zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Je li baza Ryanaira dobra za Dubrovnik

Ryanair će bazirati dva aviona u Dubrovniku. I imat će 51 tjedni let na 18 linija. Super vijest. No, jel to dobro za Dubrovnik? Hoće li ovaj prijevoznik rastjerati vrlo bitne jake igrače? Hoće li on naštetiti Croatiji Airlines? Kakve putnike će dovesti? Jel to dobro za Dubrovnik koji se profilirao kao elitna destinacija? Pa krenimo redom.

 

Koje linije će letjeti Ryanair iz Dubrovnika

Ryanair je do ljeta 2023. letio dvije linije iz Dubrovnika. Za Dublin je letio četiri leta tjedno, za Beč njih tri, dakle ukupno 7 tjednih letova. U ljeto 2022. imao je jedan let za Beč manje, dakle 6 tjednih letova, dok je u ljeto 2021. letio sam dva tjedna leta za Beč. U ljeto 2020. je pak imao dva tjedna leta za Dublin.

Sada će Ryanair bazirati u Dubrovnik čak dva aviona Boeing 737MAX, točnije 737-8200. Ovaj avion ima kapacitet od čak 197 putnika, što znači da uz prosječan load faktor Ryanaira od 94% svaki let bi trebao imati oko 185 putnika. Ukupno će Ryanair dodati 16 novih linija za Dubrovnik i to:

 • Bergamo 2 leta tjedno, utorak i subota od 2.4.
 • Krakow 2 leta tjedno, utorak i subota od 2.4.
 • London Stansted 7 letova tjedno, svaki dan osim ponedjeljka, 2 leta četvrtkom od 2.4.
 • Memmingen 2 leta tjedno, utorak i subota od 2.4.
 • Weeze 2 leta tjedno, utorak i subota od 2.4.
 • Berlin 2 leta tjedno, srijeda i nedjelja od 3.4.
 • Oslo Torp 2 leta tjedno, srijeda i nedjelja od 3.4.
 • Rim FCO 5 letova tjedno, svaki dan osim ponedjeljka i utorka od 3.4.
 • Stockholm Arlanda 2 leta tjedno, srijeda i nedjelja od 3.4.
 • Wroclaw 2 leta tjedno, srijeda i nedjelja od 3.4.
 • Chraleroi, 2 leta tjedno, ponedjeljak i četvrtak od 4.4.
 • Manchester 2 leta tjedno, ponedjeljak i četvrtak od 4.4.
 • Poznan 2 leta tjedno, ponedjeljak i četvrtak od 4.4.
 • Beauvais 2 leta tjedno, ponedjeljak i petak od 5.4.
 • Helsinki 2 leta tjedno, ponedjeljak i petak od 5.4.
 • Karlsruhe/Baden Baden 2 leta tjedno, ponedjeljak i petka od 5.4.

Linija za Beč se povećava na 4 leta tjedno (utorak, srijeda, subota i nedjelja), dok se linija za Dublin povećava na čak 7 letova tjedno (svakodnevno). Kompanija će za Dublin krenuti sa letovima već 19.3. sa po dva tjedna leta, a od 31.3. se povećava na 7 tjednih letova.

Posebno važna stvar za Dubrovnik je što će iduće zime imati po dva tjedna leta za London Stansted, Dublin i Beč. Ogromno zimsko povećanje. To znači više nego duplo više zimskih letova nego ih Dubrovnik ima sada. Time će se smanjiti sezonalnost u Dubrovniku. Jasno je da Ryanair ovime ispituje zimsko tržište i to jako oprezno. Ako se isto pokaže isplativim možemo očekivati i više letova zime 2025/26. vjerojatno sa letovima za Rim, Memmingen, Berlin i Stockholm.

