zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Gdje bi trebala letjeti BiH kompanija

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: FlyBosnia

U BiH je bio ogroman pokušaj pokretanja nacionalne kompanije u posljednjih 30 godina. Prvo je operirala Air Bosna (1994-2003), pa B&H Airlines (2005-2015), pa Bosnia Wand Airlines (2015) i na kraju FlyBosnia (2019-2020). Uz to u BiH su operirale legacy, regionalne i charter kompanije: Air Commerce (1991-1997, pod kraj samo cargo), Air Srpska (1999-2003), Bosnia Airlines (2004-2005), Arnoro Airlines (2004-2005), Sky Bosnia (2011-2012), te cargo kompanija Bio Air (1997-2002). 2008. je najavljeno osnivanje Sky Srpske, no isto se nije ostvarilo. U Tuzli operira minijaturna cargo-kompanija Icar Air koja sa jednim Let 410 Turboletom leti cargo letove iz Sarajeva.

Najnoviji pokušaj FlyBosnie je izgledao jako dobro. Iza kompanije je stajala velika saudijska kompanija Al Shiddi Group. Prve linije su izgledale bajkovito, a najave nisu bile loše. Kompanija je u floti imala dva aviona, a planirala je flotu povećati na osam aviona. No, već te 2019. kompanija je radila niz gluposti, zakazivala i otkazivala linije, pa potom vrlo brzo opet zakazivala linije, pa ih još jednom otkazivala. Potom je ekspresno odustajala od linija nakon samo par dana operiranja, poglavito za zapad. Na tjednoj bazi je mijenjala dane operiranja, otkazivala letove. Tijekom Covida-19 kompanija je najavljivala obnovu operacija, izbacivala velike iako i krajnje neracionalne planove, da bi na kraju odustala od najavljenih letova 2022. i izgubila AOC krajem godine, te proglasila stečaj (bankrot) 2023.

Da BiH ima kompaniju, a ima i te kako rezona da je ima, prvenstveno bi trebala pokriti linije koje se ne lete, a koje imaju velikih potencijala, tj. nikako ne ulaziti u konkurenciju sa jačim prijevoznicima. Te linije su iz Sarajeva u I. fazi:

 • Paris 3 puta tjedno (poslovnjaci, konekcije)
 • Amsterdam 3 puta tjedno (poslovnjaci, konekcije) – jako teško danas dobiti slotove
 • Minhen 4 puta tjedno
 • Rim 2 puta tjedno
 • Atena 2 puta tjedno

 

Iz Tuzle to su linije koje bi se trebalo pokrenuti u I. fazi:

 • Istanbul 5 puta tjedno (muslimani, konekcije, poslovnjaci, turisti)
 • Zurich 3 puta tjedno (dijaspora, poslovnjaci, konekcije)
 • Amsterdam 3 puta tjedno (konekcije, poslovnjaci)
 • Paris 3 puta tjedno (konekcije, poslovnjaci)
 • Oslo 2 puta tjedno (dijaspora)

 

Iz Mostara u I. fazi:

 • Frankfurt 2 puta tjedno (dijaspora, konekcije, poslovnjaci)
 • Minhen 2 puta tjedno (dijaspora, konekcije, poslovnjaci)
 • Varšava 2 puta tjedno (vjerski turizam, konekcije)
 • Dublin 2 puta tjedno (vjerski turizam, dijaspora, konekcije)
 • Madrid 2 puta tjedno (vjerski turizam, konekcije)
 • Rim 2 puta tjedno (vjerski, turizam, konekcije, poslovnjaci)
 • Istanbul 2 puta tjedno (dijaspora, poslovnjaci, konekcije)

 

Iz Banja Luke u I. fazi:

 • Zurich 3 puta tjedno (dijaspora, poslovnjaci, konekcije)
 • Paris 3 puta tjedno (konekcije, poslovnjaci, dijaspora)
 • Amsterdam 3 puta tjedno (konekcije, poslovnjaci)

Ovo znači u I. fazi dva aviona sa 54 tjedna leta.

