zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Je li A220 rješenje za Croatiu Airlines?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sierra 5 (Adria Grupa) i Alen Šćuric

Airbus je danas predstavio svoj zrakoplov A220-300 u zračnoj luci Zagreb. Na prezentaciji je bio avion YL-ABD airBaltica koji je tek dva tjedna star.

Prvi dio prezentacije je bilo predstavljanje od strane Claude Debeauquennea, voditelja uskotrupnih zrakoplova Airbusa, te Martina Gaussa, izvršnog direktora airBaltica. Drugi dio prezentacije je bio statični obilazak A220-300, a nakon toga je u 12:00 uslijedio i promotivni let pod brojem leta BT9801. Ogromno hvala Airbusu što su zamaaero pozvali na promotivni let iako je na istom bilo tek pet mjesta za medije.

Na prezentaciji su bili predstavnici Croatie Airlines, Trade Aira, ETF-a, ali i predstavnici iz inozemstva. Claude Debeauquenne je izjavio da je A220 idealan za Croatiu Airlines jer može pokriti sve linije, od onih najkraćih kao što je Zagreb-Zadar, pa do onih najdužih kao što je Zagreb-Dublin. I sad dolazimo do glavnog pitanja, je li A220 rješenje za Croatiu Airlines?

Nikako se ne mogu složiti sa Debeauquenneom da je A220 dobar za kratke letove Croatia Airlines. Čak je i A220-100 puno prevelik avion za liniju Zagreb-Zadar-Pula i Zagreb-Brač, ali i za letove iz Zagreba za Sarajevo, Skopje, Beč, Zurich, Minhen, Prag, Milano, Bukurešt… Na tim letovima i Dash 8-400 je prevelik, a kamoli avion sa 100+ sjedala. O A220-300 da i ne govorimo.

Uz to Croatia Airlines ima priličan broj leisure letova, pa i chartera iz Jadrana. Je li A220 rješenje za te letove? Nije li za te letove A220-300 premalen? Croatia Airlines nije airBaltic koji nema leisure i charter letove osim malog broj letova prema Grčkoj, Turskoj, Hrvatskoj i Egiptu. Tamo je A220 logičan izbor, no je li u Hrvatskoj? Croatia se blentavo odrekla charter letova. Što ako se neki novi management ponovo odluči za te letove. Hoće li ih stvarno moći konkurentno raditi sa A220? Ili će to tržište ipak preuzeti ETF, Fly Air41 i strani prijevoznici sa većim avionima?

Jasno je da Croatia Airlines ne može imati tri aviona u floti na tako malom broju aviona. Turbopropi su sve više prošlost, i to je činjenica, te nije loše da Croatia prelazi na jetove. No, tu bi ipak kombinacija Embraera 175 i 195, uz zadržavanje 6 Airbusa A320 bila daleko logičnija opcija. A220 znači opciju jednog modela, unifikaciju i bitno isplativije i jeftinije letenje. No, vrlo je malo legacy kompanija u Europi koje imaju samo jedan model. Tako što nemaju ni manja Bulgaria Air, ni bitno veći Aegean. A kopiranje modela airBaltica ipak nije primjereno jednoj turističkoj zemlji. Croatia bi se morala ugledati na Aegean koji radi u identičnim uvjetima: zemlje koja je prezadužena, zemlje koja živi od turizma, gdje je promet sezonalan i razdijeljen među mnogo aerodroma. A Aegean u floti ima A320, A321 i Dash 8-400.

Kako god, Croatia se odlučila na nabavu 15 A220. Nije jasno hoće li to biti samo A220-300 kao u slučaju AirBaltica ili kombinacije većeg A220-300 i manjeg A220-100 kao u slučaju Swissa. Kompanije sve manje naručuju A220-100. Od 643 naručenih A220, njih samo 90 je A220-100, dok je 553 većih A220-300. Kako god A220-300 je prevelik za niz linija Croatie i kompanija bi morala naručiti bar 6, ako ne i 7 manjih A220-100 (110 sjedala) i ostatak većih A220-300 (140 sjedala). Kompanija će i pregovarati sa Embraerom te će uskoro biti i još jedna prezentacija Embraera u Zagrebu. No, prema riječima samog vrha kompanije oni su se već odlučili za A220, a Embrear će samo iskoristiti kao alat za smanjenje cijene i izvlačenje boljih uvjeta.

