zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Air Serbia obilježila 95 godina Aeroputa

Air Serbia obilježava 95 godina od prvog leta Aeroputa koji se desio 15.2.1928. na liniji Beograd-Zagreb. Tada je dvokrilni avion Potez-29, sa motorom od 450 konjskih snaga i maksimalnom brzinom od 175 km/h poletio u 9:00 sati ujutro sa aerodroma u Zemunu i nakon dva sata leta sletio u Zagreb. Avion je letio tako što je pratio tok rijeke Save i kada je ugledao tornjeve zagrebačke katedrale sletio je na aerodromu u Borongaju. Uz avionu je uz dva pilota bilo petero novinara i foto-reportera.

Aeroput je bio privatna kompanija i dioničko društvo. Kompanija se istinski lijepo razvijala te je imala brojne linije unutar bivše države, te u inozemstvu sve do 1941. Po okupaciji Jugloslavije od Njemačke i Italije, Aeroput je prekinuo sa letovima, a nakon rata umjesto njega razvila se kompanija JAT u državnom vlasništvu.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

12 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Sramota,ugasili komunjare Aeroput da prave sviju aiokompaniju.Nisu imali snage da zadrže ime.

Jeli zna neko šta se dešava sa YU-ARB? Već par dana ne leti i vidim da zbog toga danas kasni pet za Njujork.

Trebali su organizovati jubilarni let sa nem manjim avionom po istom principu (praćenje rijeke Save) i to medijski ispratiti…

Čestitke! Želim im da 100-tu godišnjicu obeleže sa 100 destinacija kako su i planirali i sa barem 100 miliona € profita.

100 destinacija ce dostici mnogo pre 100godisnjice. Sad su na 85 redovnih linija, stize sledece nedelje i 86., i to je sve bez cartera, 100 dostizu najverovatnije sledeceg leta. Ako bismo racunali i cartere, onda 100 imaju vec ovog leta.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!