zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zašto Air Serbia otvara nove linije blizu postojećih

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

Air Serbia otvara ogroman broj linija, u dvije godine njih čak 43, što je duplo više linija nego je kompanija imala prije dvije godine. Ogroman respect. No, postavlja se pitanje zašto pritom kompanija otvara linije koje su toliko blizu jedan drugoj?

Air Serbia će ovog ljeta letjeti za:

  • Bolognu i Firenzu koje su udaljene 98 km
  • Veneciju i Bolognu, 154 km
  • Veneciju, Ljubljanu i Rijeku, a ne zna se hoće li letjeti za Trst gdje je letjela prošle godine, 162 do 238 km
  • Rim i Napulj 223 km
  • Napulj i Bari 259 km
  • Palermo i Cataniu 223 km
  • Heraklion i Chania 142 km
  • Frankfurt i Cologne 189 km
  • Hamburg i Hannover 159 km
  • Cologne i Dusseldorf 44 km

Ovdje se posebno ističu Cologne i Dusseldorf koji su udaljeni samo 44 km i maltene su jedan grad, te Bologna i Firenca koje su udaljene tek 98 km. Istinski preblizu, puno preblizu. Sve što je do 100 km je ekstremno blizu, do 200 km je jako blizu, sve do 250 km je blizu. Putnicima istinski nije problem putovati automobilom sat do dva do nekog aerodroma kako bi stigli na let.

Kompanija leti i u regiji letove koji su ekstremno blizu kao što su Zadar i Split, Zadar i Rijeka, Rijeka i Pula, Tivat i Podgorica, Tivat i Dubrovnik, Podgorica i Tirana, Ljubljana i Zagreb, Zagreb i Banja Luka, Banja Luka i Sarajevo, Rijeka i Ljubljana, Zagreb i Ljubljana, Niš i Morava, Niš i Sofija, Skopje i Sofija, Skopje i Ohrid, Skopje i Solun. No, ovo su feeding linije i nije neuobičajno za legacy carriera koji ima razvijen sustav huba i konekcija da ima velik broj linija u feeding području za koji leti.

I sad se postavlja pitanje zašto kompanija ne povećava broj frekvencija umjesto da povećava broj linija. Jesu li u pitanju marketinški razlozi, najavljena potreba da se pokrene 100 linija? Nije, odgovor je bitno jednostavniji. Naime, kompanija ima vrlo visoke popuste na nove linije u Beogradu prve godine, a ti popusti su vrlo ozbiljni i druge godine operacija nove linije. Stoga je kompaniji i te kako bolje pokretati nove linije i koristiti ove popuste, te letjeti bitno jeftinije.

To je i važan razlog prebacivanja niza chater linija u redovne. Kompanija zapravo operira iste linije, no sada dobiva dodatne i to vrlo značajne popuste. Jasno, ovo nije jedini razlog, nedavno smo pisali o tome zašto je dobro za kompaniju da chatere prebacuje u redovne linije. No, ovo je i te kako velika dodatna motivacija, pa kompanija možda i više letova prebacuje iz chartera u redovne linije nego je prvotno planirala.

136 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Tako je i JAT propao! Ali njima drzava dotira 6miliona €!! A sbi avioni su iznajmljeni za ogromne pare!! Propast!

Italija i Srbija su pre svega poslovno povezane zemlje, a otvaraju se i nove fabrike kao i Stelantisova u Kragujevcu koja se siri. Puno tu zaposlenih i radnika cirkulise, poslovnih ljudi itd. Lako ce se napuniti ti letovi Alene, mislim da dzabe unosite toliko skepticizma.

Alene zapamtite sta ste pisali ali ja mislim da ce 70% ovih linija se odrzati za sledece leto.

U cemu je problem onda

Pa, kad napišete “Puno previše je to linija i frekvencija”, znači da vidite problem, n`est pas?

Pardon: n’est-ce pas?

