zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zašto Beograd ima više putnika od Zagreba

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

Na stranu emocije i dijametralno suprotni pogledi iz Srbije ili Hrvatske, ali i te kako je logično da Beograd ima više putnika od Zagreba. Prednosti Zagreba su što je glavni grad države članice Europske Unije i NATO-a. Nažalost, za razliku od ostalih novopridošlih država u EU i NATO, Zagreb ovo iskoristio nije. Hrvatska ima i veliku prednost što nema vize za SAD, Kanadu, Veliku Britaniju i Irsku, što Srbija ima.

U prvom redu Beograd je duplo veći grad od Zagreba. Beograd ima 1.685.563 stanovnika (Beogradski region). Čak i da se gleda samo uski dio grada Beograd ima 1.383.875 stanovnika. Zagreb pak po posljednjem popisu stanovnika ima 767.133 stanovnika. Već po ovom podatku Beograd bi trebao imati duplo više putnika od Zagreba. Srbija ima skoro duplo više stanovnika od Hrvatske (Srbija 6,7 milijuna, Hrvatska 3,9 milijuna).

Uz to Aerodrom Beograd ima 95,7% letova u Srbiji, te 93,9% putnika Srbije. Zagreb ima tek 31,6% putnika u Hrvatskoj. Hrvatska ima 9 aerodroma, a Zagrebu su po broju putnika vrlo blizu Split i Dubrovnik. Srbija ima 3 aerodroma i svi aerodromi su svjetlosnim godinama daleko od Beograda.

Beograd u okolici 4 sata vožnje ima daleko manje velikih zračnih luka, tek Budimpeštu i Sofiju, a uz to ima i četiri male zračne luke: Temišvar, Osijek, Niš i Tuzlu. Zagreb pak ima ogroman broj velikih zračnih luka: Beč, Budimpešta, Venecija, Vicenza, Treviso, Bratislava, Ljubljana, Split, Zadar, te male luke Trst, Vicenza, Pula, Rijeka, Osijek, Tuzla, Banja Luka, Maribor, Portorož, Graz, Klagenfurt, Linz.

Istina Zagreba ima veći BDP per capita, a Hrvatska ima i ukupno veći BDP od Srbije. Ipak Beograd ima sveukupno veći BDP od Zagreba. Beograd ima vrlo bliske brojke turista Zagrebu. Srbija ima i nešto veću dijasporu od Hrvatske.

Beograd ima i ogroman broj outboand turista obzirom da Srbija nema more i turistički potencijal  joj je prilično skroman. Zato i ima gomilu chartera i leisure linija prema Grčkoj, Turskoj, Tunisu, Egiptu, Crnoj Gori, Španjolskoj, Italiji i drugim zemljama. U Zagrebu turisti u ogomnoj većini ljetuju na Jadranu koji je udaljen sat i pola do pet sati automobilom i za što svi koriste automobil.

Srbija jedina ima letove prema Rusiji, njih 22 tjedno i to sa najvećim avionima (najviše letova je sa A320, a često kada leti i A330 za Rusiju). Letovi su blizu 100% popunjenosti. Ovi letovi akumuliraju jako puno putnika za Srbiju, ali i brdo tih putnika se dalje konektira za letove prema Europi i SAD-u. To znači nekih dodatnih 50.000 putnika za i preko Beograda vezano uz Rusiju mjesečno.

Po svim ovim brojkama Beograd bi trebao imati dva puta više putnika od Zagreba, a ne samo manje od duplo više putnika. Samim time brojke Zagreba su zapravo dobre u usporedbi sa brojkama Beograda.

247 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Да простите, које наклапање, а избегава се најбитније. Потез Београд-Стара Пазова-Нови Сад ускори Крагујевац има близу милион младих људи од 15 до 35 година. Ти млади Срби и Српкиње који су још увек креативни и у оба града стварају културни садржај су разлог зашто је БГ аеродром пун странаца. Београд има преко 2 000 простора за културни и ноћни живот, Нови Сав око 500. Да не причам о кућним журкама. Током целе године оба града и све више Крагујевац имају неки фестивал културе, хране или музике или планинарење. Стално су неке акције.

Српска дијаспора је заправо мања од свих околних дијаспора јер је свега 12% српске популације у ЕУ и САД. Тако да не чине много дијаспораши тај састав путника.

Дакле, какво море, какав нато, какво бакрачи. Једноставно, бунт и креативност су много већи у не-еу не-нато Србији јер нема тате да помогне, него се мора сам. Мада, Шпанија као нато држава зарађује највише од туризма зато што нема тату да нареди него Шпанци знају да осим мора треба да се понуди и културни садржај. Грци такође. Мађари такође.

Alene, zašto ne najavite aeromitinge? Sigurno ima čitaoca koji bi cjenili ovakve informacije?
Za vikend je Varaždin (uz Špancirfest), uskoro je i Stubica.

Za vikend u Varaždinu organiziraju fly-in za privatne pilote, daleko od toga da je to vojna manifestacija. Mnogo ljudi koji su u civilnom zrakoplovstvu lete i privatno, vole vidjeti, možda imaju svoj avion.

Ovde se porede Beograd i Zagreb i aerodromi u njima, dakle 7,6 naprema 3,6 miliona putnika, ne znam sta tu nije jasno, Beograd će uvek imati više putnika, jer beg je beg.

Niste informisani da Srbija ima veći ukupan BDP od Hrvatske!!!!

Nije bitno što brojevi govore. Ako je Vučić tako rekao, šta tu ima da se pita.

