zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zašto LCC napuštaju Beograd

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

U posljednjih godinu dana u Beogradu se dešavaju otkazivanja LCC koja svakako nisu dobra za aerodrom. Jasno, treba biti pošten i reći da je flydubai povećao broj letova na 14 tjedno, te da je Wizz Air bazirao 3. avion i povećao avione sa A320 na A321. No, easyJet je otkazao letove za Berlin, da bi u I. mjesecu 2023. prekinuo letova i za Basel. EasyJet će time letjeti samo jednu liniju iz Beograda, onu za Genevu. Ovo je izuzetno loše za Beograd, obzirom da je easyJet vrlo respektabilan LCC, drugi najveći LCC u Europi (odmah iza Ryanaira) i peta najveća kompanija u Europi, sa ogromnim brojem konekcija preko svojih baza.

Potom je Eurowings opako porezao svoje letove. Ovo ljeta Eurowings je letio samo 2 tjedna leta za Dusseldorf i jedan simboličan let za Stuttgart. Tek 3 tjedna leta na dvije linije umjesto planiranih 7 tjednih letova. Ove zime Eurowings je dodatno porezao Beograd. Dusseldorf se više ne leti nakon 23.10, Stuttgart nakon 12.9. Kompanije će ove zime obaviti tek 6 letova oko Nove godine za Dusseldorf i niti jedan let za Stuttgart.

Na koncu je Vueling odlučio iduće godine potpuno napustiti Beograd i ne letjeti više na liniji Barcelona-Beograd. Ovo je jako loše za Beograd. Time ne samo da Beograd više neće imati ovog značajnog i velikog LCC sa brdom konekcija preko Barcelone (99 linija), nego neće imati niti jednog jedinog prijevoznika IAG-a, treće najveće kompanije u Europi.

Ovime je Beograd izgubio linije IAG-a i easyJeta, a kako Ryanair ne leti za Beograd, ostala su mu tek dva od pet velikih prijevoznika (Lufthansa i Air France-KLM, pri čemu Air France leti tek 3 tjedna leta u top sezoni), uz tek jednu liniju easyJeta. Za razliku od toga Dubrovnik i Split imaju letove svih pet najvećih europskih prijevoznika, a Zagreb četiri od pet pri čemu IAG leti za Zagreb sa tri od četiri svoja brenda (British, Iberia i Vueling), a Air France leti cijele godine sa 7 do 14 letova tjedno.

I sada se postavlja pitanje zašto je to tako? U prvom redu radi enormne ekspanzije Air Serbie. Air Serbia je visoko subvencionirana kompanija što joj omogućuje ekspanziju i ovdje LCC i druge kompanije ne mogu odgovoriti i protiv takve se ne mogu boriti. Naravno i Wizz Air sa svoja tri aviona pomaže ovakvom stanju. Jasno, nije Wizz Air jedino u Beogradu, leti on i drugdje, no tamo mu se LCC mogu othrvati. Ali u kombinaciji sa subvencioniranom Air Serbiom, to je očito pogubno za LCC. K tome sam Aerodrom Beograd nema poticaje za LCC, politika aerodroma je da je ovako dobro, da treba razvijati Air Serbiu. I na koncu u Beogradu nema dovoljno putnika za sve prijevoznike, toliko linija i frekvencija, poglavito u kontekstu preuzimanja tržišta od Air Serbie. Sve to zajedno svakako ne utječe dobro na LCC i druge kompanije. I sada se postavlja pitanje zašto je to tako? U prvom redu radi enormne ekspanzije Air Serbie. Air Serbia je visoko subvencionirana kompanija što joj omogućuje ekspanziju i ovdje LCC i druge kompanije ne mogu odgovoriti i protiv takve se ne mogu boriti. Naravno i Wizz Air sa svoja tri aviona pomaže ovakvom stanju. Jasno, nije Wizz Air jedino u Beogradu, leti on i drugdje, no tamo mu se LCC mogu othrvati. Ali u kombinaciji sa subvencioniranom Air Serbiom, to je očito pogubno za LCC. K tome sam Aerodrom Beograd nema poticaje za LCC, politika aerodroma je da je ovako dobro, da treba razvijati Air Serbiu. I na koncu u Beogradu nema dovoljno putnika za sve prijevoznike, toliko linija i frekvencija, poglavito u kontekstu preuzimanja tržišta od Air Serbie. Sve to zajedno svakako ne utječe dobro na LCC i druge kompanije. Jel to dobro za putnike? Nije, konkurencija je dobra, ona je potrebna. Jel to dobro za aerodrom? U konačnici nije, na duge staze nije.

 

Beograd bi istinski morao poraditi na tome da ne gubi velike i bitne prijevoznike, te da konačno dobije one najveće. Za aerodrom te veličine morao bi imati letove Britisha, Iberie, TAP-a, SAS-a, Finnaira, ITA-e, Vuelinga, Transavie i Ryanaira.

269 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

OT

YU-ARC poleteo je iz Marane, Arizona. Prvo leti do JFK a nakon toga pravac Beograd!

Dobro dosao kuci Mihajlo Pupine!

Izvinjavam se sto se nisam potpisao za vesto o YU-ARC.

Poštovani gospodine Šćurić i čitaoci ovog web portala o avijaciji,

Ja želim da ukažem na nekoliko detalja, koji u dole navedenim komentarima nisu navedeni a koji su krunski za razumevanje postavljenog pitanja kroz naslov gore navedenog članka.

Odmah da razjasnimo da ne bih bio napadan po pitanju geopolitičke orjentacije jer pišem iz Srbije. Ja sam čovek za ujedinjenu Evropu jer na listi po veličini kontinenata, tek 6 po veličini. Ali se slažem s ocenom Predsednika Češke republike Milošem Zemanom: „Evropska unija je sjajan projekat s bednim rukovodstvom“. Mi jedino što u Evropi dobili u proteklom periodu je: Mariju Antonetu 21 veka. Istina je da se zove po imenu Ursula ali potezima je preslikana Marija Antoneta. Ona je hiljadama svetoslonih godina od Žaka Delora. Jedino što gubi SMS poruke koje koštaju 71 milijardu evra.

Beogradskim aerodromom upravlja Vansi Erports čije direktor Fransoa Berizo. Čovek je Francuz iz Evropske unije !!!!!!! Valjda oni najbolje znaju kako se rukovodi Aerodromom, to su Evropske vrednosti,… Mi smo s ovih prostora neki divljaci koje treba kolonizovati, tako oni gledaju nas. Surovo jeste ali je činjenica.

Kao neko koje radio u Fortune Global 500 korporacijama i nagledao se svega i svačega. Njih ovde interesuje pod broj jedan: PROFIT, pod broj dva: ŠTO VIŠE POVEĆATI PROFIT na račun svega ostalog; pod tri: Izvući NAJVIŠE PROFITA ne obazirući se na ostalo primenjuju metode Džek Velča (nekadašnji direktor General Elektrika).

Zapamtite dobro, doći će 2043, kad ističe koncesija, nas će najobičnji panel na Aerodromu koštati kao da je od zlata a da ostalo ne pričam!!! Nije došao Vansi što voli Beograd ili Srbiju ili kod Vas u Zagrebu: ADP grupa što voli Zagreb već zato što su Aerodromi su infrastruktura koju moraš uvek da imaš. Savremeni avioni nemogu da slete bilo gde i na bilo koju poljanu. Vi ste s Zagrebačkim aerodrom za nijansu bolje uradili nego mi. Što nisu uzeli pod koncesiju Autobuske stanice (kolodvore), što nisu uzeli pod koncesiju Aviokompanije. Ja bih lično bio zadovoljniji, ako nešto mora da se da strancima: Er Srbiju umesto Aerodroma Nikola Tesla. Pa nek se pokažu.

