zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

INTERVJU: Cesar Pereira, dopredsjednik Embraera

intervju vodio: Alen Šćuric; foto: Alen Šćuric

Gospodin Pereira je tipičan manager. Odlična i sustavna prezentacija, mnogo strpljenja i izuzetna komunikacija sa strankama. Više puta je došao do mene u avionu kako bi popričao, pokazao neki detalj, komentirao neku prednost aviona. Uvijek sa smiješkom i vrlo profesionalan. Kratko smo se družili, tek 3 sata, no čovjek je istinski ostavio vrhunski dojam.

 

Embraer je prodao tek 205 E2 aviona i ima backlog od samo 162 aviona. Airbus je istovremeno prodao 643 A220. Kako to?

Mi nemamo podršku vlade kakvu ima Airbus. Konačno oni su ogroman sustav, imaju velika naručioce, avion prodaju u paketima sa većim i drugim avionima. Mi to ne možemo. Ipak smatram da je u našem slučaju broj naručioca, koji je više nego fascinantan, i te kako bitan, pa čak i presudan po kompaniju.

 

Ipak činjenica je da se oni prodaju daleko više.

Da, ali mi smo tu i želimo tržištu jasno reći da smo ovdje, da postoji alternativa Airbusu. Što dobivamo monopolom? Slabiji proizvod, kompanija više ne investira u nove tehnologije i inovativnost, to je loše za sve i aviokompanije, i putnike, u konačnici i za sam Airbus. Bombardier je nestao sa tržišta, De Havilland se evidentno nije snašao, Mitsubishi se povukao, ruski i kineski proizvođači prodaju samo u svojim zemljama. Embraer je zato potreban planetu.

 

Break even na ovom avion bi morao biti oko 350 komada. Vi još niste došli tamo.

Da, nismo, to je istina. No, vjerujem da ćemo vrlo brzo doći.

 

E175-E2 vrlo mnogo kasni u izlasku na tržište. Hoće li to stvoriti probleme sa naručiocima?

E175-E1 je najbolje proizveden avion kod Embraera do sada, avion ima odlične performanse. Prodan je u 668 primjeraka i E170 u 191 primjerku, što je daleko najviše od svih modela Embrear do sada. E175-E1 ima još 130 aviona na backlogu. Stoga ima vremena za E175-E2. On je u prvom redu avion namijenjen tržištu SAD-a. Radi Covida-19 smo odlučili novac preusmjeriti. No, izaći će van 2024, a to i nije baš tako daleko, zar ne?

 

Rekli ste da vam je Europa najveće tržište, možete li ovdje konkurirati Airbusu sa A220 kao europskim proizvođačem?

Airbus A220 je jako malo europski proizvod. On je u prvom redu kanadski proizvod, a nešto malo američki. Embraerovi E2 imaju više dijelova koji se proizvode u Europskoj Uniji nego A220. Stoga je Embraer više europski projekt nego A220.

 

Kako u tom svjetlu vidite E2 u usporedbi sa A220?

E2 je superioran proizvod. No, to često kada nije dovoljno da se pobijedi giganta. E2 je odličan avion upravo za Croatiu koja je mala kompanija i mora paziti na uštede.

 

Najavili ste proizvodjnu turbopropa i iznenadili strukovnu javnost. Naime, svi smatraju da su turbopropi mrtvi.

Još nije donesena definitivna odluka da se ide u ovu avanturu, ali mislim da smo jako blizu tome da ju donesemo. Q400 se više ne proizvodi, ATR je vrlo zastario proizvod. Tu bi novi, suvremen avion mogao preuzeti tržište i pokazati se kao uspješan.

 

Hoćete li proizvesti avion sa samo 70 ili i sa 90 sjedala. Dash je najavio proizvodnu turbopropa sa 90 sjedala, no za to nije imao novaca nakon razvoja CSerije. Smatrate li vi 90-seater potencijalnim uspjehom turboporpa?

Apsolutno da. Ako Embraer uđe u proizvodnu turbopropa proizvest će avion sa 70, ali i sa 90 sjedala.

 

Kakva će biti konfiguracija tubopropa?

Naši će turbopropi biti kao i jetovi u kombinaciji sjedala 2+2. No, naglašavam da mi nećemo povećavati broj sjedala nauštrb carga, pa će naši turbopropi imati i zavidan cargo prostor što će biti dodatna zarada kompanijama.

 

Zašto će vaš turboprop imati motor nazad?

Tako ćemo dobiti daleko tiši avion. A to nam je jako bitno. Glavna zamjerka turbopropa je buka u kabini. Mi to želimo izbjeći. Tišom kabinom ćemo dobiti na kvaliteti proizvoda, zadovoljstvu putnika i to je dobitna kombinacija.

 

foto: Alen Šćuric
14 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Svijet voli pobjednike, pa se tako i u ovom intervjuu porede dvije različite stvari (ogromna kompanija ja sa ogromnom podrškom sa tržišno okrenutim “malim” proizvođačem) i nehotično (nije to do autora nego jednostavno usađeno u čovjeka) navija za one velike… Međutim i “mali” imaju šta da kažu, neki su iza “gvozdene zavjese” kako to reče predstavnika Embraera. Jedan od modela koji se sprema za tu zatvorenu tržištu utakmicu IL-114 300 ima poveznicu sa našim prostorima. Njegov prethodnik tokom razvoja je imao model za ispitivanje veličine pola aviona, taj model je napravljen u SOKO Mostar i faktički najveći njihov proizvod ikad napravljen, ali ispostavilo se i labudova pjesma… Ja nekako preferiram turboprope i mislim da je dobro što Embraer ode tim putem, realno mislim da taj proizvod ima niz prednosti ali je problem što ima niz drugih, rekao bih nerealnih, faktora koji utiču na to…

Evo i u ovom odgoru radite istu stvar sada vezano za IL 114… Nisam ga hvalio niti dizao u nebesa a Vi ste ga odmah popljuvali. Samo sam naveo jednu zanimljivost vezano za naše krajeve gdje je bio centar vazduhoplovstva (proizvodnja) a sada niti jedan let nemaju (potrošnja). A što se tiče IL-114 je možda mrtav ali njegova druga generacija je tek rođena i još nema priliku da bude ni mrtva ni živa. Moje mišljenje ke da će biti živa tamo gdje treba da bude živa. Ili vi volite da na svijetu imate samo jednu vrstu aviona? U ovom slučaju ATR, ili i njega treba ukinuti u korist mlaznih?

A gdje su to rusi pokazali dilentatizam sa MS-21 i sa IL114-300?

Interesantan komentar za broj delova iz EU, obzirom da za A220 krila i usisnik struktura repa se radi u Belfastu,sto vise nije deo EU, ali UK je jedan od osnivaca konzorcijuma.

Wow znaš čitati, svaka čast.

Dobar dan iako nije vezano za ovaj članak
Htjeo sam pitati sta mislite o aerodromu Tuzla da li ce biti nekih novih aviokompanija i linija?

Super Alene intervju

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!