zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Aerodrom Beograd uzgaja pčele

Kako je u toku priprema za rekonstrukciju površine isped terminalne zgrade beogradskog aerodroma, bilo je potrebno raščistiti površinu i izmestiti drveće. Ono drveće koje bi smetalo pri rekonstrukciji, Aerodrom je, u saradnji sa JKP Gradsko zelenilo i njihovom novom mehanizacijom za presađivanje, izmestio na površine oko postojeće garaže, iza spomenika Nikoli Tesli i na travnjak kod C hodnika. Veliko bravo za Aerodrom što drveće nije posekao, već ga je presadio!

U sklopu rekonstrukcije površine ispred zgrade terminala biće rekonfigurisane i unapređene saobraćajnice ispred zgrade terminala radi veće protočnosti. Biće povećan kapacitet za kratkoročno i dugoročno parkiranje vozila, a parking će biti osvetljen LED osvetljenjem i biće opremljen punjačima za električna vozila.

Takođe, Aerodrom je otpočeo projekat gajenja pčela kao jako važnih jedinki za biocenozu i celokupan ekosistem. O košnicama vode računa radnici iz operativnih službi koji su se bavili pčelarstvom, oni brinu o potrebama pčela u zimskim uslovima, stanju košnice, potencijalnim opasnostima… Aerodrom trenutno ima 4 košnice koje proizvode po 20kg meda u sezoni. Ovo je dovoljno za internu upotrebu, a imaju i intenciju da med prodaju svojim putnicima.

autor: Luka Babić, dopisnik (Beograd), foto: Aerodrom Beograd

22 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ono što mi je zasmetalo u toj eco priči zašto je pobogu solarna centrala na zemljištu a ne na krovovima ili recimo iznad parkinga?

Postoje dosta veliki problemi sa vjetrom kod natkrivanja parkinga panelima. Ili napravis ultraskupi krov koji to drži ili ostavis panele pa poslije vlasnicima placas odštetu kad sve sleti na aute.
Nedavno je Adria (camping) imala višemilijunsku štetu nakon nevremena zbog briljantne ideje parkinga sa panelima.

Med sa olovom iz kerozina. Nešto kao Splitske/Dubrovačke masline.

Olovo u kerozinu?

Pa ne. Nekada se olovo dodavalo u benzine ali se to poodavno ne radi. Ipak sam ja učio Avionske motore iz knjige profesora Ivana Barabe 1977. Zagreb.

Avionska goriva su daleko manje regulirana od onoga šta točimo u aute. Avgas i dalje pod normalno ima olova, jet fuel bi trebao ne imati olova ali ovisi gdje i čije je natočeno (a kompanije toče tamo gdje je jeftino). A olovo nije jedini onečiščivač.
O čestivama guma i ostalog da ne pričamo.
Sve u svemu, jesti nešto što je proizvedeno ispod zone polijetanja (znamo u kakvim uvjetima rade motori) je stvarno interesatno ekološko-onkološka ideja.

Tako je. Eco priča je vrhu PR agendi svih korporacija. Pa tako i ovo sa pčelama 😉

Kosnice se bas zbog toga i stavljaju na zemljistu aerodroma i onda se med testira da bi se video nivo teskih metala, i ostalih organskih i aromaticnih ugljovodonikovih jedinjenja i da li su ispod nivoa odredjenih EU ili drugim regulativima. Mnogi svetski aerodromi to rade, i taj med je (ako je sve u normalnim granicama) istog kvaliteta kao i svaki drugi med

Hah.. ispada sa gaje pcele zbog meda 😂 a nije ni zbog biocenoze i ekosistem.
Ali prepusticu Luki da istrazi zasto aerodrom bas pcele gaji.

To je samo PR, kao i gore navedene masline. Zračni promet je trenutno na udaru kao jako neekološki, pa su ove pčele /masline u svrhu postizanja “ravnoteže”.

Zato sto to nije tacno! Na aerodromima se pcele gaje vec dugi niz godina i to iz poznatih razloga. Eto, vi ste novinar pa otkrijte. A jako je zanimljiv i koristan razlog zasto to rade.
Daleko je to od biocenoze i ekosistema.

Drugo, razumeo sam recenicu i zato sam i napisao da nije iz ta dva razloga koji su navedeni.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!