Prema nekim izvorima ovaj avion bi u flotu trebao dolaziti od 2025, a prema nekim već od 2023. Kako god promjena na novi model će trajati 2-3 godine. Croatia će istim vratiti sve Dash 8-400, te jedan A319 i jedan A320 lezorima, te prodati sve preostale A319 i A320. Avioni će tada imati 25 ili više godina i neće za njih dobiti velik novac.

Za kraj sam ostavio i glavno pitanje. Gdje će, do vraga, Croatia Airlines nabaviti novac za A220? Ovime će Croatia uspjeti promijeniti svoju narudžbu za A320neo na manji model. OK. Ali svejedno odakle novac za ovaj skup avion? A220-300 košta oko 92 milijuna USD, a A220-100 oko 82 milijuna USD. Na 15 komada svakako će dobiti popust, ali ispod 80 milijuna za A220-300 i 70 milijuna za A220-100 nema šanse da plate avion. To znači da će 15 aviona koštati oko 1,2 milijarde USD. Taj novac Croatia Airlines nema. Lizing? Trenutno lizing novog A220-100 košta 245.000 USD, a A220-300 285.000 USD mjesečno. To je 4 milijuna USD mjesečno ili 48 milijuna USD godišnje. Puno previše. Rabljeni 10 do 15 godina stari A319 i A320 što bi za Croatiu bilo dovoljno dobro rješenje su definitivno bitno jeftiniji. Nažalost rabljenih A220 nema. Jako teško će Croatia Airlines ovakve troškove preživjeti. Kompanija ni sada ne uspijeva poslovati pozitivno, kada ima vlasništvo dijela flote i bitno manje troškove lizinga, a kako će preživjeti sa tako visokim operativnim troškovima?

Iako bi svi mi željeli putovati u novim jetovima, ne letjeti više sa turbopropima, ipak Croatia se ponaša kao bogati pijanac. Jednostavno kompanija ovo neće financijski preživjeti. No, za pet godina Croatia i ovako neće više imat novaca. Ryanair će ih ubiti, novac koji će dobiti za restrukturaciju 2022. i kasnija prodaja aviona i tehnike neće biti dostatna za više od 5 godina. Tako da sam pesimističan o konačnom dolasku A220 u flotu. Bojim se da to nećemo uspjeti doživjeti.

 

102 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

$34m je A220-100

Ako misle stvarno nabaviti 15 ovih aviona ( doduše, nemam pojma iz koje kese 🙂 ) onda vjerovatno imaju razrađenu strategiju gdje će uposliti te avione. Stvarno bi bio šamar cijelom narodu da uzmu te avione i onda ih konzerviraju i ne lete s njima nigdje. Nije da kao narod nismo navikli na takve slične šamare (hint nagibni vlakovi za HŽ), ali ovo bi u 2023.g ili 2025.g ipak bilo previše. Možda bi s njima pokrivali više regiju, npr. bazirali 1,2 aviona u Ljubljanu, Sarajevo….Zagreb bi morao imati neuporedivo više linija i ljeti i zimi…..Tako da…..trebalo bi vidjeti cijelu njihovu strategiju za buduće razdoblje, ako postoji uopće, naravno….Ovo što je do sada izašlo iz CA je parcijalno, u segmentima, i iz toga prosječni pratioc avio svijeta ne može puno povezati….

Mene strategija OU podseća na:
“Ceo dan sam razmišljao i ništa. ”
🤣

‘LIST PRICE’ ovog aviona je bio oko 70 mio USD…. DELTA ih je na kraju kupila za 19 mio. Biti će zanimljivo vidjeti koliku će cijenu platiti porezni obveznici RH?

