zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zašto Croatia izmišlja toplu vodu

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Vrlo jednostavno Croatia Airlines nema baš nikakve strategije. Oni bi malo piškili, a malo kakili i onda baš ništa ne rade kako se spada, a ništa ne odrade do kraja. Sve je ofrlje, sve se radi bez ikakvog plana i ozbiljne analize. Možda se analiza i radi ali obzirom na katastrofalne rezultate ona nije dobra, nije profesionalna i nije učinkovita. Kompanija ove godine imat tek 64% putnika iz 2019, Air Serbia primjerice ima 96%. Kompanija sa bitno manje potencijala, ali kvalitetnim managementom. Katastrofa i tragedija za Croatiu,superbravo za Air Serbiu.

Croatia je ovog ljeta krenula prebacivati letove u Split. I iduće godine kompanija će otvoriti 4 nove linije iz Jadrana, a ni jednu iz Zagreba. Vrlo pohvalno, Splitu treba letova, to nitko ne spori. No, istovremeno Croatia zanemaruje ostale aerodrome i svoju bazu u Zagrebu. Iz Zagreba nisu obnovili letove za Stockholm, Prag, Mostar, Bukurešt, te nisu obnovili linije koje su im u međuvremenu preuzele konkurentske kompanije (Oslo i Milano Ryanair), Lisabon (TAP), Helsinki (Finnair), St.Petersburg (Rossiya do sankcija).

Croatia ima 23 linija iz Splita, te ukupno 44 linije hrvatskih aerodroma izvan Zagreba. Iz Zagreba Croatia ima 18 linija. Dakle tek 29% linija operira se iz Zagreba. Tako nešto nema baš nitko u Europi. Austrian leti samo iz Beča, Brussels samo iz Bruxellsesa, KLM samo iz Amsterdama, Iberia samo iz Madrida, TAROM samo iz Bukurešta, Turkish samo iz Istanbula… Lufthansa ima dvije baze Minhen i Frankfurt, no ona je druga najveća kompanija na svijetu, 100 puta veća od Croatie. Čak i one kompanije Europe koje imaju više baza, iz svog glavnog huba imaju daleko više letova nego iz sekundarnih baza. TAP iz Lisabona leti 92 linije, dok iz Porta leti samo 11 linija. 9 puta manje. LOT iz Varšave ima 102 linije iz Krakowa samo 8 linija. Aegean iz Atene ima 91 liniju, no iz Herakliona ima 25 linija, iz Soluna 20 linija, iz Rodosa 16 linija, iz Kalamet 6 linija. ITA iz Rima ima 48 linija, a iz Milana njih 29. British iz Hethrowa ima 161 liniju, a iz Gatwicka njih 55. Air France iz Paris CDG ima 203 linije, iz Orly 22 linije, iz Nice 15 linija, iz Maresillesa 12 linija, iz Toulousea 10 linija, iz Lyona 5 linija. Dakle, sve kompanije ogromnu većinu linija imaju iz svog glavnog huba, pa čak i one koje lete iz turističkih zemalja. Zašto je onda to jedino kod Croatie drugačije? Jel tu Croatia najpametnija? Jel pametno izmišljati toplu vodu?

Croatia je trebala razvijati Split, Dubrovnik i ostale aerodrome još 2000. godine. Tako danas ne bi bilo toliko mnogo kompanija sa Jadrana i par stotina linija sa jadranskih aerodroma. Sada konkurirati takvim kompanijama znači ulagati ogroman novac sa upitnim uspjehom. Croatia je ove godine pokrenula liniju za Stockholm, te istovremeno konkurira 22 leta 4 prijevoznika, među kojima i giganta poput SAS-a, Norwegiana i TUI-a. Kako ovim megakompanijama može konkurirati majušna, slabašna i nepoznata Croatia sa dva tjedna leta? Istovremeno nije pokrenula liniju iz Zagreba za Stockholm gdje nema apsolutno nikakve konkurencije. I sve ostale linije koje je pokrenula iz Splita imaju ogromnu konkurenciju, no nije ih pokrenula iz Zagreba gdje je konkurencija daleko manja ili nikakva. Koje to ima logike? I opet naglašavam, da konačno su shvatili da treba razvijati Split, 22 godine prekasno, ali su shvatili. Ali koje logike ima zanemarivati svoj hub, od tamo ne obnoviti ni jednu liniju koju su pokrenuli od 2016. do 2018?

