zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Daleko bolje nego prošle dvije zime – 1. dio

Covid-19 je iza nas. Zima 2021/22 je bila tragična, ona 2020/21 još gora, te zime istinski se sve svelo na osnove. Stoga je regija ove zime upisala bitno bolje rezultate. To još uvijek nije na razini 2019, ali nije ni daleko od toga.

Ove analize radimo svakog IV, VIII. i XII. mjeseca kako bi pokazali trendove u zrakoplovstvu regije. Ova analiza je rađena za period od 5. do 11.12. dakle počekom XII. mjeseca i prije dodatnih letova vezanih uz Božić i Novu godinu. Naravno, iduća tri tjedna biti će više letova, čak se obavljaju i neke linije koje su inače sezonske, a imat će par letova oko praznika. Od drugog tjedna I. mjeseca broj letova će pasti i tako će biti sve do sredine II. mjeseca kada broj letova ponovo kreće rasti.

 

U XII. mjesecu 1407 letova

U XII. mjesecu 2020. regija je imala samo 720 letova, prošlog XII. mjeseca imala ih je 1060, a ovog XII. mjeseca došli smo do brojke od 1407 letova. Duplo više nego zime 2020/21. To je veći broj letova nego je bio u ljeto 2020, a tek je neznatno manji nego u IV. mjesecu 2022. Jasno ovo je daleko manje nego u ljeto 2022, no sa brojkama možemo biti zadovoljni. Regija u prosjeku ima 201,3 leta dnevno.

Prošle zime je Covid-19 još ozbiljno bjesnio, čak štoviše došao je Omikron soj virusa koji je bio ekstremno zarazan. Od IV. mjeseca stvari su se počele oporavljati, da bi već u V. mjesecu krenuli ozbiljni problemi. Naime, aerodromi i aviokompanije su imale premalo zaposlenih jer su ih u Covidu-19 masovno otpuštali, a Omirkon ih je uspavao i stvorio fikciju da ljeto neće biti bitno bolje. U VI. mjesecu sve se već otelo kontroli, da bi tijekom ljeta niz aerodroma i aviokompanija masovno počeli otkazivati letove. Ovo se ove zime stabiliziralo na ogromnoj većini aerodroma iako neki aerodromi (Amsterdam npr.) i dalje imaju rezanja, a i neke aviokompanija (Lufthansa problem sa širokotrupcima).

Od samog početka godine Priština i Zagreb su vodili mrtvu bitku, neke mjesece više putnika je imala Priština, a neke Zagreb. Da bi na kraju posljednjih par mjeseci Zagreb bitno odskočio i već u X. mjesecu preskočio Prištinu. U XI. mjesecu Zagreb je preskočio i Split te je ponovo, nakon dvije godine došao na 2. mjesto u regiji. Trenutno je 3. Split, no na kraju godine 3. mjesto će preuzeti Priština, a Split će biti 4. Naravno nakon ljetne ekstremne ekspanzije jadranski aerodromi su tijekom zime krenuli u zimski san. Posebno puno rezanja doživio je Dubrovnik u kojem Croatia leti samo za Zagreb, a uz nju lete još samo British i Vueling, a letove više nema čak ni Turkish za Istanbul. Split i Dubrovnik imaju tek desetak posto letova koliko su imali ljetos, no imaju nešto malo više letova nego prošlog XII. mjeseca. Skopje je imalo bitno više letova čak 49,4% više i došlo vrlo blizu Prištine, koja je također bitno povećala broj letova. Zagreb je skočio za 14,3% letova. No najviše fascinira Beograd koji je ostvario čak 186 letova više nego prošlog XII. mjeseca, tj. čak 58,4% više. Sarajevo je ozbiljno odskočilo ovog ljeta i imati će preko 1,3 milijuna putnika, no ima tek neznatno više letova nego prošle zime. Ipak to minimalno povećanje Sarajeva je fascinatno uzmemo li u obzir da je Wizz Air zatvorio bazu u Sarajevu.