Što se tiče DH8Q400, CTN je isplatila prvi period leasing – a, nakon čega je knjigovodstveno avion vrijedio oko 15% nominalne vrijednosti (12% godišnje), možda biste mogli saznati kolika je bila razlika u cijeni leasing rata? To bi bilo poreznim obaveznicima sigurno zanimljivo.

Ja sam ovo gledao posto je netko tu pisao o tom leasingu pa me cisto zanimalo o cemu se zapravo radi.
Dakle, avioni su prvotni bili unajmljeni preko GOAL-a samo ne znam da li je GOAL osnovao DAC u Irskoj.
U irskoj je stopa amortizacije 12.5% godisnje, sto znaci da je avion u potpunosti amortiziran nakon 8 godina.
Ako se dobro sjecam 2016 ili 2017 Croatia je avione temeljito servisirala itd..i na kraju produzila leasing. Sada preko nekih drugih tvrtki u Irskoj. Sve se vidi u registru zrakoplova agencije za civilno zrakoplovstvo. Ima ih nekoliko, i cini se da su sve osnovane samo za tu svrhu. Vlasnik tvrtki u Irskoj je holding sa Kajmana.
Netko je stavio link neki dan.
Vrijednost leadinga se moze ugrubo iscitati iz revidiranih financijskih izvjesca (mislim da sam gledao ono kpmg-a).
Sretno. 😉

Alene, ja ne znam što se vi pecate na ove komentare? Zar niste uvideli da odredjen broj ljudi sa mnogo slobodnog vremena cekaju vas clanak da provociraju. A vi se primate kao dokoni penzioner, da ih ignorisete ne bi ni dolazili na portal njih to svakako ni ne zanima. Dolaze kako bi se sa vama prepirali. Podrzavam vas rad i samo napred!

Dajte više sjašite s autora. Njegov je web, od njegovih para financiran. Ne morate čitati. Nemate komentare s imalo pameti, nego samo trolate. Takvih snonimaca mi je puna kapa.

Све похвале за чланак, али пуно превелик и пуно превише?!?

Alene, za decidne zaključke u ovakvom tekstu nedostaju bar osnovni podaci: koliko je A220 jeftiniji u eksploataciji od A319/320. Barem dve stavke:
1) Koliko manje troši goriva?
2) Koliko su jeftinije aerodromske usluge?
Bio bi red da imamo te brojke, pa da iznosimo zaključke. Mada je i to, naravno, nedovoljno. A nema ničega konkretnog, bukvalno.

Ja nisam od tih koji veruju da se isplati voziti stara kola. Čini mi se da je obnova flote novim avionima jedini pravi način poslovanja i smatram da i u floti kompanije Air Serbia ovo treba da bude glavni avion.

Pa on je regionalni strucnjak s hrpom radnog iskustva u operativi aviokompanija, jos je zavrsio zracni promet…On sigurno zna razliku troskova prilikom eksploatacije A220 i A320. Pametnom dosta…

To je nešto što uključuje mnoge stvari, osim same tehnike (aviona, goriva i održavanja), uključuje osoblje, depricijaciju i najvažnije – financiranje kakvo si ugovorio.
Tako će jednom Easyjetu identičan avion biti daleko jeftiniji po satu nego recimo CA koja ih ne koristi toliko pa joj većina troškova bude financiranje i depricijacija a manji dio samo korištenje aviona, a niti ima takve mogućnosti financiranja i ugovaranja.
No recimo za A320 ima jedan izračun na osnovu manje kompanije da je sat leta sa svim uračunatim 15kUSD. Naravno to nije za novi avion već korišteni avion u leasingu gdje depricijacija i leasing nisu tako ogromni kao za novi avion. I opet će taj trošak biti manji u velikoj kompaniji koja više leti s istim.
Ukoliko kupiš novi A220 trošak sata leta će ti biti i veći jer će ti depricijacija i financiranje biti veće od samog troška leta (gorivo, održavanje, posada).

