zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Trebali li Croatiji Airlines charter brand?

autor: Karlo Jalovičić, suradnik (Sarajevo), foto: Craoatia Airlines

Hrvatska je jedna od najposjećenijih zemalja u Europi. U 2019. je imala preko 90 milijuna noćenja i oko 19 milijuna turista. Broj turista se povećava svake godine nakon 2000. Sada je pandemija imala snažan utjecaj da broj turista smanji na tek 8 milijuna u 2020. (čak manje nego 1980.-ih). S obzirom na to da se pandemija polako smiruje i stvari vraćaju u normalu, Hrvatska će svakako biti jedna od zemalja koja će doživjeti “navalu“ turista u 2022. i 2023. Hrvatski turizam gotovo pa ovisi o zračnom prometu i svake godine je leisure tržište sve veće. Aerodrom u Splitu je imao oko 3.300.000 putnika, a Dubrovnik 2.900.000 u 2019. Treba dodati i manje aerodrome poput Zadra, Pule i Rijeke koji su prevezli par stotina hiljada putnika (Zadar 850.000, Rijeka 200.000, Pula 775.000). Kada ovo sve zbrojimo, dobit ćemo vrtoglavu znamenku od preko 8 milijuna putnika koju većina čine sezonski i leisure letovi. Hrvatska ima nacionalnog avioprevoznika Croatia Airlines koja leti 30 godina i svake godine propusti nekoliko milijuna eura šanse i tek je simbolično prisutna na Jadranu preko sezone. Aerodromi stalno proširuju svoje kapacitete i trude se naći što bolje ponude. Dubrovnik se prije nekoliko godina u potpunosti renovirao i proširio.

Kao što je već navedeno, Hrvatska stalno širi svoje kapacitete, pa tako i aerodromi. Sama kompanija je u teškoj finansijskoj situaciji i ne može priuštiti nove niti polovne avione. Hrvatska vlada je dala stotine milijuna za pomoć i nove A220 avione. Najlogičnije za kompaniju je da uzme u dry lease (iznajmljivanje samo aviona, bez posade) nekoliko aviona iz A320 familije (A318,A319,A320,A321)na nekoliko godina uz mogućnost produženja ugovora i kasnije kupovine tih istih starijih (ne prestarih) aviona po manjoj cijeni. Trebala bi višak posade prebaciti na ove avione (ima ih oko 300). Za Croatiju je najbolji A319, zašto? Nije ni prevelik, niti premal. Odgovara manjim tržištima poput Brača, Pule i Rijeke koje ne mogu imati previše putnika. Međutim, drugi najbolji izbor je A321 koji bi se odlično uklopio u tržišta poput Dubrovnika i Splita koja imaju velike potencijale i mnogo putnika. Croatia bi trebala, prema mojoj procjeni,  uzeti 6 A319, 4 A321. Ukupno ovih 10 aviona bi se mogli rasporediti  tako da 2 A321 budu bazirana u Splitu, te po 2 u Dubrovniku, 1 A319 na Braču, 2 u Puli, 2 u Zadru i 1 u Rijeci. Također, trebala bi se fokusirati na manje i zabačenije gradove na kojima sigurno neće imati konkurenciju, a dokazano imaju leisure potencijal.

Tržišta i gradovi na koja bi se Croatia trebala fokusirati, a nema jaku konkurenciju su:

 • Sjeverna Irska: Derry – može primiti A319, nema mnogo leisure konkurencije, easyjet pokreće Mallorcu i Faro od 3. mjeseca 2022. i treba iskoristiti „prazninu i izoliranost“ tog aerodroma; Belfast – easyjet nema mnogo letova iz ovog grada za Hrvatsku preko sezone, te mu lako može postati konkurencija i imati prihod
 • Belgija: Liege – uglavnom cargo hub, ali TuiFly ima 8 leisure linija iz ovog grada, te popuniti charter letove ne bi bilo teško
 • Nizozemska: Groningen, Maastricht – sve su leisure linije i Croatia bi se trebala pridružiti ostalim prevoznicima koje lete sa ovih aerodroma (ima ih oko 4-5 na svakom)
 • Velika Britanija: Aberdeen, Glasgow, Doncaster Sheffield, Bournemouth, London Southend – svi ovi aerodromi ili su jako malo ili nikako povezani sa Hrvatskom preko sezone, te bi se Croatia dobro snašla na njima
 • Njemačka: Dresden, Leipzig, Hannover,Kassel, Nuremberg – slabo povezano preko sezone sa Hrvatskom i dobra šansa za Croatiu

