zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Croatia letjela Zagreb-Split-Dubrovnik

Croatia je u utorak letjela let Zagreb-Split-Dubrovnik (OU662) u 14:45. Kojeg to ima smisla? Dakle, putnici su tako letjeli za Dubrovnik punih dva sata umjesto 55 minuta. Potrošilo se bitno više goriva (duži let, slijetanje i polijetanje), te novac za dodatne aerodromske takse. Istovremeno je Croatia imala let za Split u 14:35 (OU380), dakle samo 10 minuta prije koji pokriva iste avione iz 2. vala. Krajnji nonsens!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

31 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Da nije to uzrok ispadanja alphe iz saobraćaja?

Ispalo je svašta iz saobraćaja. Jedan zapeo u Zurichu, jedan u Rimu.

Koji je zapeo u Rimu? U ZRH je bila alpha…

OT: Najveći centar u Srbiji za održavanje vazduhoplova, JAT Tehnika, dobila je nove sertifikate za popravku i održavanje aviona tipa erbas A330-200/300, erbas A320 NEO, kao i sertifikat za remont stajnog trapa na boingu tipa 737 Next Generation

Nek se potrude oko certifikacije za remont stajnog trapa na Q400… Sigurna budućnost!!!

OT: 06.08. ja CQA imao “go around” u ZRH zbog problema sa stajnim trapom pri slijetanju iz SPU. Nakon odrade svih Check lista, išli su ponovno na slijetanje koje je hvala Bogu prošlo bez problema. Praćeni emergency vozilima odrulali su na stajanku. Povratni let je otkazan. Alpha je nakon 18 sati bez putnika odletila za ZAG.

Sada vidim da je bilo još problema:
Alpha je letila 09.08. kao 414 za FRA a povratni let 415 je otkazan. Avion je ostao preko noći u FRA i u7415 preletio u ZAG. U saobraćaj se vratio tek 11.08. kada je kao 440 otišao za VIE

Možda su imali veći overbooking, ili transfer neke veće grupe, ili hitan kargo… Zašto odmah negativno?

А јел вам падне некад на памет да некад нисте у праву? Што нисте звали да питате за логику тог потеза. Они сигурно имају неке аргументе и било би добро чути их.

Сигурно има неко кога познајете ко зна некога ко има незваничну информацију о логици таквог лета.

Мени као позитивна страна таквог лета пада на памет да другачије не би било лета Сплит-Дубровник.

А ако има довољно путника можда је небитно што су летови из Загреба ка Сплиту раздвојени само 15 минута. Можда баш у то доба дана има путника који оба авиона могу да напуне. Можда у Сплиту има неки трајект или брод на који треба да пређу. Можда можда можда…

Хоћу да кажем да пре тешких оцена нечијег рада, треба мало погледати како друга страна гледа на све.

To bi bilo puno gore, taj raniji let dashom o kojem govorite bio je zag spu fco spu zag i vi bi stavili avion od 144 sjedala na 4 lega umjesto aviona sa 76 sjedala. Usput sumnjam da imaju 319 usred ljeta na raspolaganju viska za 4 leta. Da su imali 319 poslali bi ga na redovnoj liniji za spu, a ne ga spajali sa dbv. Ovo je ocito taj dan bila nuznost iz operativnih razloga i ispadanja necega ili kasnjenja. Ok je produzit DBV sa 55 min na 2 sata i odvesti putnike u spu navrijeme. Ovi za dbv imaju duzi let, ali kasnjenja veceg od 3 h nema, u spu su svi stigli redovno, presjedanja u dbv ili nemaju ili su minimalna i najbitnije nema kompenzacija putnicima za kasnjenje.
Clanak je malo pretenciozno negativan o ou. Mozete ovako naci neki LH let koji je otkazan i napisati drvlje i kamenje o tome. Nije vam LH fokusu i ima kompleksnu mrezu pa je tesko naci poremecaj za pisati o njemu.

Pa ne vidim neki ekstra problem, kompanija je jednom izmjenom kompenzirala dosta problema na najjeftiniji nacin, no big deal. Vjerojatno je dio ZAG SPU prebacila na raniji, dio na ovaj koji je isao u DBV, a SPU ZAG su vjerojatno dio ili sve stavili na SPU DBV ZAG, mozda i na kasniji SPU ZAG, uvijek pokusavas problem smanjiti, a ovim su vjerojatno imali najmanje problema.

Njihovi argumenti su uvijek prebacivanje odgovornosti na nekog drugog… Tri su osnovne opcije;
1 Visoka cijena goriva
2 Nepovoljan tečaj dolara
3 Pritisci radne snage za većim primanjima

I naravno krunski i najjači argument : sezonalnost prometa. Ovo što zaboravljaju jest da neke aviokompanije NIKADA nemaju jaki period potražnje.

Ima narodna poslovica koja je prosta i kaže;
Rđavom….

Ja vidim da se ovdje konstantno sumnja u odluke najboljih hrvatskih sinova ( ili recimo jednostavno; sinova)… Pa ti ljudi uspješno i sigurno vode kompaniju po trnovitom putu i kroz nevere.

Imala je već let za split i ponovo je išao avion za split koji je trebao ići samo za dubrovnik.
Ovo nisam ukapirao

Pa sto da ne? OU je poznata po tome da voli triangl linije u 2022. godini. 😂

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!