zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Split ne planira rulnicu dok ne postigne 5 milijuna putnika

Split u ovom momentu nema paralelne rulnice nego se avioni moraju okretati na uzletno-sletnoj stazi kako bi izašli na stajanku. Aerodrom ne planira graditi paralelnu rulnicu prije nego dostigne 5 milijuna putnika. Split je 2019. imao 3,3 milijuna putnika, a ako nakon iduće godine vrati povećanje prometa od prije 2019. 5 milijuna bi mogao dostići 2030-2031.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

88 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Niko ne govori koliko se goriva potrosi na cekanju dok avioni urade backtrack, i koliki je extra CO2 izbacen jer su avioni na hold-u.

Ako izvuku taxiway ka zapadu, nesta slicno kao u SJJ, i jednu dodatnu izlaznu rampu na istoku mogu znatno povecati kapacitet jer vecina aviona ne zahteve punu duzinu staze za sletanje. I u tom slucaju imate brze napustanje piste prilikom backtrack-a.

AFAIK tu je i problem, aerodrom se nema kamo širiti pa ni na zapad jer je nemoguće postići ikakav dogovor. Svaka takva akcija kupovanja zemljišta od lokalnog stanovništva bi koštala kao da kupuješ dijamante, a rezultat ne bi bio spektakularan. Osim toga, aerodrom već ima dosta financijskih obaveza i bez toga.

Zaboli me neka stvar za CO2 i za bolesne umove kojima je to glavni prioritet. Mali savjet, pokušaj pisati hrvatskim jezikom. Na.ijem te na backtrack.

Pisanje na lokalnim jezicima mi ide malo teze. Sve pojmove u avijaciji sa kojima radim u su na engleskom i vjerujte da bi mi mnogo lakse bilo da pisem postove na engleskom. NPR termin za backtrack bi na hrvatskom bio….unazadna voznja rulnicom ili povratna voznja rulnicom , obzirom i da rijec taksiranje nije izvorna hrvatska rijec.

Super za Split. Nadam se da ce sledeceg leta najpre Croatia povecati broj letova iz Splita i na tom aerodromu jos dodatna 2 aviona da bazira.
A Split moze vrlo brzo do 5 miliona.

Tko vam je ovu informaciju javio?

Da. Nije isto službena informacija i nekakva glasina.

Je li ta objava negdje službeno objavljena?

Reko mu je neki Lukša, mislim da je generalni. Odgovarao je čitatelju na post na drugoj temi pa se sjetio da bi od te jedne rečenice mogao napravit vijest za portal. Morate bolje pratit ovaj portal pa ćete imat cjelovitu sliku. Vijest je dakle relevantna jel dolazi s vrha

pa napisali ste. Napisao sam neki zato šta se nisam mogao sjetiti prezimena, pa napisao sam u svom postu da je CEO, doduše da mislim, nisam bio sto posto siguran

evo vam prijedlog za članak, napišite popis svih aerodroma u regiji i njihovih generalnih, tako više neće biti zabune. Ipak ne možete od običnih čitatelja očekivati da znaju sve generalne svih avio institucija poput vas koji s njima na redovitoj bazi pijete kavu i koji ste insajder u aviobiznisu. Dan kasnije možete isto ponoviti ali s aviokompanijama regije. Ako nemate vremena za članak, možete na kolegiju delegirati Maji

Točno. I moja baba kaže: evo Lukše na televiziji!

Da li uopste ima mesta za paralelnu rulnicu ili bi glavna pista morala da se pomera na sever? Ja ovako laicki kad pogledam google maps ne vidim puno prostora.

To se zove pametno gospodarenje i ne razbacivanje novcem.

to se u ozbiljnoj avijaciji zove glupost

To se zove sramota na kvadrat. Od tolike love koju zarade jedva su nedavno zakrpali onu pistu koja se u pilotskim krugovima neslužbeno zvala “off road”. Ne znam kako misle imati 5 milijuna ako ne rade na povećanju zimskih letova. Jer nema ni dovoljno rulnice da se ljeti poveća promet, ovih 700-750k je više nego iznad svih kapaciteta.

To se zovu administrativni probelmi sa vlasnistvo.

To se zove isuviše konzervativan način gospodarenja.