Ima neka Amerikanka, nemogu da joj se setim imena, dobila je čak i ranije Nobelovu nagradu za ekonomiju: koja je pokazala da nije bitno kako je vlasnistvo nad kompanijom već kako se upravlja!!! Ali su je mejnstrim mediji na Zapadu skrajnuli.

Ja Vam i čitaocima Vašeg portala preporučujem da čitate ekonomistu Nebojšu Katića. To je čovek s naših prostora, koji radio u Energoprojektu, bio čak najmlađi finansijski direktor EP, koji otišao u London kad ovde počele 90-te. Web adresa bloga je: https://nkatic.wordpress.com/. Ima još odličnih ljudi s ovih prostora kao što je za diplomatiju Dragan Bisenić, za ekonomiju: Jovan Dušanić, Branko Pavlović, za Veliku brirtaniju: Siniša Lepojević, za Kinu: Aleksandar Novičić,… Ali sam naveo Katića jer njegova mišljenja o ekonskim dešavanjima u svetu mogu da pomognu kompanijama pa čak i Vašoj u kom pravcu da se orjentišu vezano da Novac poskupljuje, Inflacija raste…. Gospodine Šćuriću niko neće doći kad budu u budućnosti budu još gora vremena, da Vam ponudi neku finansijsku olakšicu ali INA-i dati i ako u stranom vlasništvu.

Hteo bih da pohvalim što među komentarima od nedavno pojavljuje čovek pod imenom Mario Franjić. Prvo što čovek se potpisao sa svojim imenom, drugo stvar što vidi da je čovek iz avijacije.

Ja ne znam kad ćemo se mi na ovim prostorima odvojiti od tog podaničkog mentaliteta i tog sistema da je bolje da komšiji crkne krava. Za večinu građana u Hrvatskoj je sjajna vest ako se u Srbiji desi nešto loše, i obratno, večinu građana u Srbiji je sjajna vest ako se u Hrvatskoj desi nešto loše. Vi i pojedini komentari, ovde non-stop komentarišete da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji; a Amerikanci i Rusi zajedno lete u svemir, Vilijam Berns (direktor CIA-e) i Sergej Nariškin (direktor SVR-a) se sastaju najnormalnije. Jeste li od mene čuli da komentarišem to što će Hrvatska obučavati Ukrajinske vojnike. To je stvar za ljude iz Hrvatske, kad bude nešto doletelo kao što je bilo u Zagrebu u 3 mesecu 2022 ali ovaj put s U-235. Onda ćemo gledati posledice. Vi niste od mene čuli da sam šta rekao o uvođenju Evra u Hrvatsku od I.2023. To je izbor političara, građana Hrvatske. Dobre i loše strane će osetiti građani Hrvatske. Tako i za sankcije Srbije prema Rusiji, dobre i loše strane te odluke će snositi građani Srbije. Kao što je činjenica da su Grčka, Italija, Hrvatska,.. mediteranske zemlje, dok Srbija nije. To je činjenica, tako kažu geografske mape.

Završiću rečima jednog Zagrebčanina, gospodina Ante Markovića ali prilagodjene ovom vremenu: ’’Zablude ćemo plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem duboke periferije na mapi Sveta“!!!

Da. A još gore kad vi što imate i to radi pristojno. Presešće ova koncesija i ukupna njena cena će biti daleko negativna po građane Srbije jer sadašnji političari će se povući u penzije s velikim iznosima. Problem što ovde nemate jaku stručnu javnost. Pokušali su kod nas da prodaju Telekom kao kod Vas što su HT prodali Nemcima ali se pokrenula velika pompa i kontra argumenti. To je jedini način se odbraniti od ovih kompradorskih političara!!!

Cude me vasi stavovi! Podigla se velika pompa? Niko nije ispunio uslove tendera. To je u pitanju. Telekom je pretrpan radnicima . Mislim cak 10.000 da ima, ogromno rasipanje i bacanje novca. Sto se tice visokih penzija u Srbiji pretpostavljam da ste se salili i napisali samo zbog konteksta. Najveca penzija u Srbiji je 1.400 evra i prima je stotinak ljudi. Inace ne podrzavam privatizaciju u strateskim sektorima.

Iskreno vam mogu reći da se većina ljudi u Hrvatskoj ne obazire na vijesti iz Srbije. A na ovom portalu, morate priznati, većina negativnih komentara ipak dolazi iz Srbije i to na račun Zagreba. Uglavnom su sve opravdani komentari i točni, ali bespotrebno negativni.

Većina komentara, uopšte, je iz Srbije. Pa onda to i nije čudno, zar ne?

Pa sto se nismo pokazali sa sopstvenim upravljanjem? Secamo se kako je sredjivan aerodrom dok je bio drzavni. Koliko je placan fikus?Kristo end kompani. Znam sta mi je direktor aerodroma uz kafu u kabinetu pricao. Znate li koliko su imali arhitekata samo na spisku. 7 ro. Koliko bi Srbija izgubila za vreme korone na dotacije? To nas posluzilio da kazemo tako. A u Srbiji niko ne obraca paznju na vesti iz Hrvatske. Ako se cuje, forsira i govori onda da, budimo posteni no da se neko pita onda ne iako oni misle drukcije. A taj zagrepcanin Ante Markovic je inace zapoceo rat i doprineo toj zabiti i gubitku duha. Idealisti su takvi, imaju dobre namere i ne gledaju realnost pa se posle izvuku.

Kolko treba purgerskih koljena imat? I ko to određuje?

Komentator je tako napisao pa sam u tom stilu odgovorio .

Da li ste obrisali i moj komentar Driveru?

Kakva prazna priča, za zlatnu medalju. 🙂

Zamisli čuda, Vinci je platio ogroman novac za koncesiju sa ciljem da napravi profit. Šta je trebao Vinci da radi? Da dođu u Beograd da bi pravili gubitke???

Uzgred, Aerodrom Beograd je pozitivno poslovao i bez koncesije, ali je problem što Jat i Air Serbia (prvih par godina) nisu plaćali aerodromske usluge, godinama su gomilali dugove. Aerodrom je na papiru imao desetine miliona evra prihoda, a u realnosti jedva su podmrivali tekuće troškove, nisu imali novac za investicije u aerodromsku infrastrukturu. Zato je morao da dođe koncesionar sa svežim kapitalom, inače nikada ne bi videli proširenje terminala i novu pistu.

Da li ste sigurni u to sto pišete? Kada je Aerodrom postao javno preduzeće? Ko je postavljao direktore u Aerodromu do tada? Da li znate da je Aerodrom bio vlasništvo Jata, kao i TGD i TIV? Ko vam je bio direktor do dolaska Krista? Država je, nažalost upravljala i jednima i drugima, uzimala i od jednih i od drugih, a to sto su vam servirane priče da nemate para zato što vam JAT ili AirSerbia ne plaćaju, i u koje i dalje verujete, je trebalo da ima drugu dimenziju i to su postigli, radilili ste i jedni i drugi bez povećanja plata, ali uz povećanje poslova. Promenila se situacija od 2018., a vama plate i dalje iste, a radite duplo više sa priodatim novim vrstama poslova. Da li vam AirSerbia i dalje ne plaća? Vi samo od infrastrukture, reklama, parkinga, vaših usluga prema drugim komp u komercijalne i maloj avijaciji iznajmljenog prostora, ne da imate para, nego preliva, a vi i dalje živite u iluziji da vam je tako loše zbog AIRSERBIA. A gospodin je upravu, to je kolonijalni način upravljanja, sto pre shvatite, možda vam bude i bolje.

