zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Finnair slavi 100. godišnjicu

Finnair slavi 100. godišnjicu i pritom je sa ponosom izjavio da je imao najbolji financijski rezultat u zadnjih 10 godina. Kompanija je 2023. imala prihod od 2,9 milijardi EUR i profit od 254,3 milijuna EUR. Vrlo respektabilno. U 2023. Finnair je prevezao 10,9 milijuna putnika, te su imali load faktor od 76,4%. Kompanija koja je bila spona Europe i Azije je najviše stradala Rusko-ukrajinskim ratom obzirom da zbog zabrane preleta preko Rusije mora zaobilaziti i raditi čak 4-5 sati više prema Azijskim destinacijama. Stoga je kompanija povećala broj linija prema Sjevernoj Americi i smanjila prema Aziji.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Finnair

14 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Prema nekim stranicama Finnair se vodi kao 5 ili 6 (par stranica tvrdi da trenutna Avianca nije naslednik originalne kompanije ) najstarija avio kompanija na svetu.
Redosled
KLM, Avianca*, Qantas, Aeroflot, ČSA ,Finnair, Tajik Air, Delta,American, AirSerbia, Iberia

Apsolutno svi mediji Air Serbiu smatraju kao naslednika JAT-a i ostalih kompanija, te da stogodisnjicu slavi 2027. godine.

Pa sve je u onoj prvoj (boljoj) Jugoslaviji bilo kapitalističko, pa su to “drugovi” posle nacionalizovali. Proizvodnja aviona Ikarus npr, nacionalizovana, pa premeštena u Mostar, Zastava topolivnica u Novi Travnik, Zmaj fabrika kamiona otišla kao “narodna” u Maribor. Mnoge kapitalističke firme su nacionalizovane i nastavile da rade a često i menjale mesto. Nisu se komunisti gnušali preuzimanja, znanja, opreme i zaposlenih tih kapitalističkih firmi, naprotiv. Problem je što su nam svima 50 godina ispirali mozak kako je istorija počela od njih a niti je Jugoslavija njihova ideja, niti su joj naročito pomogli da se razvije i opstane, ali to je neka druga tema. Svakako je priča oko JAT-a i Aeroputa maglovita. Aeroput je obnovio poslovanje neposredno posle rata i jedan kratak period su radili paralelno novoosnovani JAT i Aeroput, ali budimo realni, sa kojim znanjem, ljudima, objektima i procedurama je osnovan JAT? Bravar i par partijskih drugara znali kako se vodi vazduhoplovna kompanija? Realno je to sve nasleđe Aeroputa, a to što je bio deoničarsko društvo treba da nam služi na ponos. Zamajavanja sa OOUR-ima i SOUR-ima su nas koštala 40 godina razvoja.

Hoće bit kakvih popusta?

Malo je takvih danas da nisu propale čestitke

Iskrene čestitke!! Veliki uspeh za bilo koju avio kompaniju!

Nije mi jasno otkud ovoliki prihod na ovaj broj putnika?

266 E po glavi putnika, Er Srbija bi onda trebalo da pređe milijardu E prihoda u 23.g. a očekuje se oko 550 mil.

Pa ne moze bas Air Serbia da se poredi sa Finnair-om, koji recimo ima barem 20 vise sirokotrupnih aviona nego JU, kao i ono sto se smatra jednom od najboljih biznis klasa u Evropi.
JU karakteristicno nema preterano puno high-yield putnika, ali prezivljava jer ima vrlo niske troskove u poredjenju sa drugim kompanijama Evrope.

Teško za Air Serbia da nabije neki konkretan profit. Ja sam pokupovao brdo karata na akciji od 50€- 80€ za razne destinacije. Čak je i WizzAir bio skuplji na nekim linijama, tako da tu velikog prihoda nema ali na moje zadovoljstvo nikad jeftinije nije bilo leteti sa Air Serbia.

Apsolutno!
Ogromna je pogodnost sada imati JU.
Nekada sam putovao pola dana BEG-BCN, sada sam od stana do stana za 5 sati 🙂
Evo danas najsvežiji primer.

Da ne govorim koliko sam nekada leteo preko BUD, SOF ili TSR, dok sada ni ne gledam letove sa tih aerodroma. Poslednji put sam leteo preko TSR krajem 2019. godine.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!