Zadar je ove godine imao nevjerojatno ljeto i ostvario je 1,1 milijun putnika. No, ove zime jednak broj letova ima Zadar, dok su Pula i Tivat su neznatno povećali broj letova. No velik skok imaju Podgorica, Ljubljana, Tuzla i Niš. Tuzla ima veliko povećanje zbog dolaska Ryanaira, ali i povećanja Wizz Aira nakon zatvaranja sarajevske baze. Niško povećanje rezultirano je u prvom redu brojnim PSO letovima Air Serbie (5 linija i 12 tjednih letova).


Kod malih aerodroma isti broj letova kao i prošle zime imaju Ohrid i Morava, neznatno manje Osijek, bitno manje Banja Luka, dok Rijeka ima tri leta više. Brač i Mostar ove zime nemaju redovnih letova.


Beograd ima prosječno 72,1 letova dnevno, Zagreb 48, a Priština 21,3. 12 aerodroma ima manje od 10 letova dnevno, a njih četiri manje od 2 leta dnevno. Čak pet aerodroma regija nema redovnih letova u XII. mjesecu (Brač, Lošinj, Maribor, Mostar i Portorož).


Najviše linija u regiji ima Beograd (83), pa Zagreb (56) i Priština (41). No, daleko najveće povećanje linija imao je spram prošle zime Beograd (15 više), pa Skopje (9 više) te Priština, Tuzla i Niš (po 7 više). Više linija ima i Podgorica (4). Po jednu liniju više imaju Ljubljana, Split, Pula i Rijeka. Jednu liniju manje ima Banja Luka, dok Sarajevo ima čak 9 linija manje, no isto je u prvom redu rezultirano ukidanjem baze Wizz Aira. Ostali imaju isto linija kao i prošle zime.


Broj prijevoznika je porastao kod Skopja, Splita, Tuzle i Rijeke za jednog prijevoznika. Za jednog prijevoznika broj je pao kod Zagreba, Ljubljane i Dubrovnika, za tri kod Sarajeva, dok je kod ostalih zračnih luka broj prijevoznika ostao isti kao i prošle zime.


Iako je najviše polazaka imala linija Priština-Basel (62 ovog ljeta), sada je pala na tek 6. mjesto. No, Beograd je ozbiljno skočio. Em je linija Beograd-Istanbul postala uvjerljivo najfrekventnija linija, em Beograd ima 4 od 5 najfrekventnijih linija regije ove zime. Od 13 najfrekventnijih linija regije (linije koje imaju više od 20 tjednih polazaka) njih po 5 imaju Beograd i Zagreb, 2 Priština i jednu Sarajevo.


Beograd je po prvi puta postao prvi po regionalnoj povezanosti prošlog ljeta, a ove zime je zadržao prvo mjesto sa 103 leta i 10 linija, 3 leta više i jednu liniju više od Zagreba. Treća je Podgorica sa 39 letova na 4 linije.


 

Air Serbia je i dalje prva u regiji

Air Serbia je i dalje na 1. poziciji sa 306 letova, no Wizz Air je zadržao 2. poziciju sa samo 5 letova više od Croatie. Ryanair je i dalje 4, dok se Turkish popeo na 5. mjesto.


Air Serbia je povećala tržišni udio sa 14,7% na 21,7%, Wizz Air sa 10,8% na 14,7%, te Croatia sa 9,3% na 14,9%. Ryanair ima 7,2%, te Turkish 6,0%, dok svi ostali imaju ispod 5% tržišnog udjela u regiji.


Ljetos je Wizz Air bio prvi sa 136 linija. Ovo mjesto je zadržao, ali sa bitno manje linija, njih 85. Drugi je ovog ljeta bio Ryanair sa 104 linije, a sada je treći sa 43 linije. Air Serbia je ljetos bila treća sa 80 linija, sada je druga sa 52 linije. Četvrta je Croatia sa 22 linije i peti Trade Air sa 17 linija.