Koje investicije je imao ANT pre dolaska koncesionara? Mislite na adaptaciju pojedinih gejtova koje je radio Saša Vlaisavljević? Sve je to obična šminka.

Razvojna investicija je ovo što trenutno radi Vinci. Kada se završi rekonstrukcija, Aerodrom Beograd će biti neprepoznatljiv, bukvalno nov aerodrom (na starom mestu). To je investicija, a ne krečenje gejtova i zamena keramičkih pločica u toaletima.

Normalno da ce biti neprepoznatljiv. Pa zamislite da gradite, a sve ostane isto. Pogledajte aerodrome koje gradi Vinci, i kojim se hvali glavni Vincia, pa uporedite sa ovim Beogradskim. Možete i one koji su ranije sagrađeni. Šminka spolja, a konstrukcija i enterijer kao neki aerodromi pre trideset godina. Budite realni, lepo je sve što je novo, ali toliko je napredovala gradnja, dizajn, boje, enterijer da se ponekad pitam, da li oni znaju gde grade.. Mi se sa svim i svačim odusevljavamo,da smo izgubili kompas. Jedini međunarodni aerodrom u zemlji, date tolike pare, sad se gradi i ko zna kada sledeći put, treba sve da prsti od kvaliteta i lepote. A ne da timu jedini superlativ, neprepoznatljiv, ako je to uopšte superlativ.

Alene, obrisali ste MENI komentar?!?

Zadnje vreme došlo..

Gasi svetla, motaj kablove.

Ovo se desilo i meni par puta na nekim temama i to su komentari bili neutralni. Nisam siguran da li je Alen ili im WP sajt/hosting/sistem ne valja.

Molim te briši jer ovaj komentar od 13.59 nije moj.. To je neki bot iz komšiluka..

A odakle vi znate da je iz komsiluka?

Jer piše ekavicom..

Ja pišem ijekavicom, a iz susjedstva sam. Loše zaključujete.
LP

Kojeg?

Kako znate koji je pravi Alen Foglar?

Ponavljam: prestanite pisati pod mojim imenom i prezimenom!!! Jesmo se razumjeli?

Nije u redu da vredjate ljude koji posecuju vas sajt, treba lepo da im objasnite kako je dozvoljeno da se ponasaju na ovoj sajtu, i ako prekrse pravila vi im obrisite poruku i banujte ih. Ali nije u redu da vredjate, sta god oni uradili.
Trebate svojim primerom da pokazete ljudima kako moze lepo da se razgovara, a vi nazalost na ovom primeru to niste uradili

U cik zore.

@anonymous 04.33: upravo zbog tih i takvih sam ja kompletno prestao komentirati sve teme koje se tiču Srbije, njenih aerodroma i JU.. U principu ih nastojim niti ne čitati. Jedino, poučen iskustvom, “prolistam” odgovore da vidim da li je neki bolesnik -da, bolesnik! – opet napisao neku glupost pod mojim imenom i prezimenom. A što se “komšija” tiče: 99% trolanja na ovom forumu dolazi sa te strane uključivši i ovoga (ili ove) koji pišu pod mojim imenom i prezimenom..

Ako netko uporno piše gluposti samo trolanja radi pod punom imenom i prezimenom druge, stvarne osobe koja je ovdje aktivna, kako biste to onda Vi nazvali? Duhovitošću? Ne gospodine ili gospođo: to je naprosto bolesno i zrelo za psihijatra! I uz to je krađa identiteta krivično djelo..

Čak i da ona ne postoji, pisati pod pseudonimom nije ništa nova. Predstavljati se ali kao netko drugi, krivično je djelo (krađa identiteta)..

Čovječe, dajte si nađite neki hobi!

Ne zanosite se kaznenim djelom, zaboga.

Sto ne obrisete?

Ah, ovako imate vecu posetu 🙂

Hoćete li time reći da mi sami trolamo i pišemo ovakve gluposti???

Mi?

Zar je na ovom portalu dozvoljeno vrijeđati?

@anonymous 19.04: Predstavljati se i trolati po forumu pod tuđim imenom i prezimenom je naprosto bolesno.. A onoga tko je bolestan, zovemo bolesnikom. To vrijedi i za psihičke poremećaje s kojima ovdje imamo posla.. A ako se taj i njemu slični kroz tu kvalifikaciju osjećaju pogođeni, još bolje. Možda na kraju ipak potraže stručnu pomoć koja im je nužno potrebna!

Pre dva meseca smo čitali ovde “Kako LCC uništavaju aerodrome”, eto, BEG se spašava na vreme.

Sto se tice Britisha, necemo ih skoro videti.

Pre svega zbog zaista rigoroznog i skupog viznog rezima, koji u sustini i najbolje oslikava odnose izmedju 2 zemlje.

Zatim, nema kulturnih, istorijskih i poslovnih veza u meri kao sa nekim ostalim zapadnim zemljama (Nemacka, Svajcarska, Austrija, Francuska pa i Italija).

I poslednje je ekonomski momenat, British je poprilicno skup mislim da se njihova cenovna struktura i dalje apsolutno ne uklapa u ekonomske mogucnosti vecine gradjana Srbije, iako smo poprilicno napredovali.

Ali bih definitivno voleo da vidim njihov legendarni livery u Beogradu, kakav bi to samo prizor bio!!!

Postoji još zemalja sa viznim režimima pa opet postoje letovi, a i JU leti za LHR prilično uspešno. Mislim da ćemo pre videti British na BEG nego ukidanje viza (to je i ozbiljan biznis nažalost). Njihovi putnici bi svakako bili najviše transferi za koje, ukoliko su u pitanju presedanja za SAD i Komonvelt, nije potrebna tranzitna viza.

Za vize nazalost znam, bio sam do sada 2 puta u UK poslom. Preskupe su i plus niko nista ne garantuje.

I sami obicni ljudi u Britaniji su zgrozeni kada cuju koliko placamo za vize. I uvek dobijam isti komentar:

“Ovo je skandalozno, da mi ovoliko treba da platimo bilo gde za vizu, ne bi ni isli.”

Znamo. Hvala Vam na suosjećanju. Ne možete niti zamisliti koliko se mi neprivilegirani patimo zbog tih viza.

Ima i Kosovo vizni režim pa lete za Prištinu.

Zato sto pola Kosova ima njihove papire, a druga polovina blisku rodbinu. Albanska dijaspora je nenormalno jaka tamo.

Kosovo kao cedo UK ima i nenormalne ekonomske veze sa njima – ogroman broj bivsih politicara, oficira i lobista dobio je udele i vlasnista i poslove sa kosovskim drzavnim firmama.

Kad se sve to sabere, ipak ima nekih minimalnih uslova da British leti, narocite sto se tu nakupe i biznis putnici.

Imaju ogromnu dijasporu tamo. I ti letovi pa im nisu svakog dana.

British je leteo 2x nedeljno i to sezonski za Pristinu.
Sada vise nece ni to. Potpuno se povlaci iz Pristine.

Koja licemernost!!!

Znaci Croatia (koja se subevncionse iz budzeta) treba da otvara linije, povecava frekvencije i bori se i sa legacy i sa LCC. Treba da raste!

Air Serbia radi sve to sto Autor predlaze OU ali to nije dobro ni za putnike ni za aerodrom. Inace do sada je pisao da je super sto se JU razvija i evo danas napise kako je to LOSE ZA PUTNIKE I AERODROM!

Da li treba da se Air Serbia u svom dvoristu obuzda da bi Vueling zaradjivao od gradjana Srbije? Ili easyJet?
Kaze da treba aerodrom da daje “poticaje” LCC. Pa daje na osnovu broja putnika i na komercijalnoj osnovi – to dobija i W6.