Valovi kompanije su čista stihija. Čak i tamo gdje imaju 4-5 dnevnih letova imaju po 3 leta unutar sat vremena, a onda po 8 i više sati nema letova. I flota je čista stihije, to najbolje pokazuje nabavka puno preskupih i neadekvatnih A220.

Kompanija ne povećava kapacitete čak ni u udarnim danima, pa tako Minhen i dalje leti sa Dash 8-400 prije Božića, Uskrsa i Sisveta, iako Lufthansa tada redovno šalje veće kapacitete. A A319 i A320 tada stoje potpuno nezaposleni i prizemljeni, a potencijalnih putnika ima daleko više od 100% punog Dash 8-400. Putnika koji onda traže alternativu u autobusima, vlakovima i automobilima. Jel to normalno?

Feeding tržište je istinski ekstremno skromno i manje nego je bilo prije. Više se ne leti Mostar, Podgorica, Priština i Tirana koje je kompanija prije letjela. Da ne govorimo o potencijalnim feeding linijama poput Tuzle, Ohrida ili Sofije.

Stanje Croatie najbolje opisuje jedan čitatelj portala: U suštini čak nije ni problem da na ovakav način “ignoriraju” Dubrovnik i Zagreb. Veći je problem što ni sami ne znaju što bi sa sobom, kajgotare. Evo da objave da imaju potpun fokus na Split i da će od tamo operirati 90% linija i bazirati letjelice – sve 5. Pa nek Split ima mrežu OU letova i to da je cijelu godinu. Ali ne, njima je ljepše otvarati milijun linija koje operiraju 1-2 puta tjedno iz svakog sela, zimi je ionako zimski san i injekcija iz državne blagajne.

Croatia je jedino dobra u žicanju novaca kod Vlade. Tu je svjetski šampion. I obzirom na to zašto bi oni uopće nešto radili? Pa lakše je dobiti par desetaka milijuna od Vlade i igrati pasijans. I tako već 30 godina. A drugi rapidno preuzimaju tržište, Croatia gubi tržni udio. Udio koji je pao na samo 16% u top sezoni.

210 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Sta je sa linijom Oslo Osijek.Barem jedan par letova mjesecno direktno .

Recite Mirzi da Ryanair prodaje letove za sve linije koje on kaže da su ukinute

+1

Alene, napisacu Vam ovde odgovor kako bi svi citaoci videli isti, a posto pitate kako sam izracunao LF iz Osijeka. Evo da Vam otkrijem i tu tajnu, nije neka nauka.

Naime, vrlo je prosto. Tacno se zna ko je leteo koliko puta iz Osijeka i sa kojim avionima. Croatia sa Q400 sa 76 sedista, a Trade Air sa SAAB340 sa 34 mesta.

Obavljeni su sledeci letovi:

Trade Air:
OSI-ZAG 6pw, obavljeno 14 rotacija tokom oktobra
OSI-PUY 2pw, obavljeno 5 rotacija
OSI-RJK 2pw, obavljeno 5 rotacija
OSI-ZAD 1pw, obavljene 3 rotacije

Croatia:
OSI-SPU 1pw, obavljene 4 rotacije
OSI-DBV 1pw, obavljene 4 rotacije
OSI-MUC 2pw, obavljeno 9 rotacija

Lako se sabira i dolazi do podatka da je TradeAir imao 27 rotacija, a Croatia 17 rotacija. Kako znamo broj sedista u njihovim avionima, dolazimo do ukupnog broja raspolozivih sedista ka/iz OSI.

Trade Air: 27 * 34 * 2 = 1836
Croatia: 17 * 76 * 2 = 2584
Ukupno: 4420 raspolozivih sedista
Putnika: 1495

LF: 1495 / 4420 * 100 = 33,82%

Eto smanjio sam OSI-ZAG na 12 rotacija i dobijamo LF od 34,9%. Velika razlika majko mila…

Ne znam da li je avion od 33 ili 34 sedista. Opet, ne menja brojku nesto da li je avion 34 ili 33 sedista. Evo izracunacemo za oba slucaja:

33 mesta: LF = 35,3%
34 mesta: LF = 34,9%

Jel imale jos neku primedbu na moju racunicu? Mada nijedna primedba, i da postoji, ne moze ovaj procenat znacajno promeniti. Ako imate dajte da i to razresimo, ako nemate ocekujem izvinjenje da za optuzbu ‘Provalio je anonimac.’ i ‘A još manje zna anonimac.’

U slucaju da nemate ocekujem i da se podatak o LF-u pojavi u clanku sa brojem putnika za Osijek i da nam date objasnjenje zbog cega je rezultat takav kakav je. Eto u najboljem slucaju je LF 35,3%. To je dobar rezultat?

