zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Što će se desiti sa ruskom proizvodnjom aviona?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MC-21

Da nije bilo Ruske okupacije Ukrajine Irkut MC-21 bi doživio sudbinu SSJ100. Prodaja bi bila loša, prodavao bi se samo u Rusiji i to po državnoj direktivi, u konačnici bi se proizvelo možda 100-150 komada (trenutno ih je naručeno 175 od ruskih i jedne azerbedžanske kompanije).

No kako ruske kompanije ne mogu nabavljati Airbuse, Boeinge, Embraere i ATR-ove, a neće ih moći nabavljati još dugi niz godina očekuje se da će se ruskih aviona proizvesti u nekih 400-500 primjeraka do 2030. Najviše će se proizvesti upravo MC-21, no biti će daleko više proizvedenih SSJ100 i Ilyushin Il-114, a obnavlja se proizvodnja Tu-214 kao i Ilyushina Il-96. Ovi avioni se već sada čekaju kao ozebli sunce, i sve što će se proizvesti će odmah ići u promet.

U međuvremenu će se proizvodnja tih aviona stabilizirati, ruski proizvođači će biti natjerani srediti opskrbu rezervnim dijelovima (jel tolike flote će se morati i operirati), velika proizvodnja će značiti i bitno niže troškove po jedinici proizvodnje, povećat će se specijalizacija, kvaliteta i iskustvo, pa će na kraju ti proizvodi biti daleko bolji nego što je sada vrlo loš SSJ100.

Veća svota novaca od prodaje omogućit će kompanijama istraživanja i razvoj, to će osuvremeniti i poboljšati modele. Istim bi SSJ100 i MC-21 mogli postati konkurentni u svijetu, te se početi prodavati u bivšim državama SSSR-a, prijateljskim zemljama Rusiji i zemljama trećega svijeta. Kako god okupacija Ukrajine će ponovo oživjeti rusku proizvodnu aviona koja je zamrla od kraja 80-tih.

76 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Barem su u su u stanju proizvesti avion, dok se na zapadu avion koji se proizvodi od 70-ih (poznato produživanje trupa) načičkava raznim sustavima da bi uopće bio plovidbeni… Rezultate znamo…

Nevjerojatno glup komentar…

346 mrtvih u prvoj godini eksploatacije

Treba dodati da je vlasnik projekta za avion L-410 kompanija Aeroflot i da je tadašnji Sovjetski Savez proizvodnju tog aviona dodelio kompaniji koja se sada nalazi u Češkoj a nekadašnjoj Čehoslovačkoj. Pošto Rusija poseduje svu tehničku dokumentaciju za ovaj avion planira se pokretanje proizvodnju ovog aviona pod drugim imenom isto kao i proizvodnja nove verzije an-2 jer su takvi avioni neophodni za pokrivanje teritorija koje su udaljene i izolovane.

O Bože, to nije samo korak natrag nego povratak u prošlost!

Biće to modernije varijante tih aviona jer će biti pokrenuta nova proizvodnja. To je čista potreba jer zbog izolovanosti teritorije i slabe naseljenosti nisu ni potrebne neke high-tech stvari nego prosto zamena starih aviona iz 70-tih, 80-tih i 90-tih godina koji još uvek lete na većini linija u polarnim i istočnim delovima Rusije. Sličnu situaciju možemo da vidimo u skoro svim udaljenim teritorijama, a dobar primer je Aljaska gde generalna avijacija sa malim avionima ima glavnu ulogu prevoza i snabdevanja ka udaljenim teritorijama.

Ajde L-410, ali AN2… Taj avion ne možeš modernizirati, možeš samo razviti novi koji bi mogao otprilike izgledati kao prvobitni…

Da, planiran je novi avion koji će biti naslednik an-2 i taj novi avion će imati neke karakteristike koji je imao stari an-2. An-2 se trenutno koristi čak i na nekoliko redovnih linija na severu kao i na jugu Rusije jer to je avion koji može da izvrši sletanje po snegu, a može da koristi i teren gde ne postoji klasična pista uz minimalnu dužinu potrebnu za sletanje.

Zamjena za An 2 se zove Baikal LMS901, kombinuje max brzinu od 300 km/h i mogućnost slijetanja na livade, ono što treba u nepristupačnim krajevima. Trenutno se vrše letna ispitivanja, serijska proizvodnja isto 2024…

Taj LMS901 je kopija Cessne 208

Slažem se s Alenovim zaključkom, Rusi će jednostavno biti primorani oživjeti proizvodnju i jednom kad se početne prepreke svladaju te stvari se zahuktavaju same od sebe. Zadnjih 30 godina nisu imali dovoljno jak poticaj da se ozbiljno bave proizvodnjom, imali su love a pouzdani avioni sa Zapada su bili lako dostupni…

Kako mogu da proizvode ako im je 90% komponenti aviona sa zapada? To ne spada u sankcije onda.