Wizz Air leti 85 linija i 210 letova tjedno. To znači da kompanija ima tek 2,4 leta prosječno po liniji. Najviše letova (65) i linija (26) ima u Skopju. U Beogradu ima 45 letova na 17 linija. U Tuzli ima 34 letova na 14 linija, četvrta je Priština sa 19 letova i 7 linija, a peta Podgorica sa 14 letova na 6 linija.

Ryanair ima 102 tjedna polaska na 43 linije u regiji. Ovo znači da kompanija ima 2,4 polazaka po liniji. Najviše letova i linija ima iz Zagreba i to 56 polazaka na 21 liniji, pa iz Banja Luke sa 17 polazaka na 8 linija i iz Podgorice sa 16 polazaka na 7 linija. Iako je Ryanair daleko najviše letova i linija ovog ljeta imao iz Zadra (105 polazaka na 43 linije) ove zime nema ni jedan jedini polazak. No, kompanija je ove zime pokrenula letove iz Tuzle.

Croatia Airlines u ovom momentu ima 205 tjednih letova na 22 linije. Zagreb ima 188 letova na 17 linija, Split 46 letova na 5 linija i Dubrovnik 22 leta na 1 liniji. Sve ostale destinacije imaju simboličan broj frekvencija i linija.

Air Serbia je ovog ljeta imala čak 448 letova na 80 linija, no ove zime ima 306 letova na 52 linije. Najviše letova ima iz Beograda 296 na 46 linija, dok iz Niša ima 12 letova na 5 linija, dok iz Morave ima samo 1 liniju sa 2 polaska.

Air Montenegro je potpuno porezao svoju mrežu i trenutno leti tek 29 letova na sam 4 linije. Najviše letova ima iz Beograda 20 na 2 linije, pa iz Podgorice 17 letova na 2 linije, da bi iz Tivta imao tek 12 letova na 2 linije.

Trade Air u regiji ima 33 leta na 17 linija, najviše iz Osijeka gdje je u promatranom tjednu ostvario 15 letova na 5 linija, pa iz Prištine gdje ima 12 letova na 8 linija i iz Splita gdje ima 10 letova na 4 linije. ETF je ljetos letio iz Prištine, no ove zime nema letova.

Eurowings u svojoj bazi u Prištini ima 20 letova na 7 linija. U ostatku regije ima još 7 letova na 4 linije. Kompanija je doslovce raskasapila sve linije osim prištinskih i leti tek po 1-2 leta sa 1-2 linije. Čak i iz Splita ima samo 1 let, dok iz Zagreba ima dvije linije sa po 2 leta.

Dvije najfrekventnije linije u regiji operira Croatia, dok od 7 najfrekventnijih linija njih 3 operira Croatia, 2 Air Serbia, te po 1 Turkish i Austrian.

  • Zagreb-Split, Croatia, 23 tjedna leta
  • Zagreb-Dubrovnik, Croatia, 22 leta
  • Beograd-Istanbul, Turkish, 21 let
  • Zagreb-Frankfurt, Croatia, 20 letova
  • Beograd-Podgorica, Air Serbia, 20 letova
  • Beograd-Beč, Austrian, 17 letova
  • Beograd-Istanbul, Air Serbia, 16 letova

U regiji 14 tjednih letova ima na velikom broju linija iz više gradova.

Idućeg tjedna ide nastavak ovog članka u kojem ćemo analizirati letove po gradovima regije.

154 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ускоро се очекује да ЈУ повећа још једну дестинацију са 14 на 18.

Podgorici i Tivtu za dovodjenje u neki veci red treba sigurno 100 miliona eura. Sta mislite o novom direktoru Vladanu Draskovicu? Radio je sirom svijeta…

Jedan savet – trebalo je u fusnoti da napisete ko je izgubio koliko prevoznika od strane ruskih i ukrajinskih kompanija zbog rata. Te kompanije su prestale da lete zbog vise sile i vratice se. Tako da nije isto ako je aerodrom izgubio kompaniju koja moze da leti i kompaniju kojoj je nametnuto da ne leti. Velika je razlika!

