zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Crnogorska vlast napravila konfuziju

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Crnogorska vlast napravila konfuziju u zrakoplovstvu, krajnje nepotrebno i neracionalno. Vlast je impulzivno i navrat-nanost pokrenula novu kompaniju Air Montenegro, bez da je prethodno dobro razmislila, konzultirala se i procijenila moguće posljedice. Umjesto da je Montenegro Airlines restrukturirala, promijenila management, smanjila broj radnika i promijenila način poslovanja. I pritom je prekršila Zakon o privrednim društvima koji, prema mojim izvorima u Crnoj Gori, brani da za istu društvenu djelatnost postoje dvije državne kompanije. Meni ovo baš nema previše smisla, no ljudi iz vrha zrakoplovstva mi kažu da je tako.

Istime je Montenegro Airlines stavljen u stečaj tek u IV. mjesecu. I ovdje je napravljena još jedna konfuzija. Naime, stečaj predumijeva da stečajni upravitelj pokuša kompaniju dovesti na nivo preživljavanja. Stečajni upravitelj istim djeluje samo sukladno Zakonu i on radi svoj posao. Njemu posao nije likvidacija, što bi država htjela, nego pokušaj da se kompanija održi na životu.

Čak štoviše stečajni upravitelj je rezona da Montenegro Airlines ima jedan operativni avion Fokker 100 sa kojim planira letjeti. Avion su ponudili i Air Montenegru. Istovremeno Montenegro Airlines leti sa jednim svojim avionom, drugih mu je prizemljen i ne leti iako je kupljen, a umjesto toga iznajmili su Embraer E190 od German Airwaysa.

Da stvar bude još gora, stečajni upravitelj to i realno može napraviti. Naime, po Zakonu o Montenegro Airlinesu kompanija još uvijek može naplatiti svih 155 milijuna EUR. Zakon nije ukinut, on je još uvijek na snazi. I Montenegro Airlines može, a vrlo vjerojatno i hoće, tužiti državu da dobije taj novac. Aerodromi Crne Gore su pokazali da je moguće naplatiti novac vezan uz Montenegro Airlines, kada su prisilno naplatili 9,5 milijuna EUR iako je država bila energično protiv toga.

I gdje je sada osnovni problem? Država je, kao što sam mnogo puta napisao, trebala restrukturirati Montenegro Airlines. To bi se moglo napraviti brzo i efikasno. Kompanija istim ne bi izgubila slotove, code-share ugovore, IATA prava, djelatnike (poglavito pilote i mehaničare), avione (jedan sigurno ne bi bio prizemljen), ne bi imala tužbu za zaštitu žiga, no ono najvažnije ne bi izgubila kontinuitet i putnike.

Koja nepotrebna zavrzlama radi ishitrene i impulzivne odluke ministra. Sada imamo dvije kompanije. Imamo stečajnog upravitelja koji po zakonu nastoji zadržati staru kompaniju i koji po zakonu može, a i potrudit će se, od države naplatiti 155 milijuna EUR. Imamo stare dugove Montenegra koje će država u većem dijelu morati platiti (već je platila Aerodromima Crne Gore 9,5 milijuna EUR), a za novu kompaniju je već potrošila 38 milijuna EUR. Prema nekim izvorima Air Montenegro će u idućih godinu dana spržiti još bar 30 milijuna EUR. OK, mislim da je to puno pretjerano, ali 10 do 20 dodanih milijuna sigurno hoće, te će idućih godina trošiti po još bar 10 milijuna EUR novaca poreznih obveznika. I što je država napravila? Umjesto 120-150 milijuna EUR (od čega je dobar dio dugova prema njoj samoj) kojima je mogla restrukturirati Montenegro Airlines, ona će sada potrošiti bitno više, ima nonsens protuzakonitog djelovanja, te ja napravila konfuziju koju ni bog neće moći rasplesti.

Uz sve to ona „druga strana“ sprema tužbu resornog ministra zbog prutuzakonitog djelovanja u slučaju Air Montenegro/Montenegro Airlines. I pritom je vrlo odlučna u toj nakani.