U II. fazi iz Sarajevo se treba letjeti za Barcelonu 2 puta tjedno (turisti), London 2 puta tjedno (turisti, poslovnjaci, konekcije) i Helsinki  2 puta tjedno (dijaspora, poslovnjaci, konekcije). Iz Tuzle za London 2 puta tjedno (poslovnjaci, turisti, konekcije). Iz Mostara za Milano (vjerski turizam) i Copenhagen (dijaspora, poslovnjaci, konekcije). Iz Banja Luke za Frankfurt 3 puta tjedno (konekcije, dijaspora, poslovnjaci), Moskvu 2 leta tjedno (dijaspora, poslovnjaci, konekcije) i London (turisti, poslovnjaci, konekcije). To je 19 tjednih letova i 3. avion u floti.

Konačno u III. fazi treba pokrenuti letove iz Sarajeva za:

 • Milano 3 puta tjedno (turisti, poslovnjaci)
 • Genevu 2 puta tjedno (dijaspora, poslovnjaci)
 • Bruxelles 2 puta tjedno (politika, poslovnjaci)
 • Dusseldorf 2 puta tjedno (dijaspora, poslovnjaci)
 • Prag 2 puta tjedno (turisti)
 • Bukurešt 2 puta tjedno (poslovnjaci)
 • Madid 2 puta tjedno (konekcije, poslovnjaci, turisti)
 • Moskvu 3 puta tjedno (poslovnjaci, konekcije)
 • Cairo 2 puta tjedno (tutisti, muslimani, konekcije)

 

Iz Tuzle u III. fazi:

 • Helsinki 2 puta tjedno (dijaspora)
 • Bruxelles 2 puta tjedno (politika, poslovnjaci)

 

Iz Mostara u III. fazi:

 • Berlin 2 puta tjedno (dijaspora, poslovnjaci, politika, vjerski turizam)
 • Catania 2 put tjedno (vjerski turizam, turizam)
 • Napulj 2 puta tjedno (vjerski turizam)
 • Barcelona 2 puta tjedno (vjerski turizam, turizam)
 • Stockholm 2 puta tjedno (dijaspora)

 

Iz Banja Luke u III. fazi:

 • Istanbul 2 puta tjedno (dijaspora, poslovnjaci, konekcije)
 • Oslo 2 puta tjedno (dijaspora)

To znači u 3. fazi 38 letova ili još 2 dodatna aviona. Ovdje treba poraditi i na charterima iz sva četiri aerodroma posebno za Tursku, Grčku i Egipat koji bi osigurali 50 tjednih letova i popunjenost petog aviona. Uz to iz Sarajeva je moguće otvoriti još pokoju liniju za Bliski Istok poput Dammana, Teherana i Ammana.

Nakon III. faze treba udariti prema konkurenciji kao što su linije iz Sarajeva za Zurich, Copenhagen i Atalyu. Za ovu kompaniju idealan avion bi bio A319 ili Embraer E195.

 

89 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ja bih volio banjaluka friedrishafen

Alene, sve potpisujem, sem da Tuzla ima muslimanske veze sa Turskom. Sarajevo pa cak i okolna mjesta oko Banja Luke donekle da, ali Tuzla je sve samo ne muslimanska. To je kao da kazete da je Rijeka katolicka. Tuzla je grad sa najvise ateista u BiH i jednostavno nemaju taj muslimanski identitet, koji npr, Sarajevo ima(Bas kao sto je katolicki identitet dosta jaci u Zadru i donekle Splitu nego u Rijeci i Istri)

Tuzlaci su uvijek bili ateisti. Svašta se ovde može pročitati.