Ovo znači čak 51 tjedni let na ukupno 18 linija idućeg proljeća. Ogromno povećanje. Ovo znači da će Ryanair donijeti Dubrovniku oko 630.000 putnika godišnje. Već 2024. Dubrovnik će imati oko 600.000 novih putnika Ryanaira. 2023. Dubrovnik će imati preko 2,4 milijuna putnika. Realno bi iduće godine bez Ryanaira imao oko 2,6 do 2,7 milijuna putnika, no ovako će imati oko 3,2 do 3,3 milijuna i ozbiljno će se približiti Splitu. To znači da će Ryanair iduće godine ozbiljno preći brojke iz 2019. Tijekom pet zimskih mjeseci Ryanair će dodati Dubrovniku oko 47.000 putnika ili oko 10.000 putnika mjesečno.

Ovo znači da će Ryanair postati treći najveći prijevoznik u Dubrovniku po broju letova, obzirom da je easyJet u ljeto 2023. imao 58 tjednih letova, a Croatia njih 56. To je bitno više letova nego ih ima Norwegian (20), Jet2 (18), British, Vueling ili Iberia (po 14). No, kako Ryanair ima veće aviona i ekstremno veliki load faktor za očekivati je da će 2024. imati više putnika od easyJet i Croatie.

I još jedna stvar mora biti jasna. Ryanair u prvoj godini redovno povećava bazu na 3 aviona, što će se vjerojatno desiti i u Dubrovniku 2025, a što znači nekih 75 tjednih letova. Malo li je?

 

Jel to dobro za Dubrovnik

Prvo da se osvrnemo na Croatiu Airlines. Hoće li Ryanair naštetiti Croatiji? Vrlo malo. Naime, Croatia Airlines vrlo skromno leti za Dubrovnik. Dubrovnik je doslovce diskriminiran od Croatie. Poglavito zimi. I tu je jasno da onda Ryanair ne može kompaniji ozbiljno naškoditi. Da, jasno da će zimski letovi za London, Beč i Dublin smanjiti broj konektiranih putnika preko Zagreba i Frankfurta. No, njih i nije bilo baš tako mnogo. Croatia godinama izostavlja Dubrovnik iz svojih razvojnih planova. I dok Croatia iz Splita zimi ima 25 tjednih letova na 6 inozemnih linija, iz Dubrovnika ima samo 3 leta na 1 liniji i to ne cijele zime. Dubrovnik je tražio, Dubrovnik se nadao, Dubrovnik je molio, preklinjao. I ništa, Croatia je ostala gluha na vapaje. Pa onda se sada Croatia i ne smije buniti ako je Dubrovnik napravio jedino logično rješenje da poveća broj putnika i vrati se na brojke iz 2019, tj. da ih pređe. A to će sa Ryanairom svakako postići. Croatia godinama nije htjela, pa je Dubrovnik potražio drugog partnera. A tko je bolji od kompanije koja će letjeti za malen novac, poglavito zimi, od kompanije koja je najveća u Europi. I stoga Croatia jezik za zube. Sami ste si krivi. Dubrovnik više nije mogao čekati da ga se vi možda jednom nekada sjetite. Ili ne.

Ovdje se postavlja i pitanje Ryanairove linije Dubrovnik-Zagreb. Ryanair u načelu nema običaj letjeti tako kratke linije, no izjavio je da mu ova linija nije mrska i da bi je mogao letjeti. No, Croatia na njoj leti zimi 23 leta, ljeti i 30 letova. Uz to Croatia za ovu liniju dobiva nekoliko milijuna EUR PSO-a. Stoga Ryanair ne može biti konkurentan na ovoj liniji i malo je vjerojatno da bi se ista mogla desiti u doglednoj budućnosti.

Ryanair će svakako naštetiti nekim drugim prijevoznicima. Tako će linija za Beč naštetiti Austrianovoj liniji (12 tjednih letova) i Wizz Airu (3 leta za Beč). Linija za Dublin našteti će Aer Lingusu (7 letova tjedno). No, Ryanair je i prije letio za Beč i Dublin pa su prijevoznici svejedno povećavali broj frekvencija i nizu zatvorili linije.