OK, promasio sam brojku za 0,9% do 1,5%. To je zaista mizerna razlika.

Evo cak i jedan Air Montenegro ima LF od 73% u oktobru, duplo vise nego Osijek… No, Osijek ima smisla idalje…

Pa kako onda Morava nema smisla kada su tamo oba leta zimi PSO, a takodje i svih 6 leti PSO? Dakle, na Moravi novac ne gube ni aerodrom ni Air Serbia. Cemu dvostruki arsini?

Slazemo se da su 2pw zimi i 6pw leti malo, ali zaboravljate cinjenicu da je pista ogranicena na ATR72. Kako Vi znate da ne bi bilo jos letova da pista moze da prihvati A320/B737? Pritom je Wizz svojevremeno izjavio da je zainteresovan da pokrene letove iz KVO.

O da, itekako je izjavio: Wizz Air had previously expressed interest in serving Morava Airport and said it was “monitoring developments”.

Нисте били на том пројекту, нудили сте се али су вас одбили. Распитао сам се

Како сте радили на том пројекту?

Evo saznao sam I da za Trade Air leti SP-KPL koli je u Y33 konfiguraciji. Dakle, sada sa sigurnoscu mozemo reci da je LF u oktobru bio 35,3%.

Stoji.

Вечерас опет отказан лет из Осијека за Загреб, која трагедија. Баш некако јадно и бедно.

Ništa?

I Osijek i Morava su projekti političke korupcije koji nimalo ne doprinose ravnomernom regionalnom razvoju i korisni su za broj ljudi koji se meri u stotinama. U takvim uslovima su LF od 0% i 100% isti mizeran rezultat.

Stoji.

Pa nemojte sad relativizirati kad smo saznali da je LF u Osijeku čitavih 35%, pa do juče je bila priča kako aerodromi poput Morave nemaju smisla, kad ono Morava dva ipo puta bolja po pitanju LF od Osijeka. Nije isto niti će biti.

Морава је ове године претекла Осијек током лета, аеродром који очајнички јури путнике већ 50 година. Паметном довољно.
Па не мислите ваљда да ће остати на та два? Додаваће се временом посебно како ЈУ буде јачала своју АТР флоту. Чисто да вас едукујем да ништа веће од тога не може тамо слетети.

А ко би то кренуо да лети са Е95? Остријан или Луфтханса који једва опстају у Загребу и где свакодневно режу? Морава ће процветати када буду слетали А319 и А320 што од ЈУ а што од Визера.

20% мање него Осијек? Па то је одлично. Значи да је Морава стигла на 80% резултата Осијека који ту гради већ пет деценија. Том логиком догодине ће претећи Осијек.

Koliko točno?

Ovaj LF u OSI ce bit gori sad kad nema OSI SPU i OSI DBV letova. Oni su bili dobro popunjeni.

Doslovno. Ništa novo

Valjda da pisac ne zaboravi što je dobio za domaću zadaću.

Opet izljevi mržnje prema CTN, sve već viđeno od strane autora.

Meni kao laiku nije jasno zašto se svi kolju oko broja putnika zračnih luka i prijevoznika.
Meni 31.12., zanima koliko smo mi zaradili ili nismo?
Ovo sa poticajima i subvencijama je cirkus, bitna je lova na kraju godine, bar je tako u mojoj firmi gdje sam ja gazda.

Razumijem ja da ako ima putnika da se vrti i neka lova, ali to nikako ne mora značiti da će biti i velike zarade, već samo veliki operativni troškovi.

S toga, kad se podvuče refa, zbroje poticaji, subvencije itd. koliko ima na kraju 31.12.?

Pa nije najgora. Najgora je ČSA.
Ne vidim ni da Bulgaria bolja kao ni Air Albania.

Nabavila je i OU nove avione. I to iste kao Air Bulgaria.

A kada nabavi tome ćete pljeskati kao i što plješćete Air Bulgariji?

Znači Air Bulgaria je još gora?

I Croatia nabavlja nove avione a otvara i nove linije.
Air Albania jos uvek nije dobila ta dva aviona a i kad ih dobiije (ako ih uopste dobije jer i sami znate da je drzava goni za skrivanje poslovanja) imace ukupno 4. Nemerljivo sa onim sto vec ima Croatia.
Takodje i Air Montenegro je puno previse losa kompanija.
Dakle Croatia nije samo dno Evrope.