Zavisi sta gledate.

GDP (PPP) je veci kod Srbije. Srbija 2023. GDP (PPP) ima 173,4 milijarde, dok Hrvatska ima 163,3 milijarde.

GDP (nominal) je veci kod Hrvatske. Srbija 2023. GDP (nominal) ima 73,9 milijardi, dok Hrvatska ima 78,9 milijardi.

Razumijete li vi šta je PPP?

Tu “informiranost” ste dobili na nekoj srpskoj televiziji pretpostavljam?

Sama turisticka sezona bi trebala donositi puno vise putnika , hrvatska je sila sto se toga tice i velika je falinka sto nema vise putnika u zracnim lukama… pogotovo sto nema kontrola za eu i bez viza za SAD , kao i za puno veci broj radne emigracije koja radi po eu i cesto ide u hr, mislim da nesto nedostaje u uprravljanju zracnim prometom… a zadar velika nije definitivno, van sezone mrtva

I Ljubljana je glavno grad clanice EAi i NATO pa jedva da im aerodrom i radi.

Budimpešta i Venecija uzimaju putnike i ZG i Ljubljani Ja koji živim u Istri, u zadnjih 10ak godina letio sam iz Zagreba, Trsta, Ljubljane, Venecije i Trevisa. Tu je problem što ZG ima manje letova u odnosu na Veneciju (ili Budimpeštu) ali i veliki problem jest to što su cijele letova iz Venecije (osobito za SAD) osjetno niže u odnosu na ZG. I to treba nesposoban management ZLZ-a i nesposobna hrvatska vlada ispregovarati sa avio kompanijama.

Uz to dolazi i to da istrijani više lete zimi no ljeti kada je većina zauzeta radom u turizmu. A zimi se može daleko bolje planirati Venecija, Trst i Treviso nego LJU a pogotovo ZAG kada napada snježina u Gorskom kotaru…

Nažalost nema više snijega ni u Sloveniji ni u Gorskom Kotaru, globalno zatopljenje je uništilo snijeg zauvijek. Nažalost

180km/h je ugrožavanje javne bezbjednosti i bezbednosti učenika u saobraćaju, te stoga ozbiljan saobraćajni prekršaj i krivično delo.
Kad već nećeš da objaviš komentar, ispravi tu bruku u svom komentaru.

A evo mi u Dubrovniku zbog globalnog zatopljenja ove godine morali grijati skoro do 5. mjeseca, a noćno kupanje skoro da smo zaboravili i u najtoplijim ljetnim mjesecima. Isto tako zbog globalnog zatopljenja nam prije 3 godine snijeg padao 01.04….

Ma znam, sjećam se koliko je do prije 20+ godina snijega padalo u Zagrebu, a danas skoro da ga i nema. Do promjena je sigurno došlo, ali glupo ih je nazivati globalnim zatopljenjem kad je u nekim krajevima hladnije nego prije, a u nekima toplije. Mislim da je klimatske promjene mnogo ispravniji naziv.

Beograd ima uređen sustav presjedanja Air Serbiom. Dovlače putnike iz regije ATR-ovima (Ljubljana, Split, Banja Luka, Sarajevo…) i imaju letove širokotrupcima na daljnje destinacije (New York, Chicago, Kina, uskotrupcima cijela Europa). Na kraju krajeva i taj jedan putnik se broji kao dva (npr. Banja Luka – Beograd, Beograd – New York).

Zagreb se više okrenio LCC jednokratnim letovima.

To nije istina. Zagreb ima daleko veci procenat LCC letova.

Prema Vasoj kolumni, LCC u BEG imaju ispod 15% svih letova.
LCC u ZAG imaju preko 21% svih letova.

Ima mozda u apsolutnim brojevima, no ovde govorimo o procentualnom udelu aerodroma. To je jedino logicno uzeti u obzir ovde. I tu ZAG ima veci procenat LCC letova nego BEG.

Pa Vi ste napisali u kolumni da ima!

BEG ima ispod 15%.
ZAG ima preko 21%.

Naravno da je Air Serbia napravila transfer centar u Beogradu. Zvucite kao da vam je krivo.

Brojanje putnika se vodi po medjunarodnim standardima i na isti nacin se broje i putnici Zagreba, Frankfurta ili Londona.

Zagreb se nije okrenuo LLC p2p linijama nego na to bio prinudjen posto nije imao drugog izbora zbog katastrofalne poslovne politike Croatije.

Ove godine se ocekuje da Zagreb ima oko 3,6 miliona putnika a Beograd 7,6 miliona. Razlika nikad veca.

“Na kraju krajeva i taj jedan putnik se broji kao dva (npr. Banja Luka – Beograd, Beograd – New York).” – to je pogrešno, ono što treba obratiti pažnju, prema statistikama putnici koji mijenjaju avion u zračnoj luci, uz uvjet da od ranije imaju propusnicu za ulazak u avion sa kojim nastavljaju putovanje se računaju kao 1 putnik (transfer passengers are counted once)

Broj putnika na aerodromu se broji tako sto svaki let prijavi koliko ima putnika. Zbog toga se transferni putnici racunaju duplo.

Znači svaki putnik koji koristi hub u Zagrebu a leti iz Rijeke, Splita, Dubrovnika ili Osijeka pa preseda za Minhen ili Frankfurt, računa se kao tri putnika za hrvatske aerodrome?

Jedan u Splitu, dolazni u Zagrebu i odlazni u Zagrebu, to je tri.

Pa jedan odlazni u Splitu. To ide u splitsku statistiku.