Koja je logika da aerodrom daje popuste u Beogradu da bi na primer Ryanair kao u Zagrebu mogao prodavati karte za 5€? Da li je to postena borba sa konkurencijom koju Autor zagovara?

Beograd i dalje ima više kompanija od Zagreba tako da ne bojte se, neće ostati samo AS.

Nije lako boriti se sa JU u Beogradu koja može da kombinacijom kapaciteta i frekvencija parira gotovo svakome. Jer Beograd još uvek nije na nivou da opušteno može da napuni nekoliko A320 nedeljno za destinacije koje nisu ili veliki habovi ili veliki gasto aerodromi.

Međutim ni JU ne može da se bori na sto frontova. Očekujem da se sa stabilizacijom industrije u 2023, kompanije opet počnu značajnije baviti aerodromima koji im nisu u primarnom fokusu. Ipak se oni još uvek bave stabilizacijom biznisa na aerodromima koji su im najvažniji, a Beograd nije nikome najvažniji osim Air Srbiji i Air Montenegru. Nadam se da će se to poklopiti i sa završetkom rekonstrukcije aerodroma pa da će se i Vinci tada fokusirati na operacije. JU pametno koristi ovo vreme da poveća svoje učešće na BEG jer zna da će se to dogoditi, pre ili kasnije.

Ako drugog poštuješ za sebe ne brini.

Kad svatko moze govoriti i pisati sto mu padne na pamet (i da ga niko ne strpa u zatvor) – to jeste demokratija!

Molim vas da prestanete pisati pod mojim imenom i prezimenom!!!

Možda se čovek isto zove?

Dok niste obrisani, potpisujem!

Stoji.

Alen je puno previse kompetentan i puno premalo placen za znanje koje ima. Huge!

Po čemu je Wizz Air jak? Ako usporedimo ga sa Ryanair ili easyJet

Wizz je jak u Beogradu. I generalno W6 je jaka kompanija.
Sta Beograd briga za Ryanair i bilo koje poredjenje sa njim?

Neznam koja je kompanija u zadnju godinu dana napravila takvi minus u europi ka Wizz i otvorila i brzo zatvorila baze. Tako da po meni nije jaka kompanija i teško će sama preživiti dugoročno

Cim „neznate“ onda nista cudno.

Potpisujem!

Stoji.

jadan je taj koji se konektuje vuelingom. ja bih radije do najblize destinacije direktno pa vozom u spaniji nego da trpim ponizenja i gubljenje torbi na tih 99 destinacija… ili letim KLM-om ko gospodin za slicne pare. usto, imali su iz beg letove u nedoba, do granice da sam ja letio u bcn iz splita jer mi je iz bosne lakse bilo tako. ne znam sta beg tu moze da uradi ako vuelingu to nije prioritet a viz i er srbija jasno dokazuju da trziste postoji itekako. za ovo ostalo – izidzet koji oce kaki nece kaki i jurovings koji je kao neka utvara…. ne znam sta reci. nekako je ovaj clanak vise sebe radi nego radi nekog pravog uvida u stvari.

“Eurowings koji je kao neka utvara”
Odličan opis.

Bas je

Ovo je totalno netacno

Oh Boze, da li je moguce da ste to napisali?

Na nemackom trustpilot sajtu koji pokazuje zadovoljstvo korisnika njihovih usluga od mogucih 5 zvezdica oni imaju 1,3 na preko 4000 komentara!

Na tripadvisoru su malo bolje prosli – tamo imaju 2.5 na 29.000 komentara! Bas dobra kompanija!

Ne, ja nego 33.000 ljudi koji su sa njima leteli!

To i ja kazem! Za nepoverovati je da su toliko losi!

To je zato što ste vi mega uspešan čovek. Za nas neuspešne je i Vueling dobar.

Pa vidim da leti KLM-om ko gospodin pa kažem da LCC nije njemu ni namenjen, ne znam zašto komentariše.

Letim svakom avio kompanijom koja ponudi dobru cenu kao i vreme letenja.
To nazalost nikad nije Vueling vec najcesce Air Serbia.

Relativno dugačak tekst u kome fali odgovor na pitanje iz naslova.
A odgovor je da su Easy,EW i Vueling jednostavno izgubili tržišnu utakmicu od JU i W6.

Članak je jedino dobar da izazove svađu u komentarima.

Stoji.

To ste dopisali clanak?

Jeste!
Najlepsi deo je gde Air Serbia nije dobra za putnike i aerodrom!

Ma Beograd se ne sastavlja. Autor je sve u pravu, postotak pada, odlaze kompanije. Mada broj putnika raste, mora da zvanični izveštaji lažu

BUD? FRA? VIE? LHR? AMS?

Znaci 100% je mislio na 2019. i vi sad tu kao on nije napisao istinu.
Odlicno shvatate sve sta se napise ali vam je lakse ovako.

Alen Suric: “A gdje ne raste? No, u usporedbi sa 2019?”

Anonymous: “BUD? FRA? VIE? LHR? AMS?”

Alen Scuric: “Mi govorimo o 2021”

🤣🤣🤣

Све ређе посећујем овај блог, углавном јер не знам шта је мање квалитетно постало, текстови или дискусија испод њих.

Ајде да кренемо полако са обдукцијом овог чланка.

1. esayJet се повукао са свих линија где су имали конкуренцију. Прво са Берлина где је ЈУ етаблирана и која је притом нудила знатно боља времена, јутро-вече, место лет у сред дана као њихова конкуренција. JU ове зиме нуди врло финих 6 недељних летова а судећи по свему летови су јако добро попуњени.

2. На линији за Базел растурио их је Визер који такође лети из Ниша. Дакле исто као ЈУ на Берлину, они су јако добро позиционирани на овом тржишту. Уз све то, након изласка Изиџета, Визер повећава летове и за Београд и за Ниш. Дакле проблем није у потражњи већ у немогућности да се Изиџет пробије.

3. EW је жестоко порезао по целој регији али опет је то мање учинио у Београду него што је то био случај у нпр. Загребу. Главна разлика је у томе што у Београду имају огромну конкуренцију и то од Визера и Ер Србије и то на оба тржишта (DUS/STR). И поред тога нису напустили Београд већ су привремено обуставили летове услед оперативних потешкоћа и јако лоших финансијских резултата. У плану је повратак од марта када ће нудити 6 недељних летова за Београд.

4. Што се Вуелинга тиче, они су овде криви јер се нису етаблирали иако су први кренули да лете за Београд из Шпаније. Нити су уводили нове дестинације нити су се потрудили да одрже летове током зиме. Са друге стране, поклекли су услед комбинованог напада JU-W6 који су најавили велику експанзију за наредно лето. Визер је прво увео 2 недељна са А321 да би потом додао и трећи а сада ваљда и четврти. ЈУ са друге стране растура до те мере да ће наредног лета повећати летове са 4 на 9 и то поред директних летова за Мадрид, Валенсију, Малагу а током лета и Палму. Дакле Београду нису потребне до те мере конекције са Вуелингом јер има све више директних летова ка другим градовима у Шпанији. Зашто Вуелинг смањује Загреб са 3 на 2? Где су ти трансфери имајући у виду да Загреб једино има Малагу као целогодишњу дестинацију? Како то да Вуелинг из Загреба не вози трансфере за Мадрид, Валенсију итд. Београд јесте изгубио Вуелинг али је добио много више као компензацију.