Mislim da je to jedina tema ovakvog članka – kolijo se to isplati. Ako je lizing 250.000 EUR mesečno, a ako se na gorivu uštedi 10.000 dnevno… Recimo, kažu, Jatov B737 je već na prvom letu za Aman 1985. uštedeo 7 tona kerozina u odnosu na 727, pa nije čudno da su planirali da kupe 24 nova 737.

A može se naći da su kompanije oduševljene potrošnjom A220, da u Delti npr. troši 20% goriva manje od B-717, a to mu sa skupim gorivom dođe ogromno… Uostalom, proizvođač je zvanično povećao dolet aviona (sa istim rezervoarom), što bi značilo da je i sam iznenađen koliko je štedljiv. Pominje se po analizama čak i mogućnost prekookeanskih letova.

Ja iz ovoga samo zaključujem da je A319 izuzetno neisplativ avion. I to je još NEO, a šta ćemo sa CEO, koje imaju naše kompanije… koji troši još više.

A nakrcati Croatiu ili AS sa većim brojem A320 je glupost i neodrživo, tako da meni ovo deluje kao ubedljivo najbolja opcija za flotu. Nadam se da i Air Serbia prati zbivanja.

Lakši od čega? Od Q400 sigurno nije.
Činjenica je da veći avion troši manje goriva po sjedalu, ali je činjenica da ta činjenica važi samo kad je pun i uz neke druge uslove (dužina leta, visina Itd…). Zamislite da odete u restoran i uz čorbu vam posluže kutlaču jer je ona efikasnija 😂. Da, moguće je i sa njom jesti, probao sam nekoliko puta…
S druge strane, osim goriva, postoje i drugi troškovi koji priču ubijaju, a cijena ovog aviona vam garantuje da će vas ubiti.

Što se tiče CA, mislim da je najbolje da uzmu B737MAX, da barem piloti kasnije lakše nađu posao u firmi sa bazom u ZG…

pisali set ali sad ne mogu da nađem
prije koliko vrmena je urađena analita tj post covid strategija.
ovo mi je nešto previše brzo da erbas reaguje,.

Uz ovakvo vođenje firme, CA neće pomoći ni USS Enterprise…

Ali jedan dobar Captain Kirk i Mr. Spock…

Kad mjesto zauzima Grunf i Mr. Hick

Konačno da su stručnjaci u CA detektirali zašto imaju konstantan pad prometa i prihoda: Krive avione su imali.
Narudžbom novih aviona putnici će početi ignorirati sve druge kompanije, ignorirati čak i destinacije na koje lete, pa i raspored letova i cijene. Kupovat će se karte kod CA kao da nema sutra.

Pa nisu valjda toliko ludi pa bi u ovakom stanju kompanije uzeli toliko aviona za ogromne novce bez nekog plana.Meni isto ima puno više smisla uzeti polovne i mlađe A320 bez obzira što se A220 pokazao do sada kao vrlo solidan avion.Meni to izgelda ne kao poslovna odluka nego politička i činjenica je da se puno aviona danas prodaje na takav način.EU sve više gleda na takve stvari i kupnja Rafala od francuza može biti povezana sa ovim poslom.Naravno moguće da sam u krivu ali meni ovo izgleda da je ovo odlučeno ne zbog Croatie nego zbog politike.

Poznato je kada je Croatia kupovala nove avione 1997./1998. da se oni preferirali Boeing 737.Ali dogodila se politika i naručeni su A 319/320 koji još i danas lete.Vjerujem je da Airbus zna bolje od same Croatie kakve su im financije i ne vjerujem da bi samo tako sve ovo organizirali.Prate to oni dosta i Airbasu se puno rijeđe događaju bijeli repovi nego Boingu jedostavno su više oprezniji oko naruđbi koje su vrlo sumnjive.Naravno da se događa da kompabije propadaju ili se prodaju sve je to poslovni svijet ali Boingu se takavi problemi puno češće događaju.Čuo sam neke priče da je Airbus stvarno dao olličnu ponudu za A 220 jer im je puno više u interesu da kupe A 220 nego 320 Neo kojeg ne mogu proizvesti dovoljno.Šta je istina vrijeme će pokazati.