Kakvi god da su koraci (a vi ih sve do jednog osudjujete) Croatia se makla. Vracamo se na diskusiju od pre par dana.
Nisu sve kompanije iste. Neke reaguju prebrzo, neke presporo. Croatia naginje ka ovoj drugoj skupini. Ali ipak se desava nesto pozitivno i to treba pohvaliti.

Svakako uporedjivati Air Albaniu i Croatiu i samim tim navodeci da je ona “tvorevina” od samo 3 god. bolja od OU je nonsens.

Da, otvara nove linije. Nije dostigla iz 2019. kao sto nisu ni brojne kompanije ali bitno da se maknula. I na tome joj treba cestitati jer je moglo i bez toga.
I Air Serbia takodje ima manji broj aviona nego 2019.

Smak sveta ili ne, kao sto rekoh, nisu sve iste kompanije.

Ne smeta vam autoru Croatia airlines , jer da mu je do poslovnih rezultata onda bi kriticki gledao na 30 godina izgradnje nekakvog huba u zagrebu.OU konstantno posluje u minusu svih ovih godina iz zagreba i to bez ryanaira , ali zato zbog jedne godine prebacivanja par linija za split uz i dalje najveci broj frekfencija u zagrebu perfidno okrece krivicu na split.inace gdje je novac od dalmatinskog turizma , konstantno se onemogucava razvoj dalmacije , koliko se tog novca vrati tamo gdje je zaraden . 20 godina se obecava splitska zaobilaznica , zasto dubrovnik nema brzu cestu do aerodroma , zasto se ne modernizira dalmatinska pruga , dok se u isto vrijeme kao drzavni projekt spominje brzi vlak do plesa , plesa koji ima malo i nista vise putnika od splita , a sa ukupnim brojem putnika dalmatnskih aerodroma se ne moze ni mjerit . A tek argument usporedivanja zagreba sa parizom , atenom , istanbulom , pa do kada vise ?

Najprometnije krizanje 2020 g u hr je solin ako cemo guzve usporedivati , nisu daleko ni stobrec ni dracevac , sve ulazi u split . A zagrebacko rjesenje je regionalizacija i fiskalna decentralizacija . I portir na hrtu , i bili koji drzavni sluzbenik prima placu od svih gradana hrv a placaju prirez gradu zagrebu . Ko prodaje klime , sreduje prostore u drzavnim institucijama iz cijih se auto kuca nabavljaju vozila za drzavne potrebe , opet placeno iz proracuna a sve zagrebacke firme , da ne nabrajam dalje . Apsolutno je sve gore i svi hrle ne iz ljubavi i ljepote zivljenja u gradu zagrebu vec zbog pronalaska posla.eto ostaviti veci dio novca regijama gdje se uprihodi , pa ce se ravnomjerno i oni razvijati i donekle rjesen problem zagrebackoh guzvi .

Zasto ne i dislocirati veci broj ministarstava i sjediste im odrediti u Splitu , Dubrovniku ili Osijeku?
Na taj nacin ce se citava Hrvatska ravnomjerno razvijati i bice vise radnih mjesta za portire u drugim gradovima a ne samo u Zagrebu.

Hoćete vi prestati sa tom diskriminatorskom retorikom koja nije utemeljena na nikakvim činjenicama već purgerskim stereotipima dalmatinacs?

Nije istina. U Dalmaciji zimi ima manje posla u turističkom sektoru jer ima manje turista, no još uvijek ga ima i ljudi rade.

Tko je odredio nin za referentnu tocku ?

Zašto vam je žena ljena?

I ne, ne znate o čemu pričate.

Nisu ni Dalmatinci. Ljeni su oni koji ne obnavljaju svoje fasade i ne održavaju vodovodnj sustav.
.

U vašem postu se vidi cijelo nerazumijevanje situacije i kako bi se država trebala razvijati. Jadna i tužna je država, a upravo to je sada Hrvatska, kad bi po nekima (očito i vama) preduvjet razvoja bio da se neko ministarstvo ili nebitno, državna institucija, prebaci u “njihovo” dvorište. Što je to, zapošljavanje na državnu sisu, kao nekad u socijalizmu? Na žalost, mnogi razmišljaju na taj način, i misle da Zagreb ima nešto posebno od tih pustih uhljeba koji su locirani u Zagrebu. Ili je glavni ideal da se nekoga “svog” ubaci na radno mjesto od 1000eur plaće, i da je državno i “sigurno”?!