U konačnici sve to skupa bi bilo nebitno da zbog te konfuzije ne postoji otvoreni sukob Montenegro Airlinesa i Air Montenegra. Air Montenegro je morao dodatno servisirati avione da ponovo postaju operativni, kompanija avione servisira u inozemstvu što je bitno skuplje i operativno zahtjevnije, kompanije ja puno prekasno počela sa prodajom karata, kompanija je morala iznajmiti avion od German Airwaysa iako ima kupljen avion koji je prizemljen i skuplja prašinu, avioni nisu dovoljno utilizirani, dobar dio letova kreće prekasno i propušta mogućnost ljetnih zarada. Na koncu stečajni upravitelj tuži Air Montenegro radi zaštite žiga. I to je morao napraviti sukladno svojoj zakonskoj obvezi. Koji notorni nonsens. Nepotreban nonsens u koji je neiskusna nova vlast dovela novu kompaniju. Naravno, stečajni upravitelj bi mogao biti „nježniji“ i ne provoditi svoje obveze toliko rigorozno. I samim time omogućiti Air Montenegru da udahne zraka. No, on to, iz nekog razloga, ne čini, tj. rigorozno i strogo provodi zakone. I previše rigorozno.

Ovdje je potrebno pitati zašto je nova vlast napravila situaciju u kojoj su ta zakonska postupanja kontradiktorna želji nove vlasti da osnuje novu kompaniju a staru odvede u likvidaciju. I zbog tog nonsensa sada se troši puki novac, koji će rezultirati sa bar 10 do 20 milijuna EUR gubitka. Majko mila!

58 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji Najbolje ocijenjeni
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Svaki drugi dan pisete o Montenegru. Da li uopse imate jos neke teme za analizu? A ja vidim da je vecinom ponavljanje cinjenica, koje su ispricane po nekoliko puta.
Mogli biste da napisete nesto u cargo prometu u regiji, Popunjenost aviona, starost aviona u avio kompanijama u regiju…
Imate dosta toga ovako non stop Montenegro kao da Vas neko placa za kompanju.

Unapred hvala

Izašla danas vest da će sa jednog od aviona morati da skidaju motor i da ga vrate vlasnicima. Ovo je srljanje u katastrofu.
Leteće do septembra a za posle ko zna.

QR A350 danas u BEGu zbog odlicne popunjenosti.

Stvarno odlicno, ako se ne varam ovo je prvi put da je A350 dosao na redovnom letu u nasoj regiji.

Nije slao nikada A350 bilo gde u regiji sem VIE, ATH & IST.

E bas javite kada proverite

Lol

A u međuvremenu:

https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/region/4415182/tomontenegro-montenegro-erlajns-ostaje-bez-aviona.html

Nadam se da će do kraja godine uspeti da razreše svoje zamršene odnose.

Dosta vise ove sumanute kampanje!
Ovo vise nije ni tendenciozno – ove je ispod svakog nivoa.

Kampanja na kojoj bi vam i Kurir pozavideo.

Meni se čini da je autor plačen kako bi konstantno blatio Air Montenegro i tako ga pokušao zaustaviti u evidentnom pohodu na mjesto lidera u regionu.

Ulažem 100 kn na sljedeći ishod: niti jedan od dva Montenegra neće preživjeti, tj. Crna Gora će ostati bez nacionalnog prijevoznika jer kad nakon godinu dana vide kolike miljune € (koje nemaju) utrpavaju u te dvije rupe bez dna, biti će sretni da su ih zatvorili.

kakvih 10 kuna. Može i kuća i kućište da obe kompanije neće dočekati 2025 i da će AS preuzeti 60% tržišta

Ovo izgleda kao neki od onih ružnih razvoda gdje okolo leti perje i prljavi veš, a svatko se trudi napraviti što više štete onome drugome, čak i po cijenu vlastite štete.

Tvrdnja 2: “Naime, stečaj predumijeva da stečajni upravitelj pokuša kompaniju dovesti na nivo preživljavanja. Stečajni upravitelj istim djeluje samo sukladno Zakonu i on radi svoj posao. Njemu posao nije likvidacija, što bi država htjela, nego pokušaj da se kompanija održi na životu.”

NETAČNO: Osnovni zadatak i posao stečajnog upravnika u CG (a bogme i bilo gde na svetu) je sledeće, citiraću Član 2, Načela stečajnog postupka ” Stečajni postupak se sprovodi radi kolektivnog namirenja povjerilaca​​ stečajnog dužnika, ako ima imovine stečajnog dužnika za njihovo namirenje, unovčenjem te imovine i podjelom prikupljenih sredstava povjeriocima.” I to je to.