To svi znamo. Bespotrebno je.

Tu se ne slažem sa tobom. Potreba za letovima prema Rusiji je ogromna. Postoji velika ruska dijaspora koja u ovom trenutku ne može posjetiti obitelj i to će učiniti čim se bude moglo. Ista je stvar i sa Ukrajinom, pogotovo jer je većina međunarodnog saobraćaja išla preko Kijeva. Čim se ukinu sankcije Rusiji, a budu, saobraćaj će između Europe i Rusije doslovno eksplodirati.

Problem je što sankcije neće biti ukinute jako dugo. Ovaj rat će trajati i trajati, problem je što ga i jedna i druga strana doživljavaju kao borbu za egzistenciju, a pritom imaju dovoljno i topovskog mesa i topova.

I to je istina. Nažalost!

Opako dobar clanak. Istinske cestitke i hvala vam na njemu. Vidi se da ste puno vremena potrosili na njega.

OT

Nove Air Serbia linije za sledece leto

Rodos
Kerkira (Krf)
Hanja (Krit)
Heraklion (Krit)

Vas sajt ne aktuelizuje sam od sebe komentare vec se to dogadja samo kad se ponovo ucita cela stranica.

Zato i dolazi do ovih ponavljajucih vesti.

Dakle, jedino ZAG od vecih aerodroma nije imao nijednu novu liniju u odnosu na proslu zimu. Zbog cega je to tako?

Takodje, ZAG nema najavljenu nijednu novu liniju za sledece leto, dok evo BEG ima cak 18 njih, a SPU njih 13. Zbog cega ZAG jedini od vecih aerodroma regije stoji u mestu?

Da je samo 18 nego bice jos vise od toga 😍

Tako je! JU treba da objavi jos 5 linija – ukupno cak 21!

Ne moze. Resila da se zeza.
Sta sve necete napisati.

Jeste. Preambiciozan je.
Vidite da je dobar deo linija sa A320.
Sta vam to govori?

Da li ste svesni da je za leto u prodaji cak 5 letova istovremeno sa A320? To samo znaci da dolaze najmanje jos 4 A320 do leta!

A321? Kad je Air Serbia rekla da ce imati A321 ili vec imala?

Bila je greska na 1 dan na jednom letu za AMS. Brzo je ispravljena.

Kajgot. Pa sami su objavili da A320 leti na svim tim linijama, nije tesko proveriti kojim danima se lete i u koliko sati i videti da im fale A320 avioni. Nikakva greska, vec se kompanija siri jako velikom brzinom!

Prosle nedelje je A320 7x leteo za SVO (jednom APO i 6x APH).

Ne znam kako mozete da kazete da A320 lete malo ka ostalim destinacijama?

U 7 dana APH je leteo:
1x za IST
1x za FCO
4x za CDG
1x za BCN
1x za TIV

U 7 dana APO je leteo:
3x ZRH
1x BCN
1x SJJ
2x LED
3x IST

I na ta dva dodajte jos SVO.

Zatim u 7 dana je cak i Dan Air A320 leteo:
1x STR
2x BER
2x FCO
1x ATH
1x NUE
1x BER
1x SKP
1x ZRH

Napisao sam. APH je 6x za SVO a APO 1x. Plus ovo sto sam vec nabrojao.
Dakle ukupno APH 14 a APO 11.

Ne, ne mogu imati po 21x nedeljno. Za SVO se proteze u dva talasa. Pogledajte vremena polaska za SVO, dolazak u SVO i polazak ka BEG.

Drugo, sad nije top sezona nego mrtav deo sezone. Imati i ovoliki broj letova sa 3 A320 je i vise nego dobro.

Dan Air ima i A319 u Beogradu koji takodje leti po potrebi. Tako da nije „morao“. A i da je morao ne bi sigurno imao cak 10 nedeljnih letova.