Tuzlanska nacija

Za Amsterdam bi trebalo uvesti letove.Zašto ići u Begiju na avion za Banja Luku

Roterdam je dobro pozicioniran i solidna alternativa,jedino što on nije pogodan za interkonekcije

Alene, svaka vam čast na nalizi. Besplatno dajete poslovne savjete. Samo još da ima neko pametan da ovo prepiše i da na tome radi

ICAR Air leti u zadnje virjeme uglavnom sa SAAB 340 registracije HATAD kao regular charter za DHL

Icar air i Lipican Aer su letjeli kargo za Sarajevo sa L-410, već duže vrijeme i LIP i RAC lete LjLj-LQSA i LIPY-LQSA sa Saab-ovima 340. RAC je par puta ove zime divergirao u Tuzlu i iako sam očekivao L-410 pojavljivao se sa SF34

Letovi za Copenhagen i Stockholm iz Sarajeva sa konkurentnim cenama bi bili popunjeni zbog velike bosanske dijaspore u Švedskoj i Danskoj, bez obzira na konkurenciju.
Slično bi i Štutgart mogao proći

Dodao bih i GOT.

Po tekstu izgleda da SJJ neće gledati LCC 🙂
A BiH ne treba da ima state FL jer to bi stanje bilo slično kao u ŽFBiH

ŽFBIH su Železnice Federacije BiH

ŽFBiH su Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine

ŽFBIH – Željeznice FBiH veliki gubitaš

FL greška, mislio sam flag carrier. ŽFBiH su željeznice Federacije u državnom vlasništvu, raspad sistema. Uostalom kao i sve što je u državnom vlasništvu.
Vi pišete o eventualnom bosanskom avio prevozniku, pomislih kako od LCC na SJJ nema ništa 🙂 mada, do sada je priča oko LCC trebala biti gotova, sezona samo što nije počela.

FL je Kneževina Lihtenštajn

U principu dobar plan, ali se ne slazem za nekoliko stvari:

1. A319, a mozda i E195 su vec previse veliki, barem za startup ove hipoteticke kompanije. Veliki deo destinacija su vrlo blizu, samim time bi po meni trebalo da se flota sastoji od ATR76, E75, E90 za pocetak. Ova druga dva jos i ima jefitno na trzistu jer od bankrota FlyBe i AZA gomila njih sedi parkirano. Imaju cak i servisne centre za oba tipa aviona vrlo blizu -BEG, OTP za ATR, a NAP, FCO, FLR, VRN, mozda i TGD za E Jets.

2. Mislim da bi u pocetku bilo najpametnije fokusirati se samo na 2 aerodroma, i leteti W rotacije. Npr. po Vasem predlogu ruta – SJJ-AMS-TZL-AMS-SJJ. Time bi ustedeli na avionima, i mogli bi da se “generalno baziraju” u SJJ, kao najvecem aerodromu. Mozda kasnije dodati i treci, al sumnjam. Trziste nema tolikog prostora. Morali bi da uskoce primarno tamo gde neki LCC posrne – SJJ definitvno, OMO zbog religijskog turizma, i sad ne znam da li pre BNX ili TZL. Prvi je genralno bogat grad po nasim standardima, dok bi u drugom imali benefit bliskoistocnjacke potraznje za letovima.

3. Morali bi po meni da ciljaju dijaspora rute. Nema njima prezivljavanja bez ZRH, i Nemacke. Tu bi leteli konkuretno nekim kompanijama, ali morali bi malo da stisnu zube, i ucine sebe kompetitivnim, makar letetli vise kao LCC.

4. Ako neka visa sila insistira na letovima ka SA i slicnim drzavama, onda moraju da se stisnu zubi – uzme se A319/20, letovi za SA, i nameste se dobri transferi za Evropu i siri region -tj. naprave se neki “mini” talasi. Zvuci ludo, al moraju od negde da pocnu. Makar izvukli po 3-4-5 putnika i poslali ih dalje, i to je nesto, jer se radi o lojalnim putnicima. Mogli bi pravo niche trziste da ubodu.

5. Podrazumevam sposbni managment, i umesanost investitora/vlade. Neki komercijalni partner nebi naskodio. U nekom hipotetickom svetu, subvencijama za novu kompaniju bi mogli da privuku LH kao komercijalnog partnera, obecanjem i planom da ovako mogu da malo prodru u SA i Bliski Istok trziste, na kom LH ne ide bas dobro.