Ravnomjeran i zdrav razvoj države treba biti na način da se poduzetnicima omogući razvojna klima, da se riješi infrastruktura kao preduvjet razvoja, sa de poboljša obrazovni sustav, da se ubrza pravosuđe – a ne da se uhljebi “ravnomjerno” raspoređuju po državi. Ministarstva trebaju čim više biti “light”, nevidljiva, da običan građanin ne mora uopće znati i gdje su, da su usluge online i da ne deru sa milijun poreza i nameta.

Niste razumijeli , nitko ne trazi dislociranje drzavne uprave , vec maksimalno smanjivanje , regionalizaciju s fiskalnom dencentralizacijom tako da vecina poreza prikupljena ostane na podrucju gdje je ostvarena a ne da sve odlazi u zagreb. Koliko ljudi vezanih za drzavnu upravu radi u zagrebu , koliko zagrebackih firmi ima bilo kakav poslovni odnos sa drzavnim subjektima ( ministarstvima , upravama , agencijama , drzavnim firmama sa sjedistem u zagrebu (ina , hep ) , sve je to placeno iz proracuna , a neposredno zavrsi u zagrebackom proracunu . Sve najvece hrvatske kompanije su vezane za potrosnju , ostvaruju prihod na podrucju cijele hrvatske , a placaju lokalne doprinose na podrucju grada zagreba . Turizam je nazalost najveci hrvatski izvozni proizvod , privlaci novac iz inozemstva i strateski je prioritet prometno olaksati ostvarivanje istog . Interesantno je kako vec 30 godina za rjesavanje splitskog prometnog kaosa drzavi uvijek nedostaje novaca , dok je recimo za zagrebacki rotor drzava ucestvovala sa 15% , dok se naveliko prica o brzoj pruzi do plesa , za to vrijeme se okolica splita vozi po seoskim putevima . Pretjerujete , sve ima granicu . Jos jednom hrvatska nije srbija , hrvatskoj su osnov njene regije sa svojom raznolikoscu i povijesti koja je mnogo znacajnija nego sam grad zagreb . Nametnuta centralizacija na kojoj prosperira grad zagreb u odnosu na ostatak hrvatske je put u propast , sto jasno vidi svatko tko nije podlegao navijackoj prici hrvatskih medija.

Autoput je 12 mjeseci prazan.

Kao i maksimir, pa se isto priča o nacionalnom stadionu kojeg bi gle vraga usput još netko koristio.

Jasno je i odakle dinamu novac. Nesto je i nekakav sud o tome odlucivao , samo sta nitko u zagrebu ne osuduje kriminal ako sluzi nastavaku isforsirane bajke o gradu zagrebu .

Šta će vam stadion ako će biti prazan?

To šta određeni ljudi rade u gradovima a žive u manjim mjestima nije specifično samo za zagreb,u vaše obiteljske odnose ne želim ulaziti, ni jedna lopata nije zabijena na dugogodišnje obećavanoj splitskoj obilaznici,spominju se razne varijante željezničkog povezivanja Zagreba sa plesom, primjere koje ste naveli nemaju nikakve veze sa vašim dokazivanjem decentralizacije , većina novca završi u Zagrebu , Jadrolinija prihode ostvaruje prijevozom putnika a ne iz državnog proračuna i osnovana u rijeci . Šta i nju treba prebaciti u zagreb? Zar 71% avio prometa nije dokaz krive politike forsiranja nekakvog huba u Zagrebu te prepuštanja prosperitnijeg tržišta stranim kompanijama.

Rotor .jadrolinija se bavi obalnim prijevozom putnika na moru i od te djelatnosti se prvenstveno i financira, ostatak recenice je bio sarkazam . Niste vi u zagrebu niti najpametniji , niti najljepsi a niti najradicniji , samo politickim ustrojem privilegirani u odnosu na ostatak drzave.

Сто десет хиљада СЕЗОНСКИХ радника. Туристичка земља. Нису ту целе године, као нпр. на Канарским острвима.

Zadnja rečenica je točna – Croatia je tu da pere novce poreznih obveznika, letovi im nisu bitni.
Jednako kao što su istočne komšije tu da na svaki članak pišu kako je vucic air najveći u regionu, ne znam jel to za sendvič ili je već patološki nakon toliko godina medijskog ispiranja mozga…

A da vi mozda vas mozak proverite?
Ako je Air Serbia Vucic Air sta je onda Croatia? Sta je onda Air Montenegro?

Croatia je u službi vladajuće stranke, zauzvrat za sve gubitke koje radi se zapošljavaju kadrovi koje stranka naredi, i odobravaju se razni projekti i nabave za pranje novca.