Vrlo lako mozete videti na Flightradar24.

I? Kakve veze to ima?

Odakle vi znate da bi Beograd imao tek po koju liniju?
Mislite kao Zagreb sto ima sad po koju ili bolje recno 0?

Nije vam palo na pamet da je Air Serbia svojom akcijom preduhitrila mnoge, pre svega W6, da otvaraju nove linije?

Mislite kao ZAG bez FR?

Pa ruske i ukrajinske takodje ne saobracaju ka Beogradu. Ne vidim sad tu nekakvu razliku u odnosu na Zagreb.

Pa sta ako su od Air Serbia?
Kad su bile od Ryanair ne vidim da je tada postojao problem sto su od FR.

Podgorica ima. Za Bratislavu.

Videcemo kako ce sve to proteci.
Imaju plan. Kako ce biti realizovan videcemo. I druge mnogo vece kompanije su i zakazivale i otkazivale pa nikom nista.

Pitanje je sta bi bilo da JU nije jaka u Beogradu. Ovako mozemo samo da nagadjamo.

Zar vi ne zagovarate da OU doda linije? Sad ispada da su linije FR vrednije od JU?

Inace za JU odlicno znate da od sledece godine nece biti vise u budzetu.
Drugo, JU uplacuje porez u drzavnu kasu Srbije a ne u nekoj random drzavi.

JU je postigla to da je Beograd miljama ostavio druge gradove u regionu sto se tice konektiranosti.

Apsolutno tacno. Potpisujem.

Zato se OU finansira novcem poreskih obveznika a od nje nema nista.

Istovremeno Air Serbia ne placa 5 EUR Beogradu da bi koristila njegove usluge za razliku od stranog Ryanaira koji minimalno placa Zagrebu a istovremeno profit iznosi iz zemlje. Duplo golo.

9 EUR je skoro duplo vise nego 5 EUR a JU to placa jer ima stacioniranih 20 aviona u BEG dok FR ima 2 u ZAG.

Ne da je neuporedivo, nego je razlika 10 puta veca u broju stacioniranih aviona. Da FR ima 20 aviona u ZAG ja bi prvi rekao da je 5 EUR opravdano ali ovako je smesno.

Ne ponavljajte kao papiga. Od normane cene takse oduzima se 9€ maksimalno koliko moze imati kompanija. A ne da je 9€ taksa.
Vec jedno 20x su vam to napisali.

Sto se tice taksi putnika nema vise popusta. To je ta taksa. I W6 da ima ima toliko aviona isto bi imao ili bilo ko drugi.
A i ne mozete porediti JU sa 20 aviona i FR sa 3. Prosto ne ide u isti koš svidelo se to vama ili ne.

Velika razlika da li 3 ili 2 aviona kad se poredi sa 20 isto je.

Ja sam napisao SKORO duplo ali vi ne citate pazljivo. To je 80% vise sto je ogroman procenat.

Zna se zvanicni cenovnik a po njemu je zbog ostvarenog prometa (to pazljivo procitajte), a ne zbog ocajnog rezultata aerodroma kao u susjedstvu, Air Serbia kao dominantni prevoznik sa 20 stacioniranih aviona ostvarila pravo na popust.

Dakle razlozi za popust su dijametralno suprotni.

Nije bitan popust nego krajnja cena (80% razlike nije ni blizo “isto”) kao i razlozi koji do istog dovode ali vi na to zatvarate oci.
Tom logikom mozete reci da BEG i ZAG imaju “isti” broj putnika a razlika je tu oko 80%. Krajnji nonsens.

Ma koji su to sve popusti i koliku su?

Molim konkretne brojke.

“Da nema Air Serbie Beograd bi imao skromno povećanje i ne bi imao novih linija.”

Da nema, ali ima. Šta bi bilo da Hrvatska nema mora?

JU nije predvidjen u srpskom budzetu za 2023.