90% komponenti sa zapada? Ne pišite gluposti.

Da li je 60% ili 90% , da li se gleda kolicinski, po kilazi, volumenu?
Sta ti znaci da imas 99,99% ak uvozis saraf koji drzi krilo. Karikiram, ali kuzite kaj hocu reci.
Avion ne moze letit bez zapadne tehnologije i ne bitno je koliko je posto.

To na kraju rezultira rucnim radovima i 30 godina starim prototipovima.

Ako hocemo dalje, kad pogledate Airbus, pogledajte koliko je u americke i izraelske tehnologije… nije bas “evropski” avion.

Glupost, nije ni približno 90% komponenti sa Zapada. Navodno je SSJ imao 60% komponenti sa Zapada, možda nešto i više, ali ni blizu 90%. MC-21 je trebao imati znatno manji udio zapadnih komponenti.

Rusi vise ne znaju napravit ni postenu pumpu za bicikl, a kamo li avion, a kamo li pocet nekakvu serijsku proizvodnju.
Kad pogledate suhoi, sve sto je imalo kriticno je napravljeno na zapadu ili uz ponoc zapada.

Ruska avioindustrija je ko Aeroflot, ali bez reformi.
Aeroflot je nekad bio jedina aviokompanija u
SSSR, letila od An2 do nadzvucnog tu144.
Svi znamo kad se jedna takva centralizirana firma raspala na pedeset malih aviokompanija, koje su odjednom izgubile support “Moskve” za bilo sta, od skolstva, odrzavanja pa na dalje.

Isto je u avioindustriji. Za pocetak, oni nemaju tvornice kao na zapadu, gdje su Boeing ili Airbus i dizajneri i tvornice. Mig, Suhoi, Tupolev, Yakovlev Iljusin su dizajn biroi.
Njima su najvece konkurencije drugi dizajn biroi, jer oni nit proizvode avione nit ih prodaju. Oni ih samo dizajniraju. I to ne sve, jer je i to centralizirano, pa tako svu aerodinamiku radi CAGI i tak dalje.

Tvornice tipa IAPO, KNAPO itd. proizvode onaj avion za koji su dobili nacrt. U jednoj hali je mozda radi putnicki tupolev, u drugoj neki vojni lovac itd.
Zato, za pocetak, na istom tipu aviona ne pasu dijelovi ak su napravljeni u drugoj tvornici.

E sad, ni tvornice ne prodaju avione, jebi ga. Avione prodaje treci entity, koji nit dizajnira nit proizvodi avione, al ih prodaje.

Ovo sve rezultira time da ni dizajn biroi ni tvornice ne brinu previse za svjetsko trziste, nego lovu koju ce im dodijeliti drzava.

Ovo malo karikiram, al je tak.

Kad su krenuli sa MS, krenuli su naopacke. Na zapadu krenes dizajn od zahtjeva sta hoces od aviona, (Raymer), a oni idu radit avion, pa sta ispadne. Mozda ce trosit ovolko, mozda onolko, mozda ce imat ovakav range, mozda onakav.
Dok zapad ima tocne rute i aerodrome (misije) za koje idu dizajnirat neki avion.

Najbolji primjer za to je tu204 koji ima opciju za flight engineere u 21 stoljecu.

Ovo sto sam do sad napisao je manje bitno.
Srednje bitno je to da Rusi nemaju ni tehnologiju ni dijelove za proizvodnju kriticnih komponenti.
Pogotovo ne za serijsku proizvodnju.

Najbitnije od svega, oni nemaju ekosustav oko aviona. Osobno sam bio u poziciji kupiti tu214 za jednu firmu, pa je ispalo da je avion po performansa slican b757, ali nemas pilota, nemas simulatora, nemas MROa, nemas dijelova, nemas mehanicara. Sustav odrzavanja, umjesto sa tehnickom knjigom ima nekakce pasoše za dijelove, radi curenja hidraulike su morali poslat avion nazad u tvornicu, kvar koji bi se na 757 rijesio u sat vremena. Nakon deset dana su ugradili jos jedan ventil i sad je to novi tip, vise nije tu214 nego tu214x pa imas unikat u floti sa drugim programom odrzavanja i tak dalje. Uglavnom, da nam je netko poklonio tu214, manje bi nam se isplatio nego da smo kupili 757.

Ista stvar sa suhojem. CityJet je na svaka dva aviona imao jedan back up i na kraju su svejedno odustali. Aeroflot je vratio dvadeset-tridest komada pa su ih morali uzet nazad.
Rusi brane da se otvori jos jedan centar za odrzavanje u Evropi, jer na broj aviona misle da se ne isplati, a ne kuze da aviokompanije zele imati izbor, a ne ucjenu. Covjek koji je glavni za prodaju je u jednoj aviokompaniji rekao da su oni izracunali da se u Evropi ne isplati otvarat aviokompanija i odgovorio investitoa milijardera skroz od avijacije, a covjek je htio training centar, MRO i firmu sa desetak suhoja.