Uvjeren sam da u Airbusu ne sjede budale koje će potpisati neki ugovor s CA kada oni kao firma ne mogu apsolutno nikakve garancije dati s takvim financijskim stanjem. S druge strane, pitanje je koliko je vlast u RH zainteresirana da daje jamstva za firmu koja već godinama stagnira i propada. To bi isto jako “lijepo” odjeknulo u javnosti koja je od brodogradilišta osjetljiva na samu riječ “jamstvo”.

Ne bi me čudilo da je ovo samo igra sadašnje uprave da prije novog imenovanja uprave imaju alibi pa za par godina mogu reći da su oni u planu imali nove avione, a eto nova uprava to nije uspjela realizirati.

Ajde razmislite ovako: Airbus daje izdašne provizije (finders fee) za ovakve narudžbe.
Kada bi uzeli u leasing neke A320 kojih na tržištu ima viška, pinka u džep za management je nikakva ili vrlo mala.

I šta sad, Alen vam je odgovorio i ostali ste posrani sa tim prozivanjem. Pozvani su kao novinari i bili su tamo. Apsolutno nigdje nije napisao da je on osobno bio, ispalo je da jedini koji laže ste vi.
Mene više zanima razlog te osobne frustriranosti – opet pitam jeste li CA uhljeb možda?

Pa kako je moguce da najveci zrakoplovni analiticar ovih prostora propusti takav dogadjaj sezone?

Alene, jel Vi mislite da ste najveci zrakoplovni analiticar?

Pa najveći imaju tim…

A u celom tom procesu je izbrisao komentare koji su bili odgovor njemu i njegovim mahinacijama. Jednostavno je da nije pozvan i zato nije ni dosao. Pozvali su Sierra5 koji je u njegovom klasteru. Alene, provaljen si.

Pa zasto onda niste nekog poslali umjesto vas?

Koga?

Kako se zove djelatnik?

A kako se vi zovete i koju funkciju imate u CA?

@Anonymous Možete li prestati biti naporni? Ovdje se komentira o isplativosti uvođenja A220. Alene, svaka čast na strpljivosti ali nema smisla neprestano polagati račune. Usput, odličan članak i samo tako dalje

😅😅

Potpisujem svaku rečenicu u tekstu, a pogotovo zadnji pasus – odakle novci 🙂 Vidim da se trenutno rukovodstvo CA vodim onom: “Posle nas – potop”.

Da ne budemo maliciozni, mesecima pišemo kako CA ništa ne radi i čeka da joj Rajan dođe glave. Konačno su krenuli da daju znakove života i da uopšte ima tamo nekoga. Najpre najava plana da će se praviti plan oporavka posle Kovida, dovođenje savetnika iz one čuvene prestižne konsalting firme, najava W rotacije SKP-LJU-ZAG, najava operacija ka TGD i TIA, najava… ne mogu se setite još neke najave. Sad i ovo oko A220. Ne možemo više reći da baš ništa ne rade i da su digli sve 4 u vis.
Ove zime planiraju ČAK 13 linija iz Zagreba… sa odličnom konektiranošću ka FRA, glavnoj mantri OU ali i nekih drugih, drugo im i ne treba.

Vi ste sarkasticni? Nadam se da je to sarkazam 🙂

Ako već zrebaju nestati s lica zemlje, onda to bar učiniti u stilu…

Meni je čudno da vi gospodine Šćuricu niste bili na ovom događaju. Bili navodi da će Croatia uzeti (ili ne) ove zrakoplove, neosporno se radi o važnom događaju pa istinski ne razumijem da vi niste bili ondje…

Pa napisao je da je bio, i pohvalio se da je jedan od 5 pozvanih na promotivni let.
Znam da treba sendvič ujutro, ali ipak prije pročitajte text koji ste dobili.