I ne znam zasto pominjete subvencije ako su rekli da ih nece biti vise.
Ostatak cemo tek da vidimo.
Bilo bi dobro da Srbija otkupi jos koji % od Etihada.

A vi znate da hoce? Kristalna kugla?

Zato sto je postala ili ce postati profitabilna.

Ne znam zasto vam je to toliko tesko da prihvatite.

Ne, verujem u dobar menadzment koji je do sad pokazao sposobnost.

Znate, to su one cike sto donose kvalitetne odluke u kompanijama i sto nedostaje OU.

Sporno je finansiranje kompanije koja guta novac i ne radi ništa, finansiranje kompanije koja radi posao uopšte nije sporno tako da ne razumijem o čemu vi to!?

Slazem se…

Da nema Air Serbie je ista priča sa Hrvatskom i morem. Air Serbie ima i biće, kraj rasprave.

I posle njega, na veliku zalost zavidnih.

Linije ruskih i ukrajinskih kompanija su ukinute za celu Evropu iz dobro poznatog razloga. Te linije ce se vratiti cim se rat zavrsi. Ne raspravljamo o njima, vec o linijama koje mogu da se lete, a ne lete se.

Kakve veze ima sto su od Air Serbie? To je pohvalno. Croatia istovremeno stoji u mestu, ali je cudno, da kad vec Croatia ne pokrece nijednu liniju, stranci ne pokrecu to sto bi trebalo da pokrene Croatia.

Sarajevo ima najavljenu liniju za LGW. Podgorica ima za IST. Pristina ima za Antaliju. Zadar nema jednu vec 4, od toga 3 od strane Ryanair-a. Pula ima dve. Tako da ne govorite istinu.

Drustvo aerodroma bez najavljenih novih linija je: Zagreb, Kraljevo, Banja Luka, Mostar, Tuzla, Brac, Portoroz i Maribor. Svi ovi aerodromi, osim Zagreba, kada se saberu imaju bitno manje putnika od Zagreba. Zagreb je visemilionski aerodrom, i kao takav je sramota da nema apsolutno nijednu novu liniju za sledece leto.

Naravno da nije malo, ali idalje mi niste odgovorili na pitanje. Zbog cega nema nijedne za sledecu godinu?

Pokrenute su prethodne dve godine, super – doduse nijedna od OU , ali ne zivi se od stare slave. Aerodrom mora da raste konstantno, kako po broju putnika tako i po broju destinacija. ZAG raste vrlo usporeno, od 2010. do 2019. je porastao tek 60%, dok su svi ostali veliki aerodromi porasli preko 100%. Sta Vam to govori?

Ruske i ukrajinske nema sta vise spominjati. To je proslo za sve u Evropi. Nije samo Zagreb izuzetak.
Drugo te ruske kompanije su povecali prisustvo malo pre izbijanja konflikta. I svi znamo da je to bilo zbog vakncine turizma.
Ne ponasajte se kao da su ruske kompanije bile tu godinama ili u tom broju pre korone.

Zar nisu i pre korone letele LH za MUC i A3 za ATH?
Od ostalih pobrojanih koliko su sezonske a koliko celogodisnje (osim FR)?

Nije malo. Niko nije rekao da je to malo.
Ali zasto sada nema novih?
Pa makar bile od FR ili OU.

4 ali samo neko vreme pre konflikta i to iskljucivo samo zbog vakcina turizma.

Niste mi odgovorili na ovo: Zar nisu i pre korone letele LH za MUC i A3 za ATH?
Od ostalih pobrojanih koliko su sezonske a koliko celogodisnje (osim FR)?

Svi su oni sem Finanira i Ryana leteli za ZAG i pre pandemije.

Velike je pitanje da li ce se Finanir uopste vratiti.

Zato sto su otisli u sred sezone. To ne radi kompanija koja se zeli vratiti i to u slabijem delu godine nego onaj kad je napustila trziste.

Lako se to otkaze.

Vi ne?

