zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Windrose nova zvijezda regije?

I dok svi masovno zatvaraju linije i smanjuju frekvencije, Windrose u regiji otvara linije. I to ne jednu, nego ček četiri. Windrose sada ima više linija od nekadašnjih regionalnih giganta LOT-a, Aegena, flydubaia, Qatara, Swissa, Britisha. Ima više linija čak i od najvećih Lufthanse, Air Francea, easyJeta, Ryanaira koji su prošle zime žarili i palili. Po broju linija od Windrosea su u regiji bolje samo regionalne nacionalne kompanije, te Wizz Air, Austrian i Turkish. Koristi li Windrose loše stanje na tržištu da se profilira? Je li realno ovo što čini?

Konačno, je li Windrose tu da ostane? Puno se kompanija predomišljala, odluke mijenja u samo par dana i to iz korijena. I pritom gubi velik novac. Tako je dva puta odustala i od Ljubljane, na 10 dana prekinula letove za Zagreb, mijenja broj frekvencija. Stoga tek treba vidjeti hoće li Windrose biti zvijezda ili je to tek kratkoročna prolazna avantura.

 

foto: Windrose

Veliki planovi male kompanije

Obzirom na toliku ekspanziju u regiji javnost misli da se radi o velikoj kompaniji. Ali zapravo nije tako. Windrose u floti ima tek 14 aviona. Uzmemo li da im flota za civilne komercijalne letova (bez business jetova) ima tek 11 aviona, manja je i od Croatie Airlines. Kompanija se bavi charterom, leisure linijama, a u posljednje vrijeme pokušava se afirmirati u redovnim linijama.

Windrose je nastao 2003. godine kao charter kompanija za letove prema Europi, Bliskom Istoku i unutar Ukrajine. Smatra se da je vlasnik kompanije Igor Kolomoysky, ukrajinski oligarh „vrijedan“ 1,1 milijardu USD. Kolomoysky je na listi 100 najbogatijih Ukrajinaca. U prošlosti Kolomysky je kontrolirao Aerosvit Airlines, Dniproaviu, Donbassaero, Skyways Express, City Airline i Cimber Sterling. Kolomoysky je imao doticaja i sa Ukraine Internationalom.

Od 2006. do 2008. kompanija je pokušala sa redovnim linijama, a od 2010. fokusirala se na charter i leisure tržište. Kompanija obavlja leisure linije u Austriji, Egiptu, Finskoj, Hrvatskoj, Italiji, Španjolskoj i Turskoj. Od VI/2020. Windrose je pokrenuo niz redovnih linija unutar Ukrajine, ali i izvan nje, pa i u našoj regiji.

Windrose ima šaroliku flotu. Od uskotrupaca ima 3 Airbusa A321, 1 Airbus A320, a od regionalnih aviona leti sa 4 ATR 72-600 i 3 Embraera E145. U floti ima i tri business jet 2 Hawker 800XP i jedan Hawker 850XP. Putnički zrakoplovi kompanije imaju prosječnu starost samo 12,8 godina, pri čemu ATR-ovi imaju prosječno tek 4,6 godina. Kompanija ima naručen još jedan A321, te još 4 ATR 72-600 koji će iduće godine zamijeniti E145 a koje kompanija izbacuje iz flote. U kratkoj prošlosti kompanija je vrlo šarala pa je u floti imala MD82, MD83, 737-800, An-24, E195, te A330-200.

Windrose ima ogromnu većinu letova iz Kijeva Boryspila (11 cjelogodišnjih i 12 sezonskih linija), no ima i mini-bazu u Dnipropetrovsku, gradu gdje djeluje njen vlasnik, sa jednom cjelogodišnjom i dvije sezonske leisure linije. Jednu redovnu i tri sezonske linije ima i iz Lavova.

Kompanija već deset godina ima i svoj vlastiti maintenance do C-checka za A320 obitelj, ali i line maintenance i A-check za niz drugih modala. Kompanija ima svoj servisni hangar u Kijevu, no line maintenace radi i na tri ostala ukrajinska aerodroma.

