mnogi birali YM a ne JU koliko god to Vama bilo mozda smesno. Makar jedan let dnevno treba da bude A319 kao sto i jeste.

5. Primer zasto aerodrom treba nocu da radi: CG dijaspora je poprilicno nastanjena oko Liona a njima je najblizi aerodrom (posle Liona) upravo Zeneva. JU za GVA leti petak vece i ponedeljak ujutru. Kako ce neko ko se vraca u petak vece odleteli za TGD? A nije samo ta linija u pitanju. Ima ih vise. Ili na primer JFK ujutru u 7:20. Zar nije logicno imati makar dva nocna leta nedeljno? Tako da ima i to ozbiljnih potreba za tim nocnim letovima.

I ajmo nesto da razjasnimo. Crna Gora ima broj stanovnika kao predgradje Beograda. Ima i dva aerodroma a JU je jedina kompanija koja leti iz Tivta. Realno nije ni bio porreban veci broj letova za BEG jer odlicno znam LF i za ove letove koji su realizovani.

Eto jedan zadatak za Vas, pronadjite podatke za broj putnika koji su leteli preko DBV. Ti ljudi su morali da koriste CG dokumenta tako da postoje podaci sigurno.
Dalje, neki od njih koriste i aerodrom u Tirani. Cak i preko leta kad je CG zabranila letove ka Srbiji njihovi gradjani su leteli preko Tirane.

Obrni okreni za to trziste je i vise nego bio dovoljan broj leteova a vi izgleda da Vi gledate samo jednu stranu a to je konektiranost. Ocigledno za Vas ne postoji korona, popunjenost i opravdanost frekvencija, novac na kraju krajeva. Nego daj tri puta dnevno svakog dana (a pri tom znate utorak i sreda kakvi su sto se JU tice) da letimo skoro prazni jer eto gledamo propalu YM da nadomestimo i interes samo gradjana omalene Crne Gore.

A ne… Vec duze vremena sumnjam da Vi neke stvari ne kapirate i da to uopste nema veze sa brzinom citanja komentara i odgovora istom.

Potpuno ste zanemarili cinjenicu da je ljudi NE ZELE ATR-om da lete. Da li ste nekada citali da su ljudi najvise birali YM jer nisu hteli da lete ATR-om. Cak i raspali Foker im je bila bolja opcija. Smatram ispravnim postupkom da se ponudi makar jedan let dnevno i to taj u 13:45 koji se najvise i trazi jer je dobar za transfer izmedju dva talasa. Znate i sami da kada nema dovoljan broj putnika da postave ATR, uglavnom se desavalo utorkom i sredom.

U kom tom univerzumu zivite kad kazete da sto je neko u kodseru da nisu konkurencija?
Primer: trazio sam karte za Bankok. Iako je JU u kodseru sa TK, ponudili su mi jutarnji let sa TK gde bi cekanje na vezu bilo duze nego da su ponudili JU (a inace su u kodseru). A to je samo jedan primer.
Dalje, pa zar Kroacija leti za kikiriki za LH koja hladnokrvno postavi let za FRA u samo 20 minuta razlike.
I JU i YM su bile u kodseru pa su polasci bili u samo 15 minuta razlike. Milion je takvih primera.

Necu se vise sa Vama raspravljati oko Austriana. Neka je i dva puta kao sto kazete, sa Q400 premalo i prejadno za konekcije. Znaci da nije bilo putnika jer bi oni sigurno to odmah povecali.

Spomenuo sam DBV i TIA kao alternativu za nedostatak letova iz TGD i TIV. Sa ta dva aerodroma plus broj letova koji su bili u tom periodu je i vise nego dovoljno za broj putnika iz CG imajuci u vidu velicinu drzave, ekonomiju, poslovnajke itd. A to sam sve napisao zbog Vase recenice da je bila „losa alternativa“ za pobrojane kompanije. Jeste Austrian bio losa ali Air Serbia i TK imajuci u vidu okolnosti i sve ostalo i vise nego dovoljno.

Uporno ponavljate losu utilizaciju ATR-a. U tom periodu gde ste pisali da treba za TIA, TGD, TIV povecati broj letova sa ATR niste niti jednom razmislili koji je od tih ATR bio na redovnom odrzavanju a koji nisu uopste leteli zbog kvarova. Jedno vreme su im bila samo dva ATR operativna.