A o čemu mi pričamo? Tamo jedan i dva u ZAG su tri putnika od jednog za ukupan broj putnika u Hrvatskoj. Kratko i jasno.

Sami ste rekli da postoji značajan broj putnika iz ostalih aerodroma u Hrvatskoj koji koriste Zagreb kao hub a da Beograd nema veliki udeo transfera. Poenta mog komentara je kako od jednog putnika postanu tri.
Ja sve vreme i pričam o ukupnom broju putnika u Hrvatskoj.

Tacnije, kao 4 putnika.

Jedan kao odlazni u Splitu.
Drugi kao dolazni u Zagrebu.
Treci kao odlazni u Zagrebu.
Cetvrti kao dolazni U Vrankvurt/Minken.

Putnici se ne “dovlače”,dođu sami jer im je odavde lakše da odu

Zanimljivo bi bilo uraditi poređenje vazdušnog saobraćaja u obe država, s obzirom da Hrvatska ima nekoliko jakih aerodroma, a Srbija samo jedan.

Hrvatska ima nekoliko jakih aerodroma zbog mora. Koliko su ti aerodromi privlacni kad nema mora pokazuju rezultati koje SPU i DBV imaju tokom zime. SPU jedva 30.000 punika u februaru a DBV rekord je ni 15.000 mesecno.
Ako se jos niste probudili Srbija vec dugo vremena ima 3 medjunarodna aerodroma. ALi znam da znate, nego ste zlobni.

Ko je rekao da nije tako?

Ovde ste samo vi pomenuli letnji deo godine dok sam ja u svom postu govorio o zimskom a taj deo ste ignorisali.

Naravno da ce zbog mora leti biti puno putnika ali kad se uslovi izjednace i more u zimskim mesecima postane neprivlacno onda u stvari tek dolazimo u realnu situaciju da poredimo tokom tih meseci saobracaj u Srbiji i Hrvatskoj posto Srbija tokom cele godine nema more.

Izvinte a gde smestite 7 miliuna ljudi da prenoce? Jel na tavanu? Manite se budalastina. Cela Vasa drzava ima 3,5 miliona ljudi. Ne zamajavajte narod.

Mislim da je razlog to što je veliki broj mladih zapalio iz Hr. Stariji manje putuju generalno. Inače… avio karte neparnim da su bile jeftinije Barselona, Lisabon, Monako… sve je to sada oko 50 eura Lep vikend za male pare.

Monako? Tko leti za Monako? I gdje je taj aerodrom u Monaku?

Ima Nica, g. Foglar. Sigurni smo da ste razumjeli. Ugodan dan!

Odakle ce Zagreb da crpi putnike u buducnosti?
Slavonija se ispraznila, Dalmacija vec danas ima manje stanovnika od jedne Crne Gore, severni krajevi takodje odmaglili za Minken….

Nećete vjerovati koliko se njih vratilo i vraća. Samo se o tome šuti jer nije politički oportuno… Uz to nećete vjerovati koliko visokokvalificiranih Nijemaca odlazi iz Njemačke.

A sto odlaze iz Nemacke? Jer Autor je ovde tvrdio da Nemacka ne stagnira nikako…

Verovatno odlaze iz Njemačke u Hrvatsku😅😉

Pa isto ili slično pitanje zašto Sarajevo ima manje putnika od Zagreba.

Moze jedan clanak o broju putnika Hrvatske i Srbije umjesto Zagreba i Beograda cisto da citamo iz susjedstva sve obrnute argumente koje su ovdje iznijeli.

Bravo genije👏, još malo ćete se moćivaditina turizam, već je Vrnjačka banja prešišala Dubrovnik po turizmu na godišnjem nivou, za koju godinu vam ni turizam neće moći biti izgovor…

Genije vise Dubrovnik inkasira prodajuci karte za gradske zidine nego komplet ta vasa Vrnicka banja.

Nikad nisam cuo za Vrnicku banju.

OT:

Generalni direktori Wizzair-a i Ryanair-a ulaze u pivnicu.
-Dajte nam kriglu piva!
Konobar:
-To je samo 5 forinti.
-Uhhh, jaaako jeftino, odlično, i rado ćemo to platiti!
Konobar oduševljeno:
-Da, mi imamo najjeftinije pivo u Mađarskoj!
-Odlično, odlično, ovdje stvarno osjećamo da čovjek nešto i dobije za vlastiti novac – kažu direktori.
-Vidim da nemate krigle! To još dodatnih 200 forinti – kaže konobar.
Direktori čudno gledaju konobara, no bez riječi plaćaju i kriglu.
-Morate sjesti za isti stol, to još dodatnih 400 forinti, no, da ste rezervirali stol, platili bi samo 100 forinti.
Direktori opet čudno gledaju, no ipak daju novac.
-Vidim da ste malo deblji ljudi, pa morate sjediti u većim stolicama, to je još dodatnih 300 forinti – veli konobar.
Direktori se jako naljute, pa jedan uzima svoj mobitel da slika manju stolicu, jer misli, da bi stao i u tu stolicu.
-Joooj, žao mi je, ovdje ne možete koristiti mobilne uređaje, no za dodatnih 200 forinti, mogu vam dati i dozvolu za to.
Direktori plate i tu svotu i ljutito viču konobaru:
-Dajte donesite više to pivo!
Konobar:
-Jako mi je žao, sada su mi javili da zbog tehničkih poteškoća ne mogu vam donijeti pivo, naime stala je proizvodnja, ali vrlo rado Vam mogu vratiti cijenu piva, tj.5 forinti!
-Pa platili smo 1105 forinti po osobi, što će biti s ostalih 1100×2?!?!-ljutito direktori.
-Dragi direktori, prema važećim propisima Europske unije, mi Vam vraćamo samo cijenu piva, a ne eventualne druge troškove, koji ste izdvojili za dodatni luksuz. Ali, dođite kod nas i sljedeći puta, jer ipak mi prodajemo najjeftinije pivo u Mađarskoj!