Istim članom se kaže da se u stečaju MOŽE sprovesti reorganizacija u cilju održanja delatnosti i ona se sprovodi ako se poveriocima (a ne stečajnom upravniku) učini verovatnim da će zbog održanja poslovanja njima biti olakšana naplata potraživanja u odnosu na bankrot.

Reorganizacija se sprovodi u skladu sa vrlo jasno definisanim pravilima od kojih su, da ne zamaramo previše čitaoce, najvažniji sledeći:

1) Podnešenje plana reorganizacije mora biti unutar 60 dana od otvaranja stečajnog postupka, eventualno još 15 dana ako sud dozvoli. Šta kažu vaši izvori u CG, da li je iko Sudu podneo plan reorganizacije?
2) Plan reorganizacije mora biti odoboren od strane poverilaca.

Prema tome uloga privremenog stečajnog upravnika je samo da u ovom trenutku što je više moguće zaštiti i obezbedi stečajnu masu da bi stečaj ispunio svoj cilj, kako preživljavanje. Ne sumnjam da kad se imenovan Odbor poverilaca stečajni upravnik postupati po mišljenima Odbora poverilaca.

Državna pomoć YM koja je isplaćena po zakonu je nedozvoljena, stoga do sada isplaćeni iznos mora da se vrati u državni budžet. Zakon nastavlja da postoji, ali ne dozvoljava da se isplaćuje bilo kakva pomoć YM. Ono što zakon dozvoljava je da neki poverioci, a to je uradio Orlandić, tuže i kažu da je Zakonom država preuzela ulogu dužnika (a jeste za dugove Aerodromima, SMATSA, Hipotekarnoj banci i dobavljačima). Sada nama ne duguje ništa YM već država pa se od nje naplaćujemo. Samo onda taj novac nema ništa sa YM, on nikad neće biti uplaćen njima. Sve da se sve i jedan poverilac ovako naplati od države to će samo smanjti dug YM, ali ga neće ukloniti, niti će komanija dobiti novac da pokrene bilo šta. Mislim da je SMATSA krenula u redovan postupak preko stečaja i da nije uradila ovo što je uradio Orlandić. Ne znam za Hipotekarnu banku.

Naravno da će stečajni upravnik osporiti što je više moguće potraživanja. To jeste njegov posao. =)

Zakon o kontroli državne pomoći jasno kaže da se na rešenje Agencije može pokrenuti postupak pred Upravnim sudom u roku od 20 dana od dostave rešenja. I to je to… U slučaju oba rešenja ovaj rok je daaaaaavno istekao.

Tvrdnja 3: “Naime, po Zakonu o Montenegro Airlinesu kompanija još uvijek može naplatiti svih 155 milijuna EUR. Zakon nije ukinut, on je još uvijek na snazi. I Montenegro Airlines može, a vrlo vjerojatno i hoće, tužiti državu da dobije taj novac.”

AJME MENI!
1) Nema više 155 miliona jer je prošla vlast nelegalno već upumpala 43,7 miliona od tih famoznih 155 u YM prošle godine. Ne samo to, već je rešenjem Agencije za zaštitu konkurencije od 19.04.2021 odlučeno da je i pomoć iz 2018. i 2019. U iznosu od 12,7 miliona bila nedozvoljena i da mora da se vrati. Postojao je rok za tužbu od 20 dana na žalbu o ovom Rešenju, ali rok je davno prošao i nikakva tužba nije podneta. Znači YM sada duguje još 12 miliona više.

2) Agencija za zaštitu konkurencije je rešenjem od 06. 05. Proglasila neusklađenost zakona o YM I naložila povrat gore navedenih 43,7 miliona. Vlada je imala pravo da se žali Upravnom sudu I na ovo Rešenje, ali je to propustio dako da je odluka konačna. Pored 12,7 miliona iz 2018. i 2019. SZM sada duguje još 43,7 miliona više.

3) U toku je postupak pred Agencijom za još nekih 7 miliona pomoći iz 2019. koje su kao kostur ispale iz odmara kad je promenjena uprava. Nema sumnje da će i ovde biti proglašena nedozvoljenost državne pomoći, ali ovde će bar stečajni upravnik imati 20 dana da podnese tužbu upravnom sudu.