Ma to je jasno kao dan. Izjava direktora ZL je ozbiljan gaf.

Budite tako ljubazni Alene i napravite jedan ozbiljan interview za direktorom ZL Split.
Zaista bi bili zahvalni kad bi saznali koja je njegova vizija, realizacija masterplana i budućnost tog aerodroma.

Njegov master plan je da ne treba rulnica, a još manje aviomostovi jer “putnici vole otvoreni tip zračne luke” gdje mogu šetati prema avionima. Kao u neka romantična vremena izgradnje autobusnih stajališta.
Glavna stvar je da sezona ide dobro, i da raio Dalmacija trešti u temrinalu, kao da si u frizerskom salonu. A za lokalce i linije, tko njih šljivi… imaš FRA i MUC za 300 EUR pa se dalje snađi 🙂

Pa ima ljeti, jer svaka šuša želi na Jadran. Zar je to ikad bilo upitno?
Pravi rad uprave ZL SPU najbolje se vidi zimi, kad linije ne dolaze inercijom ljeta nego kad nešto actually treba napraviti oko njih.

Je li malo imati svaki dan letove do Frankfurta, Minhena, Rima i Amsterdama te još nekoliko puta tjedno Zurich te Eurowings sa ostalim gradovima u Njemačkoj? Ima i domaće letove 3 puta dnevni do Zagreba i ostalim gradovima Croatia i Trade AIR? Nije kao ljeti, ali nije nikako ništa…

Da, malo je. A vi sami ste kritizirali sramotne zimske brojke Splita da sad zauzimate drugi stav. Dajte odlučite se što konačno mislite, jer dobro rade zimi ili ne?

A jel neko mozda pitao korisnike treba li im rulnica i brz silazak sa runway-a ili mozda uzivaju u przenju dodatnog goriva dok se ista ne oslobodi ?
Ovo je neodbranjiva glupost i nemojmo vise gubiti vreme na to.

A ostali koji to cekaju u vazduhu ilii na zemlji ? Dajte malo razmislite pre komentara, molim vas ! To su ozbiljne ustede za operatere. Za workload posada i kontrolora letenja ne bih trosio reci.

Nemojte se ljutiti, ali ovo je oblast o kojoj znam daleko vise od vas i to sto ste napisali ne pije vodu. Tu cu stati iskljucivo iz postovanja.

Tvrdim

nonsens na kub

neko ko pledira da je vazduhoplovac bi to morao znati. raspitajte se kod OU pilota, objasnice vam.

ovo je ispod nivoa rasprave koju ja mogu da vodim. pasivna i ne samo pasivna agresija nece pomoci. zapamtite, niko ne zna bas sve o avijaciji. ponavljam, raspitajte se malo kod kompetentnih ljudi pre ovakvih, ishitrenih komentara.

aerodrom koji u peak mesecima ima preko 600 000 putnika MORA imati brzi nacin napustanja runway-a zbog najmanje tri faktora : kapaciteta, safety-ja i ekspeditivnosti. argument za kojim ste vi posegnuli (aerodromski slot) je po definiciji strateska mera koja je sama po sebi neprecizna i u peak satima nece obezbediti operativno prihvatljivo odvijanje operacija po sva tri pomenuta kriterijuma. backtrack je apsolutno neprihvatljiv za ovaj broj operacija/putnika. Ne bih dalje isao u detalje – 90% citatelja ne bi razumelo o cemu pricam. eto nadam se da smo iz nista ipak stigli u nesto.

eto, niste bas sve razumeli (sto je sasvim ok), ali kljucan deo jeste. backtrack u 21. veku za ovaj broj operacija ne stoji u istoj recenici. to se mora/treba hitno promeniti. cekanje do 5 miliona jeste nonsens i tu nema dalje rasprave (makar sa moje strane).

Alene, potpuno ste u krivu glede uticaja manevarskih povrsina na ekspeditivno odvijanje saobracaja. Dajte popijte makijato sa nekim operativcem, pilotom ili kontrolorom i sve ce vam biti pojasnjeno vrlo plasticno.

Poenta je sto bi konfiguracija manevarskih povrsina i smanjila troskove i dolaznog i odlaznog saobracaja. To se ozbiljno izucava na vazduhoplovnim fakultetima i institutima. Ne moze se to resiti uvodjenjem aerodromskih slotova.