Zakljucak: mi smo bili u komunizmu 45 godina i dan danas fasujemo radi toga. Oni su bili od 1917, dakle 30ak godina dulje. Iz feudalizma u kominizam, nikad nisu imali privatno vlasnistvo, poduzetnistvo, kapitalizam, a bez toga mogu proizvodit samo poluproizvode u ogranicenim kolicinama.

da nije to Štef bedić?

Vi pričate kao da će Putin i ova klika biti na vlasti dok MC-21 izađe u produkciju. Spominju se 2030e, Bože svašta…

A šta mislite da će nasljednik Putina naglo promjeniti smjer? Putin je gurnuo Rusiju u situaciju iz koje nema jednostavnog i brzog izlaza.
To uključuje i “ratno” gospodarstvo i tehnologiju, Kao što se vidi i na MC21 kreće nazadovanje i fallback na sovjetske tehnologije kojima vladaju. Neće odjednom kad nestane Putin isti dan krenuti reset i proizvodnja tehnološki potpuno drugačijeg aviona.

Pa ako se dogodi neka vrsta državnog udara, onda očigledno da se taj nasljednik ne slaže sa ovim načinom funkcioniranja i da ne želi raditi na isti način kao i Putin – jer u suprotnom ga nebi rušili.
Naravno da neće biti reset preko noći, ali ni ovo sada što se događa je daleko od uhodanog procesa i tek se pronalaze mehanizmi da se uspostavi proizvodnja, a za to će također trebati vremena.

Zapad hoce novog Jeljcina a to se nece desiti.

Anonymous 09:48 Samo vi sanjajte od državnom udaru. Državni udar mogu izvršiti samo ljudi koji su mnogo tvrdokorniji od Putina. Unatoč svim glupostima MSM-a čija sranja gutate svakodnevno, Putin je u Rusiji umjerena opcija. Bilo tko drugi bi još 2014. uletio i razbucao Ukrajinu, dok je to bilo mnogo lakše nego danas (nakon 8 godina naoružavanja i obuke od strane NATO-a).

Dobar komentar

Drzavni udar nikad nije na pomolu. Uvijek je iznenadan.

Putin gurnuo Rusiju u ovu situaciju? Naslednik nece promeniti smer? Zasto bi? Hoce li nato da prestane sa okruzivanjem Rusije,slabljenjem il ometanjem? Sta je prica za Kinu? Ne e jednostavno da dozvole da neko jaco vojno ,drzavno ili ekonomski. Sad zapocinju cackanje oko Tajvana kao puc 2014. A sto se tice avioindustrije bar 3 godine nece se kompletirati, i nece ni liciti na nesto.

Pa to sam i ja rekao, nece Rusija mjenjati smjer. No priča da je NATO “slabio” Rusiju je floskula, radili su to Rusi sami tako da su svi bježali od Rusije i htjeli na zapad. Nitko ih nije tjerao oružjem na prijateljstvo kao što sad Rusi rade Ukrajini. A Rusi i dalje imaju kompleks velikog i važnog igrača i ne prihvaćaju realnost da nisu više (toliko) važni. Jedini način da nametnu svoju važnost je bila ovakvim ratom i prekidom dobavnih lanaca. Nema sad tu izbora ili promjene smjera.
A ameru su time dobili sve šta su htjeli – sav kapital se seli u njihove sigurne luke.

To je kompleksna tema, u pravu ste. Problemi u njihovoj povijesti su brojni… I neugodni

Max, zaboravljate divljaštvo koje je počinjeno nakon raspada SSSRa… Pod palicom zapadnih fondova i kapitala…

Htio bih reci dvije stvari vezano uz to.

1. Putina muci ono sto muci bilo kojeg vladara. On ne moze vladati sam, treba mu par kljucnih ljudi, tipa policija, vojska, porezna i slicno. Da bi mu ti kljucni ljudi bili lojalni, mora im davati lovu.
Djelomicno zato kaj su pohlepni, ali cak bitnije od toga, zato kaj i oni na svojoj razini imaju isti problem, jer su oni isto vladari svojeg odjela i moraju namiriti svoje kljucne ljude i tak dalje.

E sad, u demokracijama novac proizvode ljudi i zato je demokracijama bitno da su ljudi donekle zadovoljni. Zato se rade skole, bolnice i slicno. Ali ne da su prezadovoljni, jer kljucnim ljudima se nece svidjeti ako vladar baca lovu bezveze na obicnu raju. To je recimo razlog zasto poljoprivrednici dobijaju poticaje, a srednjoskolci ne. Poljoprivrednici su kljucni jer drze veliko glasacko tijelo, a srednjoskolci ne mogu glasat.