Windrose je iznenadio strukovnu javnost nedavnom objavom da je u wet-lease uzeo A330-200 na period od 14 mjeseci. I dok su svi mislili da će kompanija obnoviti leisure linije iz 2014. za Dominikansku republiku i Bangkok, ona je i još jednom iznenadila struku zatraživši dozvolu DOT-a za letove Kijev-New York. U prvo vrijeme Windrose planira 2 tjedna leta za New York. Prije Covida-19 Ukraine International je letio na ovoj liniji 4 puta tjedno. Ukraine je planirao obnoviti ovu liniju sa 737-800 i stopom u Raykjaviku, no prolongirao je planove do ljeta 2021. Ostaje za vidjeti hoće li se ove dvije ukrajinske kompanije boriti za isto, vrlo limitirano, tržište. Kako god, ne vrati li Ukraine International u flotu Boeinge 767-300ER ili 777-200ER, koje je prije operirao, teško će sa 737-800 i stopom na Islandu, konkurirati nonstop letovima Windrosea sa širokotrupcima prema New Yorku. Je li Windrose i ovdje pronašao svoju nichu, svoju šansu na tržištu?

Pokretanjem brojnih domaćih letova, letova za New York, te redovnih letova izvan Ukrajine, Windrose više nije samo leisure kompanija, nego je ista krenula u borbu sa nacionalnih prijevoznikom Ukraine Internationalom, LCC SkyUp-om i ostalim ukrajinskim prijevoznicima. Windroseova prilagodljiva flota, posebno ona turbopropna, daje mu prednost spram ostalima, pa čak i Ukraine Internationalom.

Windrose je prepoznatljiv na aerodromima radi svojeg originalnog bojanja aviona. Iako dobar dio javnosti smatra da je žarko zeleno – crvena kombinacija previše kičasta, činjenica je da su avioni više nego vidljivi i istinski izdaleka prepoznatljivi.

 

foto: Windrose
foto: Windrose

U regiji čak 7 linija

Evidentno je da je Windrose krenuo u redovne linije. U Ukrajini je otvorio letove iz Kijeva Boryspila za Lavov, Odesu, Dnipropetrovsk, Ivano-Frankivski, Kharkiv i Mykolaiv. No, krenuo je Windrose sa redovnim linijama i izvan Ukrajine. Tako prometuje liniju iz Kijeva za Bukurešt.

U regiji je prve letove kompanija najavila još za proljeće 2020. iz Kijeva prema Ljubljani i Zagrebu. No, obije linije je višekratno prolongirala radi Covida-19. I kada je već bilo najavljeno da sa letovima neće krenuti do proljeća 2021, naglo je ponovo zakazala letove za Zagreb sa početkom 4.10. i to tek par dana prije prvog najavljenog leta. Prvi letovi su bili istinski dobro popunjeni. Radi toga je kompanija najavila povećanje letova na 3 tjedno od 4.12. No, Windrose se ponovo predomislio početkom XII. mjeseca te je na 10 dana suspendirao letove radi lockdowna kojeg je uvela Hrvatska. Letovi su ponovo krenuli 13.12. te će ipak prometovati dva, a ne tri, puta tjedno, srijedom i nedjeljom do kraja zimskog reda letenja. Na proljeće kompanija planira uvesti i 3. tjedni let na liniju.

Vrlo brzo po prvim letovima iz Zagreba, Windrose je objavio da će ipak pokrenuti i letove za Ljubljanu, iako je i njih prvotno prolongirao na kraj III/2021. Letovi su trebali krenuti 24.10. sa frekvencijom dva puta tjedno (utorkom i subotom). No, tak par dana prije planiranog prvog leta kompanija je još jednom suspendirala liniju do proljeća 2021.