Stoga nije za očekivati da će i ovih novih 16 linija tako negativno utjecati na prijevoznike. Možda će se smanjiti broj frekvencija drugih prijevoznika, a i to je malo vjerojatno, ali ukidanje linija vjerojatno biti neće. Linija za Memmingen naštetit će minhenskim letovima Lufthanse (9 tjednih letova) i Croatie (5 letova). Letovi za Weeze naštetit će Eurowingsovim letovima za Dusseldorf (2 leta). Linija za Berlin biti će konkurencija easyJetu (2 leta) i Eurowingsu (1 let tjedno).  Linija za Oslo će pak konkurirati Norwegianu (7 letova tjedno), dok će njemu konkurirati i linija za Stockholm (4 leta). Linija za Wroclaw naštetit će istoj takvoj liniji Wizz Aira (2 leta tjedno). Linija za Charleroi konkurira briselskim letovima TUI-a (1 let) i Brusselsa (1 let tjedno). Na letovima za Manchester će konkurirati čak 3 prijevoznika: Jet2 (4 leta), easyJet (2 leta) i TUI (2 leta tjedno). Linija za Helsinki naštetit će Finnairu (7 letova) i Norwegianu (3 leta tjedno). Linija za Rim naštetit će Vuelingu (6 letova) i Croatiji (2 leta tjedno).

Ryanair će svakako najveću konkurenciju imati na letovima za London gdje će naštetiti Britishu (14 letova), easyJet (19 letova), TUI (2 leta), Jet2 (5 letova) i Wizz Air (4 leta tjedno). Jednako tako puno konkurencije ima i linija za Beauvais, obzirom da za Paris CDG ili Orly lete Air France (10 letova), easyJet (6 letova), Transavia (6 letova), Croatia (5 letova) i ASL (2 leta).

Kritičari dolaska Ryanaira u Dubrovnik ističu da ovo nije dobro, da je Dubrovnik trebao inzistirati na legacy prijevoznicima, da će Ryanair uzeti putnike legacy prijevoznicima koji će potom smanjiti broj linija i frekvencija. No, pritom zanemaruju činjenicu da je Dubrovnik prošlog ljeta imao čak 160 tjednih letova LCC na 50 linija čak 11 prijevoznika, među kojima su i najveći LCC poput easyJeta, Wizz Aira, Norwegiana, Transavie, Eurowingsa, Vuelinga… Ovo je tri puta više letova i linija nego će ih imati Ryanair. Samo easyJet je prošle godine imao 58 letova na 13 linija, što je 14% više letova nego će ih imati Ryanair. Pa svejedno to nije naštetilo drugim prijevoznicima, svi oni povećavaju linije i frekvencije iz godine u godinu.

Kritičari dolaska Ryanaira tvrde i da će Ryanair dovesti klince sa ruksacima koji se drogiraju i spavaju po parkovima. Gluposti. Nisu ih doveli ni easyJet, Wizz Air i ostali LCC, pa zašto bi ih onda doveo Ryanair. Konačno sa Ryanairom masovno putuju i imućni putnici, poslovnjaci i bogati turisti koji žele nonstop letove i rezoniraju da za dva sata leta na trebaju potrošiti stotine EUR, već radije taj novac potroše na destinaciji. Ovo je opće poznata činjenica i trend u zrakoplovstvu već više od 20 godina. Već odavno sa Ryanairom i sličnim LCC ne putuje samo sirotinja. Upravo suprotno.

ZL Dubrovnik je upravo objavila da planira iduće godine imati 2,9 milijuna putnika, te preći brojke iz 2019. Obzirom na brdo novih Ryanairovih letova, te najavljene nove linije drugih prijevoznika (Norwegian, Volotea, easyJet, Flynas), ali i daleko više letova iduće zime, smatram da su preskromni i da će ta brojka biti svako bitno preko 3 milijuna.