Ha, ha, ha. Molim vas nemojte vise, nemate pojma o toj temi. Prvo : uredno poletanje po slotu ne garantuje da ce se na destinaciju stici u vreme koje se nalazi u planu leta. Na to uticu razni faktori na koje posada ne moze uticati. Drugo : to sto vi vidite avione poredjane u prilazu na 8-9 minuta – to je rad kontrolora letenja HKZP i to od oblasnog centra u Zagrebu do zavrsnog prilaza u AKL Split. Tu se koriste razne metode, a samo jedna je holding i sve znace da onaj koji se usporava mora potrositi vise goriva. Trece : da Split ima rulnice ili jos bolje brze izlaze sa runway-a, taj period izmedju dva sletanja bi bio minut i vrlo verovatno manje od minut jer bi prvi avion za nekoliko desetina sekundi oslobodio runway za sletanje narednog aviona. Cetvrto : aerodromski slot je takozvana strateska mera koja nije precizna i ne garantuje da u satu nece sleteti 9 aviona iako je kapacitet 7. Operativna situacija i takozvane takticke mere protoka prometa ponistavaju dejstvo strateskih mera. Peto : ne petljajte se u teme koje ne poznajete ili mislite da poznajete.
Dosta je za danas, ne mogu ceo dan na vas izgubiti.
Lep pozdrav

Ne vredi, ne kapirate. Ne mora biti u holdingu ako promasi slot. Nema veze, neko ce vam vec objasniti.

Haha ovaj me komentar zaista nasmijao. Zaboravio si i na prigovore koje možemo naći na svim portalima vezanim za ocjenu zračnih luka. Catering na aerodromu je očaj teški. Ne daj Bože da poželiš nešto pojesti ili popiti piće nakon kontrole putovnica. To je nemoguća misija. Novi je terminal jedino šta vrijedi tamo.

Pustite ih, zavist ubija.

Koja zavist prijatelju? Ja sam podrijetlom iz Dalmacije i htio bi što više putovati iz Splita. Ali na žalost većinom sam souđen na nekoliko letova godišnje za Zagreb, a van Europe praktički nemam alternativu nego isključivo preko Zagreba. Čuj zavist, Isuse svašta ćeš pročitati na ovom forumu.
Mene je sram kad uđem na novi terminal i zavija Rozga na radio Dalmaciji. Pa takve gluposti nisam vidio baš nigjde po svijetu, kao da je autobusni kolodvor. A o ugostiteljskim objektima neću trošiti riječi.
Ukratko, terminal je super ali samo izgledom. Međutim usluga, nepostojanje aviomostova, zimske linije – to je trenutno dno dna.

Je li vi veliki stručnjače shvaćate da nema prostora za ugradnju aviomostova? I je li znate da mnoge mediteranske zračne luke nemaju aviomostove?

Aviomostovi su se mogli napraviti makar se ljeti ne koristili ako je gužva na stajanci. A zimi bi bili kao suho zlato kad se mora po jugu i kiši ulaziti na let. Samo ograničen um radi novi terminal bez aviomostova u današnje doba. Po trećem svijetu više ne rade tako zračne luke.

Zato što je terminal ionako predviđen za aviomostove kad se proširi stajanka… zar bi trošak 2 aviomosta značajno promjenila situaciju u troškovniku kad se gradio cijeli terminal? A zimi bi značio jako puno u smislu komoda putnika.

A što bi vi, veliki stručnjače za privlačenje kompanija, učinili?

Malo je i to ste sami napisali. Sad odjednom ispada da su zimski letovi u Splitu super, ne znam više ni sam što je vaše mišljenje

Koja su to poboljšanja? Letovi za Cologne, Zagreb, Rim, Frankfurt i Munchen postoje već godinama. Ove god je eto upao “limited” Zurich to je kao neku napredak. Dajte molim vas, sami sebe demantirate i sad se vadite…

Frankfurt i Rim su daily već godinama, Munchen nije ali to je to. Da, malo je, itekako…jođš će proći par godina da se uopće vrati na zimske brojke iz 2018 i 2019, koje su ionako jad i tuga

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!