Tijekom XI. mjeseca Windrose je najavio i letove za Podgoricu od 1.12. koje i operira dva puta tjedno (utorkom i subotom). Istovremeno najavljeni su i letovi za Skopje od 6.12. koji se također operiraju dva puta tjedno (četvrtkom i nedjeljom), osim 7.1. umjesto kojeg datuma će kompanija letjeti u srijedu 6.1.

Posljednju liniju koju je Windrose uveo je ona za Beograd, koju je pokrenuo 7.12, a koja će prometovati ponedjeljkom i petkom, osim u petak 1.1. umjesto kojeg će letjeti u subotu 2.1. Svi letovi za Zagreba, Podgoricu, Skopje i Beograd operiraju se sa Embraerom E145 ili ATR 72-600.

Windrose je ovog ljeta letio sezonske leisure linije prema Jadranu i to prema Splitu (3 leta tjedno), Dubrovniku (2 leta tjedno) i Puli (3 leta tjedno), sve sa A320obitelji. U IX. mjesecu kompanija je smanjila sve letove na 1 let tjedno, osim Splita kojeg je zadržala u frekvenciji  3 tjedna leta. Ove zime Windrose ima i jedan let za Dubrovnik, 18.12.

Istinski začuđujuća ekspanzija u regiji. I dok Windrose ima samo leisure linije, a redovne linije ima tek u Ukrajini i prema Bukureštu, i to od ove godine, u regiji je pokušao pokriti većinu tržišta. I to u vrijeme dok svi ostali ne vide potencijale radi Covida-19. Blesavo hrabro ili vizionarski? Pokazat će vrijeme.

 

foto: Mario Vukoja

Kakva bi mogla biti budućnost Windrosea u regiji

U ovoj preteškoj godini Windrose je imao 8 tjednih letova za 3 destinacije tijekom ljeta, te 8 tjednih letova za 4 destinacije tijekom zime. Sukladno sadašnjim planovima idućeg ljeta kompanija bi trebala letjeti na čak 8 linija iz Kijeva (Ljubljana, Zagreb, Split, Dubrovnik, Pula, Podgorica, Beograd i Skopje). Istinski fascinantno. Naravno, isto ovisi o situaciji sa pandemijom Covida-19. Budućnost je neizvjesna i obzirom na kompanijine istinski česte promjene planova, zakazivanja, otkazivanja, pa ponovo zakazivanja i otkazivanja letova u samo par dana. Stoga bi bilo koja od linija koja se sada operira mogla u samo par dana biti otkazana. Istinski se Windroseu ne može vjerovati na objavljenim planovima.

Ima li Windrose šanse u regiji? Sezonske leisure linije prema hrvatskom Jadranu nisu sporne. U Splitu ima konkurenciju samo Ukraine Internationala, dok za Dubrovnik i Pulu nema konkurencije. Ne bi me čudilo da Windrose pokrene i letove iz Kijeva za Zadar i Rijeku, a čak su mogući i letovi iz Dnipropetrovska i Lavova za Split, možda u doglednoj budućnosti i za Dubrovnik.

Sezonski letovi za Tivat su manje realni. Čak 3 ukrajinske kompanije (Ukraine International, Skyup i Jonika Airlines) su prometovali čak 6 linija na 4 destinacija, sa ukupno 11 tjednih letova iz Tivta prema Ukrajini. Od toga 8 tjednih letova sve 3 kompanija je bilo na liniji Kijev-Tivat. I Montenegro Airlines je najavio iduće godine letove za Kijev. Stoga je upitno koliko će mjesta iduće godine biti na ovom tržištu. Windrose jest agilan, on se uspješno bori i u Splitu i u Puli, no u Tivtu je ipak bitno veća konkurencija. I tu se tek treba probiti. Jasno, ostaje za vidjeti što je Danilo Orlandić, CEO Aerodrom Crne Gore, dogovorio prošlog tjedna na sastancima sa  Volodymyrom Kamenčukom, CEO-om Windroseu u Kijevu.