Не можете поредити Београд са Сплитом и Загребом јер у Београду имамо јако добро етаблираног нискобуџетног превозника који не добија повластице. Они су се пробили на тржишту по реалним условима и зато београдски аеродром успева да бележи такве резултате и зато је Ванси платио колико је платио за концесију.
Пошто се стално враћате на поређење Београда и Загреба, у Загребу би било мање конкуренције да је ОУ нормална фирма чија је просечна попуњеност већа од 60% и која не јури опсесивно да пуни Немцима летове. Уз све то, загребачки аеродром је морао да скине гађе да би му Рајанер дошао и још поврх свега тога деградирао базу на Лауду да би је нешто кратко после тога поново увредио смањивањем на викенд базу. Визер у Београду то никада није учинио, штавише они се шире и расту у складу са могућностима, реалним могућностима.

Наслов који сте искористили је више него нетачан. Много би исправније било да се напише зашто је Norwegian успео да се потуче са JU и W6 и да опстане на линији Осло/Стокхолм-Београд док Изиџет то није успео из својих великих база. Друга опција је да се погледа зашто друге нискобуџетне не могу да се пробију поред Визера у Београду пошто су скоро свуда успели да их дотуку.

Ситуација је таква каква је. BEG је једноставно одлучио да се спорије шири али да не жртвује зараду. Из тог разлога и успева да се финансира и да се шири. Ето већ је кренула нова експанзија где ће се додати излази С15-С18. Уз све то, велики је успех што је ЈУ успела да недавно повећа и Праг и Букурешт а видећемо шта спремају за лето када објаве летњи ред летења почетком децембра.
Приметио сам да сте поприлично хистерисали на резултат Београда у октобру. Наравно, ником није пало на памет да спомене да је те 2019. године Београд одлично пословао, да је имао раст од 9,2% и да је додао скоро 518.000 нових путника. Чињеница да је скоро опет на том нивоу а не на разини 2018. или 2017. доказује да је будућност доста перспективна. А биће још више у наредних месец дана када JU крене да објављује новитете за лето 2023. годину.

Поздрав.

+1

Kapa dole. Sve stoji sto ste napisali.

I meni je izuzetno cudno da se autor nije pozabavio konkurencijom u Beogradu kao najvecem razlogu zasto su neki LCC-ovi otisli iz Beograda a neki redukovali svoje linije. Jednostavno ne moze za sve imati mesta. Desavalo bi se to isto i u Zagrebu, ali je problem sto tamo postoji izuzetno slab nacionalni prevoznik i onda stranci sire krila bez ikakvog rizika da ce neku liniju u borbi sa OU izgubiti, mada i tamo ,iako su uslovi za strance idealni (sta bi tek bilo da su uslovi kao u BEG sa jakim nacionalnim prevoznikom), dolazi do redukcije frekvencija.

Ono sto je meni cudno je da su se svi ovi argumenti koje ste vi naveli vec mnogo puta ovde culi, ali iz samo njemu znanog razloga autor nastavlja da ih ignorise stalno se pitajuci “kako to LCC-ovi odlaze iz Beograda”. I svaki put mu se iznova daju razlozi koje ste i vi ovde naveli. Medjutim i pored toliko ociglednih cinjenica ovo isto pitanje nastavlja da se postavlja jer valjda “dobro zvuci”.

Ne mogu se odluciti da li ste bili vise u pravu sto se tice Vuelinga i Barselone ili Wizzaira i Bazela posebno u cunjenici da je Beograd dobio sa JU neuporedivo vise kad je BCN u pitanju posto ce sledeceg leta srpski glavni grad ima mnogo vise letova ka Barseloni nego proslog dok konekcije koje je Vueling nudio su bile sve samo ne realne uzimajuci u obzir njihove cene, vreme letenja kao i prisutnost konkurencije u Beogradu koja je nudila sve to isto sto i Vueling samo po boljim cenama i daleko pristupacnijim vremenima letenja.

Upravo tako!!! Bravo!

Odličan vam je komentar ali ne znam zašto ste se u jednom malom dijelu morali spustiti na autorovu razinu i pljuvati po Zagrebu. Iz nekog razloga na ovom portalu se stalno omalovažava aerodrom koji se trudi kao i svi ostali održati linije i putnike. Situacija je takva kakva je i Beograd je dovoljno uspješan bez da ga se uspoređuje sa Zagrebom. Pustite Šćurica da radi takve nepotrebne komparacije.

Bravo za komentar. Tj. analizu. Odavno nesto bolje nisam procitao na ovom blogu. Cestitke.

+1

Браво, ово је квалитетан коментар!

Аргументована објашњења, нетенденциозна, и садржајна. Уз то, веома писмен стил, уз поштовање граматичких и правописних правила (без непотребних и несувислих поштапалица којима неки прибегавају).

По стилу, неострашћености чини ми се да препознајем ненаметљивог познаваоца Н. Ш. чије коментаре из света авијације увек радо читам.

Хвала још једном.

I ja bih volio čitati ovi komentar ali ne znam ćirilicu. A google translator ne radi jer je komentar pre dug. Ali razumijem da svatko voli pisati na svoj materiski jezik.

Prevedite ga iz dva dela na google translatoru ili naucite cirilicu, nije teska, sebe cete duhovno obogatiti.

Znam da mogu podijeliti članak i privesti na Google translator, ali realno ko to radi ako hoćeš tekst samo brzo “proljetiti” u kratkoj pauzi na poslu.

Onaj koga to zanima.

I dalje vam je opcija da naucite cirilicu. Lepo je pismo, vrlo ju je lako nauciti a od nje mozete imati samo koristi.

Sve je to točno. Po meni možete ovdje pisati i na slovenski, makedonski ili albanski. Ali dosta čitatelja neće se truditi za to koristit translator. Ali možda je to kriva procjena.

Mogu ja i na engleskom avio blogu pisati francuski, koji bolje govorim, ali ipak tu skoro svi pišu engleski. Pa se prilagodim. Ali svatko kako hoće.

I da, ćirilica je ljepo pismo, kao i grčko.

Onaj ko se ne potrudi sam ce biti na gubitku jer nece saznati ono sto ga zanima. Ne znam sta tu nije jasno a danas je tehnologija takva da bar jezike na internetu mozete lako prevoditi.

Da jeste, lepa je kao i grcko ali mnogo laksa za nauciti pogotovo ljudima sa ex Yu prostora.

Da. Ali ja ipak mislim:
 “Wenn du in Rom bist, verhalte dich wie die Römer.”

Slazem se. Mi smo na ex Yu portalu a u bivsoj Jugoslaviji je i cirilica bila zvanicno pismo tako da…

Google translate connecting people!

IP adresa? Jel vi uopšte znate šta je to i kako se koristi. niko ovde nema fixnu IP adresu, svi imaju promjenljive adrese kakvih operateri imaju na stotine. To apsolutno ništa ne znači.
Da bi se nekom ušlo u trag preko IP potrebno je mnogo mnogo znanja i saradnje prije svih operatera i vlasnika vodova. Da bi vi ovako amaterski nekog našli… nema šanse.

Зато сам и написао да сам све ређе овде јер је квалитет све лошији и једноставно се не исплати учествовати у дискусији. Зато ме и не видите више тако често а посебно не остављам коментаре више од једном дневно. Све ме више подсећа на неку навијачку атмосферу да не кажем на уличну. Такође, превише се понављају исти аргументи и исте свађе.

Што се DY тиче, све лепо стоји горе написано. Ако вам нешто није јасно слободно прочитајте поново, не залећите се па ћете схватити шта сам хтео рећи и контекст у ком сам писао. Тај исти контекст који вам је очигледно промакао.