Sjajno!!!!!!! 😂😂😂😂😂😂

Maestro satire i humora.
Svaka čast za lucidan i nadahnuti tekst.
Ulepšao si mi dan👍

Ako uzmete random allocation sjedala i nosite ruksak nemate nikakvih troškova – plaćate onoliko koliko piše cijena karte na početku.

Ako izvoljevate luksuz (velike kofere za bunker i kojekakve dodatne torbe), sjedala po volji, prioritetni prolazak pokraj reda i svakakve ostale gluposti onda to dodatno naplaćujetw.

A što se tiče vjerojatnosti odgađanja letova i povrata novaca to je rizik koji nosite s cijenom karte od 10€.

Imate stranicu Ryanaira pa pogledajte kako oni to dobro objašnjavaju, svi za 10€ očekuju wi-fi na letu, 2 obroka, kavu, luksuzna mjesta za noge i sl. Zato imate Lufthansu, KLM i slične i nitko vam ne brani da kartu platite 100-200€.

Uskoro ce to naplacivati i legacy prevoznici…

Pa to radi i ASL na liniji za Tivat… na tom letu neme economy light tako da i bez ikakvog prtljaga placate full economy cenu!

Pa za 10€ to očekivati je luksuz.

Ja. Platih pre par meseci BEG-NCE 1.180 dinara ili tacno 10 EUR.

Ima bogami.

Wizz BEG-NCE 18.9. uz Wizz Discount Club kosta 1.530 RSD.

Isti let za 16.10. uz Wizz Discount Club kosta 1.180 RSD.

Super

Bravo,sve lepo objasnjeno….

OT: Pupinu je radio popravljen, te avion veceras u ponoc slece u Beograd. Sutra ujutru u 07:50 leti za JFK redovno.

Zagreb ima konkurenciju u Ljubljani, koja je dosta blizu Zagreba i ima nešto LC letova. I Maribor je isto blizu. U bližoj okolici Beograda nema drugih zračnih luka. S druge strane tu treba gledati i stanovništvo cijele regije, ne samo Zagreb kao grad, nego i regiju koja uključuje i Karlovačku, Međumursku, varaždinsku, bjelovarsko bilogorsku županiju, pa i Primorsko Goransku. Svi oni uglavnom najviše koriste Zagreb (s tim što je stanovnicima Varaždina primjerice blizu i ZL Budimpešta. Budimpešta ima više letova i bolje cijene karata i blizu je pograničnim krajevima Hrvatske i istočnoj Slavoniji i uzima dosta putnika Zagrebu.

Или као што си многи раније летели из Будимпеште или Темишвара а били из Београда. Тако да Београд има конкуренцију других аеродрома у регији.

“U bližoj okolici Beograda nema drugih zračnih luka.”

Ima Temišvar. Skoro je ista razdaljina kao Zagreb-Ljubljana.

Neko ko je iz Beograda ce da leti iz Osijeka…

Sta sve ovde covek nece cuti…

Da ima kod da leti zimi iz Beograda u nabrojane gradove onda bi i avio linija postojala.

Ali i ako se neko nadje kome to treba on moze za Rijeku preko Zagreba, moze za Pulu preko Ljubljane a za Dubrovnik preko Tivta.
Za Split se moze presedati i u Minhenu i u Frankfurtu i ugodnije stici nego voznjom do Osijeka i cekanjem na granici.

Putnika mozda ima ali nedovoljno i to je glavna poenta.

Isto ce doci iz Zagreba do Rijeke kao i od Beograda do Osijeka. Kolima. Jos je put Zagreb-Rijeka kraci nego Beograd-Osijek a i nema cekanja na granici vec se pasoska kontrola mnogo brze obavi na aerodromu.

Daleko je krace zimi voziti Tivat-Dubrovnik nego Beograd-Osijek i zato mi je logicnije da se za Dubrovnik ide preko Tivta.

Od svih nabrojanih gradova jedino je za Split konekcija preko Osijeka brza ali sa mnogo vise maltretiranja. Em imate da vozite do Osijeka, em imate da prelazite granicu i cekate na njoj, em imate troskove putarine, benzina i parkinga a sve to nemate kad lepo sednete u LH avion u Beogradu, u FRA ili MUC promenite let i stignete u za par sati u Split.

Rent a car je najprakticniji u ovom slucaju i najbolji.

TIV-DBV kolima je 90 min
BEG-OSI kolima je 120 min

Kako nije krace voziti TIV-DBV?

Dakle, gleda se saobracaj sa aerodroma nekog grada a ne iz njegovog centra. Zasto uzimate kod Tivta i Osijeka udaljenost od aérodroma a to isto ne radite kod Beograda i Dubrovnika?

Vreme je bilo napisano u 8h jutros kad je bio manji saobracaj u Crnoj Gori i u to vreme je to bila istinita informacija.

U ovom trenutku je BEG-OSI 126 min and TIV-DBV 116 min.

Ovo vreme ukljucuje cekanje na granici Srbije i Hrvatske kao i cekanje na granici Crne Gore i Hrvatske.

Dakle, blize je leteti do TIV i uzeti rent a a car.