 

Ovo je samo nekoliko destinacija koje bi sigurno funkcionirale sa obale Jadrana. Trebamo dodati mnoge gradove u Poljskoj, Švedskoj, Norveškoj,…

Sezona obično završava krajem 10. mjeseca i svi se pitaju što Croatia može uraditi sa svim tim avionima, pa, postoji više mogućnosti.

 1. Croatia Airlines može otvoriti nekoliko linija preko zime iz Hrvatske, pokrivajući i leisure odredišta (popularna su i preko zime):
 • Španija – Fuerteventura, Tenerife, Gran Canaria, La Palma, Lanzarote (Kanarski otoci), Ibiza, Palam de Mallorca, Mahon (Baleari)
 • Tunis – Tunis (grad), Monastir, Djerba
 • Egipat – Cairo, Hurghada, Sharm el-Sheikh, Marsa-Alam

Croatia bi mogla ove linije otvoriti za hrvatske shortbreak turiste koji su preko zime željni da putuju na toplija odredišta.

 1. Postoji i druga skupina turista koje privlače ski-resorti, planinarenje i zimski sportovi. Croatia može otvoriti linije za zimska odredišta:
 • Austrija – Innsbruck, Salzburg
 • Švicarska – Bern, Lugano, St. Moritz, Sion, St. Gallen – ovdje bi morali letjeti sa Dah 8-400 zbog nemogućnosti slanja većih aviona na ove aerodrome
 • Francuska – Chambery, Grenoble
 • Italija – Bolzano, isto kao i sa Švicarskom

Ova dva modela bi mogla funkcionirati istovremeno na svim hrvatskim aerodromima, međutim, tu ne bi bilo posla za više od 3-4 aviona tjedno ostalih bi morali ostati prizemljeni. Kako bi se izbjeglo redovno korištenje samo jedne manje grupe aviona koja kapacitetom odgovara potrebama letova, svi avioni bi se mogli mijenjati na svaka 2-3 dana, kako bi svaki od njih imao približan broj sati leta.

 1. Ukoliko bi Croatia po svaku cijenu željela staviti sve avione u promet, mogla bi ih nekoliko bazirati u nekoj kompaniji južne polutke koja tijekom zime ima povećan broj letova, ili u Kanadu i SAD za letove prema Karibima i drugim sunačnim odredištima. No, jako je puno kompanija u Europi koje imaju isti plan, pa se takvi letovi plaćaju jako malo, a prihodi su vrlo niski, niz kompanija leti i u ozbiljnom minusu.
 2. Naravno kompanija može imati i bitno više ad hoc chartera diljem regije, posebno u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Makedoniji i na Kosovu koji nemaju svoju nacionalnu kompaniju.

 

Croatia može imati odličan charter brand koji bi imao odličnu saradnju sa lokalnim i stranim putnim agencijama, te bi svake godine ostvarivao profit ne samo u HR, već u čitavoj Europi. Vjerojatno bi Croatia mogla otvoriti ovakvu kompaniju, bazirati avione svuda po Europi i imati dobro poslovanje. Naravno, ovo bi Croatia mogla realizirati potpuno u narednih 6-7 godina, mada bi 1-2 dodatna aviona ovog ljeta bila moguća uz više truda.