Vasa teorija je da prvo treba svih 7 dana leteli po 3x dnevno ATR-on da bi tek tada neki povecan na A319. Utorak i sredu sam upravo spomenuo jer ni dva leta ATR nisu mogli da napune a tek pa 3. Kako po vasoj teoriji da postave neki A319 a da pre toga bude svakim danom 3xATR? Zna odlicno JU sta radi u CG.

Hvala Bogu pa Vas istinski ne angazuje niti jedna normalna aviokompanija kao savetnika pa cak ni raspala Kroacija. Ne da mi se vise gubiti vreme raspravljajuci sa Vama stvari koje su tako ocigledne a koje Vi da ne da necete da ukapirate nego izgleda da ne mozete. Ovaj sad Vas poslednji komentar je izvukao celokupno Vase „znanje“ o civilnoj avijaciji. Jos dugo, dugo cete Vi pisati kako su svi ostali diletantni, nonsensi i ostale prideve a sebe velicati nemajuci ni dan istinskog radnog staza u aviokompanijama.

Sami sebi ste kontradiktorni sto se regionalnih JU letova tice ali stvarno mi se ne da raspravljati sa Vama o tome. Sada jedno, pre mesec dana nesto drugo napisano ali nema veze. Bitno da su svi diletantni, nonsensi, da samo Vi imate prave informacije, LF, ekskluzive itd…

A319, zasto se raspravljate sa njim? Zasto gubite vreme? Primecujem da neko vreme pisete komentare koji su smisleni i nemojte gubiti ni snagu ni energiju raspravljajuci se. Mogao bih gomilu cinjenica sada napisati no nema smisla. Slazem se skoro sa svim sto ste napisali osim da moze biti da neki putnici koriste Dubrovnik a da su iz Crne Gore. To je u promilima. Crna Gora je jedno limitirano trziste gde se ne isplati mudrolija autora da se uvedu 3 polaska po danu. Imace smisla juna, jula i avgusta. To kad on otvori svoju kompaniju neka salje i 33 dnevno. U njegovoj glavi ne igra profit nikakvu ulogu a neki se jako loze na tu hajmo reci upitnu logiku. Te kompanije koje ga angazuju smem glavu dati da su to kompanije koje pita za neku izjavu pa si sebi da pravo reci i da su ga angazovali. Zivi bili pa videli.

Zato sam i prestao. Gledam sada letove, ne znam kako se AU usudio da posalje A319. Nije ispunio imaginarni plan da ima minimum 14 ili 21x nedeljno sa E195 pre nego da posalje A319. Pravi diletantizam. Doduse samo Air Serbia izmisljaja toplu vodu dok ostali lete po „planu“. Potpuni nonsens.

Vidim i Turkish uvodi sredom A333. Koji je to notorni diletantizam uvesti tako veliki avion a da nemaju cak ni 14x nedeljno B738. A da ne pricamo o tome sto su preskocili A321.
Hiljadu primera diletantskih menadzmenta koji ne razumeju srz civilne avijacije.

Potpuno ste u pravu A319.
Kad neko pred ociglednim cinjenicama zatvara oci (najbolji primer je vest o Beogradu i 283.000 putnika) i to samo radi svoje ogromne sujete, svi ostali pokusaji zdravo razumskog objasnjavanja su osudjeni na neuspeh.

Sreca ima na ovom portalu i razumnih ljudi. Uskoro ce i CSI Dugo Selo da se oglasi i proglasice me Suadom. Vec ceo dan nisu.

Video sam Vas komentar pre nego sto ga je izbrisao. Gotovo u svemu se slazem sa Vama a naravno da sam video i komentar od sinoc i da takve komentare ignorisem. Jednostavno nisu vredni ni sekunde mog vremena. Moze on da Vam brise komentare koliko hoce a cudo vec sa njegov fan tim iz CSI Dugog Sela nije izvrsio proveravanje Suadinih komentara sa nasim i trazio blokadu.

Umesto sto drzi bukvicu JU bolje mu je da ponude svoje usluge OU koja ima po 15-20 putnika na letovima. Ima taj stil da u clancima JU nipodistava ali zato u komentarima pokaze svoje pravo lice. Vidite da u clanku koji je nocas postavio potpuno je izostavio broj putnika vec gleda samo broj letova.

Kakav lik. Najbitnije da si procitao.

Ja lično, nikada nisam letio air srbijom, isključivo radi atr~a.