Kad ce biti otvorena linija za Toronto

Nikada! JUleti na Milano (MXP) a W6 – Bergamo. Torino je davno izgubio bitku…

Air Serbia i ETF ucestvuju na samitu u Ljubljani, na kome izmedju ostalog ucestvuju i predstavnici IATA-e i ch-avioation-a. Zasto me ne cudi da Croatia ne ucestvuje? Prerano je?

Čim stignu novi avioni.

Ako ikada stignu, kao sto su stigli i A320NEO.

Nije dovoljno elitan taj samit.

Neka neka…sve je svima jasno od davno..

Ar Srbija ima ozbiljan Menadjment koji gleda u buducnost Drugo ARSRBIJA ima dirktne letove Amerika Kina Rusija i ceo Bliski Istok i Afrika Sta vam to govori Da se sve planski radi gosn Alene ja licno izuzetno cenim vas rad Pa razmislite o ovome sto sam napisao

Samo sto Air Serbia trenutno ne leti ni za jedan grad na Bliskom Istoku, a tek ne leti za Afriku.

Dok je letela, letela je ukupno za dva grada na Bliskom Istoku (TLV i BEY) i jedan grad u Africi (CAI).

…za razliku od npr. OU koji bas tu razvaljuje! JU je letela i za Aman, koliko se secam. A jednom sam se sa JU vozio i u Tripoli (via Malta), a drugi put u Alzir (direkt) … Znaju oni gde je Afrika…

Air Serbia radi sa dubokim.minusom,vise stete napravi drzavi,nego profita,a sve to ide preko lednja poreskih obaveznika.

I Tunis

Air Serbia ima cartere za Hurgadu, Sharm El Sheikh, Aqaba, Monastir Tunis, po više puta dnevno celo leto, možda bi neka od tih mogla postati redovna linija, recimo Hurghada i Monastir.
Za Cairo je bila redovna linija pa ukinuta, navodno su pregovori da se opet pokrene Cairo.
Takođe je letela za Tel Aviv, Beirut, Abu Dhabi.
Moguće da se neke od ovih linija ponovo pokrenu ili uvede neka nova linija, recimo za Dubai umesto Abu Dhabija

Prvo nema za sve te gradove, drugo charteri nisu letovi na kojima Air Serbia prodaje karte. Charteri se ne broje u linije! Oni nisu redovni letovi, vec idu po potrebi onog ko ih plati.

Ima svake godine chartere za Hurgadu i Sarm-el-Seik, ali nema za Akabu i Tunis. I oni nisu vise puta dnevno celo leto, vec par puta nedeljno samo. Pritom tesko da ce leteti za Tunis ponovo jer su uvedene vize za Srbe za Tunis i drasticno opada traznja za letovanjima tamo.

Abu Dabi se nece vracati, a Dubai nece pokretati jer nemaju sta da traze pored FZ sa konekcijama na EK.

Po toj logici da nema šta da traži pored Wizz Aira i Fly Dubaia, ne bi imala šta da traži Air Serbia ni u Turskoj gde paralelno leti sa Turkishom za Istanbul, Ankaru i Izmir. Pre samo godinu dana svi bi rekli da je to nemoguća misija.
Tako da je to sve stvar procene menadžmenta avio kompanije i dogovorene međusobne saradnje sa domicilnim avio kompanijama u predmetnoj državi.

Upravo sam na to i mislio, do nedavno Turkish i Air Serbia nisu bili u dobrim odnosima, ograničavali letove jedni drugima, zabranjivali veće avione, čak i ukidane linije. I kad su seli i dogovorili se, skroz druga priča, dobro za obe kompanije, povećava se broj letova baš puno.

Joj Rade, ne funkcioniše avijacija onako kako je mali Perica to zamislio

Ja sam napisao da neke od tih linija mogu pretvoriti u redovne linije, kao što su pretvorili gomilu cartera za Grčku, Italiju i Španiju u redovne linije.
Drugo, napisao sam da Air Serbia leti za Monastir Tunis (misleći na državu Tunis, aerodrom Monastir), tako da svakako leti za državu Tunis, ali ne i za grad Tunis.
Za Aqabu je bio čarter preko Kon Tiki agencije, e sad moze biti da nije vozila Air Serbia nego neka druga kompanija, to nisam siguran.
Treće Šarm El Šeik jeste par puta nedeljno, puno ređe od Hurgade, ako zato je za Hurgadu bilo i 3-5 cartera dnevno u špicu letnje sezone.