Hoće li ostale linije preživjeti? Podgorica i Skopje su tu najranjivije, ovo tržište je istinski malo i ogromno je iznenađenje što su letovi za njih uopće pokrenuti. Iskreno ne vjerujem da će biti dovoljno putnika za ove linije nakon Nove godine. Naravno, linije se mogu održati subvencijama tih aerodroma ili institucija tih država.

Beograd bi imao šanse kada bi stanje ostalo ovakvo kakvo je. No, od proljeća je letove ponovo najavio ukrajinski LCC SkyUp koji je letove najavio i prije Windrosea, za X/2020, ali od istih odustao par dana prije prvog leta. Kompanija planira od 30.3.2021. letjeti dva puta tjedno (utorkom i petkom). Ovdje je prednost Windrosea što ima četiri puta manji avion na rasplaganju. Ipak, napuniti 189 putnika u SkyUp-ov 737-800 je vrlo teško, neovisno o LCC cijenama. Konačno, i Air Serbia će od proljeća sigurno obnoviti svoju liniju Beograd-Kijev koju operira sa manjim i jeftinim ATR72. Air Serbia je tu u velikoj prednosti jer se linija konektira na brojne destinacija u široj regiji. Ipak Windrose ima prednost konektiranja na destinacije u Ukrajini, a konektiranost Air Serbie na Split, Dubrovnik, Pulu, Skopje, Zagreb, Ljubljanu i Podgoricu i ovako je anulirana direktnim linijama koje obnaša Windrose. Ipak pitanje je mogu li na ovoj liniji skromnih potencijala preživjeti dva ili čak tri prijevoznika. Ne mogu, pa ostaje za vidjeti hoće li i koji preživjeti.

Zagrebačka linija ima najviše potencijala i to zahvaljujući inerciji Croatie Airlines, koja, nažalost, ne pokazuje interes pokretanja letova za Kijev. Stoga bi ova linija istinski mogla preživjeti, čak štoviše i povećati broj frekvencija ljeti.

Ljubljana je istinski upitna. Već su dvije ukrajinske kompanija u prošlosti pokušale pokrenuti liniju Ljubljana-Kijev, a to je pokušala i Adria. Svi ti pokušaji završili su vrlo neslavno i vrlo brzo. Konačno, i Windrose je odustao jedino od ljubljanskih letova ove zime. Vrlo je upitno ima li maleno slovensko tržište potencijala za ove letove, poglavito uz samo 130 kilometara udaljenog Zagreba koji bi mogao potpuno uništiti potencijale i ove ljubljanske linije, kao i niza drugih linija koje je Zagreb ugušio Ljubljani u prošlosti.

Stoga je za očekivati bitno više linija Windrosea u regiji iduće godine spram prošle godine, no ipak mislim da optimističan plan sa 8 linija i oko dvadesetak tjednih letova nije realan i biti će bitno skromniji. Jednako tako ne vjerujem da će nedavno otvorene linije za Beograd, Zagreb, Podgoricu i Skopje nastaviti operirati od sredine I. do kraja III. mjeseca. Eventualno Beograd i Zagreb, no i one teško. Iako, kod Windrosea nikada ne možete znati. Njihovi planovi i objave su krajnje nesigurne, a samim time su i bilo kakve prognoze vrlo upitne.

53 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Alen svaka čast na analizi. Ne mislim da će ovi preživjet osim na Jadranu. To je tu da se uzme nešto novaca i kratkog je daha.

Jedan prigodan video za 2020 i stanje zrakoplovstva:
https://www.tiktok.com/@contummond/video/6906901597838724357

Vrlo interesantan članak

Još jedan od mrskih privatnika koji svojom taktikom napada našu državnu aviokompaniju. Cijela ta logika da aviokompanija treba prevoziti putnike je promašena – neka se ugledaju na CA. Logično je da se prvenstveno radi na državnu pomoć za izdašne plaće uprave i njima bliskih. Cijelu tu priču sa putnicima zapravo treba ukinuti i da na našem novom lijepom Tuđmanu budu stacionirani samo avioni sa kockicama na repu – nema smisla da lete uokolo jer ih onda ne vidimo. Naravno za to bi trebalo još malo povećati državnu pomoć jer ovih zadnjih 80mil€ nije dovoljno za sve troškove koje uprava ima s time.