Kako god Ryanair će iduće godine imati 3 baze u Hrvatskoj sa 9 baziranih aviona i više od 350 letova tjedno (preko 50 letova dnevno u prosjeku). Kompanija je izjavila da će iduće godine imati preko 4 milijuna putnika u Hrvatskoj što je duplo više nego će imati Croatia Airlines (koja će imati oko 2,1 milijuna putnika) ili bilo koja druga kompanija, te će isto biti oko 1/3 putnika Hrvatske. Istim će Ryanair postati daleko najveći prijevoznik Hrvatske. Respektabilno!

Prema zamaData u ljeto 2020. Ryanair je imao tek 28 tjednih letova za Hrvatsku, u ljeto 2021. imao ih je već 121 tjedno, u ljeto 2022 je imao već 222 leta, a u ljeto 2023 je imao 277 letova tjedno. Iduće 2024. imati će preko 350 tjednih letova. Ozbiljan i vrtoglav rast.

Ryanair će iduće godine letjeti za čak 7 od 9 hrvatskih aerodroma, za Pulu, Rijeku, Zadar, Split, Dubrovnik, Zagreb i Osijek. Neće letjeti samo za minijaturne Brač i Lošinj koji imaju prekratke piste za Ryanairove avione. U regiji Ryanair leti još i za Sarajevo, Banja Luku, Podgoricu i Niš. Do V. mjeseca letio je i za Tuzlu.

Gdje je kraj Ryanairu u Hrvatskoj? Hoće li povećavati broj aviona u Zagrebu, Zadru i Dubrovniku. Jasno da hoće. Postoji li mogućnost da u idućim godinama otvori i 4. bazu. Jasno da postoji, u prvom redu to bi mogao napraviti u Puli. Zašto ne, Pula sada ima duplo više letova (15 tjedno) nego Dubrovnik koji je dobio bazu. Kako god Ryanair ozbiljno raste i razvija se u Hrvatskoj, te je postao najveći hrvatski zrakoplovni partner kojeg istinski treba respektirati kako vlast, tako i same zračne luke.

Kako god iskrene čestitke managementu ZL Dubrovnik na ovom velikom potezu. Samo tako naprijed. Planovi koje imate za iduću godinu su istinski ogromni i za veliko poštovanje. Ispune li se u cijelosti biti će to više nego bajkovito.

Pozdrav čitateljima iz Praga (Češka) gdje je ovaj članak napisan.

143 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Alal vera!!

Koji je ispravan broj Ryanair podrške korisnicima za Hrvatsku? Broj +38517776222 nije dobar.
Htio sam da kupim karte, novac je skinut sa kartice, ali nisam dobio booking confirmation, PNR broj.
poruka http://www.ryanair.com unexoectedly closed the connection.

Probajte preko njihove aplikacije,dosta brzo reagiraju

Mislim da je ovo prava stvar za Dubrovnik i okolinu

Mislim da nije dobra za Dubrovnik jer ova baza radi dalje na promociji masovnog turizma što ne bi trebalo da bude strategija Dubrovnika, po mom mišljenju. Sa druge strane, ova baza je dobra za Boku Kotorsku i ako Crnogorci budu pametni mogli da dobiju kolateralnu korist od Ryana u Dubrovniku.

Svakako lakše vratiti popunjenost hotela na ovaj način, nego uklanjanjem konkurencije privatnog smještaja smanjivanjem broja dozvola za iznajmljivanje kao što je bio najavio gradonačelnik.

Sjajna vest za Dubrovnik! Nadam se da cemo jednog dana videti Ryanair u Beogradu, da razbuca ovu monopolisticku bandu.

Poštovani Alene,

znam da ovo što ću napisati da ne pripada ovde, ali nemam drugi način da Vam prenesem informaciju.

Obratio sam se prvi put se na Email adresu koja stoji na ovom portalu: zamaaero@gmail.com. Podelio sam s Vama kvalitetne informacije iz Avio industrije Kine. U pitanju je Ekskluziva za ovaj deo sveta. Sve detalje imate u tekstu email i pratećim dokumentima. Međutim ni posle 50-60 sati nisam dobio nikakvu povratnu informaciju. Ni da li Vam se sviđa, ni da se ne sviđa. Meni su dva izvora i Google i IBM-ov alat koje koristim, potvrdili da Email uspešno isporučen. To ne znači da je otvoren već da je isporučen na gore navedenu email adresu.

