zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Chatbot financijski naštetio Air Canadi

Kako bi uštedjela Air Canada je uvela Al chatbot da ogovara na pitanja putnika umjesto živog operatera. Stoga je putnik Jake Moffatt kontaktirao Al chatbota radi možebitnih popusta zbog smrti u obitelji. Chatbot mu je odgovorio da neka plati kartu, a potom će dobiti 90% povrata na cijenu karte. Kada je Moffatt to i zatražio od kompanije ista mu je rekla da je chatbot izmislio ovu opciju i da ista nije moguća.

Stoga je Moffatt tužio kompaniju i dobio spor jer je sud smatrao da je kompanija odgovorna za svoje stranice i objave, te da je njena greška što je uvela chatbote koji ne mogu pravilo odgovoriti na zadaće. Mijenjanje živih operatera za kompjuterske inačice će stvarati i bitno veće probleme u budućnosti. Autor ovog teksta je prije par dana imao jednako tako traumatično iskustvo u komunikaciji sa virtualnim operaterom koji mu nije pružio ni izblizu odgovor koji je tražio radi čega je dodatno izgubio vrijeme i novac.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Canada

15 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Мислим да ћемо у наредним годинама и деценијама присуствовати све већем дебилизму и код људи и код машина.
Инцидент Маратона је пример

I naša kompanija je otpustila ljude koji testiraju softver i angažovala robote, koji nisu mogli da odrade jedan test do kraja, a da to ne prate opet neki drugi ljudi. Debilizam na kub

Nek mu odbiju od plate 😂🤣

Da li su ljudi postali toliki retardi da veruju u sve sta im neki AI chat kaze.. Za takve ozbiljne upite se kontaktira direktno avio kompanija…

Mozda one Apple VR Naočare su ipak dobre za nas… Stavi ih na glavi sve mi bude lepo🙄

Ja sam u međuvremenu već gotovo 35 godina u branši i support je sve gori i gori. Prije smo razgovarali sa ljudima koji su jednako tako dugo bili u branši, sve su znali i problem je bio riješen u roku 2 minute. Onda se krenulo na “Outsourcing” i najednom ste razgovarali sa ljudima koji uglavnom nisu imali pojma (ja sam recimo zvao LH Support i trebao sam jedan “waiwer” za promjenu karte: žena na drugoj strani me pitala gdje je “taj Leipzig”!!!). Sada prvo moraš kroz labirint pitanja automata koji te dalje spaja (ili ne spaja), da bi na kraju opet došao do nekoga tko pojma nema… Chatbot je slična priča. Kompanijama je naprosto svejedno ima li putnim problema ili ne: njegovo je da plati kartu…

To moze da bude poduzi clanak kakve sve gluposti danas covek moze da cuje. Srecno i dobro dosli kuci!

Ziva istina, nakon sto platis kartu briga ih za tebe!

Zanimljivo je da Ryan (po kojem svi u ovoj branši pljuju) ima hibridni sustav i da se može doći i do živog operatera koji da dobre informacije i koji brzo riješi problem, ukoliko je potrebno.

1. Na stranici je jasno objašnjena velika većina stvari (pravila i mogućnosti).

2. Tu je i chat bot, ali on ne pruža više informacija od stranice, eventualno je koristan za uputiti se gdje se točno na stranici nalazi odgovor.

3. Tu su telefonski operateri, za svaku zemlju posebno (za HR isto, s tim da je ipak na engleskom) i ne treba se ni previše čekati; čekao sam ispod 2 minute da dođem na red, objasnio sam problem, pitao može li se što napraviti, dobio sam brz i jednostavan odgovor, operater je unio izmjene koje su za par minuta bile vidljive u mojoj aplikaciji – i to je to, sve je bilo brzo i efikasno riješeno.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!