Pa sad nije idealno al nisam siguran da bi drugacije preziveli. ATR je po ekonomici upotrebe bez rivala u svojoj kategoriji ali je slab na dometu, komforu i putnickoj preferenci. E Jets su isto vrlo dobri po ekonomici, i imaju domet koji bi kompaniji bio potreban. ATR-ov break-even od pola popunjenosti bi ih spasao u pocetku, i barem drzao na nuli ako ne i profitu, nesto sto ne bi mogli sa E75 na regionalnim destinacijama. S druge strane sa ATR-om ne mogu van Balkana, pa im i E75 treba. Svakako, poenta je da im treba neki avion opsega kapaciteta oko 60-80 putnika, i nesto jace (E90/5), s time sto mislim da bi u pocetku A319 bio prevelik, osim ako ga ne salju na Bliski Istok.

Flybe je itekako leteo i sa Embraerima, konretno sa E75, i sa ATR-om, sto mozete jednostavnom pretragom na google-u da proverite. Ova reinkarnacija nije ako na to mislite, al ona nije nesto relevantna. Pritom naglasio sam “ova druga dva” misleci prvobitno na E75 i
E90.

“BiH je puno premala da se ne pokriju svi aerodromi, poglavito što imaju potencijala.”
Zanmiljiva izjava. Ja bih zakljucio suprotno – BiH je premala da bi odrzala 4 aerodroma, jasno je da se medjusobno kaninbalizuju, i upravo zato kompanije ne uspevaju da potpuno iskoriste taj potencijal jer su putnici rastrkani na 4 aerodroma. To je u sustini kao sto malo pa malo LJU i ZAG razmenjuju putnike i letove, ili kao kad bi pored BEG postojao aerodrom u Novom Sadu i Vrscu.

Tacno, nema feedinga trenutno, al eto nije bilo ni u BEG pre 15 godina pa evo gde smo sad, bilo ga malo i u TGD u jeku MGX, pa sad nista, bilo ga i vise u ZAG pre 15 godina pa sad manje. Ako smo jedno naucili u protekle 2-4 godine, to je da i u nasem kraju sveta vaze ista pravila kao i u ostatku sveta – potraznja se moze napraviti, samo se treba potruditi. Kako to da je jedan od glavnih izvora transfera na BEG-JFK bio TLV??? Ko bi to mogao da predvidi pre koju godinu, pored onolikih direktnih letova iz TLV?? Pritom BiH ima veliku prednost u ovoj prici – bliska povezanost sa drugim drzavama iste vere, i Bliskim istokom. Pored otvaranja SA svetu, ovo bi stvarno mogao biti niche koji bi neki aerodrom kao SJJ mogao da uhvati.

Ja smatram da nijedna aviokompanija kao ni do sada neće uspjeti, dok se ne uključi i sama država u taj projekat.

Drzava bila ukljucena u FlyBosniu?

Istina, ali to su druga vremena bila

A gdje je Banja Luka – Beograd 12 puta sedmično?

BNX-BEG nema šanse 12pw. Banja Luka je primarno gasto i leisure, zanemarljivo ostalo. Za to su dovoljni LCC i sezonski čarteri ili legacy i to je to.

Slazem se..

Naprotiv, i te kako bi išlo 12 pe BNX BEG. Samo što Air Serbia nema sluha

Da li bi bilo pametno da kompanija sa 5-6 aviona leti iz 4 grada ili bi bilo boljw fokusirati se na Sarajevo i u njemu praviti neki mini-hub?Mislim da bi u ovoj varijanti nastao operacijski haos i za vece i uigranije igrace a tek za novu komoaniju…

Ja mogu da odgovorim na ovo pitanje kao korisnik. Iz Banjaluke sam i Sarajevo mi nikada nije bila opcija na putovanjima iz razloga udaljenosti, cijena, konekcija. Zagreb može da bude opcija,možda Tuzla, ali čim se u priču uključi grupni let porodicom na kraju se vjerovatno je odlučimo voziti autom 1500km. Jednostavno ako nemam let u blizini odlučujemo se ići autom.