Plenki ipak indirektno koristi Croatiu za svoje stranačke ciljeve. Daleko od toga da im naređuje kamo da lete i koristi to u političke svrhe kao Vučić, ali ima razloge zašto je financira.

Znaci Air Serbia je Air Vucic? Da li to tako sada ispada?

pa gospodin presidente se ponasa ko da je CEO od JU. prema tome …

ne znam dal Macron ili Scholz objavljivaju nove rute od AF i LH. pa naravno da ne

Prvo, Beograd na vodi je najveći promotivni projekat Vučića, Air Serbiu uzima u usta samo sporadično, a pitanja avijacije su toliko van dometa njegovog prosečnog glasača, da je to besmisleno i spominjati. Drugo, Vučić nema nikakav problem da prisvoji sve što je iole uspešno u Srbiji, a opšte je poznato da u Srbiji najveću šansu za uspeh imaju upravo kompanije pošteđene mešanja njega i njegovih “stručnjaka”. Treće, čak i da je tačno to što govorite, kako to tačno Air Serbiji daje konkurentsku prednost?
Uzimajući sve ovo u obzir, nazivanje Air Serbije Air Vučićem zvuči prilično ogorčeno

Rekao sam “uzima u USTA sporadično”, što kao neko ko živi u Srbiji stvarno malo bolje znam. A isto tako, kao neko ko živi u Srbiji, vrlo dobro mi je poznato koliko Vučić ne propušta da se popne svima na glavu sa hvalospevima o samom sebi i za stvari koje apsolutno nikakve veze sa njim nemaju, a ne sa nečim za koje je, kao tvrdite, njegov projekat br.1. Sve to što ste naveli, može se primeniti na bukvalno svaku firmu u Srbiji koja ima državnog kapitala, pa sve ostale propadaju, a Air Serbia opstaje i to, rekao bih, uprkos, a ne zahvaljujući mešanju države.
Konkretno:
“Vućić lobira za linije” – realno, jedna od retkih pametnih stvari koje radi
“daje ogroman novac” – 20 miliona pomoći ove godine je ogroman novac? Pa, prosečan strani investitor u Srbiji dobija toliko
“Vučić odlučuje za letove prema SAD-u” – pod “Vučićem” verovatno mislite na državu. Zar nije poenta posedovanja sopstvenog prevoznika da mogu ovakve strateške odluke da se donose?
“Malović je alfa i omega tamo, a on je u 5 top Vučićevih ljudi” -stvarno? To što je neko Vučiću u top 5 je neka preporuka? I šta je tu neobično što je u firmi sa državnim kapitalom jaka stranačka ličnost? Ne podržavam, ali ne vidim šta je čudno.
Voleo bih da je ovo vaše preuveličavanje Vučića samo nepoznavanje političke situacije u Srbiji, a ne obična malicioznost. Ako će vam biti lakše da je nazivate pogrdnim imenima, slobodno nastavite, ali to više govori o vama, nego o Air Serbiji.

Vidim…ljubomoru, neznanje i aroganciju.
Pokušao sam argumentovano da objasnim, ali protiv predrasuda se očigledno ne može. Samo vi pravite od čoveka koji uništi sve što dotakne Supermena, čije je postojanje jedini razlog zašto Air Serbia dobro posluje ako će vam tako biti lakše

Sigurno ne bismo željeli dati pare koje Srbija daje za to. Dapače da možemo birati ne bi ni ove pare za Croatiu davali…

Kako bi mogao hub u Zagreb funkcionirati kada iz Splita i Dubrovnika, a sve vise i iz Zadra možete letjeti direktno gotovo svugdje u Europi i to imate jako veliku konkurenciju prijevoznika i raznolikost lcc i legacy sto je jako dobro za putnika. Tko bi lud presjedao u ZAG jer koliko vidimo Zagreb ne otvara nove linije već godinu dana a stare ukida ili smanjuje… ZAG bi morao učetverostručiti linija da bi itko htio koristiti hub u velikoj kolicini

Puno ljudi bi radije presedalo iz ZAG za BGD ili SJJ na letu iz Toronta npr. Kad se AC vrati na leto vezite par linija umesto da konekcije budu ocajne kao i ranije uključujući i Split do faze da je bilo lakše da vas neko iz Splita sačeka autom

To sam napisao za Dalmaciju, znaci OU i da od sutra ima 50 linija iz ZAG, ne može konkurirati SPU kad je ogromna sansa da te linije vec postoje iz SPU i da već ima ogromnu konkurenciju tamo. Hrvatsko tržište preuzeli su strani avioprijevoznici, osim u Zagrebu, Osijeku i na Braču.
SPU je na primjer od 2010. sa 1.2 milijuna putnika narastao na 3.3 milijuna nakon 9 godina, bez OU i u tom vremenu su došli skoro svi, a i u zadnjih par godina došli su i mnogi novi prijevoznici koji nisu bili prije pandemije. Croatia airlines otvara novih par linijica u Splitu, ali to je sve mizerno pogotovo u usporedbi koliko lete drugi prijevoznici.