Prema nekim informacijama obnova letova za Tel Aviv i Kairo je gotovo sigurna od aprila ili maja

Videćemo šta će uskoro dodatno objaviti, pošto je direkor najavio još tri nove linije, od kojih je jedna za Kairo

Da li ce biti opet let iz Niša do Nürnberg?

Neće.

Zašto vi mislite da ste pametniji od managmenta Air Serbije?

E pa niste, a niti ste u pravu za ovo. Pogledajte samo koliko aviokompanija lete iste linije za ove parove aerodroma i biti će vam sve jasno.

Sto ste se uhvatili za CGN i DUS? Za ostale parove itekako lete najvece kompanije. Evo lista:

FLR i BLQ: British, Vueling, Iberia, TAP, AirFrance, KLM, Lufthansa, Turkish

CGN I DUS: Turkish, Austrian, Lufthansa

FCO I NAP: Turkish, Vueling, Iberia, AirFrance, British, KLM, Lufthansa, Swiss, EK preko FlyDubaija

Wizz iz Tirane leti i za Hahn i za Keln. Turkish i Pegasus lete i za DUS i za CGN. Dakle, čim ubacite dijasporu u analizu shvatite o čemu je reč. Priština ima obe destinacije. Šta će airBaltic u Kelnu?

Ako im se isplati, leteće. Ako nema profita, neće. Koji drugi razlog da ne lete? Nisu velika kompanija pa ne smeju?

Izgleda mi je izbrisan komentar pa ću preformulisati pitanjem autoru članka: koji je tačno razlog zbog koga se ne bi letelo na dva obližnja aerodroma, ako kompanija zarađuje novac na oba? I ako ga ima, da li ste pokušali alarmirati u AirSERBIA da ne čine to nipošto!

Neće dugo…

Air France leti za Rim i Napulj
Aer Lingus leti za Rim i Napulj
Aegean leti za Rim i Napulj
Austrian leti za Rim i Napulj
Brussels leti za Rim i Napulj
British leti za Rim i Napulj
airBaltic leti za Rim i Napulj
Air Malta leti za Rim i Napulj
Finnair leti za Rim i Napulj
Iberia leti za Rim i Napulj (samo što je u slučaju Napulja riječ o Iberiji Express)
KLM leti za Rim i Napulj
Lufthansa leti za Rim i Napulj
Luxair leti za Rim i Napulj
RAM leti za Rim i Napulj
SAS leti za Rim i Napulj
Swiss leti za Rim i Napulj
TAP leti za Rim i Napulj
Turkish leti za Rim i Napulj
United leti za Rim i Napulj

i onda je nelogično za Air Srbiju da četi za obe destinacije?

Aegean leti za Napulj i Bari
Austrian leti za Napulj i Bari
Air France leti za Napulj i Bari
British leti za Napulj i Bari
SAS leti za Napulj i Bari
Luxair leti za Napulj i Bari
Lufthansa leti za Napulj i Bari
Swiss leti za Napulj i Bari
Turkish leti za Napulj i Bari
Iberia leti za Napulj i Bari

Bitno manja lista čega? Nema veze kolika je lista već je bitno to što letenje na dva aerodroma udaljenosti 150, 200, 250 kilometara jest logično za apsolutnu svaku europsku legacy aviokompaniju.

Dajte mi ime aviokompanije koja se ograničava na način da ne leti na dvije destinacije udaljene 150, 200, 250 kilometara?

Malta Air, Luxair i Air Baltic su vama među najvećima? Svaka čast.

Osim propalih legacy avioprijevoznika poput TAROMa, ČSA, Air Bulgarije i Croatije ovo svi rade. Ili su eto ovo četiri avio-kompanije u pravu, a uspješne legacy aviokompanije slične veličine poput Air Serbije, Luxaira, Air Baltica i Air Malte u krivu.

“Oni su 10-15 puta veći od Air Serbie, pobogu”. Koliko je puta veći? 10 ili 15?