Iskreno, jedina svrha civilnog prevoznika je da prevozi putnike. Nacionalni, naravno, za interes države (sve u granicama koje zakon određuje, sve u dobrobit države i državljana i sve u granicama čiste logike). Državna pomoć bi trebala biti tu samo i isključivo u situacijama krajnje nužnosti po kompaniju. I to samo pod uslovom da ta kompanija ima perspektivu i da će zapravo raditi svoj primarni posao. Ukoliko kompanija ni pre te nužne situacije nije obavljala svoju primarnu funkciju i nije donosila prihod, onda je pomoć njoj samo mlaćenje prazne slame i bacanje para u rupu bez dna. Kompanija može donositi više vrsta dobrobiti, novčani i konektiranost države. Od čega je novčana daleko bitnija u 21. veku, konektiranost će, ako je potrebna te postoji i potražnja, prirodno postojati zbog drugih kompanija koje će tu nepovezanost vrlo lako nanjušiti. Naravno, ukoliko kompanija nije profitabilna, treba ukalkulisati da li je u datom slučaju povezanost koju kompanija nudi bitnija od profitabilnosti. ALI, ukoliko je kompanija neprofitabilna i konektiranost koju nudi je nužnost, mora se dovesti do profitabilnosti, mislim da skoro svaki nacionalni prevoznik sveta ima perspektivu za profitabilnost. Kako dovesti? Dovođenjem kvalitetne i odgovorne uprave, a ne upumpavanjem državnih para, nikako tako, jedna kompleksna stvar dovedena u jednu prosto proširenu rečenicu ;). I naravno da smo sada videli zašto su nacionalni prevoznici bitni, usled nedostatka povezanosti i potrebe za povratkom građana, ali za to nije rešenje besomučno upumpavanje para, nikako, rešenje je kvalitetno vođenje kompanije.

Kao neko ko živi sa druge strane vaše istočne granice, bih Vas sa svim uvažavanjem zamolio da izbegnemo teme koje teže ka nacionalizmu. Mislim da ovaj portal nije mesto za to, svi smo do sada sa najvećim stepenom uvažavanja međusobno komunicirali, ima nas iz svih država. Nekima nije prijala druga polovina Vašeg komentara.

S poštovanjem, sve najbolje

Ne, treba da postoje, ali bi isto tako trebale biti i profitabilne. Treba dovesti do toga da budu profitabilne ili, ako je baš nemoguće da budu (što nije slučaj u regiji) da se umereno daju pare. Jedino sam rekao sa se niti u jednu kompaniju ne treba upumpavati prevelika količina novca (što je slučaj u regiji).

Nije imao niko nacionalistički ispas, ali je bilo delova koji su mogli povući u tom pravcu.

Gdje ste vi u toj ironiji vidjeli nacionalizam? Dapače, bas suprotno.

Nisam shvatio to kao ironiju, nego kao neko iskreno misljenje. Iskreno sam se malo iznenadio posto znam kakvi su Vam bili prethodni komentari, ali znam kakvi komentari postoje na drugim portalima, a promakao se i po koji ovde, pa se nisam nesto preterano ni cudio. Izvinjenje

Kad smo kod ironije – vrhunac mi je bio kad je za vrijeme proljetnog lockdowna HŽ putnički prijevoz izdao priopćenje sa statističkim podacima gdje je konačno skresano kašnjenje vlakova, smanjeni su gubici i konačno su poslovali idealno. Ispada da je tajna uspjeha bila u zaustavljanju željezničkog prometa – zato kažem da bi i za CA to bilo pravo rješenje.

To najbolje govori gdje je naš promet. I HŽ i Croatia najmanje gube kad ne voze.

