zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Kako su ukradeni novac i zlato sa Air Canade

Verovatno ste čitali u vestima a je u Aprilu ove godine na Pearson Aerodromu u Torontu  nestalo 23 miliona dolara u zlatu i gotovini. Do sada dodatnih policijskih izveštaja nije bilo niti se policija dodatno izjašnjavala posle inicijalnih press konferencija. Detalji su počeli da izlaze na svetlo dana na osnovu sudskih dokumenata gde Brink’s tuzi Air Canada-u (AC).

Na osnovu sudskih dokumenata, izgleda da je nepoznati počinilac to odradio jako elegantno, bez pucnjave, jurnjave automobilima. Osoba se 17.4. pojavila 40 minuta nakon sto je pošiljka dopremljena u sigurnosnom skladištu Air Canada-e. Koristio je lažni nalogom o preuzimanju robe (waybill) i preuzeo kompletnu pošiljku. Da ironija bude veća, dokumenat je u stvari bila  kopija nekog dokumenta za potpuno drugu pošiljku.

Brink’s tuži AC za 23 miliona dolara i dodatnu štetu za nehat jer AC nije poštovala procedure i sigurnosne protokole da nadgleda, obezbedi i reguliše/onemogući pristup nepoznatim osobama. Pitanje se postavlja kako je neko ladno mogao da se ušeta u sigurnosno skladište koje je pod visokom zaštitom, preuzme robu i nestane. Ne radi se o nekom malom paketu, u pitanju je  400 kg zlata, ni manje ni više i kao šlag na tortu  dodatnih 50 kg švajcarskih franaka.

Pošiljku su naručile dve Švajcarske firme i zaposlili su Brink’s sa odradi logistiku. Brink’s je za to zaposlio AC da prebaci kargo iz Ciriha do Toronta. Pošiljka je stigla na aerodrom oko 16:00, predata je AC skladište u 17:50 i 40 minuta kasnije se pojavio lopov. Policijska istraga je i dalje u toku.

autor: Zoran Cvetković, dopisnik (Toronto), foto: Air Canada

 

7 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

To je znala samo AC, tako da je sve jasno

Ali važno je da se MALTRETIRA posade i radnike aerodroma s sigurnosti. Najobičniji reket.
Bilo bi poštenije da jednostavno dođu i uberu reket bez pantomime pregleda i sra#ja

To je definitivno Insider Job.

Incident ili ne, dobar je job.

Pitanje je sa koje strane AC ili Švajcaraca ili Brinksa. ,Pojaviti se 40 minuta nakon sto je pošiljka ušla u kargo delu je neverovatan tajming, i onda nestanes bez traga i glasa.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!