A Air France, United, Turkish krivo fukcioniraju?

Luxair, Air Baltic i Air Malta imaju 20 mil. putnika?! Nisam znao.

Navedite mi jednu uspješnu legacy aviokompaniju veličine Air Serbije koja ovo ne radi.

Treba se ugledati na najbolje. Da li je možda vaš recept da gledaju kompanije kao što je CA?

Vaš stav prema CA mene uopšte ne interesuje nego me interesuje odgovor na moje pitanje koje zvuči, da li Air Serbia treba da se ugleda na bolje i uspješnije kompanije ili da se ponaša kao CA koja zahvaljujući tome što ništa ne preduzima samo postoji da bi trošila novac poreskih obveznika. I još jedno pitanje je do kada će ljudi u Hrvatskoj da trpe i nagrađuju glasovima vlast koja nemilice troši vaš novac na kompaniju koja apsolutno ništa ne radi? Šta se dešava sa hrvatskim pukom poznatom po buntovima?

I? Kada se očekuje smjena vlasti zbog uzaludnog trošenja stotina miliona eura na CA koja ništa ne radi?

Pitanje Vam je toliko glupo i bez smisla da sam morao vise puta procitati da se uvjerim da je netko to stvarno pitao…

Pitanje u rangu zasto se ne prekine rat u Ukrajini?

Naravno da nije te velicine, ali se Air Serbia ugleda na njih i ne libi se da im pokaze zube. To je jedini nacin, tj. postoji i nacin na kome funkcionise Croatia, ali na taj nacin ne treba trositi reci. Air Serbia ce ili da pokaze zube najjacima i da se bori protiv njih na svom trzistu ili ce je najjaci pojesti u dva zalogaja. Treceg nema.

I to koje je velicine je nebitno. JU nije velicine TK-a, ali zato i ne leti dva leta dnevno za Napulj, vec 2 leta nedeljno. JU se bori za svoj deo kolaca.

Kakve veze sad ima Etihad? Etihad nije dosao na ivicu bankrota jer je pokazao zube najjacima, vec je ulozio novac u kompanije koje nisu imale buducnost.

Problem Etihada je posebna prica koja seze duboko van domasaja ostalih kompanija. Etihad se ubrzano razvijao do 2015. godine, dobijao i po 20 novih aviona godisnje i belezio solidan profit od oko stotinak miliona godisnje. I onda na naplatu dolazi ulaganje u propale kompanije.

Air Serbia ne kupuje kompanije nego širi svoju mrežu, razlika ogromna.

Ne bojte se, ko ne rizikuje ni ne uspjeva, samo opušteno.

Alene, svaka čast na ovom moru informacija.
Iskreno, ja sam se malo pogubio:
Jel sve ovo gore nabrojano da lete, ili da ne lete?

Nije Vam tacna lista – Aegean leti i za CGN (sezonski) i za DUS

lete jos i AnadoluJet, Austrian, Corendon, Eurowings, Lufthansa, Pegasus i Turkish

Pa i JU neće dugo…

Šta je uopšte ostalo Er Srbiji od čarter destinacija koje bi mogla/htela da prebaci u redovne? Svakako Tursku i Egipat neće, a vidim da je Tunis ponovo popularan ove zime.

Kefalonija, Skijatos, Preveza, Hurgada, Antalija ostaju čarteri

i Samos, i Santorini, i Kos

Koliko god Vama sve ovo delovalo nelogicno, gotovo sve od ovih linija imaju smisla. Evo i zasto:

1. BLQ I FLR – maltene ista destinacija, medjutim letovi su u razlicitim talasima pa time povecavaju broj mogucih konekcija, a samim tim i broj putnika. Takodje, tu je i popust jer je to nova linija. Plus FLR je bolja za putnike koji idu u Pizu.

2. VCE I BLQ – nije isto trziste, VCE preko leta ima znacajan broj ljudi koji idu na letovanje u taj kraj, a preko zime onih koji idu na skijanje na Alpima.