U diktaturama lova dolazi ne od ljudi, nego se krade neki prirodni resurs. Npr. africke drzave, pa isto tako i Rusija. U diktaturama nije bitno da obicni ljudi dobijaju lovu, jer nisu dio jednadzbe. Zato ce diktature imati slabo razvijene bolnice, skole i infrastrukturu (osim pruge/plinovoda/naftovoda od rudnika do klijenta i ceste od predsjednicke palace do aerodroma)

Putin je sa obicnim ruskim narodom imao presutni drustveni ugovor, gdje oni njemu dopustaju da krade, dok god njih ne dira. Sad ih je poceo dirati, time je prekrsio drustveni ugovor i sad je odjednom prestao sa mobilizacijom. Upravo i samo iz tog razloga.

U jednom trenutku ce kljucni ljudi koji daju support Putinu shvatiti da on vise nije u stanju da im osigurava lovu, a posto oni moraju osigurat lovu down the line, moraju ga maknuti da njih njihovi podredjeni ne bi maknuli.

2. Jednom kad ga maknu na ovaj ili onaj nacin, Rusiji se pruza fantasticna prilika da zadrze status Quo. Mogu reci da prekidaju rat, traze primirje i zele pregovore. U istom casu kada javnost, a pogotovo pro ruski mediji na zapadu dobiju vijest da je Rusija ta koja trazi primirje, prestaje vojna pomoc Ukrajini od strane Njemacke, a vjerojatno i par drugih zemalja. Ako se Trump vrati na vlast, pa se desi perfecrt storm, Ukrajina ce ostat skunith gaca i bit primorana ispregovarat nesto sa Rusima, jer zapad joj nece pomagati ako Rusi traze primirje i pregovore i nude plin cim krenu pregovori.

Da svidanja.

Da bi do 2030.ukupna proizvodnja bila 400-500 aviona potrebno osvojiti proizvodnju svih komponenata koje su bile iz uvoza i istovremeno povećati kapacitete proizvodnje koja i po rečima samih Rusa trenutno nema mogućnost za neke velike serije. Kina takođe razvija svoje modele aviona koji će u budućnosti sve više da koriste delove i komponente iz Kine a moguće i neke od motora koje razvija Rusija tako da će do 2030. godine Kina imati uticaj na to tržište a verovatno će to biti i početak uticaja na globalno tržište proizvodnje aviona.

Eo jedna zanimljivost: Hrvatska je od juna 2022. vratila i povećala robnu razmenu sa Rusijom iznad nivoa februara 2022. Izvoz u Rusiju je povećan za 28%, a uvoz iz Rusije je veći čak 2.7 puta.

I o kakvim ukupnim iznosima robne razmjene sa Rusijom pričamo?
Prije su Rusi kupovali 2 pakiranja cedevite a sad uzimaju one sa 30% gratis ? 🙂
Hoću reći da je to skroman iznos, bio on 28% veči ili manje i dalje je ništa.

Hrvatska uvozi enormne količine nafte iz Rusije. A Vi nemojte vjerovati.

Uvozi i Srbija ali cujem da vise nece..

Kao uostalom i cijela Europa: pogledajte na “Marine Traffic” koliko je tankera na putu iz Murmanska za Rotterdam. Naravno: oni nisu krcati ruskom nego indijskom naftom… Drugi primjer celuloza: da li znate da je u tariguzu i dalje 80% ruske celoze? Naravno: ona se ne deklarira kao ruska jer je mi nominalno kupujemo od Indijaca i Pakistanaca po basnoslovnim cijenama… I dolazi direktno iz Rusije! Vjerujte mi: ovo će potrajati još točno onoliko koliko će to biti u cilju ljudima iz sjene, a kada oni odluče da je tome kraj, i Boeing, i Airbus, i svi leasori ali i svi ostali pohrliti će u Rusiju i opet ćemo se svi voljeti, i sve će biti bajkovito. I zaraditi će se puuunoooo više novaca!

Stvarno? Prijatelju, ne pretjerujem nimalo. Prva firma u Njemacčkoj koja proizvodi tariguz, ujedno i najpoznatija – Hackle, zbog visokih cijena otišla je u bankrot! Nastavak slijedi!

Od sinic Kina zabranila preprodaju gasa Evropi. Samo za sebe kazu da kupuju. Koja li ce cena ujutro biti? Eee

Evo jutra, ništa se nije promjenilo. Ta vijest je samo ruske propagandne prirode za Europu jer Kina baš i nije preprodavala Europi neke količine nego po Aziji.

Jedino ako dođe novi Jeljcin….

Ništa

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!