100 puta je logicnije odleteti do TIV i uzeti bus koji vozi 2:16 do Dubrovnika, nego ici do OSI, a zatim leteti sa 2 stopa do DBV…

Sa autobuske stanice Tivat vozi CroatiaBus-Globtour.

Voznja traje 1:55 i kosta 24,82€.

Autobuska stanica Tivat je na 1,5km od aerodroma, pa tu taksi nije skup, a mozete i da prosetate 15ak minuta.

Jeste, bas ce neko iz Beograda da leti OSI-PUY-SPU-DBV…

Naravno da nije. Niko nece leteti BEG-MUC-SPU.

Onaj ko ide za Dubrovnik ce leteti BEG-TIV, pa zatim autom ili autobusom.

Onaj ko ide za Split ce leteti BEG-ZAG, pa dalje ili avionom ili autom ili autobusom.

Тачно тако и зато ће Београд да расте још више.

A sto se stalno poredi Beograd VS Zagreb a izostavlja Budimpesta? Ok fokus je na “regionu”, prosto se mi izmedju sebe bas “volimo” ali mislim da je ovde pogled na BUD itekako vazan i kljucan obzirom na broj putnika koji “krade” Beogradu a verujem i Zagrebu. Cak sam misljenja da je uticaj tog aerodroma na nasa dva toliko bitan, cak bitniji nego njihov medjusobni. A Madjarska je itekako region, posebno Srbiji (nikad bolje odnose nismo imali) a eto i sa Hrvatima vise nema grane otkako su u Sengenu.

Bice jaaako zanimljivo videti kad se 2025. otvori brza pruga gde cecse vozom BG-BUD stizati za 2 sata…

Bas je tuzno kad se stalno poredis sa komsijom , posebno – bas u ovoj korelaciji🥲 zar nije sreca ponajveca biti dobro sam sa sobom i volis sebe takav kakav jesi 🙃

Correction ….odnosi se na VIII a Nena VII, 400.000 trenutnih

Prvih 11 dana VIII meseca ima 400.000 putnika. Znači u ovom mesecu BEG će imati blizu 1.000.000.

BEG je samo u VII mesecu imao 902.000 putnika. Prvih 11 dana VII meseca ima 400.000 putnika. Znači u ovom mesecu BEG će imati blizu 1.000.000.

2019 vs 2023, 23% više putnika, a 13% avio- operacija…..

Objavio je Vinci.

Nedelja, 13. avgust, je bila neuobicajeno dobar dan za JU.
Otkazan je 1 let i to JU516/517.
Od 79 dolazaka samo 9 njih je bilo u crvenom (sletelo 46 minuta ili vise nakon planiranog) ili svega 11,39%.
Ukupno 25 dolazaka je bilo u zutom (sletelo izmedju 16 i 45 minuta nakon planiranog) ili 31,65%.
Ostalih 45 dolazaka je bilo u zelenom (sletelo 15 minuta i manje nakon planiranog) ili 56,96%.

Naravno da 56,96% letova na vreme nije dobar rezultat, ali imajuci u vidu kakvo je stanje ovog leta kod JU, taj procenat je u nedelju bio neuobicajeno visok (ovog leta je umeo da bude i ispod 20%).
Naravno ni da 11,39% velikih kasnjenja nije dobar rezultat, ali imajuci u vidu kakvo je stanje ovog leta kod JU, taj procenat je u nedelju bio neuobicajeno nizak (ovog leta je umeo da bude i preko 50%).

Zar ne vidite da sam napisao “Naravno da 56,96% letova na vreme nije dobar rezultat”?

БРЕЈКИНГ ЊУЗ АКИ ЦАРЕ!

Национална авио-компанија Републике Србије је у првих 5 месеци на летовима за Њујорк (Међународни аеродром Џон Ф. Кенеди) превезла укупно 25.024 путника, остваривши попуњеност путничке кабине од огромних 88,64%!

Ер Србија идаље има највећи проценат попуњености путничке кабине од свих компанија из Европе на летовима ка Сједињеним Државама!

Како коментаришете ове спектакуларне резултате?

Како коментаришете да је једна мала Ер Србија остварила већу попуњеност путничке кабине од великана попут Луфтхансе, КЛМ-а, Ер Франса, Туркиша, Бритиша, Брисела, Финера, Свиса, Остријана, Иберије, ТАП-а, ИТА-е, САС-а?

Odakle podaci? Pa iz BTS-a, kao i uvek. Dakle sluzbeni podaci americke vlade. Ili se njima ne veruje isto?

Long-haul sa preko 93% LF nema doslovno niko!

Ne mogu se porediti long haul letovi JU i velikih europskih prijevoznika. JU ima dva širokotrupca koje je usmjerila točno tamo gdje ima veliku potražnju, a toj potražnji značajno doprinose p2p putnici kojima je najbitnije da imaju direktan let za BEG. Ako se to dobro osmisli i organizira, lakše je doći do LF od 88% nego kada šaljete kamaru širokotrupaca na sve strane svijeta i najveće hubove kao što je JFK pokrivate sa dva dnevna leta dok JU još uvek nema niti 7pw da napuni. To su dva posve različita modela.

JU je uradila veoma dobar posao sa svojim linijama za JFK i ORD, no taj je posao posve neuporediv sa onim koji obavljaju LH, AF, TK, BA i ostali koje ste naveli.

JU ima 7pw za JFK.

Top sezona im ne traje par sedmica vec je 5 mjeseci, skoro pola godine.