3. VCE, LJU, TRS, RJK – RJK je cisto leisure I ne treba je stavljati u isti kos sa ostalim. LJU je jedina major destinacija tu i takodje je ne treba stavljati u isti kos. Pitanje je zasto TRS i VCE, no videcemo sta ce biti sa TRS. Odgovor na to pitanje moze da bude u popustima koje je JU dobila za pokretanje linije, ali rezultati vrlo verovatno nisu bili dobri, pa se ne isplati leteti uprkos popustima.

4. FCO I NAP – Napulj je destinacija u koju Srbi dosta idu, sve agencije imaju ture za Napulj. Iz tog razloga se isplati leteti tamo, plus konekcije, plus popust za novu liniju.

5. NAP I BRI – putovanje izmedju ova dva grada je jako dugacko, preko 3,5 sati. Bari je sezonski i apsolutno je opravdano leteti za oba grada. Za Bari leti mali ATR za koji znamo da retko donosi gubitak, ima dovoljno putnika za break-even izmedju BRI i BEG. Pogledajte na JU sajtu, dosta letova za BRI za leto je vec prodato u nize dve tarife, sto samo znaci da putnika ima.

6. PMO I CTA – Obe su leisure, CTA je vec krenula da se rasprodaje, na znacajnom broju letova je avion skoro rasprodat. PMO i CTA su trazile agencije jer njihovi putnici idu tamo. JU tu nece gubiti novac, ne preko leta. Preko zime obe linije nemaju smisla, ali jedna moze da ostane, verovatno CTA.

7. HER i CHQ – opet obe leisure, sezonske, trazene od strane agencija. I tu se diskusija zavrsava, agencije ce ih prvenstveno napuniti, ma koliko blizu bili gradovi.

8. FRA I CGN – JU je 2019. trazila dodatne slotore na FRA, medjutim LH je lobirala da im se ne odobre i nisu ih dobili. Situacija je verovatno slicna i sada, pa je JU odlucila da pokrene tamo gde moze, ujedno spreci Wizz da istu liniju pokrene, dok u tom delu Nemacke zivi znacajan broj dijaspore iz Srbije. CGN je dobitna kombinacija!

9. HAM I HAJ – Hamburg je rat sa Wizzom, Hanover ima veliki broj Srba i pokazao se uspesnom.

10. CGN I DUS – Ogroman broj dijaspore zivi u NRW. I Wizz i JU imaju ogroman broj letova za taj region, Wizz 7pw za DTM, JU 10 za CGN+DUS. DUS je godinama uspesna linija, CGN opsluzuje iste putnike, pa se to zapravo moze smatrati i kao povecanje frekvencija za DUS. Pritom imaju i popust. Sve u svemu, CGN je odlican izbor!

11. ZAD I SPU, ZAD I RJK, RJK I PUY, TIV I DBV – sve sezonske leisure linije, ne treba se na njih gledati sa stanovista udaljenosti jer su gotovo 100% P2P za turiste preko leta.

12. TIV I TGD, TGD I TIA – TIV leisure, ostale transferne i veoma uspesne sa znacajnim frekvencijama. Dobro razvijene linije koje donose novac!

13. INI I KVO, kao i INI i SOF se nikako ne mogu svrstati ovde jer KVO nema letove za BEG, vec samo za IST, TIV i SKG, dok INI jedva da ima letove za BEG i znamo da su to zapravo ferry letovi. Ne mou se stavljati u isti kos sa BEG-SOF linijom.

Potpisujem.

Tako je. Heraklion, Hanju, Kataniju i Palermo prodaju agencije na aranžmanima. Na Siciliji je nemoguće dovesti turistu sa aerodroma Katanija do nekog letovališta južno od Palerma jer je to više od 3h vožnje zbog stanja autoputa i gužve. Slično je na Kritu. To je razrađeno od strane agencija. Katanija odlično ide ( u prodaji aranžmani u agencijama, radim u jednoj – i leto i proleće city break). Pozdrav

I ja radim u jednoj agenciji – Siciliju smo potpuno rasprodali, i trazimo dodatne letove! Napulj nam isto jako dobro ide i ostalo je samo jos nekoliko slobodnih mesta! Izgleda da ce ove godine Italija biti veliki HIT. Venecija i Bolonja su standardno dobri, a sad pravimo i programe za Firencu – veliko je interesvanje za Toskanu. Bari je u letnjoj sezoni skoro rasprodat jer radimo Pulju sa mnostvo izleta. Sve u svemu ASL pogodio u “sridu” sa ovim novim destinacijama.

