zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Zagreb sudjeluje u programu OLGA vrijednom 34 milijuna EUR

Europska komisija odobrila je projekt smanjenja štetnog utjecaja zrakoplovne industrije na okoliš. Projekt se zove hOListic Green Airports (OLGA) i započeo je 1.10.2021. Projekt će razvijati inovativne održiva mjere za smanjenje štetnih emisija na zračnoj i zemaljskoj strani zračne luke, uz unaprjeđenje energetske učinkovitosti, kvalitete zraka, bioraznolikosti i gospodarenja otpadom.

U projekt su uključene četiri međunarodne zračne luke Paris CDG, Milano Malpensa, Zagreb i Cluj Napoca. Projekt okuplja 57 partnera i povezanih subjekata. Među partnerima je i Air France. Projekt ima proračun od 34 milijuna EUR, od čega 25 milijuna osigurava Europska Komisija. Projekt traje 60 mjeseci.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

6 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Airbus A320 potrosi 200kg goriva za taksiranje sa novog terminala do praga 04. Sirokotrupni zrakoplovi u prosjeku trose od 400 do 600kg goriva. Ovo su podatci za MZL Zagreb. Dok je bio normalan promet (prije korone) na desetke tona kerozina padalo je na tlo. Los ujecaj je da trava raste kao luda. Negdje se spominjala ideja da bi vucna vozila vukla zrakoplove do piste za poletanje. Na malim aerodromima bi jos nekako funkcioniralo a na veci sa guscim peometom sumljam.

Molim vas mozete li napisati clanak o tome.

Da je Zagreb građen prema prvobitnom projektu, nakon izgradnje bi imao veću energetsku učinkovitost, nego što je moguće pstići ovim ulaganjem. Da su areodrom pod ovakvim uvijetima gradile hrvatske tvrtke proglasili bi to korupcijom i pranjem novaca, Kada su to napravili francuzi, to se onda zove tržišna ekonomija i dobro upravljanje.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!