Izvan sezone ima 4-5. Zimi i u mrtvom delu godine ima 3.

Trenutni nivo ne znaci nista, trend je najvazniji. A trend je za ZG porazavaujci….

Za koga?

Naime po podacima iz popisa stanovništva Zagreb ima 806341 stanovnika (podatak 2019) a Beograd 1197714 (podatak iz 2022) što je 1,48 puta više stanovnika u Beogradu. A ako uzmemo širu okolinu, u Zagrebu živi 1107115 a u Beogradu 1681405 što je 1,51 puta više. Beogradski aerodrom zaključno sa junom ima 3287130 putnika a Zagreb 1693512 što je 1,94 puta više! Tako da ne razumijem šta ste vi napisali jer gledano broj stanovnika Beograd je u osjetnoj prednosti i to po vašoj teoriji dokazuje da su brojevi u Zagrebu ipak loši. Da ne govorimo da će ta razlika do kraja godine samo da se povećava. Imate neki komentar?

Opustite se. Postoji uže i šire područje (prigradske općine koje pripadaju gradu Beogradu). Uostalom, i sami ste to naveli u tekstu. Lijep pozdrav!

Beogradski aerodrom opslužuje znatno naseljeniju regiju, kao uostalom i zagrebački, tako da stvarno nije bitno koliko koje naseljeno mesto ima stanovnika.

Sta kazete na novu JFK statistiku za JU?

OK, kolega ce napisati ovde uskoro.

Iskreno ne bih se slozio da su brojke Zagreba dobre u poredjenju sa Beogradom,ima stvari koje idu u korist Beogradu to je tacno,ali Zagreb ima najvise turista u regionu i to sa dalekih destinacija,turisti u BG su gotovo 100 posto iz regiona i dolaze autima,takodje clanstvo u EU i NATO i posebno bezvizni rezim sa UK,USA,CAN je nesto sto je Zagreb morao iskoristiti da se pozicionira kao prva zracna luka regije…ne zaboravimo da je standard u Zagrebu daleko veci,mada se Beograd poslednjih godina opasno priblizio…Ne bih rekao da velicina drzave tu igra neku veliku ulogu…

A zasto ima malo iz dalekih destinacija?

Pa kako se u Beogradu i svuda drugde oporavilo? U Beogradu je dozivelo bum, a ne da se oporavilo…

Tek nedavno povecano? To je povecano pre skoro 5 meseci! To nije nedavno.

A sta je sa FZ koji leti duplo vise nego 2019. godine?

Air Serbia ne dobija subvencije drzave vec drugu godinu zaredom.

Dokapitalizacija nisu subvencije i ista je odobrena od strane EU.

Subvencija vise nema.

Dokapitalizacija je “kupovina vlasnistva”. Ne knjizi se kao prihod.

Ciji je prevoznik nije toliko bitno jer su bitnije linije. A manje vise prevoznik. Ako Delta ili American nece da lete za Zagreb a krene Croatia eto amerikanaca. Ovo je cist primjer.
Ako se dobro sjecam sa Dalekog istoka bilo je nesto linija za ZG prije Covida. Croatia da je pametna uvela bi te linije i nabavila avion. Ali jbg treba raditi. Sto raditi za istu placu kad moze i da se ne radi

Svojevremeno ste govorili da su tih 10-15% razlike u broju turista ogromni pogotovo sto su zagrebacki turisti Korejci, Japanci, Engleszi itd a beogradski Bosanci, Makednoci i Crnogorci.

Odjednom ta razlika postade “neznatna”.

Hrvatska ima vise kineskih i turista iz SAD,sa kojom ima bezvizni rezim pa opet Beograd ima 2 linije prema Kini i 2 prema SAD…misljenja sam da je Zagreb to morao imati mnoogo prije…

Najveći problem Zagreba je da su azijski turisti nakon tri godine tek ove godine počeli putovati u većem broju. I tu im Hrvatska u ovom trenutku nije prioritet. To se vidi i po tome da EK i KE i dalje ne lete za ZAG. Ta situacija će se iduće godine značajno popraviti. Jednako tako od iduće godine će biti i velika navala turista iz SAD-a koji su počeli putovati masovnije ove godine te ni njima nije Hrvatska primarni cilj (a niti Europa, u SAD-u tenutno tržište cruisera doslovno eksplodira). Stoga se ja ne bojim za hrvatski turizam općenito. Osim naravno u slučaju neke eskalacije bilo političke bilo ekonomske prirode.

“turisti u BG su gotovo 100 posto iz regiona i dolaze autima,”

Odakle ovo?! Grad je pun stranaca, sa najrazličitijih destinacija. Jeste li prošetali centrom u poslednjih godinu dana??

Broj stanovnika grada je bezveze argument. Pa BEG ima vise stanovnika od niza gradova koji imaju vise putnika!

BEG ima vise nego duplo putnika od ZAG. To je stanje nakon 7 meseci.

U prvih 7 meseci ZAG ima 2.063.005 putnika.

BEG mora u julu da ima svega 838.880 putnika. Podsecam Vas da je rast Beograda cele godine preko 23% u odnosu na 2019. godinu, a u julu 2019. je BEG imao 734.898 putnika. Uz rast od 23% to znaci da je ove godine imao preko 900.000 putnika.

Aman kao da je bitno jeli imao 94.1% ili 100 % više putnika. Gledamo trendove i zato vas pratimo. Većini nas ovo je hobby ili zabava a ne profesija i tih 5.9% posto nam stvarno ne čini razliku. Poštovanje.

