zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Po čemu je easyJet drugačiji od Ryanaira i Wizz Aira

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

Svaki putnik koji je putovao sa easyJetom će odmah reći kako im je kompanija ostala u dobrom sjećanju. Putnici mahom vole easyJet, a ne vole Ryanair i Wizz Air. Zašto?

Do nedavno easyJet je držao politiku prtljage u kojoj je putnik mogao u kabinu nositi manji kofer 56x45x25. No, od 10.2. ove godine i oni su prešli na istu opciju kao i Ryanair i Wizz Air, te u kabini dozvoljavaju besplatno samo manji ruksak veličine 45x36x20 cm. Ovo je bilo veliko razočaranje za putnike easyJeta jer su se nadali da će upravo easyJet ostati iznad ovog dna Ryanair i Wizz Aira.

No, i dalje easyJet je bolja kompanija u očima putnika. Prvo easyJet leti na veće i važnije aerodrome kao što je Gatwick, Paris CDG, Minhen, Rim FCO, Amsterdam, Zurich… Jasno, i easyJet leti na niz sekundarnih aerodroma, no ipak niz destinacija su mu ipak primarne.

Nadalje easyJet ne naplaćuje skupe kazne ako putnik ne isprinta boarding pass ili ne obavi online check-in. Ryanair naplaćuje 55 EUR kazne za checkiranje na aerodromu i 20 EUR za printanje boarding passa. I Wizz Air sankcionira check-in i nedostatak boarding passa.

EasyJet pokušava putnicima prodati svašta nešto, ali njegovi kabinci nisu ni izblizu toliko naporni kao oni Ryaniara. Ryanairovi kabinci vas doslovce siluju, easyJetovi kabinci su ipak bitno diskretniji i simpatičniji. EasyJet ima neznatno jeftiniju hranu i piće.

EasyJet motivira svoje radnike da budu duhoviti od prve do zadnje minute leta. Oni to istinski i čine, u najavama, odnosu prema putnicima. Nekoliko puta sam istinski uživao u ovom odnosu posade prema putnicima. Tako nešto kod Ryanaira i Wizz Aira nećete doživjeti.

Konačno easyJet ima ugodnu kabinu. Ryaniarova kabina izgleda više kao gradski autobus. Otisnuto uputstvo za nuždu na stolićima sjedala još samo upotpunjuju taj dojam šarenosti. EasyJet ima neznatno udobnija sjedala.

EasyJet je prvi krenuo sa konekcijama, sada već ima ogromnu grupaciju objedinjenu u Worldwide by easyjet. Kroz sve baze easyJeta putnici se mogu konektirati na letove Air Transata, Cathay Pacifica, China Airlinesa, Emiratesa, Etihada, Icelandaira, aurignya, Corsaira, La Compagnie, neosa, Norwegiana, Scoota, Singaporea, Virgin Atlantica i WestJeta. Ryanair je prije par godina krenuo sa konekcijama preko nekih od svojih baza, ali samo na svoje letove.

U konačnici putnici najviše poštuju duhovite i nenaporne kabince, u usporedbi sa vrlo napornim Ryanairovim kabincima. No, kada ubrojimo sve prednosti easyJeta nije ni čudo da ih putnici vole daleko više od Ryanaira.

37 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Istina 👍🏻

popravite “sijecnju” u prvoj recenicu u “sjecanju”. 🙂 pozdrav

Sve je to isto

Meni je easyjet kao kompanija ostala u dobroj veljači, ne samo siječnju

ахахахаха мени у добром студеном

EazyJet ima strašnu predanost safety kulturi.
Baš su me bili ugodno iznenadili kad sam to vidio. Stara engleska škola. Wizz je organizacijska katastrofa, prilično su neozbiljni u nekim stvarima.
Za Ryan ne znam, nisam imao doticaja.

Jedan osvrt da i aerodromi vise vole Easy i Wizz od Ryana. S Easyjetom i Wizz Airom je uvijek partnerski odnos, dok je s Ryanairom uvijek natezanje, borba i ucjene…

Moje osobno iskustvo s Wizz-om je zaista odlicno, totalno drukcije od Ryanaira.

Propustili ste napisati da kod easyJeta nije bilo ogranicenja tezine rucnog prtljaga kao i to da je easyJet imao svoj FF program.

Jos jedna pogodnost easyJeta (nezamislivo kod W6 i FR) je ta da ako cena karte nakon sto ste je kupili postane jeftinija a da nije na rasprodaji vi dobijate vaucer u iznosu razlike u ceni koji mozete iskoristiti za kupovinu karata na nekon njihovom sledecem letu.Na taj nacin sam ne jednom ustedeo lep novac.

“No, od 10.2. ove godine i oni su prešli na istu opciju kao i Ryanair i Wizz Air, te u kabini dozvoljavaju besplatno samo manji ruksak veličine 45x36x20 cm.”

Niste li vi rekli da je easyJet presao na ista pravila rucnog prtljaga isto kad i W6 i FR?

A oni su to uradili u novembru 2018.

Odlična fotografija, čime je slikana? Fritezom?

Fritezom? Ahahaha!

Valjam se od smeha!
🤣🤣🤣

Alene, gdje se točno na webu Ryanaira kupuje karte za konektirane letove?

Verovatno je mislio na letove koje Rayan nudi sa 1 stopom (npr. Barcelona – Bari).

Sad sam provjerio. Istina, nudi konektirane letove, ali samo iz određenih destinacija. Preuzima li RYR onda i obveze za konektirane letove (zbrinjavanje putnika u slučaju kasnjenja i sl.?

Haha da! Rajan obožava situacije kad treba putnike da zbrine.

Meni su licno ogroman problem napravili kad su svoj let otkazali.

Po meni Transavia je ipak za stepenicu iznad Easyjeta.Volim easyjetovu tarifnu politiku, gde svaki let koji dodate u istu rezervaciju je jeftiniji nego da je na zasebnoj rezervaciji, ali za razliku od Rayana i Wizza kod njih je retko da ponude baš ultra niske cene. Nova politika sa plaćanjem kofera dodatno smanjuje njihovu konkurentnost, tako da Volotea, Vueling i Transavia mogu biti povoljniji, posebno na medinternatskim destinacijama.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!