Zanimljiva i aktuelna analiza, kakva nam je i trebala!

Izgleda da je uprava Windrosea vrlo hrabra. Očigledno su u riziku videli šansu te je hoće iskoristiti. Videli su i nacionalne prevoznike kod nas, veoma tromu Croatiu, finansijski danas vrlo ranjivu AirSerbiu sa ispunjenim uslovima za stečaj i Montenegro, koji je eto Montenegro. Tako mala kompanija, a tako smeli potezi.

Mislite li da je moguće da pokušavaju izvesti konekcije prema New Yorku? Iz regije samo je Beograd direktno povezan sa New Yorkom i Podgorica zbog velike frekvencije prema Beogradu. Ostali idu prema evropskim hubovima, a Windrose ima pristupačnije cene. Mada, jako im je slaba frekvencija ka regiji ako žele konekcije ka New Yorku.

Laicki, nisam siguran da će AirSerbia dugo ostati na liniji ka Kijevu. Velika joj je konkurencija, ogromna konkurencija pre svega zbog cena. Konekcije prema regiji su upitne, kao što ste i rekli, zbog direktnih linija Windrosea, a P2P ne verujem da je jak prema Kijevu. AirSerbia je i bez konkurencije letela prema Kijevu sa dosta otkazanih letova i nakon kratkog vremena redukcije sa A319 na Atr 72. Bolja im je bila linija prema Krasnodaru. Oduvek je linija Kijev-Beograd bila pomalo čudna, čas je ima, čas je nema, čas je jaka, čas je slaba. Opet laicki kažem, mislim da bi AirSerbii bila funkcionalnija linija ka Lavovu, koja je i najavljena za ovo leto, zbog manjka konkurencije i mogućih konekcija.

Pomalo me ova ekspanzija podseća na onu Wizz-ovu najavu, ali ovi je i jesu obistinili i Wizz je planirao nešto manje realno od ovoga. No, COVID je, svaka čast tom menadžmentu ako uspeju u regiji, to je pravi inertni i vizionarski potez onda.

Članak je tačno u nedelju pogođen

Jesu prehrabri i to mi je čudno. Prepoznali su još težu situaciju za nacionalne prevoznike sada u pandemiji. Sada su finansijski još nestabilniji, a poneki i preterano nestabilni (AirSerbia).

Za konekcije mi je to bila samo prva stvar koja mi je pala na pamet, bez preterano mnogo razmišljanja, u sekundi. U pravu ste skroz.

Potencijali su zapravo mali, a hipotetički će biti 3 kompanije. Do zapada Evrope samo za Paris postoje 3 prevoznika (bila pre COVID-a, AirFrance otkazao), a koliko su to traženije linije. Koliko se sećam, na liniji za Kijev su najviše bili transfer putnici, P2P za Ukrajnu je jako slab, kao i za Belorusiju, sa kojom mislim da je saradnja malo bliža zbog politika država. Za Minsk leti samo Belavia, koja se tek skoro učvrstila u Beogradu, takođe je bila te smanjujemo te povećavamo frekvencije.

Nerealna smelost i hrabrost je definitivno odgovor. Inertni u smislu da brzo reaguju, na vreme. Nisu u fazonu Croatie ,,još je rano za reakciju”, totalno su suprotno, reakcija što pre i sada privremeno imaju tržište sami za sebe.

Moja greška, u trenutku pisanja sam se očigledno skorz izgubio, a potom posle nerazmišljajući svoju grešku i potvrdio. Moje izvinjenje ako sam nekoga zbunio.

Kako to mislite da su nestabilni? Er Serbia je profitabila vec 6 godina. Jedina u regionu. I jedina dobro radi, siri se, raste, preuzima trziste. Sve ovo ostalo je haos, propala Adria, Montenegro je pred zatvaranjem, skoro ce i Kroacija. Ostat ce samo Er Serbia mocnija i sa kinezima i rusima ko vlasnicima.

Vi stvarno ovo mislite? I vama tu ništa nije čudno?

