zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Zagreb uveo poticaje LCC

MZL Zragreb je pokrenula poticajne mjere do 30.6.2021. pod nazivom „Model poticaja rasta prometa“. Poticaj je u prvom redu namijenjen low cost carrierima (LCC). Na program se mogu javiti samo kompanije za linije koje Zagreb nije imao u 2019. i 2020. Poticaj se može ostvariti u idućih 5 godina. Kompanija mora ostvariti minimalno 75 tisuća putnika (ili 150.000 u 2. i 3. godini) da joj se omogući 80% popusta na PSC-naknade za putnički servis. Kako je PSC u Zagrebu čak 17,50 EUR+1,85 EUR po svakom odlaznom putniku (u Splitu i Dubroniku tek 11 EUR) ovaj popust znači da će kompanija imati PSC+taksa za odlaznog putnika od samo 5,35 EUR, više nego motivirajuće. Niša je sa 3,00 PSC privukao velik broj LCC. Ukoliko kompanija ostvari 150 tisuća putnika popust će se smanjiti za još dodatnih 3% (tj. na 4,85 EUR). Ekvivalent baziranja jednog aviona za LCC je 200.000 putnika stoga je MZL Zagreb taman pogodila mjeru. 150.000 putnika je 410 putnika dnevno, dakle očekuje se da prijevoznik ima više od jednog dnevnog polaska iz Zagreba.

Poticaji se dalje razvijaju na do 5 godina sa istim limitima od 75.000 i 150.000 putnika, što motivira prijevoznike na dalje otvaranje linije. I upravo ovdje je jasno da se program odnosi na LCC pošto legacy carrieri realno nemaju mogućnost daljeg širenja linija, dok je to modus operandi LCC. Ovome treba dodati i jedan od dosadašnjih modela razvoja prometa u kojem se potiče kompanije da baziraju avione u Zagrebu, sa najmanje 300 operacija u pola godine ili 500 operacija godišnje, što je 1,4 operacije dnevno, taman motivirajuće za LCC.

Odlična strana programa je što kompanije moraju ostvariti bar 20% prometa u zimskom redu letenja. Ovo je realna brojka za bilo koju kompaniju i toliko bitno pravilo koje nemaju jadranske zračne luke kako bi potakle smanjenje sezonalnosti. Nikako nije jasno zašto i ostale zračne luke i udruženo oglašavanje nemaju ovu zimsku obvezu.

Program je više nego poticajan i vrlo će vjerojatno uroditi plodom za dovođenje LCC u Zagreb. MZL Zagreb sada treba krenuti sa ozbiljnim lobiranjem kod LCC da se iste motivira na dolazak i baziranje avione. Ovdje je u prvom redu glavna meta Wizz Air koji je u prošloj godini otvorio 250 linija i 14 novih baza. No, od ove godine sa ekspanzijom kreće i Ryanair koji dobiva 50 novih aviona. Tu je i easyJet iako je kompanija ozbiljno srezala flotu, linije i frekvencije pa nije previše realno otvaranje njegove baze. Bazu bi mogla otvoriti i Volotea, koja iako je koncentrirana na turističke zračne luke ima nekoliko baza u neturističkim lukama (Bordeaux, Genova, Napulj, Marseilles, Strasborug, Toulouse, Verona). Manje je vjerojatno i otvaranje baze Vuelinga (koji je koncentriran na Španjolsku, Italiju i Francusku), Transavie (koncentriran na Francusku i Nizozemsku, odustao od otvaranja luka izvan prostora Air France-KLM), Eurowingsa (koji je prepolovio flotu i Lufthansa grupa ga reže na sve strane), Norwegiana (pred bankrotom), Smartwingsa (prvenstveno leisure tržište, a i u velikim je problemima), te BlueAira (ima baze izvan Rumunjske ali je ekstremno usporio ekspanziju).

Kako god, MZL Zagreb je konačno krenula sa ozbiljnim projektom poticaja LCC, rok do kraja lipnja jest realan za sve kompanije koje kreću sa oporavkom od proljeća, obveza zimskih linija je izuzetno dobra i ovaj program bi morao konačno napraviti dolazak LCC u Zagreb, zračnu luku koja je na posljednjem mjestu u Europi po LCC. A to znači 200-400.000 novih putnika u idućih dvije godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!