82 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pozdrav od Skoplje moj 14ti dan. Zvao sam Croatia Airlines Skoplje Irena i tozi i cijene su najniže sljedeći:
Jedan smer 166 EUR spartium a najjeftinija povratna bez prtljage 170 EUR a ja sutra navečer idem s vrhunskim autobusom Domino line utičnica svako sjedalo drugi vozač kuha Nescafe ide u i sokove vrijeme vožnje 11 sati, cijena 50 EUR. Nosim oko 15 kg GP DM Gevgelija poklona kao ajvar s maslinovim uljem od pečene paprike slatko od crnih smokve slatko od dunje ljutenica malidžano i oko 3 kg kozjeg i općeg sira industrijski parkiranog Dr se jedino tako smije. Kakva CTN, kakvi bakrači odličan je autobus. Doviduvanje vo Zagreb.

Ništa od sira zabranjeno od 9:50 i zemalja koje nisu članice europske unije meso i mlečni proizvodi sir ostaje u Skoplju mom prijatelju koji mi je dao besplatno stan a i ajvar moram smanjiti na 10 kg malidžano ljutenica pinđur i sve to šta imam 10 kg maksimum. Ko je komentar cijena Croatia Airlines pa to je meni grozno visoko to je kao sad sniženo i 170 EUR 1 smjer sa torbom ili 166 EUR povratna bez prtljage to je sad kao ponovo me niške cijene

Trebali li?

Ne bi tu blo putnika za toliko aviona. Ali imat jedan A321 i jedan A319 u Splitu, jedan A321 u Dubrovniku i jedan A319 u Puli (koji pokriva Zadar, Rijeku i Brač) bi svakako bilo kruha. To je dva A321 i dva A319. Savrseno dovoljno za charter brend.

Croatia ima priliku ove godine za grubera i partnere letjeti 6 tjednih charter letova sa braca,hoce li ih i koliko ona letjeti a koliko druge kompanije ostajes jos za vidjeti….
S naglaskom moze i biti i vise da se blusan uključi, i ponudi proizvod i mogucnost kao sta gruber nudi s hotelom od samo ccc 500 gostiju….
Blusan hoteli imaju kapacitet od oko 2100 gostiju,
A supetrus hoteli oko 2500 gostiju…

Ja sam siguran da ce letit linz i graz, a 99 posto sam siguran da ce i kosice i bratislavu…
innsbruck…..ce vjerojatno netko drugi….
Bern mozda croatia,
Mozda ce letit sa a 319 pa spajati letove…
Bratislava kosice 1 let,
Drugi linz i graz

Croatia treba jedan virtualni brand kao što ima Austrian. Radi se o brandu Austrian Holidays gdje mašine Austriana lete na turističke destinacije a mjesta na njima popunjavaju velikim dijelom touroperatori a dio sjedišta prodaje AUA direktno krajnjem korisniku. U potpunosti se slažem da Radetom koji kaže da “leisure kompanija” može opstati samo u jakim emitivnim zemljama. Što Hrvatska definitivno nije. Uz to ne treba zaboraviti činjenicu da klasični charter na europskom turističkom tržištu gotovo više i ne postoji. Touroperatori zakupljuju manji broj sjedišta a dobar dio ide preko tzv. dinamičnih paketa. To znači da touroperatori prodaju sjedišta po dnevnom cijenama i što je neki let popunjeni, to su cijene više. Klasični charter po sistemu “puno za prazno” postoji još samo kod kruzerskih kompanija kao na primjer njemački “Mein Schiff” ili “Aida” gdje se uzimaju cijeli letovi da bi se putnike dovelo na kruzere. Situacija u Srbiji je malo drugačija i tu je AS naravno u boljem položaju. Ja sam doduše siguran da bi se u Hrvatskoj zimi moglo bez problema zaposliti jedan avion za emitivne turiste ( 2x pw TFS, 2xpw LPA i po jedan od za HRG/SSH, ACE i FUE, te možda dva dodatna za PMI), ali se to može ponuditi pod virtualnim brandom “Croatian Holidays” i bez puno suvišnih troškova. I za to čak i ne trebaju dodatni avioni s obzirom da ih u zimi ionako ima višak. Ali u ljeti nema puno kruha za OU u tom pogledu. Trebalo bi se koncentrirati na postojeće i forsirati ono što ide. Na primjer kretenarija je da se u ljeti MUC-SPU ide sa dašenkom… Znam da će mnogima ovo zvučati apsurdno, ali to je realitet: treba uvesti noćne letove sa avionima koji su u redovnom saobraćaju tokom dana i to u smjeru Velike Britanije. Jednom Nijemcu nećeš moći prodati let koji iz recimo Hamburga za Split ide u 02.00, ali jedan Englez će let u 02.00 iz Londona za Dubrovnik bez razmišljanja bukirati. Ljeti noće Airbusi i u SPU i u DBV. Zašto im ne ubaciti jednu noćnu rotaciju za Englesku? Ili u pojedine dane dati na večernji za PUY Airbus i tu odraditi recimo PUY-MAN…