FlyBosnia je pocela i zavrsila sa brukom… najjace stvari u vezi njih su ona iskanja za novcanu pomoc od drzave (sa kojom nikakve veze nemaju jer su 100% privatna firma) i od MAS za ukidanje taksi (isti razlog kao prethodni)… smatrali su da ako imaju BiH zastavu na repu i registraciju koja pocinje sa E7- da zasluzuju status “drzavni” hahahahahahaha ljudi koji su ovo sve vodili su dijelom dohakali i B&H Airlinesu (neki direktno, neki indirektno), sto zbog nacinja vodjenja – sto zbog mentaliteta… Nema nista dok drzava nesto ne uradi sama i dok se ne stave kompetentni ljudi. Znam ko su bili post holderi i mnogi su bili nekompetentni i neskolovani…

Da me neko ne shvati pogresno, nije imperativ da nova, sljedeca, bude drzavna – AKO je ikada i bude. Trade Air je savrsen primjer pametnog poslovanja na nasem trzistu, na sta se mnogi mogu ugledati, to je barem moj osvrt na tu organizaciju. Mogli su i ljudi iz FlyBosnia-e, medjutim evidentno nisu znali pogledati oko sebe ni u kojem smislu… neka odu u zaborav, nisu ni zasluzili ni radili za bolje.

Pa Bulgaria Air je privatna kompanija pa ima status flag carrier-a. Verujem da ima i mnogih drugih primera. Tako da su mozda mogli i oni da dobiju taj status, verujem da je svima u interesu da BiH ima svog prevoznika.

A Trade Air, pa pitanje je kakav je put imala kompanija i da li ima veze sa drzavom ili nekima iz vlasti, dobija PSO, i lepo napreduje. To je bar lako, ako te drzava subvencionise.

Ne razumem sta je dobro delovalo kod FlyBosnie? To sto su leteli za Luton? Za Luton za koji lete iskljucivo LCC?

Kako su je uveli, bolje da nisu! Pa ljudi su im se smejali na trip reportovima! Imali su jednocifren LF! A pazite njihov moto tada – da voze putnike iz Lutona i konektuju ih na letove za Bliski Istok… Majko mila!

50 летова недељно, 140 по лету, 7000 путника, годишње 350.000.

Колико БиХ има становника?

Bilo bi super kada bi pokrenuli samo linije iz Sarajeva u prvoj fazi iako ste i tu stavili Atenu i Rim koji po meni sigurno ne bi “gorili” od punika.

Linije Bukurešt – Sarajevo ili Madrid – Sarajevo spadaju u domenu science fictiona.

AirTycoon Mod BiH. Udariti na konkurenciju Mod litar meke na prazan stomak.

Alene osnujte vi ovako jednu kompaniju
I pokrenite ove letove kad vec znate kako treba a ne kao oni iz Saudijske Arabije samo BI 🙂

Odlicne vijesti Alene. Nadam se da radite na ozbiljnijem projektu od flybosnie koja je bila propast upravo zbog kadrova i samim time vodjenem kompanije. Bicu slobodan pitati vas da li radite na tome neobavezno ili ste profesionalno angazovani?

Da li ce vasa kompanija letjeti
Iz
SJJ
TZL
BNX
OMO ili??

znaci ipak pocinje da leti ZamaAir. Neka je sa srecom.

ZamaAir je pravo dobar naziv za kompaniju.
Uvezalo bi sve vase biznise. A mislim da vi taktizirate sa pocetkom rada kompanije i sve cete nas iznenaditi jednim velikim EXKLUZIVNO clankom vrlo skoro – moja pretpostavka sa pocetkom ljetnje sezone letenja.
S obzirom na kolicinu znaja koje posjedujem, to ce biti vrlo uspjesna kompanija.

Prvo SJJ pa TZL pa BNX pa OMO ako cete po redu

A u kojoj fazi ce letit sa BWK i prema kojim destinacijama

Pa kazete da je Sarajevo u prvoj fazi,
Pa moze li se znati onda u koj fazi je BWk?
Prva,druga treca?

Pa i muslimani su valjda putnici. Turisti, poslovnjaci, vjerski turizam itd?

Razlog za liniju Tuzla-Istanbul.. muslimani???

Znači vjerski turizam? Da li je razlog konje Catania-Mostar katolici ili vjerski turizam.

Znači razlog je vjerski turizam a ne muslimani!

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!