Свака приватна фирма се може финансирати докапитализацијом од стране свог власника а у овом случају то је Република Србија. Уз то, Ер Србија такође добија и кредите од локалних банака као и свако друго привредно друштво у Србији. Дакле не видим на шта циљате и шта вам ту тачно није јасно? Они су добили капитал да би даље улагали у своје пословање од ког ће профитирати највише њен власник, дакле држава. Имајући у виду да је капитал паметно искоришћен тиме је и улагање оправдано. Мени се ово чини врло једноставним концептом али вам га могу додатно појаснити ако вам нешто није јасно.

U tih 9 koliko je trajala korona? Sada imamo i uticaj intervencije. Koliko je JU gubila na lazne dojave, vracanje aviona, blacenje po medijima i drustvenim mrezama…
A drugo, JU donosi definitivno i bez sumnje sekundarnu dobit drzavi i njenim gradjanima.
Opravdava svaki dinar koji se ulozi u nju.
Videcete za dve nedelje nesto lepo – pre svega za nas lepo koji volimo da putujemo Er Srbijom.

Vidimo primer Ljubljane i Skoplja koji nemaju svoje nacionalne kompanije. Vidimo cak i Podgoricu i Zagreb koji su se proslavili svojim nacionalnim kompanijama.

Ове године је ЈУ добила 15 милиона из буџета што, ако се не варам, представља најнижу вредност од када је фирма основана. Наравно, овде се не рачуна период короне. Дакле за државу је битно да се ово јавно предузеће креће у правом смеру и да полако плови ка профиту. Прва реална година ће бити 2023. тако да ћемо видети тек 2024. колико су њихови тренутни потези исплативи.

Па добро, Изиџет је отишао са неких линија где су поражени од конкуренције, EW је одложио летове за пролеће (дакле није отишао) док су неки други као OS повећали летове ове зиме, Минхен је минимално смањен, ТК је повећао Анкару, уводи Измир, А3 је такође повећао летове, ЛОТ исто…
Што се 2023. године тиче, ту већ у најави имамо додатна повећања од стране А3, BT који се враћа после 10 година, трећи дневни за Минхен који креће од марта итд.
И ја бих исто волео да се Београд брже развија али тренутне околности то не дозвољавају – економске околности.

Што се Базела тиче, ту је Изиџет изгубио битку од Визера који је исто тако успео да порази ЈУ на Ници али и да опстане на Кипру. Ове зиме Ларнака поново лети 2х, повећава се на 3х око празника док на лето иде на 4х. Сви су причали како је ЈУ поразила Визер на овом тржишту али очигледно да није. Рат и даље траје као што је то случај и на Малти.

Београд се претворио у ратно поље између JU и W6. Ко не може поред тога онда мора отпасти. То се десило Изиџету. EW остаје у борби јер судећи по њиховим финансијски резултатима, профитабилност им није тренутни приоритет.

Тих 15 милиона је за сада обезбеђено кроз докапитализацију. Није обновљен уговор за Serbia Creates што нам указује на све боље пословање фирме. Уз све то, Ер Србија није била споменута када се причало о дотацијама кроз програм подршке фирмама од виталног значаја. То би требало да се види у државном буџету али искрено мрзи ме сада да копам по сајту министарства финансија. Да је ЈУ добила неку огромну цифру неко би то пренео.

“No, takva politika Srbije nažalost rezultira odlaskom drugih igrača, i onih najvećih, te ne dolazak drugih velikih igrača.”

Od kako je Vinci preuzeo BEG dosli su Air France, KLM, Luxair, AirBaltic, Turkish enormno povecao Istanbul, uveo Ankaru i Izmir, FlyDubai povecao Dubai na 14 nedeljnih letova, Wizzair postavio 3.avion (A321) i leti izmedju ostalog i za AUH itd itd…

Bas se vidi negativan uticaj Air Serbije na sve ove igrace.

Koji aerodromi?

Necete dobiti odgovor na to pitanje. To su jednostavno “drugi aerodromi” odnosno nacin da se odgovori a da se ne da nikakav podatak.

Vec vidjeno.

Bitno manje? 🤣 Svi ex Yu aerodromi a isire mogu samo da sanjaju o ovakvim rezultatima.

Zaboga ko je sem FR dosao u ZAG u poslednje 3 godine?

1. Finnair? Kad on to leti? Da li ce sledece godine?
2. Brojite Freebird sa par cartera???

Sta da kazem za Rossiya i Nordwind?

A ko je ostao? 🙂

Samo FR i TAP sezonski. Freebird je charter.

Dakle, ako sto sam i rekao samo FR sa ozbiljnom ponudom.

Pa drugi barem imaju aerodrome, a ne aerodrom.

Od vlasnika koji je izvršio dve dokapitalizacije u poslednje dve godine, u skladu sa zakonom.

Kakve metode koristite, mako mila! Špijunirate IP adrese… strašno! Mentalitet. Koma.

A vi sze sad saznali za IP kad se tako uzbudjujete?

Evo ja se ne slažem u potpunosti, da ne bude baš sve bravo bravo. Mada svakako pohvale za redak doprinos diskusiji u komentarima:

1. easyJet se nije povukao sa Berlina zbog JU već je masakrirao svoje berlinske operacije. Nisu se povukli ni sa Ženeve gde su porazili JU dva puta. easy je najzaslužniji za popularizaciju Berlina kao destinacije i praktično je svoj imidž u Srbiji gradio na toj, sada popularnoj, liniji.

2. Istina, mada mislim da easy reže niskoprofitabilne linije kako bi povećao vrednost pred prodaju, pre nego da ih je Wizz nešto baš rasturio. Videćemo, IAG navodno upravo vaga između kupovine easyja i TAP-a.

3. Mislim da niste u pravi za EW jer pokušvate da ih sagledate kroz biznis prizmu, a oni to nisu. Oni su LH produžetak i rade samo za njihov interes, ne svoj. U Zagrebu ih nema jer je interes LH da se koriste MCU i FRA konekcije, u Beogradu im služi samo da pokvari JU posao.

4. Tako je, Vueling je sam pao, sam poginuo. Ali uz sve veću popularnost Španije, a uzimajući u obzir da su oni jedini (ali i najveći) španski prevoznik na BEG, Vinci nije trebao da ih se odrekne tako lako. Mogli su dobiti ponudu za drugu destinaciju, povoljniji slot za bolji termin itd.

Vaš komentar za Zagreb je čudan: “bilo bi manje konkurencije da je OU normalna firma”. Da li je sada manje konkurencije bolje? Pošto sve ekonomske teorije i prakse govore da je ipak više konkurencije bolje. U tom kontekstu razumem i vaš poslednji komentar o JU. Ona nesporno radi fantastičan posao, ali JU nije jednako BEG, BEG treba da radi na povećanju konkurencije, uz maksimalnu dozvoljenu podršku JU, podrazumeva se. Ali jedno ne isključuje drugo.

Раст и способно вођење OU би довело да мањег присуства странаца јер би знатно већи број директних летова довео до мање потребе за преседањима. Да OU лети за Берлин, Стокхолм, Мадрид, Истанбул… било би мање потражње за летовима ка највећим чвориштима. Барем би тако било док се тржиште не би увећало органским растом. Зато је многима јако тешко да се пробију у Београду поред JU која се тренутно брзо шири.
Како стандард живота у Србији расте, заједно са њом се увећава и потражња за летовима. Наша тржишта су сувише мала и сиромашна да би обезбедила значајно присуство домаћих и страних фирми. Једноставно и даље нема простора за све. Зато Београд као број 1 аеродром у регији тек заузима 80. место у Европи.