Čarteri najbolje funkcionišu iz zemalja koje imaju puno odlaznih turista jer se te čarter kompanije lako povezuju sa lokalnom tur operatorima. Ko će povezati čartere Croatia Airlines u Nemackoj, Belgiji, Holandija, Britaniji itd…, sadašnji menadžment!? Pa oni ne mogu da povežu ni Hrvatske tur operatore da voze svoje građane barem na zimske destinacije, pošto de facto hrvatski gradjani slabo putuju leti na strana mora! Za tako nešto treba bas dobro raditi.
Zato i jeste veliki uspeh Air Serbia u čarter letovima jer je tesno povezana sa domaćim tur operaterima i uglavnom prevozi domaće turiste na strana mora Grčke, Turske, Kipra, Egipta, Italije, Španije preko leta i nešto malo oko drugih praznika. Crna Gora i Hrvatska idu povećanjem redovnih linija a ne čarterima jer tu putnici više putuju u sopstvenom aranžmanima nego preko agencija

Na današnji dan
15. siječnja
2009. – Airbusu A320-200 US Airwaysa na letu US-1549 iz New Yorka za Charlotte sa 150 putnika i pet članova posade uspjelo je kontrolirano slijetanje u slučaju opasnosti u rijeku Hudson. Avionu su otkazala oba motora nakon što je u fazi uzlijetanja uletio u jato gusaka. Svi putnici i članovi posade su spašeni.

Baš legenda.

Jedna jako bitna tvrdnja ne stoji. Hrvatski turizam ne ovisi o zracnom prijevozu i upravo ga je to spasilo zadnje dvije godine kada je Hrvatska dostupnost turistima koji na odmor idu automobilima dosla do izrazaja u odnosu na konkurenciju.
Ovisnost o avioprijevozu jedino ima Dubrovnik i njegova regija.

Ne, automobilna putovanja sve su manje popularna i na sve 600+ km je isplativiji avion.

Upravo obrnuto! Putovanja automobilom su sve popularnija. Ljudima je dosta maltretiranja po aerodromima sa beskrajnim kontrolama! I od kuda vam ovo 600 +km? To jednostavno nije točno! Po toj računici niti jedan jedini Nijemac ili Austrijanac ne bi autom dolazio u Dalmaciju. Pa čak i Istra je za mnoge na više od 600 km. A da o Nizozemcima, Dancima, Šveđanima, Poljacima, Česima, … i ne govorim. O cijeni da i ne govorim.

Upravo tako. I tendencija ide prema autu čak i na 1000+ km. Još kada bi naši genijalci maknuli princip “dolazak subotom” pa da se riješe gužve na cestama i granicama… A i Schengen će puno pridonijeti tome…

Ok, meni je gdje god išao uzimam avion iz Dubrovnika, mislio sam da je i vama gore isto…

Jeli može nekako ništa a da novci sami dolaze. Tako bi bilo najbolje. Da se ne mora ništa a novaca kao blata.

Pa CA je već usavršila taj sustav.

