zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Oradea ozbiljno povećava broj linija

Oradea je mali regionalni rumunjski aerodrom koji je u 2023. imao tek 152.534 putnika, te je tek 10. aerodrom u Rumunjskoj. Aerodrom je na tri sata vožnje od Budimpešte i malo više od dva sata od Cluja, koji mu „kradu“ putnike. Do sada je aerodrom imao vrlo malo letova, tek TAROM za Bukurešt, te par charter i leisure linija. No, sada se stvari ozbiljno mijenjaju. Rumunjski LCC HiSky od X. mjeseca otvara letove za Bukurešt i London Luton, dok će ovog ljeta letjeti sezonske letove za Antalyu, Heraklion, Hurghadu i Monastir. Sky Express će od VI. mjeseca pokrenuti sezonske letove za Heraklion, Aegean koji već leti za Heraklion od VI. mjeseca kreće sa letovima za Rhodes, Bees od 24.4. kreće za Hurghadu, Fly Lilli leti za Antalyu, a od VI. mjeseca kreće za Heraklion. No, najveći dodatak su letovi LOT-a od 3.6. za Varšavu.

Uz to vlada Oradeje pokreće kompaniju Air Oradea koja planira letjeti za Bukurešt i još četiri huba, a koja je potpisala joint venture sa HiSkyem. Desi li se sve to Oradea će vrlo vjerojatno imati preko 300.000 putnika, a u 2025. bi mogla imati i preko pola milijuna putnika.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Aerodrom Oradea

8 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pred desetak godina obratio sam se Županiji Primorsko-goranskoj s idejom da osnuju lokalnu aviokompaniju, i s prijedlogom konkretnih destinacija koje su nedostajale tada i još više nedostaju danas, za koju kompaniju bi mogao letjeti Trade Air u ACMIju, u ono doba sa idealnim za linije Rijeke 100-seater Fokkerom, dakle bez troškova nabave aviona, održavanja aviona i školovanja posada. Odgovor je bio da oni imaju viziju razvoja aerodroma po kojoj će se na njega letjeti sa avionima većeg kapaciteta te da lokalna aviokompanija nije potrebna. Rezultate takvog vizionarstva vidimo danas.

Slažem se, ukoliko se radi o kompaniji sa kompletnom infrastrukturom. Ukoliko je kompanija samo marketinški dio, a operativni dio radi ACMI, izgledi za uspjeh su daleko daleko veći. To je i bila poanta prijedloga. U svakom slučaju ukupni rezultati bi bili daleko bolji nego što su danas

Zanimljivo je da su u liniji od samo 170 km zapadne Rumunije cak 3 aerodroma aktivna…Temisvar…Arad…Oradea…

Kako su to uspjeli? Mali aerodromi regije bi se svakako trebali ugledati na njih.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!