Има ту још пуно посла али морамо пре свега бити реални шта се може очекивати а шта не. Зато примера ради, мене много више радује што је FZ повећао Београд на 14 него да је дошао ЕК са 5 до 7 недељних летова. Ту се слажем са аутором да је за наше поднебље конектираност много битнија него сам капацитет. Зато је и ЈУ јако битна јер она директно повезује Србију са многим тржиштима са којима би било у супротном тешко да се то одради (Бари, Болоња, Казањ, Пула…).

Razumem vas za OU i ZAG ali to ne mora da se obezbedi ekskluzivnim letenjem OU na navedene destinacije, zar ne? U Beogradu je često situacija “ili JU ili niko”, u Zagrebu nije baš tako (jasno, zbog sezone ali i drugih specifičnosti, uključujući i veći standard stanovništva, drugačije kretanje dijaspore…) pa tako Zagreb za svoju veličinu ipak ima respektabilan nivo konkurencije (dobar broj legasija i lowcostera, legacy i LCC bazu, prilično dobar broj destinacija). Naglašavam, za svoju veličinu i karakter tržišta. Da, upadljivo fale Berlin i Stokholm i to bi nacionalna kompanija sa velikim davanjima iz budžeta morala da pokrije.

Opet članak samo da bi nastala svađa u komentarima pa da ide članak o tome koliko je komentara bilo u zadnjih tjedan dana.

Stoji.

Povukao se Vueling sa 2-3x nedeljno je ozbiljno?
easyJet sa Bazela gde ga Wizz oduvao?

Stvarno je ozbiljno. Preozbiljno!

Šta konkretno može da uradi BEG ili Srbija da BiH zadržao ili doveo?
Da policija tjera narod da im puni avione, da dotira linije, spušta cijene… zabrani Er Srbiji da se bori i da ih izbacuje sa linija…
Šta konkretno?
Er Srbija se bori da ih istisne. Bori se svim snagama i za sad dobro ide. Gađaju gdje treba i kako treba.
I na tome im treba čestitati.

Није проблем у Ер Србији колико су јаком Визеру који не дивља али исто тако који не реже. Најавили су додатну консолидацију пословања за наредну годину тако да ће другима бити још теже да се пробију.

Pitam se kkako onda mogu konkurisati Croatiji koja je takodje visokosubvencionisana?

Nije bas da je daleko posebno kad se uzme u obzir velicina OU i velicina JU. Nisu uopste daleko po subvencionisanju, naravno pod uslovom da se gleda realna slika a ne da se sa jedne strane umanjuje a sa druge strane naduvava kao so ste vi radili.

Stvarno nije dobro za putnike što mogu putovati ER Srbijom umjesto da presjedaju u Frankfurtu

Hahaha

Pa zato je tu LH grupa koja je i te kako prisutna u Beogradu: 2x dnevno do FRA i MUC, 2-3x dnevno do VIE i ZRH. Pa je tu i KLM, Turkish sa 3 dnevna leta plus kodser sa JU, LOT…

Za taj Kluz tu je i TAROM koji je povecao broj letova a i u kodseru je sa JU.

Tako da putnik iz Beograda ima vrlo siroku ponudu da bi dosao Tuluza i Bordoa (gde JU ima dva dnevna leta za CDG i u kodseru je sa AF). Dablin, Edinburg i Mancester su vrlo dobro pokriveni iz Amsterdama gde takodje JU ima kodser sa KLM.
Za Lisabon milion opcija a ko zna, mozda uskoro BEG dobije direktnu liniju.

Ta vasa mantra kako je Beograd slabo konektovan je toliko neutemeljena da nemamo vise sta dodati na tu temu.

Gledajuci sve konekcije, kako P2P tako i transferne, Beograd je na ko zna kolikom stepenu bolji od Zagreba.

Muka mi je od rasprave sa vama jer jednostavno izvrcete stvari kako vama odgovara.

Beograd je dokazano bolje povezan aerodrom od Zagreba i to je dokazano. Možete vi da pričate pta vam volja ali istina je samo jedna. Sorry

Tako je.
Dokazano uz pomoc sve 3 metode:
1. Indirektna konektiranost
2. Direktna konektiranost
3. Kombinacija direktne i indirektne konektiranosti

Naravno da je dokazano, struka je to i potvrdila, ostali koji se ne odnose struci i govore stvari napamet mogu pričati šta god hoće.

Da, cak ste vi ovde na vasem sajtu o tome pisali.
Da li je moguce da toliko zaboravljate?

i ja se sjećam, bio je članak o tome pa mi nije jasno što se Alen toliko pravi toša i kvaziduhovit kao živjeli vi meni kad je sam prenio rezultate nekakve direkcije za avijaciju ne sjećam se više kako se zove, BEG je stajao bolje na listi po oba kriterija čini mi se od ZAG. Napomena: nisam iz komšiluka, praviti se tošom je jednom davno upotrijebio Ivo Sanader

Konektiranost aerodroma regije, 20.07.2022
autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb),

“U regiji je prema direktnoj konektiranosti razumljivo na prvom mjestu Beograd (koji je u europskim okvirima na 75 mjestu). Čak 34 mjesta iza je pozicioniran Zagreb, za njim Split, pa Dubrovnik, slijedi Priština, pa Skopje, Sarajevo, Zadar i potom Podgorica.

Prema indirektnoj konektiranosti najbolji je plasiran Beograd sa 1378 bodova, no Zagreb je odmah iza sa 1352 boda, slijedi Dubrovnik sa 613 bodova, Split sa 524 boda i Sarajevo sa 490 bodova.

Prema konektiranosti aerodroma razumljivo je na prvom mjestu Beograd sa 1961 bodom, pa je Zagreb sa 1725 bodova…”

Pa sta ako ima. Putnik iz Beograda ima daleko vise P2P mogucnosti nego li putnik iz Zagreba.
Takodje, nabrojao sam i vi to vrlo dobro znate odakle se sve iz Beograda moze preko hubova. Izuzetno je dobro povezan kako god da se okrene.
Konstantno izvrcete poentu sta sam pisao a to je da Beograd ni u kom slucaju nije u losijoj poziciji od Zagreba. U mnogo ali u mnogo boljem polozaju je.

Nikako ne moze Zagreb biti bolji sa toliko manje linija i gde da bi do jednog pišljivog Berlina ili Praga morate preko Frankfurta ili Minhena. Prejadno.

Da li mislite da ceo zivot pocinje i zavrsava se preko LH tacnije preko FRA i MUC? Zar ne postoji i neko drugi?

Sta cemo sa tim da Austrian i Swiss imaju i do 3 leta dnevno, plus LH sama 4 do FRA i MUC?
To je vec 10 ukupno.
Odlicno znate za kombinaciju BEG-FRA-XXX-ZRH-BEG ili koju god vec.
Tako da ono…

Plus da ne pricamo da JU i TK imaju i do 6 letova dnevno zajedno do IST odakle bukvalno do svakog sela mozete doci. Fascinira me kako ste ranije pisali da niko nije bolje povezan od ZAG i FRA u regiji. Sada kada je to BEG-IST menjate kriterijume. Ne ide to tako… doduse mozda kod vas ide…

I ono najglavnije. Beograd sam po sebi ima ogroman broj P2P. I to je alfa i omega u ovoj raspravi.

Posle haosa ovog leta na velikim hubovima imati P2P konekciju vam nije samo novac i vreme ustedelo nego i zivce.

I da. Po svim mogucim parametrima direktne/indirektne/realne i subjetivne konektiranosti je BEG u dalekom boljem polozaju od Zagreba.

Ma zasto puno premalo kada je Beograd izvanredno povezan P2P sa Evropom u odnosu na Zagreb? I to prema hubovima sasvim pristojno. Cak ima i celogodisnji dugolinijski saobracaj na vise linija.