4) Svaki akt, postupak i document koji se tiče državne pomoći je pod kontrolom Agencije za zaštitu konkurencije, sektora za državnu pomoć. I to je to. Može parlament da donese zakon da će svakoj kompaniji u CG dodeliti milijardu evra, ali ko ne prođe kontrolu dozvoljenosti državne pomoći onda su džaba krečili. =)

Tamo izgleda vlada potpuno ludilo. Nova ekipa izgleda ne ume da izađe na kraj sa starom. Nešto imam utisak da će stečajni upravnik ozbiljno da im zamrsi jednačinu, i da mi još nismo videli sve.

Saga o YM2 se nastavlja. Da sam na vašem mestu 2-3 puta bih proveravao vaše izvore u CG. Čine sve ovo nadasve zabavnim i smešnim, meni sasvim sigurno.

Ajde stavku po stavku-moraću u više postova jer se bavim i ozbiljnim poslom pride: “(Vlast) pritom je prekršila Zakon o privrednim društvima koji, prema mojim izvorima u Crnoj Gori, brani da za istu društvenu djelatnost postoje dvije državne kompanije.”

1) Zakon o privrednim društvima CG ne prepoznaje koncept “društvene djelatnosti” te sam kuriozan saznati šta je to?

3) Zakon o privrednim društvima NE OGRANIČAVA učešće u istim delatnostima javnim preduzećima, akcionarskim društvima u kojima je država najveći akcionar. Štaviše, takvih je nekoliko pored YM1 i YM2. Npr. Barska i Crnogorska plovidba, zatim Ulcinjska i Budvanska rivijera …

Baš ste zapeli za njih, nema nikakvih drugih vijesti?
A kad pogledate – zapravo spaljuju manje pare nego CA ili AS za otprilike istu svrhu – nikakvu.
Evo ja bi osobno radije da CA troši duplo manje mojih para i da se uopće ne trudi letjeti, nek parkiraju te avione na Pleso za ukras i neka si raspodjeljuju pare samo da bude jeftinije. Nema nikoga da ima koristi od tih njihovih letova.

@max
Imaju svrhu. Treba uživati u letenju dok ih novi ekološko-levičarski lenjinisti ne zabrane svima osim sebi i bogatašima. 🙂 🙂

Eko-talibani.

Mene fascinira kada Bil Gejts i slični pričaju o klimi i višku ljudi iz svoje omanje kuće od 4 000 m2 i onda sedne u svoj avion i napravi ekološke štete ko ceo exSFRJ. Bezobrazluk.
Tako da užicajte dok traje.

Nije tema ali kada ste načeli: Gretica je svojedobno vrlo dobro medijski inscenirano išla za New York na onaj čuveni govor pred UN sa jedrilicom. Ono sto je prešućeno je slijedeće: mala je otišla
jedrilicom pa su je na nekih 100 km od obale pokupili helikopterom i doletili natrag u Švedsku. Zatim je letila privatnim jetom da je nitko ne otkrije za NYC, tamo su je opet ukrcali na heilkopter i odletili na jedrilicu nekih 100 km od New Yorka… I dočekana je od svih medija trijumfalno u luci New Yorka. To se zove: farizejština! Taj cijeli “zeleni pokret” je terorizam i ideologija i nema veze sa stvarnom zaštitom okoliša…

išla je s bolidom formule 1, ful karbonskom natjecateljskom jedrilicom klase Imoca 60 (skipper Boris Hermann bdv.), pošto pratim taj svijet i kojekakve forume, bilo je rasprava na tu temu (još davno prije Grete, primjer jedrilice Acciona koja se prije par godina natjecala na regati Vende Globe bez dizel motora, solarni paneli, wind I hydro generatori) pa prenosim šta sam pročitao, po sjećanju, navodno sam proces izrade takvog karbonskog bolida je izuzetno prljav i troši puno vode ako se ne varam

ma da svakako, ali da ju je skiper odvezo do marine i eventualno malo dizela potrošio za vezat se opet ne bi bilo čisto, vrhunsko jedrenje s karbonskim brodovima je prljav sport iako na prvu ne djeluje tako i iako za pogon koristi vjetar…

Zaboravili ste sliku iz Nemackih zeleznica gde se slikala pored kofera nasta je DB popizdio i nalepio je kulturno kako je imala sediste u prvoj klasi

Secate li se filma Alan Gora koji je bio obavezan za decu u severnoamerickim skolama (US i Kanada) gde u jednoj sceni on leti prevatnim avionom i gleda u oblake i prica o zagadjenu CO2.
David Suzuki koji kaze da ljudi bi trebali zivjeti u manjim stanoviam i kucama zivi o ogromnoj kucerini u zapadnom Vancouver-u

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!