JU je operirala maksimalan broj letova za FRA a to je 6 preko zime i 7 preko leta.
Ni ne pokusavajte ni slucajno da pisete da ima i 7 zimi. Nema i ne uplicite se u nesto sto ne znate.

Alene, bez rasprave molim!
Niko nije napisao 5.
JU na FRA ima 6x preko zime i 7x preko leta.
Trazili su vise, nisu dobili. Zato se ide na CGN i NUE.

Nece BIA nego ste naporni kada krenete u ubedjivanju a ne znate situaciju na terenu. Kao sada sto pokusavate.
Dakle da rezimiramo:
2022/2023 su 6x preko zime i 7x preko leta.
Od 2024. mozda bude i manje.
To je to.

Od 13 stavaka vi ste čovjeku odgovorioi na njih 7. Nemate pravo tražiti da se odgovori n svako vaše pitanje.

Pa nemaju 7 slotova zimi. Aj sad lecite komplekse i upucavajte koliko toliko normalnu raspravu zarad gomile besmislenih komentara. Iskreno mi nije jasno: imate ok portal, krene normalna rasprava i onda krenete po 100 puta da ponavljate jedno te isto sa jednim te istim komentatorom, nas ostale ubijete u pojam a posle čitamo 3000 komentara u jednom danu.Od toga 10 procenata smislenih. Ne mešam vam se u vođenje portala,samo bih da izrazim svoje mišljenje koje nadam se deli većina zdravorazumskih čitatelja koji bi i dalje da čitaju i komentiraju ali nešto što ima smisla a ne 100 puta Vi kažete NE a 101 put neki Anonnymous kaže DA. Nemojte više da srozavate diskusiju molim vas. Pozdrav

A vi kao znate? Sorry, ali radije bih povjerovao covjeku kojemu je to posao i koji zivi to svaki dan, nego jednom botu koji popuje iza anoimnog profila…

Pobogu, nemaju slotova na FRA! Ne mogu da ih dobiju jer LH lobira protiv JU. Imaju 6 zimi i 7 nedeljno i toliko i lete. Sta tu nije jasno? To je jedan od faktora zbog kojeg pokrecu letove za gradove u blizini FRA.

Cemu spominjanje BIA-e? Sto Vam to treba?

1. Nije to bila poenta, vec je neko ko zivi u Firenci i zeleo da ide za Zagreb, primera radi, to morao preko ko zna kojih konekcija. To nije bilo izvodljivo preko BLQ i BEG. Sada je sa FLR to moguce. U tom smislu, povecava se broj konekcija jer se BLQ kaci na zapadne talase, a FLR na regionalni i istocni.

3. Ma sve to stoji, MXP je turisticka meka. Nemojte MXP mesati sa gradovima na hrvatskoj obali. Letovi za obalu su iskljucivo sezonski i za turiste.

5. Naravno da se ne moze. Eto vidimo da je Trst ocigledno donosio gubitak na ATR-u. Samo sam misljenja da sa ATR-om mogu da otvaraju slabije linije kao sto je to BRI. Ali ako mogu da napune ~45 putnika na ATR-u, to je LF od 63%, sasvim je okej da lete tu liniju, ona nece donositi gubitak.

8. A kako nije? Lete 6pw za FRA, toliko i imaju slotova. Dobili su sedmi slot od leta i vise od toga ne mogu da dobiju. Dodatne slotove ne mogu da dobiju nikako.

9. Da, lete jer mogu da privuku nesto putnika, a ujedno i da pokusaju da ratuju sa Wizzom na liniji koja je njima uspesna, tj. Wizz je pun na toj liniji. JU radi dumping cenama za Hamburg jer samo tako mogu protiv Wizza. Pritom, HAM je ogroman aerodrom, mnogo veci od Hanovera.