Dakle, hajde da krenemo sa realnim cinjenicama ovde

1. Mnogo puta je dokazana cinjenica da velicina grada ne utice prevashodno na broj putnika na nekom aerodromu i u ovom slucaju je navodjenje broja stanovnika Beograda i Zagreba samo u sluzbi opravdavanja Zagreba za lose rezultate napravljene u prethodnom periodu. Medjutim, cak i ako bismo uzeli broj stanovnika kao neki inidkator avio saobracaja tog grada dosli bismo do vrlo zanimljivih podataka koje google objavljuje po kojem Beograd ima 1,374 miliona stanovnika a Zagreb 801.349. Najjednostavnijim ukucavanjem ovog podatka u google ce svako moci da proveri istinitost ovih brojki cime dolazimo zapravo do podatka da Beograd ima samo oko 70% vise stanovnika a nikako duplo kako to autor navodi.

2. Vrlo je zanimljivo da je broj stanovnika Beograda i Zagreba u prethodnih 20-tak godina bio skoro isti kao sto je danas, ali je i pored toga razlika u broju putnika izmedju Beograda i Zagreba uglavnom samo povecavana sto jasno govori da Zagreb opasno zaostaje i da broj stanovnika tu nije nikakav faktor

2005
ZAG 1.551.519
BEG 2.032.357
razlika 480.838

2009
ZAG 2.062.242
BEG 2.384.077
razlika jos manja 322.000!

2014
ZAG 2.430.971
BEG 4.638.577
razlika 2.207.606

Opa Djurdjo! Odakle sad ovo kad je broj stanovnika ostao isti? Razlika za 5 godina uvecana skoro 7 puta! Jos jedan dokaz da broj stanovnika ne igra glavnu ulogu vec domaci avio prevoznik. A u medjuvremenu je Hrvatska usla u NATO i EU.

2019
ZAG 3.435.531
BEG 6.159.000
razlika 2.723.469

Razlika se povecala za jos 500.000 putnika odnosno u proseku 100.000 godisnje a broj stanovnika ostao isti…

2023 se ocekuje da Beograd ima duplo vise putnika nego Zagreb odnosno da razlika bude preko 3 miliona putnika a broj stanovnika zamislite opet isti…Pre samo 14 godina razlika je bila 322.000 putnika a ove godine skoro 10 puta vise. Da sam na mestu zagrebackog aerodroma ali i autora ovog teksta ne bih se nikako tesio brojem stanovnika vec krenuo opasno da radim i nadjem uzroke kako je razlika mogla biti toliko povecana.

3. Ono sto utice na broj putnika nekog aerodroma je pre svega traznja kako domaca tako i inostrana. Mozete vi imate grad od 5 miliona ljudi ako niko na njegov aerodrom ne zeli sletati ta vam je brojka potpuno beskorisna. Ocigledno je da traznja u Zagrebu opada ili u najboljem slucaju stagnira jer u poslednje 4 godine kompanije kao sto su Swiss, CSA, TAP, Brussels, Air Canada Rouge, Emirates, Korean (a od sledece godine Vueling i Finnair) su odlucile da ne lete vise iz Zagreba dok Zagreb i dalje nema direktne linije za vazne gradove kao sto su Stokholm, Prag, Berlin, Lisabon…
Ryanair je u Zagreb dosao pozvan izuzetno niskim cenama koje je Zagreb ponudio kako bi koliko toliko uspeo da spasi zivu glavu i ne zavrsi kao Ljubljana (a to bi se desilo da nije dosao FR) , ali cak i on ove zime reze Mancester, Sofiju, Podgoricu…

4. Beograd pored toga sto ima veliku kako domacu tako i inostranu traznju veliki uspeh postize i u transfernim putnicima koje opet obezbedjuje jaka domaca avio kompanija. Mislim da se nikome ne trebamo izvinjavati niti pravdati sto smo uspeli da razvijemo avio kompaniju koja je do pre samo desetak godina bila daleko ispod Croatije a danas je svetlosnim godinama ispred. I takva avio kompanija donosi Beogradu dosta transfernih putnika dok Zagreb to nema jer je OU u banani.

5. Ovde je Rusija navedena kao zlatna koka Beograda ali se istovremeno zaboravlja napomenuti kako Hrvatska za razliku od Srbije nema vizni rezim sa Velikom Britanijom, Kanadom, SAD-om i ta cinjenica bi trebala akumulirati dodatni broj putnika iz Zagreba a redukovati iz Beograda.. No, umesto toga Air Serbia ima letove za JFK i ORD iz svog huba a ne Croatia dok se British nakon puno godina opet vraca za Beograd. Dakle, traznja gospodo, traznja je bitna, ostalo su samo izgovori.

Sa 20% tranzitnih putnika tesko da bi mogo nazvati HUB?

Potpisujem svaku rec! Bravo za komentar!

Po svim ovim brojkama Beograd bi trebao imati dva puta više putnika od Zagreba, a ne samo manje od duplo više putnika. Samim time brojke Zagreba su zapravo dobre u usporedbi sa brojkama Beograda.

?????? Šta je pisac htio reći?
Koja je razlika između 2x i duplo???

Ma gde ste to naucili?! Dva puta vise i duplo je isto!

E mislim da nije baš tako. Dva puta znači da nešto pomožite sa dva a duplo znači da nečemu što imate dodate još toliko. Ovako zvuči da je isto i u klasičnoj matematici i jeste ali postoje slučajevi kada to baš i nije isto ali integralna matematika velikih brojeva i nije tema. Pozdrav

Nismo li čitali ovde do skoro da Zagreb ima puno više potencijala od Beograda?