Meni je zanimljivo da se u istraživanju novih linija ili biznisa za OU stalno kreće od “zapada” što je i logično, Hrvatska je u EU. Ali svi ti napori mogu da budu iskopirani i lansirani za bukvalno par nedelja. Uspeh na španskim, irskim, nemačkim aerodromima znači momentalni dolazak Rajana ili nekog drugog LCCa na tu rutu. Destinacije koje su izvan EU (i Open Skiesa), a koje su mnogo teže za kopiranje posebno u kratkom roku, pominju se sporadično, evo konkretno u ovom tekstu tu je samo severna Afrika…
Takođe, pitanje zimske sezone, a to je najmanje polovina godine, je zapravo najvažnije pitanje. To možda u ugostiteljstvu mogu da se zarade pare od aprila do oktobra i da se “bleji” tokom zime, u avijaciji je to nemoguće, posebno sa opštim trendom pada profitnih stopa. Iz tog razloga meni se poseban charter biznis OU čini nemogućim. Međutim da posla na obali za OU ima – ima, pogledajte samo spisak Rajanovih destinacija iz Zadra. Šta sprečava OU da poleti za te Bormute, Libeke itd. sa jadranskih aerodroma?

Nikad mi nije bila jasna vaša opsesija za Istočnim tržištima. To što ona dobro funkcioniraju u Srbiji ne znači da će isto funkcionirati u Hrvatskoj. Ne kažem da taj segment ne treba razvijati, ali EU tržišta su i sa konkurencijom daleko profitabilnijau Hrvatskoj.

Ma pričamo racionalno, niko ne leti zbog opsesije nego potrebe. U Hrvatsku je 2019. dosao priblizno isti broj turista iz Srbije, Rusije, Ukrajine i recimo Japana (oko 140-150.000). Srbija, ubedljivo najbliža destinacija od ovih, ima ne znam tacno koliko ali sigurno 10 nedeljnih letova u sezoni. Zamislite onda potencijal za ove ostale. Ne kažem da treba da krenu da lete za Japan, ali i ti ljudi moraju odnekud doći, možda i preko Istanbula i Moskve? Na zapadu je ogromna gužva i Croatija je tu suviše mala, iscrpljujuće je boriti se sa toliko igrača i to stvarno nije ni lako. Naravno da treba da leti za zapad, ali jedno ne isključuje drugo, naprotiv.

Za Japan i Daleki Istok se i može preko EU.

A što vi mislite, da linije prema non-EU ne mogu imati konkurenciju? Naravno da mogu. Da uvedu Moskvu imali bi konkurenciju. Da vrate Tel Aviv imali bi konkurenciju. Da uvedu Kijev imali bi konkurenciju.

Na zapadu je gužva prema određenim destinacijama (iako postoje još poprilično atraktivnih ne pokrivenih i monopoliziranih), no na zapadu je i daleko veći profit. Više će para zaraditi sa letenjem za London iz Splita sa još 5 konkurencijskih kompanija nego letenjem za Kazahstan ili Rusiju.

Pa ne zaradjuju pare, to je moja poenta. OU ne zarađuje pare na svojoj mreži destinacija.

I zato što imaju nesposobnu upravu ne bi trebali razvijati zapadne destinacije (koje su daleko profitabilnije iz Hrvatskr) već letjeti u Ukrajinu o Kazahstan? Logika 0 bodova.

Rusija, Ukrajina, Turska, Azerbejdzan, Kazahstan, Egipat, Izrael… Malo li je? Ali OU ne vidi neki interes ni na EU istoku (Poljska, Baltik, Rumunija, Bugarska). Neki strah od letenja na istok.

Gospodine Karlo, svaka cast na clanku. Uzivao sam citajuci. Analiza u pravom smislu te reci! Sadrzajna, dubiozna, savrseno napisana od uvoda do zakljucka! Odavno nisam procitao ovako dobar tekst. Jos jednom Svaka Vam cast!

Hvala Vam!

Poštovanje, radi jezične ispravnosti:
dȕbiōzan
dȕbiōzan prid. 〈odr. -znī〉

Definicija
1. koji izaziva dvojbu; sumnjiv, nepouzdan, neizvjestan [dubiozan dokaz]
2. koji je upitan zbog kvalitete, vrijednosti ili je na granici neispravnog, lošeg
3. koji još nije odlučen [dubiozna odluka]
Pretpostavljam da niste to mislili 🙂 ali niste jedini koji tu riječ krivo koriste.