Svaka cast..sve ste u pravu

1. Pa nije samo Zagreb. To je samo jedan od primera. Takodje ima jako puno turista iz Srbije koji idu u Toskanu i Firencu, eto citatelj koji radi u agenciji Vam je to potvrdio.

E budite sigurni da ce biti vise onih koji ce leteti FLR-BEG-ZAG nego FLR-FCO-SPU/DBV-ZAG. To Vam potpisujem, niko nece leteti sa dva stopa izmedju FLR i ZAG!

ZAG-BEG-FLR je 100EUR jeftinije nego ZAG-MUC-FLR i 50EUR jeftinije nego ZAG-FRA-FLR. Firenca se kaci na veliki broj linija iz BEG: AMS, ARN, BER, BRU, CPH, ZRH, CDG, VIE, LJU, ZAG, TGD, DUS, FRA, IST, itd…

5. 90 putnika nedeljno nije puno. Agencije kada salju grupe, ide i po nekoliko autobusa. Turista ima, tako da ima i 90 njih koji ce avionom preko leta. Budite sigurni u to!

8. Nemaju 7 preko zime, jos od 2015/16 imaju 6 slotova zimi. Nije JU toliko neuticajna koliko je LH uticajna na FRA i MUC. OK, onda JU laze da je LH lobirala protiv dodatnih slotova. Ako Vi tako kazete…

9. Nije toliki dumping da bi stvarao Norman gubitak. JU ima cenu od vrlo povoljnih 54EUR po pravcu. Wizz ima istu toliku cenu, ali sa rancem. Tako da je JU povoljnija od W6 na liniji za HAM.

1. A ko to leti izmedju FCO i ZAG nonstop, a da nije Ryanair? Ne leti ni Croatia ni ITA. Ovde nije tema kako doci od FCO do ZAG, vec od FLR do ZAG i to na jednom itinerary-ju. Dakle, ne jedna karta do Rima pa Ryanom do ZAG, vec na istoj karti. Na jednoj karti se nikako ne moze sa jednim stopom u Rimu doci do ZAG.

8. Imate neki dokaz da imaju 7 slotova? Zato sto LH pretenduje za Balkan, dok ne pretenduje na Tursku i Egipat. Pegasus i Air Cairo im nisu u zoni interesa, dok je Condor leisure kompanija i ne kose im se interesi sa LH. JU i LH su protivnici i LH je lobirala protiv dodatnih slotova. To je cinjenica!

Nije problem Ryanair, apsolutno, ali je sumanuto da ga pominjete kada je tema putovanje od Firence do Zagreba. Ryanair nema sta da trazi u toj prici. On ima svoje P2P trziste izmedju Zagreba i Rima, ali nema dodirnih tacaka sa Firencom.

Nije sada relevantno da pricamo o cenama i opcijama jer JU nema definisan red letenja za leto jos uvek, pa ne znamo koliko ce leteti za ZAG i kada, a samim tim ne znamo ni sve moguce konekcije. Sacekajte da se definise red letenja, pa eto onda napisite moguce konekcije iz regiona ka novim destinacijama.

A što da jure slotove za Frankfurt ako imaju druge i povoljnije aerodrome? Pri tom JU nema kodšer sa LH. Zašto mislite da je bolje više letova za FRA nego novi letovi za CGN? Meni kao putniku je svakako bolje ovo drugo jer za FRA već imam let na svaka tri sata, za CGN nemam nijedan.

Meni kao putniku iz Srbije koji leti za Frankfurt direktno i ima dve mogucnosti letenja sa skoro istim cenama logicnije je da letim Air Serbijom nego Lufthanzom…Lufthanzom bi letio ako mi je potrebna dalja konekcija tako da i ovih 7p je dovoljno za putnike koje lete direktno do Frankfurta…Lufthanza se uglavnom puni konektiranim putnicima koji nastavljaju dalje do odredjenih destinacija…

Na taj način umanjuje troškova i rizike sa svoju veliku ekspanziju

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!