Zagreb i mora da ima vise jer je prejada sto se tice P2P. Ne znam kako mozete velicati nesto a da bilo gde da krenete morate preko LH hubova.

Za BEG LH vrlo cesto salje A321/A320 iz FRA a A319/Emrbaere iz MUC (retko CRJ).
Sa druge strane LH za Zagreb salje Embraere i CRJ.
OU za ZRH i VIE salje Q400 dok Austrian i Swiss daleko vece avione salju za BEG.
Dakle tih 15-16 letova za hubove LH se po ovoj analizi vrlo brzo otopili.

Ne slazem se za Istanbul i TK. Tih 5-6 letova dnevno znace. Zato su i puni. I ne dodaje JU toliko letova jer zeli avione da uposli.

Vrlo dobro znate da poredimo BEG i ZAG a ne ostale gradove. No, no, ne pokusavajte starom dobrom metodom da mi izvrcete reci.

69 vs 98 40% razlika, to je prehuge.

Mozete da maknete sta god hocete, istinu ne mozete.
Razliku od 30 linija nazivate ne tako velikom? Shvatate li vi da upravo da ogromna razlika pravi to da nemamo potrebe da moramo sve preko LH?
Croatia da ne leti za LH hubove bukvalno ne bi znala od zivota sta ce i vi to smatrate porednoscu sto i do Berlina da odete morate preko FRA?

Imamo odlicnog nacionalnog prevoznika koji ima ogroman broj linija.
Drugo, Beograd nema vecinu linija sa samo 1-2 tjedna polaska.
Sem Kine, koje su to jos sa 1 polaskom nedeljno? A i to sto je 1 je uslovljeno zbog politike Kine. Nego koliko Zagreb ima i tih 1 tjedno do Kine? Ili do SAD?

Opet ste jedan komentar obrisali. Brisite i dalje.

I da, carteri tako prevoze putnike. Ko je kriv Zagrebju sto ih nema pa ih i vi ne racunate. I sa carterima i bez njih Beograd je daleko dominantniji od Zagreba. Prosto ne mogu da se porede.

Inace upravo taj Ryanair ima najveci broj linija 2x tjedno. 🤷‍♂️

I da se nadovezem:

Opet ste nabrojali samo MUC i FRA sa LH a sta je sa ZRH i VIE? Zasto ih vec 2x ignorisete iako pisem o tome?

Drugo, mozda bi i Hrvati iz Zagreba manje presedali preko FRA da imaju ~100 destinacija (kao ovog leta) plus direktne ili ajde bolje da me razumete – izravne letove do JFK i PEK a uskoro i do TSN i ORD. Zar ne?

Па на Базелу је Визер поразио Изиџет, какве везе то има са Ер Србијом? Визер је такође повећао неке линије из Београда ове зиме тако да не би било лоше да представите обе стране.

A zasto mislite da nema uticaja Wizza na odluku Vuelinga? Pa oni ce tamo leteti 4 puta nedeljno sa A321!

Nego, ako je JU oterala U2 sa BEG-BER kako to da ta “visokosubvencionisana srpska avio kompanija” nije to isto uspela u GVA? Tamo je U2 pobedio JU.

Ocigledno da je nesposobnost U2 da se izbore za svoje mesto pod suncem doprinela gasenju njihoe linije BSL-BEG kao i poraz od W6.

😂😂😂
Znaci ni Turkish i gomila drugih kompanija nisu dobre ni za putnike ni za aerodrom.
Ne znam u kom svetu zivite a da se legacy ne subvencionisu. Neko javno neko kroz razne modele.
Znaci ispada da Air Serbia nije dobra ni za putnike ni za aerodrom.
Evo meni kao Srbinu Air Serbia je odlicna i smatram je odlicnim sredstvom da poboljsa konekcije Beogradu i da drzava ima sekundarnu korist od nje.

Ako cemo tako, sta da kazemo za Zeleznicu? Da je ukinemo jer se mnogo vise para izdvoji a ne da nema rezultata nego bunar bez dna.

Da li je neko mozda hakovao vas nalog pa ste mrtvi hladni napisali za TK i ostale kompanije?
U kom to vi paralelnom univerzumu zivite.

Svi znaju ciji je TK instrument i sta se radi.

Kada kazem druge metode evo primera Lufthanse. Pre par godina Nemacka je kupila milion karata, to tada nevidjeno. To su bile tzv.blanko karte kojima su se sluzili nemacki birokrati za potrebe Vlade Nemacke. Jos tad se digla prasina da ni 20% nije iskorisceno ali da Nemacka nije trazila povrat novca od Lufthanse.

Po vama ispada da su Air Serbia, Croatia i Air Montenegro jedine kompanije na ovom svetu koje ne dobijaju novac od drzave.
Razlike su samo u metodama a dobijaju skoro svi.

Cak i LCC se subvencionise da bi leteo. Nikada Skoplje ne bi dobilo W6 ili Zagreb FR. Takodje ni Sarajevo W6.
Od popusta na takse, preko udruzenog oglasavanja, finansiranja od strane turistickih „udruga“ itd.

Guglajte. Pa koliko puta je TK opomenut za nezakonito dotiranje od strane drzave? A tek za dampingovanje i unistavanje konkurencije.

Sta je sa Etihadom, Emirates i Qatarom? Razapele su ih EU i SAD. Tek sada se sližu sa njima i prave neke dilove pitaj boga kakve pozadine. Do sada Emirates ali i sve te kompanije nisu smele da lete gde su htele ni u SAD ni u EU. Jos pre godinu i nesto sam vam pisao o tome kako je tek sada Nemacka dala nekim pravo na let.
Qatar je tek sada posle milion puta trazene dozvole dobio pravo da leti do DUS.

Pa cela fala oko Ethiopian-a i ko ga finansira, da li je domaci kapital, kineski, gangsterski ili ciji god a oni samo rastu li rastu.

Primera koliko hocete. Metode su razlicite i vec sam ih napisao.
Ta licemernost kako se najpre u EU ne finansiraju kompanije na razne nacine je toliko gadljiva da vise nema kud. Isto vazi i za americke kompanije.
Upamtite jedno: pre ce Nemacka kao drzava da propadne nego sto ce ikada Lufthansa.

Od kada je TK evropska kompanija? Pa oni nemaju ni potpisan sporazum o otvorenom nebu.

Zasto njih pominjete kao evropsku kompaniju?

Sjajno! Pravo u metu!

Oni nikad ne bi postali toliko veliki da se nisu subvencionisali i to sve do devedestih godina proslog veka. Tu spadaju sve te avio kompanije koje ste naveli.

A sta sam ja drugo napisao? Dobijali su novac dok nisu postali veliki a to je bilo do devedestih godina.
Lako im je sad drugima prodavati pricu o zabrani finansiranja sopstvenih avio kompanija.

Ma do koji devedesetih… dobijaju i danas na razne nacine.

To da nema od 1993. su takva neistina da niko ziv ko ima bar malo mozga nece poverovati.

Objasnite onda Alitaliu tj. ITA.

Kazete da od 1993. u EU kompanije ne dobijaju novac od drzave. Onda mi objasnite sta je ovo sto gledamo godinama sa Alitaliom?
Sad me zivo zanima sta cete napisati.

Naveli ste: „18.11.2022. 12:55
Od 1993. više nema subvencioniranja kompanija u Europi. To je bilo prije 30 godina.”.

Slučaj ITA-e Vas demantira, pa time Vaš navod, logički, gubi na točnosti, reklo bi se.

Dobro. I zašto LCC napuštaju Beograd?

Неће да напише прави одговор: јер су их све поразили JU & W6. Legacy и LCC.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!