Ne razumem sta znaci sto je clanica nato? Koliko to vojnih zvanicnika zapravo dolece u Zagreb svake godine?

Pa sto nema letova Brusselsa onda ili A319 za BRU?

Sto nema letova za SAD onda?

Dakle OU nudi 836 sedista ka BRU, a JU nudi 288. To nije 5 puta vise nego 2,9 puta. Pritom Srbija nije u NATO i EU, stoga ima dosta manju traznju.

I opet pitam, ako je tolika traznja iz ZAG za BRU, zasto ne leti i Brussels? Zasto OU stalno salje Q400?

United iz Dubrovnika je za americke turiste koji dolaze u Dubrovnik. Pitam Vam zasto nema iz Zagreba?

Da, jer je ispao 9A-CQF u PUY, zbog toga su ga slali i na PUY ZAD. Ovo vam nije neki argument.

Da li Hrvatska ima diplomatsku misiju u Berlinu? Pa zašto Kroacija ne leti tamo? Znači li to. Da je NATO, za Vašu zemlju, važniji od Nemačke?

Tako je. Isto kao sto izgleda nemaju diplomatsku misiju u Kini, Rumuniji, Ceskoj, Svedskoj, Norveskoj, Rusiji, itd…

Je, ali stavite to u kontekst vremena. Neka svaki dan ode 100 ljudi (a mislim da ne ode – modus rada je: školuju instruktora i pošalji ga kući nek on školuje domaci kadar) to vam je godišnje 30 000 putnika. Realno zanemarivo za aerodrom, jedino je dobro za punjenje linije za Bruxelles (u tu istu priču dodajte i EU i ostale institucije). A 100 ljudi je 1,5 Dash dnevno…

Nazalost, meni je ova analiza povrsna i ne navodi druge bitne razlike Beograda i Zagreba. Broj stanovnika i Rusija nisu jedini pokazatelji.

Pa npr. Ovo su neki faktori koji su sigurno jači od faktora letova za Rusiju, a nisu spomenuti:
1/ Srbija nije turisticka zemlja sto Beogradu jako smanjuje moguci rast na priljevu turista.
2/ BEG ima veliku kompaniju koja ima hub u tom aerodromu, Zagreb to nema, to donosi transferne putnike kojih ZAG ima malo (to bi bilo zanimljivo za analizu, koliko je ZAG imao 2019. i prije transfernih putnika, a koliko sada, pretpostavljam da je tu pad zabiljezen)
3/ jako veliki bazen domacih putnika u Srbiji koji su turisti u drugim zemljama (BEG je puno jaci tu jer masa srba ide na odmor avionima, u Hrvatskoj je odmor najcesce na Jadranu automobilom)
4/ Zagreb ima domacih putnika dosta u usporedbi sa Beogradom

4. Zato sto niko nece leteti BEG-INI avionom. To se vozi za manje od 2 sata.

Pa zato su na ZAG-SPU rezultati ocajni, sa LF ispod 60%. Ocigledno je da nije potrebno toliko letova.

Zagreb-Osijek je pandan Beograd-Nis. Zasto onda nema 14pw za OSI? Jer to nema nikakvog smisla.

Geografski udaljeniji od Zapadne Evrope, nema morsku obalu dostupnu za sat i po vožnje, to name a few.

Beograd je udaljeniji od Zagreba 2-3 sta od Zapadne Evrope? Otkud Vam ta računica?

Beograd-Bec se izveze za 5 sati, nekad i za 4:45, nikad nisam vozio tu iznad 5:15, a vozim je jednom mesecno.

Moje mišljenje je da je ovdje broj aerodroma ključan. Putnici koji se u Hrvatskoj slijevaju na 9 aerodroma u Srbiji se slijevaju na tri s tim da kako ste naveli, Zagreb prihvaća nešto više od 30% svih putnika u Hrvatskoj a Beograd preko 90%. Ali kada se računa broj putnika po državama, tu Hrvatsku još nitko nije dostigao. Naravno da je to prvenstveno zbog turizma ali s druge strane Srbija ima skoro duplo više stanovnika.

Tako je. Ovaj komentar je pravi zakljucak teme.

Реално.

Очекујемо на основу чланка да Београд у следеће две-три године дође до бар 2,5 пута већег броја путника од Загреба.

A Zagreb je, kao glavni grad jedne EU države od 2013. godine, i države sa milionima stranih turista već decenijama-odavno morao imati 8-10 miliona putnika godišnje. Niste iskoristili ništa od toga, a Beograd i Srbija, tako bedni i siromašni kako često volite da kažete, vas šiju duplo, a za 5 godina će biti i troduplo više putnika nego u Zagrebu.

Ali zato Croatia ne drzi primat na tim aerodromima vec to rade stranci…

Stalno se potencira da su Srbi siromašni i da ovde ništa ne valja i stalno neko čuđenje “kako je moguće da je (airserbia, aerodrom Beograd) i ovaj put bolje prošli od Zagreba “

Brojke Zagreba su fenomenalne, samo tako neka nastavi. Sve pohvale za vrhunsku analizu.

Cestitke Zagrebu na dobrim brojkama!

Upravo tako. Aerodrom Zagreb je osim Beograda spektakularan spram Maribora, samo 7 puta manjeg grada. MZLZ ima 1,500 puta veci promet od Maribora.

Zaista zadovljujuce brojke MZLZ. Ostali aerodromi regije moraju nauciti od MZLZ kako se vodi jedna zracna luka.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!