BREAKING:
Glasnogovornik Boeinga tako je za uredništvo XXXX izjavio:

“Boeing je trenutačno u razgovorima s Croatia Airlinesom u vezi zahtjeva buduće obnovljene ‘single aisle’ flote. Snažno vjerujemo kako je obitelj zrakoplova 737 MAX savršen odabir za Croatia Airlinesovu mrežu letova kratkog i srednjeg doleta. 737 MAX nudi nenadmašivu učinkovitost za manja tržišta s mogućnošću povećanja kapaciteta zrakoplovima iz iste obitelji kako bi se zadovoljile potrebe za povećanjem potražnje što očekujemo da će se dogoditi na hrvatskom tržištu u nadolazećim godinama.”

Da, da. Bas taj 737 MAX je savrsen odabir za kratki dolet! Nekad cak i padne odmah po poletanju tako da je usteda puno previse visoka!

Breaking za javnost, mi smo neki to odavno znali…

Karlo, vrhunski članak! Da bar se oni toga sjete ili u budućnosti netko krene startup charter na Jadranu.

Hvala Vam! Nadam se da će neko zadovoljiti ovo tržište i pokrenuti letove, jer još nije iskorišteno ni 50%, po mojoj procjeni.

Sigurno.

Ne vjerujem, između OU i ETF je razlika svemmirska, baš kao što i Karlo napiše tu dolje.

hahahahaha dakle nema posla za avion ETFa koji to želi ali trebalo bi biti za A321 Croatia Airlinesa? Bravo Karlo, sjedi jedan.

Mislim da je ipak do ETF-a. Razlika između ETF-a i npr. TUIflya, Jet2, Smartwingsa i sličnih je to što se radi od već uhodanim kompanijama koje mogu rasprodati svoje karte i koje su već poznate dugo vremena. ETF nema tu privilegiju jer se radi o startup kompaniji koja još nije uhodana na tržištu kao što je Hrvatska. Mislim da se, iskreno, neće ni truditi bazirati avion u Dubrovniku jer su se fokusirali na druga tržišta (S. Makedonija i Kosovo najviše). Croatia je sasvim dovoljno uhodana da se može lakše brendirati, a svakako je prevezla najviše putnika u Dubrovniku 2019, što joj može dodatno olakšati ekspanziju u budućnosti ako se na to odluče.

Do tržišta je. Charteri uopće nisu popularni segment u Dubrovniku i Splitu i njihov udio je poprilično slab.

Mislim da je cijela ova analiza zaboravila uzeti u obzir nepopularnost charter letova na hrvatskoj obali. Broj chartera je izrazito malen zbog slabog interesa za charterima. Jedino tržište gdje charteri ne loše stoje je Skandinavija, ali sve ostalo je vrlo slabo.

Croatia Airlinesu treba prvenstveno normalna uprava i kadar koji će je voditi, jer ako se ova sadašnja bagra ne promjeni, ne samo da neće ovo ostvariti, nego će izgubiti i ovo što ima danas.

Što znači izgubiti “bitku” uopće? Zar taj pojam uopće postoji u zrakoplovstvu? Kako netko može izgubiti “bitku”, a još uvijek biti među top aviokompanijama na istom tržištu? I ako je netko izgubio “bitku”, ponovo je može pobijediti? Ili ipak ne?

Pa, nije da nema. Ima jedna, zadnja opcija-prodati Aeganu.

Joj daj ne budite smiješni – kakve izgubljene bitke, kakva prodaja- Croatia idilično funkcionira, tj točno kako je zamišljeno. Najbitnije je da se poltiici ništa ne talasa, a uprava izvlači pare, menadžerski ugovori za uhljebljene se poštuju.
Ta gdje još imate da zaposleni aviokompanije odrade let i poslije fino , a u peaku sezone slobodno mogu na more, skijanja itd.
A pare postojano dolaze iz proračuna.
Da ne kažemo još jedan veliki plus da se i konstantno smanjuje broj letova, pa će biti još više slobodnog vremena. Sigurno će doći i godišnji bonusi i povećanja plaća. Vjerojatno će biti i mjesta za povećanja broja zaposlenih.
Šta bi više htjeli?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!