zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Španjolska postavila pitanje Gibraltara

Španjolska je ozbiljno postavila pitanje statusa Gibraltara, a posebno aerodroma na Gibraltaru obzirom na carinske i policijske probleme, pošto je Velika Britanija izašla iz Europske Unije. Španjolska, Europska Unija i Velika Britanija intenzivno pregovaraju oko ovog problema, a razgovori se nastavljaju u srijedu.

autorica: Maja Mrkus, novinarka (Pula), foto: Gibraltar Aerodrom

15 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Španski posedi u severnoj Africi (na teritoriji Maroka opasana sa tri reda žice, zida itd) imaju ukupnu dužinu od 18,5 km! Ceuta (8 km), Peñón de Vélez de la Gomera (75 metara ) i Melilla (10,5 km). I ostrva Chafarina, Alhucemas koja se nalaze uz Marokansku obalu. Znači i ovo ide u paketu sa Gibraltarom!

Pašće svi ti zidovi i žice!

Mogli bi da se zamjene sa englezima

Pa carinske i policijske kontrole su postojale i dok je UK bila u EU jer nisu nikad bili u Schengegu!

Španija bi trebalo da preuzme svoju otetu teritoriju od Engleza

U posljednjih 50-ak godina bila su dva referenduma u Gibraltaru i na oba je postotak onih koji su glasali za ostanak unutar UK-a bio 99% tako da se tu nema što dalje raspravljati.

Eh, koliko je otetih teritorija u Europi. Rijetko koja država ne bi imala poteškoća na tom planu, ako bi se krenulo tim putem. Složena povijest, svakako.

Ja živim u Španiji, a na Gibraltar odlazim barem par puta godišnje, tako da mogu da kažem da poznajem prilike prilično dobro. Pod jedan, kao što je neko već rekao, Gibraltarci ne žele da budu pod okriljem Španije, niti žele da budu pod centralnom kontrolom UK. Oni su skoro pa nezavisna teritorija i to im omogućava da budu finansijska i online gaming destinacija, a to je ono od čega žive i to ne žele da menjaju. Oni su bili zdušno protiv Brexit-a i to im je debelo otežalo život.

A, što se tiče Španije i njihove želje da “povrate” Gibraltar, to je pitanje koje samo prežvakavaju političari. Obične ljude baš briga za tamo neki Gibraltar, Andaluzijci su srećni jer im posetioci iz Britanije i svi oni koji rade na Gibraltaru, a žive u Španiji, doprinose ekonomiji. Na kraju krajeva, kao što UK drži Gibraltar, tako i Španija drži Ceutu i Melilju preko puta u Africi. Ako traže Gibraltar natrag, pretpostavljam da je logično da vrate sve što drže na afričkom kopnu?

Tako da, običan narod u Španiji baš briga za Gibraltar, lokalni političari sa obe strane povlače ovo pitanje kada treba skrenuti pažnju sa pravih problema, a trenutni problemi jesu realni i nastali su zbog Brexit-a, kao što su isti nastali i u Irskoj. I kao i u Irskoj, i ovde će morati da se nađe neki kompromis.

U Irskoj će se postići kompromis – ujediniće se Irska. Već je više katolika i u Severnoj Irskoj, put je jasan. Foklande će na kraju okupirati Argentina – pitanje je vremena – a Gibraltar… možda bude nezavisna država… pošto ni Španije verovatno neće zauvek biti ujedinjene.

Sic transit gloria mundi (Britaniae Hipspaniaeque).

Promjene se ne mogu zaustaviti ako to većina na nekoj teritoriji koja želi nezavisnost želi

Potpuno ste u pravu

Proterati ih, milom ili silom

Slažem se

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!