zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Ethiopian ozbiljan kandidat za South African

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ethiopian

Iako Vlada Južnoafričke Republike ne želi objaviti kojih 10 kandidata je iskazalo neformalnu zainteresiranost za South African Airways, Ethiopian je sam izjavio da je jedan od kandidata, da su vrlo zainteresirani i da će se ozbiljno boriti za kupovinu udjela u South Africanu. South African je u prestečajnoj zaštiti i objavio je da će drastično smanjiti flotu i broj zaposlenika, te da će ići u prodaju.

Ethiopian i South African imaju vrlo ozbiljne veze, obzirom da su potpisale joint venture. Ethiopian je višekratno i prije predstečajne zaštite naglasio kako želi investirati ili kupiti South African.

Ethiopian je također najavio veliku aktivnost oko kupovine posrnulih aviokompanija diljem Afrike, te pokretanje kompanija sa državama koje nemaju svoje nacionalne prijevoznike. Do sada Ethiopian je kupio udjele u ASKY Airlinesu (Togo, 8 aviona), Ethiopian Mozambique Airlinesu (2 aviona, Mozambik), Malawi Airlinesu (3 aviona, Malavi) i Tchadia Airlinesu (2 aviona, Čad). U svim ovim kompanijama Ethiopian je unificirao flote oko 737 i Dash 8-400, avionima koje i sam koristi. Ethiopian pregovara i sa nizom vlada i kompanija da ih preuzme, te da sve te kompanije lete prema Addis Ababi, hubu Etihopiana preko kojeg će biti povezane sa cijelim svijetom, ali i da se hubovi tih kompanija povežu međusobno, te ozbiljno povećaju konektiranost Afrike.

Kupovinom South Africana Ethiopioan bi preuzeo vrlo ozbiljno tržište, najveće u Africi. Jedina prepreka je da strana kompanija u južnoafričkom prijevozniku može imati samo 25% udjela.

Ethiopian je najveća kompanija u Africi koja u floti ima čak 125 aviona, od čega 26 Dash 8-400, 32 ukostrupca (Boeing 737) i 55 širokotrupaca (A350-900, 767-300ER, 777-200LR, 777-300ER, 787-8 i 787-9), kao i 2 uskotrupna i 10 širokotrupnih cargo aviona. Kompanija ima naručenih 48 aviona od čega 21 širokotrupca. Ethiopian je bila jedina kompanija Afrike, koja je u vrhuncu krize stvarala globalnu povezanost preko svog huba u Addis Ababi, a radi velikog broja cargo aviona, te pretvaranja putničkih avona u cargo avione imala je ozbiljan prihod tijekom krize koji je naknadio manjak putničkog prometa. Kompanija je profitabilna zadnjih 11 godina, a 2019. je imala 207 milijuna EUR profita i 2,7 milijardi EUR prometa, te je prevezla 12,1 milijun putnika.

8 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Nikada nisam bio ali kazu da je Adis Abeba kao sam aerodrom je interesnatan jer je high i hot. Prilaz u Bogotu sam dozivio dva puta. Avion ide nose down pod punim flaps.

Ethiopian

Nema tu puno price: jednostavno imaju sposobni management!!!

Ethiopean je čudo. Presiromašna država, a broj 1 avio kompanija. Doslovce svjetskog ranga. Svi ostali propali i Kenya i South African, i Tunis, samo ovi rastu ko blesavi i preuzimaju sva tržišta.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!