ZAMOLIO bih Vas da pogledate Inbox. Vreme kad je poslato: 10. 12. 2023. 16:08. Znači pre 2 dana u nedelju. Čak je otišlo s high important i nazivu email stoji Comac C919. Kao poslovan čovek imam APSOLUTNO razumevanje da je u trenutku proletelo kad ste pregledali Inbox.

NAPOMENA: Koristim razlicite email adrese za poslovne stvari i kad nešto komentarišem na Internetu.

S poštovanjem
Branislav Nenadović, diplomirani inženjer mašinstva

Važi, dogovoreno. Apsolutno Vas razumem. Evo i ja s jednog sastanka na drugi sastanak, pa pišem u hodu.
Još jedanput sve cestitke na sve što ste za kratko vreme postigli s portalom s ozbirom na resurse. Lako je Aviation Week, Flight Global, …..

Dobra analiza…bravo

Vjerujem da je mendment AP DBV napravio pravi korak sa Rajanairom. Ma koja Croair , pa gje bi oni bili bez drzavne subvencije. A i prave velike greske u poslovanju. Jos su i preskupi , treba zdrava konkurencija pa ce se brzo vidjeti tko zna poslovati pozitivmo.

Tri baze Ryanaira u regiji. Ryanair leti na 11 aerodroma u regiji, neki i minijaturni aerodromcici, ali ne i na Beograd. Dakle!

Dakle sta?

Još jedan u nizu udaraca ispod pojasa nacionalnom aviatoru i građanima Dubrovnika!

Žele li Dubrovčani zaista povećanje broja turista? Nisam baš sasvim siguran…

Nije spor o da će većina letova biti puni. Ja sam postavio ovo pitanje sa stanovišta stanovnika Dubrovnika a ne DBV-a.

ne žele kofere na točkićima da ih uznemiravaju u gradskoj jezgri

Лоше за Дубровник, ако ико код нас може успјети у богатом туризму са богатим гостима онда је то Дубровник и скоро па нико више. Боље један гост који троши као 10 гостију, мање радите око 1 госта него око 10 гостију, људи тамо ионако не воле радити пуно….
Дакле Дубровник мора гањати богате а не сиротињу, сиротиња ће негдје око Макарске а богати не воле никако да се мијешају са сиротињом

To stoji, ali poanta je da bogati gosti ne ovise o Ryanairu, za razliku od sirotinje.
Oni će doći legacyem ili privatnim letom ako požele. A možda neće kad vide gužvu koju donosi Ryanair npr.

ASL odavno ne leti vise do ZLRBD

Nikako. Absolutno grješite

BREAKING: Stiže osmi ATR72-212A u Air Serbiu!

Osmi ATR72-212A za Air Serbiu je otišao u Exeter na farbanje pre 4 dana! Avion je star 10,4 godina.

Alene, zašto Vas na Wikipediji smatraju za unreliable source?!

nisam pri laptopu pa ne mogu guglat, proguglajte

Zasto bi on bio unreliable?

Alene, vidio sam da KLM Royal Dutch Airlines za ljeto 2024. ima samo 1 let dnevno iz Zagreba. Znam da su ovo ljeto bila 2 leta dnevno, zašto je došlo do smanjenja?

Zašto pominjete Beograd? Niti me on interesira, niti sam Vas o njemu pitao!

Je, ali je nakon toga ukinuto ograničenje operacija. Hoće li frekvencije biti vraćene?

”Alene, vidio sam da KLM Royal Dutch Airlines za ljeto 2024. ima samo 1 let dnevno iz Zagreba. Znam da su ovo ljeto bila 2 leta dnevno, zašto je došlo do smanjenja?”