Nema Zagreb mnogo potencijala, glavninu svojih operacija OU treba preseliti u Split i poceti zaradjivati novac.

I Dubrovnik.

Zašto onda već sada ima 15 novih najavljenih novih linija za Slijedeće ljeto ako je toliko los lf? Koliko je Zagreb otvorio linija u ovoj godini i slijedećoj?

Ryanair je otvorio sve linije prošle godine, Finnair otišao ranije nego očekivano. Sve su to linije koje su letjele prije, niti jedna nova u ovoj godini. Kamo li slijedećoj.

Ryanair je veliki dobitak, ali velik problem je sto se tu stalo. Zaustavili su vrijeme kad je došao Ryanair, vrijeme nakon 2021. ne postoji za njih. To sto je došao Ryanair je super za putnike, ne može nitko reci da to nije istina. Sto želim reci je da nakon 2021. čak i Ryanair smanjuje frekvencije, a drugi dodaju i još brže miču s prodaje letove.
Očito je problem u upravi ili potražnji ili oboje.

Ovog ljeta je povećao, ali ovu zimu je smanjio i pretvorio cijelogodisnje u sezonske, na to sam mislio.

Hha ovog leta?! Vama leto pocinje u 9.mesecu? 🥴

64% u celoj mrezi a ne iz Splita. Mozda iz Splita ima daleko veci LF.

Taj članak je isto jedan od onih na čekanju koji nismo vidjeli

Ne, tih brojki ovdje nema. Valjda ste zaboravili to napisati.

Nije. Niste napisali ništa konkretno i službeno.

Osim za linije za FRA niste ništa objavili.

Najvecim brojem frekfencija iz zagreba.

To nije istina, iz Zagreba ima i po ljeti vise frekvencija od svih ostalih zračnih luka u Hrvatskoj, samo ima manje destinacija, ali frekvencija neusporedivo vise, a tek zimi?

U kojem periodu? Broj međunarodnih rotacija izvan Zagreba nije prelazio preko 100 ovog ljeta.

Па ето и Ер Србија им прави проблем у Загребу. Ове зиме су међу топ авио-компанијама по броју недељних летова.

Не верујем да Хрватска има више потенцијала од Србије. Она га има пар месеци током године и то ти је то. Да је толико потенцијал па било би много више путника зими а сезоналност не би било тако изражена а потражња не би била тако осетљива. Погледајмо само Дубровник и Пулу ове године или то како нико не лети из Загреба за велике градове попут Лиона, Нице, Берлина, Ларнаке, Стокхолма, Анкару, Букурешт, Тирану…ако се не варам ни Барселона не иде зими из Аграма.

Чак је и Остријан који сарађује са ОУ десетковао Загреб док је знатно повећао Београд. Следећег лета Београд-Беч ће имати до шест летова на дан.

Haha pa oni nemaju liniju ni do Berlina a ni do Praga. I to nije krivica OU vec izgleda da ne postoji trziste za te linije.
Cak ni LCC EW je odustao i pre nego da poleti.
Ako su to tako popularna trzista u Hrvata zasto onda Ryanair i bez subvencija ne pokrene makar Berlin? Znaci da ni jednu jedinu liniju Ryanair nije hteo da pokrene a da pre toga pare nije uzeo.
I sad ce kao prosijak cekati da nekoj istekne dve godine da bi opet zicao pare. Puno prejadno za jednog tako visokohvaljenog LCC gde su se vise kleli u njega nego u boga kako ce razna cuda napraviti.

Sto nije za Berlin?

Dosadni ste vise s tim Rajanom. Dosadili ste i Bogu i narodu

Nema šta da verujete ili ne verujete, samo pogledate ukupan godišnji broj putnika Srbije i Hrvatske i samo vam se kaže.

Pa kad vam stranci cine jedno 80% zbog mora. Da nije toga pasli bi travu kao ovi u Sarajevu sto su se proslavili dolaskom W6.

“Da nije mora” je argument koji samo vama može da padne na pamet. To je kao da ja kažem “da nije Beograda pasli bi travu”. Nonsens.