Da lete u aprilu a ne lete u avgustu?

To su uradili prosle godine. Povukli se mnogo pre ranijeg plana dok su karte tad do kraja SUTT bile u prodaji.

frekvencije su jedno, kapacitet drugo.

BREAKING: JU uvodi jos 4 linije, Krf, Iraklion, Rodos i Hanja!

Karta iz Beograda do Krfa duplo skuplja nego do Geteborga…Malo preterase.

Dobro, ne smarajte. Vec ste to napisali na onom sajtu gde ne smemo ime da spominjemo.

A i koja logika. Uporedjujete Krf i gasto Geteborg.
Ka Krfu niko ne leti dok ka GOT imaju W6 kao konkurenta.

A vama ako je skupo 11.000 put pod noge pa lagano pesaka.

I dalje ne mogu da shvatim ljude koji uporedjuju linije po tom kriterijumu. Razumem da ovo rade ispod clanka zute stampe ali dodje ovde gde je jedno milion puta objasnjeno kako se cena formira i napise takav nonsens.

To je isti soj ljudi koji uporedjuju daljinu destinacije. Od njih gorih nema.

Tako je. BEG-TIV mora da bude isto kao i BEG-JFK.

Nema razlike.

Eto. Kad neko nema argumenata i ne zna sta ce pametnije da kaze hladnokrvno napise BEG-TIV vs. BEG-JFK.
Ne vredi dalju raspravu voditi sa vama.

Slazem se. Udaljenost ne igra nikakvu ulogu.

Pravda za JFK!

Smarate i vi gospodine posto se hvalite da citate oba sajta pa hajde da ispadnem pametan.

Na CGN nema konkurenta pa je opet ista cena kao i za GOT. Nelogicno.

Cena povratne karte za Krf nije 11.000 nego duplo vise. U zurbi ili niste dobri videli ili vi mislite da se pesaka vracate…

Ne hvalim se nego ste i tamo napisali i tamo su vam isto odgovorili.

CGN je isto kao i GOT gasto.
Agencije sigurno nece uzeto ni jedno jedino sediste ka GOT i CGN koji ce biti celogodisnje linije.
Vi uporedjujete linije ka moru i to ka Grckoj u top sezoni sa GOT i CGN.

U svakom slucaju ne sumnjam da ce letovi ka CFU ili ka HER biti daleko popunjeniji nego ka GOT ili CGN.
Nisu postavili A320 za dzabe.

Pa sta ako je CGN gasto? Ljudi koji su u dijaspori imaju mnogo veca primanja nego oni u Srbiji i zato kompanija, pogotovo sto na toj liniji nema konkurenciju, moze da stavi jacu cenu.

Ja uporedjujem linije ka Kelnu i Krfu u istom vremenskom periodu…dakle leto sledece godine…Ako je ljudima koji zive u Srbiji tad odmor pa ih treba osuriti sa cenama onda je to isto slucaj i sa onima koji iz Nemacke tokom leta dolaze u Srbiju na odmor.

Ja im zeim da im svi letovi budu popunjeni.

“Ljudi koji su u dijaspori imaju mnogo veca primanja nego oni u Srbiji i zato kompanija, pogotovo sto na toj liniji nema konkurenciju, moze da stavi jacu cenu.”

Da li je moguce da ste ovo napisali???

Cene taksi na CFU i CGN nisu iste.
CFU je leisure, CGN klasicna gasto i to u sencu FRA i DUS. CGN tek treba da se razvije dok za CFU nema zime.
CGN celogodisnja a CFU najverovatnije sezonska. I jos milion faktora koji uticu na cenu.

“Ako je ljudima koji zive u Srbiji tad odmor pa ih treba osuriti sa cenama onda je to isto slucaj i sa onima koji iz Nemacke tokom leta dolaze u Srbiju na odmor.”
– ova vasa izjava je glupost da ne vredi komentarisati.

Ako niste dobro razumeli moju recenicu lepo je opet polako procitajte pa ce vam, nadam se, biti jasna.

