zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Je li Beluga konkurentna na cargo tržištu?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus

Airbus je krenuo letjeti cargo letove na tržištu sa Beluga ST. Avion je relativno mlad za cargo i ima malo naleta. Kompanija planira cijelu flotu od 5 ovih aviona koristiti za cargo letove trećih kompanija u idućih 15-tak godina, dok će za svoje potrebe koristiti 6 novoproizvedenih Beluga XL.

I ovdje Airbus nije previše konkurentan i to iz slijedećih razloga:

  • oni su proizvođač aviona i nisu cargo kompanija, nemaju mnogo toga što cargo kompanija mora imati, nemaju ustaljene operacije, nemaju operativne procedure, nemaju ljudstvo koje može kvalitetno odraditi cargo poslove, nemaju kvalitetnu prodaju
  • avioni im nisu 100% u pogonu, nego lete povremeno, iskoristivost je slaba, profit bitno manji ili ga nema
  • avion je specifičnog oblika, troši više od drugih cargo aviona, poglavito ovih najsuvremenijih (777XF i A350F koje kompanija masovno uvode u flote)
  • kapacitet mu nije kao kod klasičnih cargo aviona što smanjuje isplativost letenja, već je tek 47 tona (747-8F ima 134 tone, 747-400 ima 113 tona, čak i A330-200F ima 65 tona)

Ovaj avion je namijenjen za volumenom veće terete koji nisu pretjerano teški. Beluga ima 1500 m3, B747-8F 859 m3, a B747-400F tek 754 m3, dok A330-200F ima 467 m3. Posebno je važno što Beluga ima daleko veću visinu nego drugi avioni pa samim time ima i mogućnosti prijevoza tereta koje ostali nabrojani avioni nemaju.

U svakom slučaju Beluga će biti konkurenta Antonovu An-124 kojih trenutno leti 20 za 3 cargo kompanije (Volga Dnepr iz Rusije, Antonov iz Ukrajine i Maximus Air  Cargo iz UAE). Avion ima nosivost od 120 tona carga i 1091 m3 prostora. Ovdje je Beluga bolja po kubicima, ali bitno slabija po nosivosti. Konkurencija je i An-225 Mriya kojeg operira samo jedan prijevoznik (Antonov, Ukrajina) i koji ima samo jedan jedini ovaj avion. Mriya ima nosivost od čak 253 tone, daleko najviše među svim avionima i 1300 m3 cargo prostora. I ovdje je Beluga bitno bolja po kubicima, ali daleko iza po nosivosti.

Na ovom tržištu će se Beluga i te kako profilirati, samo ostaje pitanje koliko je takvog tržišta i je li ga dovoljno, poglavito za pet aviona.

7 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pa ako vam je “muka” nemojte čitati… A niti trolati…

Onli su konkurencija Super Guppy-u i A225. Avion je dizajniran da prenose teret velikog volumena i male tezine, npr modula za rakete iako Falcon staje u Galaxy. Kao sto rekoste, usporedba sa standardnim kargo avionima nije ispravna izuzev par aviona koji operisu na svetu kao sto su 225 i Dreamlifter

Po mojem mišljenju uspoređujete potpuno krive avione i tržište. Oni nisu konkurencija standardnom kontejneriziranom cargo tržištu, tako da su usporedbe sa 777XF i A350F potpuno besmislene.

Ali na tržištu vangabaritnih tereta su i više nego konkurentni, a to su vrlo lukritivini i unikatni ugovori. Potpuno druga priča.

Beluga izgleda vrhunski,prelep avion

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!