To je istina. Ogromna vecina putnika su vam stranci na obali.
Mnogo je veci problem sto vasa drzavna kompanija smanjuje svoj udeo u ukupnom broju prevezenih putnika. Na tim strancima upravo stranci zaradjuju novac jer ste nesposobni da bilo sta sami zaradite. Cak i u Zagrebu ste kiksnuli pa jedino gde mozete drzavnom kompanijom odleteti su LH cvorista.

Čoveče, ja sam iz Beograda. Nemojte da menjate temu. Kakve veze ima da li su putnici turisti ili dijaspora, jel plaćaju i jedni i drugi?

Какве везе има то што сте из Београда? То не чини ваш аргумент било шта релевантнијим или тачнијим. И те како има везе ко су путници јер се тако најбоље објашњава екстремна сезоналност на хрватским аеродромима.

Šta je tu sporno, turizam je sezonska stvar?

Pa isto tako Srbija ima putnike jer nema more, pa ljudi moraju da lete da odu na godišnji odmor. U Hrvatskoj se na more može ići autom. Dakle ista stvar.

Какве то има везе? Потенцијал је дугорочан параметар а ту је Србија дефинитивно у предности, не само што има ЈУ која ја у турбо експанзији него се и београдско тржиште одлично држи, нешто што на пример не можемо рећи за Загреб или остатак Хрватске када се мамурни Енглези и Немци врате кућама.

Ту је и дуголинијски саобраћај где је Хрватска мање-више комплетно заказала. Изгубили су Делту за Дубровник, Емирате за Загреб као и Кореан који иначе поново повећава летове за Будимпешту. Са друге стране имамо Београд који има две линије са два превозника за Кину, целогодишњу везу са Њујорком (која је иначе профитабилна) а ускоро добија и Чикаго. И све се то види када се сагледа процес развоја српског ваздухопловства.

Можда цела једна Хрватска има више путника него један српски аеродром, али ако сагледамо тренд онда је очигледно ко је у предности.

Koji trend? Razlika u broju putnika između Srbije i Hrvatske se ne smanjuje.

Смањује се, посебно ове године.

Nadam se da je tako pa će vam se možda kompleksi malo smanjiti.

To je kao ona mantra sa stizanjem Hrvatske u BDP-u. Jeste li pogledali te podatke skoro? Srbija +3%, Hrvatska +6%. U godini u kojoj smo se razvalili od posla i doneli mudre političke odluke. Prema tome, manje propagande i bićete spremniji da stvari sagledate bez predrasuda.

I šta sad? Hoćete medalju?

Baš me zanima da li će biti puni kad usklade vizni režim s EU i s njima prestanu letiti migranti koje druge aviokompanije ne smiju primati na letove.

Hrvatska nema više potencijala od Srbije? Pa zašto onda ima duplo više putnika?

pa rekoste i da OU ima više potencijala od JU, a znamo svi da JU ima više putnika

Sada kada su izasle brojke za Osijek za oktobar i kada se vidi da je LF katastrofalan, daleko gori od Morave, hocete li objaviti i takav clanak? Clanak koji ce u istom tonu kao za Moravu reci koliki je LF na Osijeku i objasniti kako aerodrom sa toliko niskim LF ima potencijala?

Za radoznale: LF je 33,8%.

То је више него трагично посебно јер лети знатно мањи ваздухоплов!

Ponosni na 42 godine rada!

Буквално, замисли ту си преко 4 деценије и ово је најбоље шта можеш да учиниш док Тузла и Бања Лука буквално цветају. Нема круха у Осијеку тако да ће аеродром наставити да кајготари. Али нема везе, барем имају нови лого!

33,8?
A pre neki dan Autor izracunao 66% na KVO i kaze da se treba ukinuti sve ispod 80%? Sta onda treba uraditi sa OSI?

Alen ce vam odgovoriti i ostati dosljedan – pozvace na ukidanje aerodroma Osijek.

Bas tako, Morava ima duplo veci LF od OSI.

Ako je anon provalio, koliki je onda tacan LF?

Kako onda znate da nije to sto je napisao a ni vi sami ne znate koliki je?

Dobili ste sve detaljno. I vrlo je logicno sve sto je napisao.
Pogresio je za ~2% sto ne menja cinjenicu da je LF ziva propast.

Jezivo, ne mogu da vjerujem. Koliko putnika je imao Osijek u oktobru?

PA vise je putnika imao autobuski kolodovor u Osijeku .
Samo kljuc u bravu.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!