Niste jedini. Neka procita komentare prosecnih gradjana Crne Gore ali i Srbije. Tvrdoglavo se drzi toga da treba pustiti 3x dnevno ka TGD ATR-om. Niti zna kada avioni JU ide na odrzavanje a jos manje koliko su operativni. Nedelju-dve su leteli iskljucivo sa dva ATR. Zbog toga su morali te nedelje za Bec da posalju A319 iako su imali tek 50-ak putnika. Pomerali su polaske za TGD, TIV i LJU. Za Tiranu je otisao A319 isto sa 50-60 putnika u podnevnom talasu jer Skoplje i Tivat otisli ATR-om. To su za njega potpune nepoznanice a bas u to vreme je pisao kako JU treba povecati Tiranu da ide svakog dana, da je nonsens ili dva puta ponedeljkom a utorkom niti jedan itd. I naravno floskula o 3x dnevno ka TGD. Evo sad da ga pitas koliko operativna aviona JU ima nece imati pojima.

TK nema 14 letova za Beograd, ima 10. Lufthansa nema let utorkom za Beograd iako je juce popodne poslala A320 mesto A319.

Lufthansa leti utorkom FRA-BEG ali nema tog dana dva dnevna leta vec jedan (LH1410)

Eto sada i ja ispadoh dupli nik. Svašta.
A pre toga plaćenik CG ministra za 2M.
Nikad nisam ni video kpmentare DC10.
To sa IP adresama vam uopšte nije metoda za utvrđivanje identiteta.

Kada se neko prikači negde na WiFi dobiće jedan IP, sa drugog WiFi drugi IP, sa interneta na svom mobilnom treći. I jako često se za isti uređaj i modem menjaju IP adrese.
Nije Vam to najbolji metod, ali ume da bude tačan.

Da, evo dopisujem se sam sa sobom. Nesto mu baguje IP provera. Mada svi koji ne pripadaju njegovom fun klubu automatski su diletanti, sramota, neprimerni. No dobro, glavni baja u selu pa mu se moze.

Budi srecan sto nisi jos i Suada postao.

Meni Suada nedostaje. Nije isto bez nje i blogovlasnika 🙂

Pročitan si odavno. Sve je to jedna osoba znamo svi.

Od 26.04 TK i dalje ima 10 letova za Beograd. Naredne nelje ima jedan vise dakle 11 ali opet nema 14 ali se opet opredelio da poveca kapacitet na jutarnjem letu sredom i to cak salje A333 a ne manji avion A332. Dakle slicna praksa kao i JU i LH.
Sto se LH tice, utorkom nema leta vec dva, tri meseca.

Upravo tako. Jos jedan primer: Aegean planira 2x nedeljno sa A320. Zar nije logicno da krenu sa Q400 makar 4-5x nedeljno pa onda da uvedu A320? A da ne pricamo o logici gde treba leteti 2x dnevno dok se ne predje na veci avion.

Ako moze samo jedno pitanje….Jel vi ovde govorite da LH ne leti utorkom FRA-BEG?

Vidim na stranici beogradskog aerodroma da danas leti a karte su u prodaji i za sledeci utorak.

LH1410

27.04.2021 von Frankfurt/Main nach Belgrad

Departure time
21:35

Departure airport
Frankfurt/Main International (FRA)

Arrival time
23:25

Arrival airport
Belgrad (BEG)

Nema na cemu za ovu vest 🙂
Mogao bi da dodam svoje ime na platnu listu zamaaero-a. LOL

Alene da li bi mogli da objasnite kako agencije za civilno vazduhoplovstvo (u Crnoj Gori i svetu) kontrolišu avione? Ova crnogorska agencija je proverila avione tek nakon dojave što mi je veoma nelogično. Zbog čega nije vršena redovna kontrola tih letelica gde bi se sigurno ustanovili kvarovi već je bilo potrebno da to neko dojavi?

Ako agencije proveravaju avione samo po dojavi, onda ne možemo sa sigurnošću da kažemo da su avioni stare kompanije za vreme gospodina Vlastimira Ristića bili bezbedni jer tada nije bilo nikakvih dojava.

Ne sumnjam da gospodin Ristić govori istinu samo kažem da je moguće da su i tada imali pokvarene avione a da agencija to nije primetila.

Alene imate li info hoće li se livery menjati? Onaj stari mi je bio baš dosadan a kako počinju od nule logično mi je da promene izgled aviona.

Zasto ne bi pogledali sta pise u EASA regulativi vezano za airworthiness certification i airworthiness review certificate?

Molim Vas, elementarna pristojnost. Mislim da nije teško biti fin.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!