——————————————————————————————————————————————-

Znam da ste se brinuli i nervirali, ali evo….danas je i drugi let vraćen u prodaju i najavljuje se povećanje kapaciteta između Zagreba-AMS, Splita-AMS i Dubrovnika-AMS.

Za Zagreb planiraju letjeti sa E295 kapaciteta 130 sjedala, a u ljeti povećati na B737, za Split ostaje isti avion, triple daily u špici i daily od 01.04. do špice, te od 01.09.-31.10. Ove godine to nije bilo slučaj.

Za Dubrovnik je planirano povećanje od dva leta u špici, tj. double daily petkom i subotom.

Uveden je i drugi let dnevno za Beograd.

Naravno da je dobro!

Pogotovo što će bazirani biti B737MAX8-200 GAMECHANGER avioni, a ne A320 Laude koji u WET-LEASE lete za Ryanair!

Naravno da ima razlike.

LAUDA je WET-LEASE, posade su Laudine, avioni su Laudini i slicno.

B737MAX8-200 GAMECHANGER su bolji nego A320 u WET-LEASE, manje im je istrosena kabina!

Mislim da vise nije, sada su jednaki.

u zadnje vrijeme sto sam letio nije bilo reklama po 737-800 i 737max8, to sto su upute isprintane na sjedalu ispred mi ne smeta, sjedala su mekanija nego u OU, LH, LX i OS, ne mogu se naginjati, posada prodaje lutriju i reklamira je na razglas, reklamiraju na razglas i što im je na akciji od prodaje, i za jelo i u shopu. Ne sile nikoga na kupnju i ne ulaze ti u lice. sve u svemu nista lose ne mogu reći. U Laudi je ponuda i odnos prema putnicima isti (osim sto se sjedalo može malo nagnuti, nema isprintane upute na sjedalu nego na letku, a sjedalo je starije i ofucanije, po mekoći je na razini OU i LH grupacije, mogu reci lošije od novih sjedala u 737 Ryana). Prije korone je Ryan radio rebrending odnosa prema putnicima tako da mogu reći da je odnos prema putniku i ugodnost putovanja puno bolja nego prije.

Alene, kada ste zadnji put letjeli s Ryanom?

Kakav crni wet lease kada je Lauda u 100% vlasništvu FR-a. To je otprilike isto kao da tvrdite da Cityline leti u wet leaseu za LH

Možda formalno, ali to nema nikakve veze na financije FR-a.

Formalno je to wet-lease, sam Ryanair to tvrdi!

Kapa dole DBV!

Alene, nekako je promakla vest da je Rayan pustio u prodaju za nove letnje destinacije iz Zagreba. Nama ih ni na popisu novih linija na prvoj strani.

Bit će zanimljivo što će napraviti OU u slučaju da Ryanair krene u ozbiljniji razvoj u Splitu, zadnjem bastionu HDZ prijevoznika.

A da li ima prostora za širenje Ryana u Splitu, kao npr. u Dubrovniku. Dubrovnik je naš najkompletniji aerodrom što se tiče infrastrukture, a Split….je sve obrnuto od toga po ljeti heheh….

Neka se lijena država više uhvati posla i neka proširi aerodrom.

Al zato moze u zadru ?!

Jer donosi benefit.

Donosi li?

Eto vam odgovora na pitanje.

Neka njih u zagrebu .

Nazalost , zagreb ne bi mogao podnjeti 750 tisuca putnika u mjesec dana.

Vidi se po broju putnika tko sta moze . Prije par godina kad je ryan odbijen u splitu , odbijen je i u dubrovniku , a sad se situacija promijenila , hm hm , zasto i s kakvim financijskim uvjetima ?

Brže će Wizz ću nešto otvoriti nego Ryanair

Nek Ryanair barem jedan zagrebački avion bazira u Dubrovniku, i to tako da zadnja rotacija bude ZAG-DBV, a prva jutarnja DBV-ZAG, i riješio je problem Dubrovčana koji moraju na jednodnevni put za Zagreb, zbog bolnice, posla ili neke treće obveze.

Imaju sa Croatiom, ali po kojoj cijeni?