@A330 pa vidite da autoru smeta svaki uspjeh air serbie, srpskih aerodroma i srpske vlasti, ja vam se čudim kako više imate volje neprestano se raspravljati s autorom, ja bi na vašem mjestu već odavno odustao, pa to vam je kao da govorite, šta ja znam, zidu na pr.!!! svaka čast! to se zove borba s vjetrenjačama!

Ma poznavavši touchmeduzu 100% sam siguran da je sarkastičan.

Bravo touchemduza. Tacno je tako. Ne mogu da vidim nepravdu i neistine koje se govore na stetu Er Serbije i Srbije. Na srecu nisam jedini ovde koji to vidi.

Odličan članak kao i obično gospodine Šćuricu!

Želim nadodati to da je i linija između Dubrovnika i Kijeva uvedena ove godine, te je bila u ponudi tek jednom tjedno sa ERJ-145. Moj izvor je Avioradar.hr i njihova booking stranica. Split i Pula se bile jedine Windrosove linije koje su i letjele prema regiji prošle godine i to 2 puta tjedno sa A321. Ove godine su naknadno povećne na 3 puta tjedno, no treći let je bio sa A320. Zbog pandemije češće su mijenjali kapacitete te smo mogli i vidjeti ATR-72 u Splitu, Puli i Dubrovniku. Ono što je važno za znati kod Widrosea u Hrvatskoj je to da nemaju konkurencije uopće na putničkim linijama te su jedina kompanija od koje možete kupiti karte između dvije države. Ukraine International se vratio ove godine u Split sa tek charter letovima subotom, a SkyUpa i nema. Njima je ovdje uspjeh zagarantiran.

Vjerujem vam za Dubrovnik, no za Split i Pulu sam mislio na 2019. godinu. Tada su letjeli 2 puta tjedno.

Pa čini se da im je dobro islo sa Zagrebom prije novih restrikcija, kao i sa ostalim destinacijama.
A ne bi me čudilo da UIA ne reagira. Gubili su novce i prije pandemije.

Upravo jučer objavljeno da Ukraine International traži novac od Ukrajine

Postovani,
Koliko je meni poznato SkyUp je trenao otvoriti i letove za Split i letove za Brac ali nikad nije pokrenuo ni jedne ni druge,takoder uopce nisu bili ponuđeni u prodaju iako se je znalo planirano vrijeme letenja..

Za Brač ne znam, za Split ste u pravu.

Da, također je i Brač bio u planu. Najavili su u veljači 2019. godine 2 tjedna leta između Kijeva i Brača od 1. lipnja do rujna. Nekoliko portala je objavilo ovu vijest.

SkajAp ce da otvori Beograd u martu. Samo Beograd i nista drugo. To pokazuje koliko je Beograd mocniji od ostatka regiona. Tri prevoznika ce da budu na Kijevu: Er Serbija, Vindrose i SkajAp

Teško da tu ima mjesta za tri kompanije. SkyUp teško da će pokrenuti letove, kompanije je pred bankrotom, ima prevelik avion za ovu liniju, a i često mijenjaju planove. Air Serbia vjerojatno bude krenula sa 2 tjedna leta od lipnja. Ništa više i ništa prije. Windrose samim time ima šanse postaviti se na ovoj liniji, pa čak i biti dominantan prijevoznik. Ne bi me čudilo da u konačnici istisne i Air Serbiu. Ne bi bili prvi koji su to učinili.

I opet vi po starom. Svi vide da ce Er Srbija ovde da bude upesna. Vindrose je dobrodosao u Beograd, sretno mu bilo, neka je u Beogradu sto vise kompanija, al Er Srbija ce ovde da pokupi kajmak kad ce krene da leti.

Na temelju kojih argumenata iznosite ove teze?

Pa i nije da Air Serbia ima neku prednost. Toliko je velik broj linija Windrosea i drugih u regiju da konekcije baš i ne igraju neku ulogu.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!