Ponovicu vam jos jednom posto ocigledno niste shvatili…Gleda se isti vremenski period kad se letovi obavljaju a to je leto sledece godine…dakle nema sezonska ili ne…govori se o junu 2023 i o njegovim cenama a ne o novembru 2023.

Izgleda da ne znate kako funkcionise dijaspora i zato bi bilo dobro da zaista uopste ne komentarisete.

99e po smeru su za sve leisure destinacije koje uvode na leto. Tu spadaju CTA, PMO, CFU, HER, RHO, CHQ. Ocigledno im je to ekonomski model jer ce te linije biti pune, kako zbog agencija, tako i zbog transfera i samostalnih turista. Plus te linije sve idu sa A320.

Geteborg je linija koja ide sa A319 i nije leisure destinacija i tu moraju da stave jako nisku cenu kako bi imali putnike i kako ne bi gubili novac na toj liniji. Drugo su leisure destinacije, one su visoko profitabilne leti i zato su i cene takve kakve su.

Pa pitanje je da li će HER (i CHQ) biti pun A320 za 200 eur. Kad sam prošle godine gledao, Wizz je bio 130, a Aegean 175 eur i to negde na proleće, a u prvoj godini sam leteo Wizzom za 85 eur, doduše u junu odmah nakon popuštanja mera. Očekivao bih neke promotivne cene u ovom periodu, 99eur po smeru nije promocija.

Sta je tu njemu bizarno nije mi jasno…

“Najvise linija u regiji ima Beograd (83), pa Zagreb (56) i Pristina (41). No, daleko najvece povecanje linija imao je spram prosle zime Beograd (15 vise), pa Skopje (9 vise) te Pristina, Tuzla i Nis (po 7 vise). Vise linija ima i Podgorica (4). Po jednu liniju vise imaju Ljubljana, Split, Pula i Rijeka. Jednu liniju manje ima Banja Luka, dok Sarajevo ima cak 9 linija manje… “

Koliko Zagreb ima vise linija u odnosu na proslu zimu?

Jasno. Znaci da nema. Nula.
Cim nije spomenut.

Stoji

Beograd je takodje izgubio ruske prevoznike ali i ukrajinskog.
O frekvencijama i kapacitetu da ne pricamo.
Ali zato dobio druge linije i frekvencije i to opakoooo mnogooo.

No, ruske kompanije ka Beogradu su imale veci kapacitet. I sto sad?

Jesu i posle.
Drugo, mnogo veci kapacitet je bio nego za ZAG.

A da ne pricamo o vremenu pre korone. Samo Aeroflot je leteo 3x dnevno. Plus JU i ostali.

Zamislite samo frekvenciju kada se vrate letovi Aeroflota i ruske ekipe u Beograd. Bice mrtva trka sa linijom Beograd-Istanbul, zapamtite moje reci na danasnji dan. Najvise zbog desetina hiljada rusa koji su se preselili u Srbiju.

Bice mrtva trka u broju letova Beograd-Moskva i Beograd-Istanbul. Jednostavno duplirace se saobracaj i broj putnika u odnosu na pre rata u Ukrajini.

To je jako kratak i nereprezentativan period posmatranja jer pokriva vreme extra traznje za vakcinama.
Realan raspored letenja koji je bio godinama za ZAG je 1xSSJ.

Sve pohvale za analizu, apsolutnu temeljno,precizno,profesionlano,zanimljivo za čitanje.Sigurno je trebalo i dosta vremena,tako da još jedno sve čestitke.

Takodje, svaka cast

Sugestija da budete dosledni u korišćenju boja u grafikonima. U grafikonu za male aerodrome su drugačije obojeni stubići za godine u odnosu na prethodna dva grafikona.

Takodje, i boje kojima označavate avio kompanije su različite po grafikonima. Bilo bi lepše i čitljivije da je unificirano, da je Wizz uvek pink, AS plava,OU crvena….

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!