Pa i nije bas cijena ok kad je skuplja od Ryana za Lanzarote, a usluga je tu negdje, zanimljivo je da se broj putnika na liniji DBV ZAG smanjio u odnosu na razdoblje prije korone. Znam sve vise i vise ljudi koji ce radje otici automobilom u Zagreb nego Croatijom.
Cinjenica je da se za putovanje u ZG ljudi odlucuju unutar 3 tjedna prije puta, malo ljudi zna mjesecima prije da ce ici u ZG. Croatia uredno zadnja tri tjedna prije leta blokira najjeftinije klase neovisno o popunjenosti. Uredno sam letio usred ljeta na letu s 19 putnika i kartom u jednom smjeru od 115 eur jer je nisam kupio bar mjesec do 45 dana prije leta.
Na kraju je najpovoljnije putovati na ZAG DBV liniji strancima koji odmor isplaniraju mjesecima unaprijed.

Nije

Pa eto mi sa JU možemo leteti već za 17 EUR. Znači mi imamo problem?

Iz Nisa za Beograd. Cena po pravcu je 17 EUR.

Odletjeste li igdje za te pare? Samim tim, nemate problem.

Ružno je za ljude koji smatraju da je 130 eura skupo reći da imaju problem. Ne, nemaju problem nego nemaju novaca. Govorimo o tome, da li si kartu od 130 eura netko tko mora nešto iz DU obaviti u ZG može priuštiti? Široki krug ljudi si to ne može priuštiti. Manji dio može. Ali upravo zahvaljujući LCC neki ljudi su si po prvi puta mogli priuštiti let avionom. Znači mi govorimo o tome da li si jednodnevni let sa CA može priuštiti široki krug ljudi.
Zato mnogi zagovaraju Rynairovu liniju ZG-DU. Ali naravno, kompanija o tome odlučuje.

Naravno, isto je putovati osam sati autobusom i sat vremena avionom. Uostalom, zar ne bi državna avio kompanija trebala težiti da si njenu uslugu unutar Hrvatske može priuštiti većina stanovništva. Govorimo o ljudima koji moraju u Zagreb zbog nekih obaveza jer je sve centralizirano. Ne govorimo o putovanjima koji se već mogu smatrati luksuzom. Valjda je uloga državnih tvrtki da si njene usluge može priuštiti većina a ne manjina.

Ne treba se zagovatati Ryanair već se treba zagovarati jeftinije OU karte.

@anon 16.51: 65 eura po smjeru nije puno. Autobus košta između 33 i 60 eura po smjeru. Pa kome je do truckanja od 9 sati za 33, neka izvoli. A ostali će dodati tih 30 eura po smjeru i putovati udobno. A vi zaista mislite da bi FR letio za 20 eura po smjeru?

Trebala bi biti oko 100€ za takvu relaciju.

LCC

Svaka normalna. Croatia to naravno nije.

Pozdravila Vas Air Serbia. Redovno se mogu kupiti karte do zapadne Evrope za manje od 100€.

Blažen bio AirBaltic i njihovi letovi sa modernim i štedljivim A220.

Eto sa JU za manje od 100€ mozete uzeti povratnu kartu do Milana, na primer. Svega 85€ kosta.

Pa sta se mene tice da li je isplativo po kompaniju? Isplativo je po moj novcanik, a mene jedino to zanima!

“Dubrovnik je doslovce diskriminiran od Croatie.”

Broj linija iz Dubrovnika uopće nije mal.

Nevažno. To još uvijek nije diskriminacija.

Ako i jest, onda je na mjestu. To svi rade, pa čak i jedan Aegean za kojiss bi se pomislilo da ne diskriminira.

No Aegean je veća kompanija na većem tržištu. Uz to je daleko veći diskrominator. Jeste li samo vidjeli njihov osdnos prema Heraklionu!

Kreću letovi za LiS i Ryadh, Easyjet i Flynas od ove sezone.

Objavio direktor aerodroma.

Ok

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!