Valjda se boji da ga ovi iz CA uprave ne uguraju u neku tamnu sobicu ne pravaspitavanje, s obzirom da stalno ukazuje na njihovu totalnu nesposobnost. Pogledajte samo kako su brzo smjenili Cvrtilu nakon što je svjedočila USKOKu u organiziranom kriminalu u Kutini, nije to za igrati se.

To najbolje govori koliko je bitan u zrakoplovnoj bransi

A gdje vi sad pišete komentare prvu stvar ujutro 🙂

Piše drugačije: “Ogromno hvala Airbusu što su zamaaero pozvali na promotivni let iako je na istom bilo tek pet mjesta za medije.”.
Očito ih je Airbus zvao, uopće ne shvaća, zašto bi vam to bilo bitno, pozvani su, netko je očito bio i napisan je članak. Dalje od toga su očito neki vaši osobni problemi – da niste CA uhljeb?

Izmislili ste cijeli slučaj oko svoje neke osobne frustracije činjenicama, mogu samo pretpostaviti da se u CA upravi ipak malo drmaju stolice kad je takva nervoza.

Po 10.put spominjete drzavni protokol….

Vasi ljudi ili vas covjek?

Kupovanje novih najskupljih premalih aviona u vrijeme kada na trzistu jos uvijek postoji visak A320 koji bi se mogli ugovoriti i malo.obnoviti flotu – jos jedan klasicni bingo potez CA uprave.
Hoce li konacno propasti? Vjerojatno hoce, no bojim se da ce to samo biti jedna Alitalia / MA2 trakavica gdje ce porezni obveznici jos skuplje platitii osnivanje nove fiktivne kompanije za zamagljivanje ociju EU i laganje samog sebe. Jamcim da ce imati istog v.d.

Najligicnije bi bilo da uzmu polovne A320 koji su noviji od ovih koje imaju u floti.Vec imaju obucene posade,tehnicare za odrzavanje i mnogo je jeftinije od A220.Koliko shvatam ovaj posao je vec zavrsen tako da je dalja prica uzaludna.Jos jedna u nizu pogresnih odluka menadzmenta avio kompanija u regionu.O cemu se ovdje radi da nam avio kompanije uvijek vode lica koja se biraju politicki a ne po strucnosti?Naravno ovdje mislim na kompanije u drzavnom vlasnistvu.

Zasto se toliko forsira izbacivanje Dasheva? Po meni su dušu dali za većinu (kratkih) ruta koja Croatia obnaša ili mora obnašati, a u dinamičkoj kombinaciji sa A320 kod većeg bookinga su top.
Croatia trenutno ima odličnu flotu za svoje potrebe, ali je ionako ne zna iskoristiti.

Embraer kao i svaki jet je bitno skuplji u operacijama od turbopropa.
Da li se putnicima manje sviđa letjeti u Dashu? Vjerojatno.
Da li ce putnik platiti više da leti u A220 ili E175? Neće.
Da li ce putnik izbjegavati taj let jer na njemu možda bude Dash? Opet teško jer nije da ima 5 alternativnih prijevoznika na tim linijama nego će ići na liniju koja mu odgovara. Kako i sami kažete sigurno nećete plaćati hotel i čekati let A320 sutra da bi izbjegli sat vremena u Dashu.

Kad smo već kod toga – oduvijek me zanimalo koliki je u praksi problem zamijeniti opremu. Recimo da računaš da ćeš letjeti sve letove sa Dashem, a bukiraš putnike kao da ide A320. I onda se dan ranije sjetiš promjeniti opremu jer imaš više bukiranih nego što stane u Dash.
Problemi definitivno postoje, osim same tehnike i osoblja/pilota vjerojatno to treba najaviti i aerodromima?!

Jasno da to CA nije sposobna napraviti. Cak i da postoji netko tko je to u stanju organizirati zamislite samo bunu sindikata.
Ali sa ovom flotom koju sad ima CA bi mogla pobirati vrhnje takvom taktikom.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!