zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Croatia gubi od KLM-a

Croatia Airlines evidentno gubi od KLM-a. I dok danas Croatia operira 7 tjednih letova prema Amsterdamu sa A319 i povremeno sa A320, a do 1.7. je i 50% letova letjela sa Dash 8-400, KLM operira 14 tjednih letova, duplo više, no sa Boeingom 737-800, a često kada i sa 737-900. Dakle kapaciteti KLM-a su i tri puta kapaciteta Croatie Airlines. KLM više nema izlistane letove Croatie Airlines u code-share, a nema ih ni Croatia Airlines, pa je evidentno da su kompanija sada konkurencija na liniji.

U isto vrijeme Air France je najavio 14 tjednih letova za Zagreb, no isto se nije ostvarilo i sada leti 7 puta tjedno. Isto koliko i Croatia Airlines. Air France leti sa HOP!-ovim Embraerom E190. No, za razliku od KLM-a koji pripada istoj grupaciji, Air France za sada ima code-share na letovima Croatie Airlines.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: KLM

90 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ne treba zaboraviti da JU ima konkurenta za NL a to je Wizz koji iz Beograda leti 3 puta sedmično za EIN. Uz zapadnu granicu Srbije, na 30 min nalazi se aerodrom Tuzla, sa kojeg lete tri puta (sa velikim brojem putnika iz Srb) a uz istočnu granicu iz Sofije sa koje lete 6 puta.(I koja je gradovima jugoistočne Srbije bliža nego BEG). Dakle Wizz sa 12 letova.

09.08.2021
OU, ZAG-AMS, Q400, 02h 19 min.
9A-CQF

izgleda da Im postaje sve gore I gore ako su poceli da salju Q400.

Za OU ove godine važi da iako šalju A139/320, LF im je prilično tragičan.

Moramo sacekati da vidimo sta ce raditi narednih dans jer ovog je novitet. To znaci da im se AMS opako pogorsao.

Ovo smanjenje je bilo pre neki dan te je relevantnije od A320 pre 45 Dana.

Majko Mila!!!!!

Majko Mila!!!!!!!!! Pa njima je LF 45% u globalu tako da ne bi cudilo da lete prazni.

Q400 je bio 09.08. totalni izuzetak. Do kraja 8. mjeseca lete od ukupno 19 letova 6x A320 i 13x A319, u 9. mjesecu ide skroz A319 osim utorkom 14.09.-28.09. ide A320..

Vrlo je simptomaticno da Vas niko od sunarodnika ne napada zbog ovog teksta, za razliku od haosa koji je izbio kada ste napisali slican tekst za KLM i YU.

Mnogo mi moramo da poradimo na sebi….

A napadali smo zbog čega? Autor je tamo u tekstu napisao da je AS poklekla i potučena do koljena dok u ovom tekstu toga omalovažavajućeg termina nema. Razliku vidite? Dvojni aršini?

Pa vi ste se naljutili na taj tekst i prije ovog teksta o OU. Točnije, nije vas briga koji se pojam koristi samo je važno da se JU hvali, a OU pljuje.

Niko se nije ljutio, zašto bi, u tom tekstu smo govorili da biti potučen do koljena nije primjeran termin a u ovom tekstu pitamo zašto se ne koristi isti, da li postije dvostruki aršini prilikom izvještavanja, da li je to pristrasnost? Jer autor stalno tvrdi kako nije pristrasan.

Nitko se nije ljutio već je 90% komentatora dobilo svojevrsni mental breakdown. Evo primjera “Meni izgleda da si ti opsednut mržnjom”, “Ma ustaso ne seri”, “Bode vam oci AIR SRBIJA, dok psi laju karavani prolaze”… Pričate o nekakvoj pristranosti pa se u komentarima svi iživljavaju kao životinje i to sasvim toleriate i podržavate.

Te izlive bijesa bez obrazloženja naravno da ne podržavam, čak neću ni da ih komentarišem. Konkretno ja diskutujem konkretno i tematski, bez četnika i ustaša.

Poražena do koljena od LH i poklekla pred KLM! Pokleknuti znači biti poražen do koljena, pasti na koljena i slično.

“Air Serbia gubi i od KLM-a. Nedavno sam napisao analizu u kojoj sam pokazao kako je Air Serbie do koljena poražena od Lufthansa grupe koja ima neusporedivo više letova prema Frankfurtu, Minhenu, Beču i Zurichu nego Air Serbia.

No, sada je Air Serbia pokleknula i od KLM-a.”

Čisto da vas podsjetim.

pokleknuti
Značenje riječi
pokleknuti gl. svrš., prez. pokleknem, r. gl. prid. poklekao/ pokleknuo – kleknuti, spustiti se na koljena; prenes. popustiti; uskolebati se; odustati; iznemoći, mala­ksati; izgubiti volju, predati se.

Sve isto kao i poražena do koljena, odustala, nemoćna, posustala a ništa od toga nije istina jer da je nemoćna ili posustala ili ne može da izdrži tada bi se povukla sa tog tržišta ili smanjila frekvencije ali kao što znate nije se povukla niti smanjila frekvencije nego se bori onoliko koliko joj resursi dozvoljavaju i ne odustaje niti posustaje. Toliko o tome

A niko i ne tvrdi da je blizu KLM po kapacitetima, naravno da nije.

Nije ga napisao možda jer ste užasno reagirali na taj tekst pa je odlučio ga ne koristiti u ovom tekstu. A s druge strane da je to napisao o OU ne bi vam smetalo ni malo već bi pljeskali.

Netacno, uvek ublazava tekst kada pise o OU ili HR a drami kada je Srbija un pitanju. Nakon nekog vremena to pocne opako da iritira. Kako moze da tvrdi da je JU potucena so kolena a OU ne kada imaju skoro isto prisustvo un AMS sano sto JU ima jos I W6.

Ublažava tekst? Jeste vi sigurni da uopće čitate ovaj portal a ne neki drugi? Pogledajte samo onu jučerasnju kritiku ZAGa. A koliko vidim takva nikad nije napisana o BEGu. Da ne govorim kako autor čak hvali određene poteze JU a OU se konstantno kritizira. Trebate malo prestati dramiti oko najobičnijeg negativnog teksta o JU. Pa takvih o OU ima daleko više pa nitko iz Hrvatske se nikad nije žalio na to. Ili joše gore, iživljavaju na autoru. Ako je to napisao tada, sada više neće jer će ga prozvati bolesnikom, ustašom ili šta ja znan već.

Njegove pretnje BIA? Zbog čega ste dobili pretnju od BIA?

“Nevjerojatno! To ne radi baš nitko drugi, ni Hrvati, ni Slovenci, ni Bosanci, ni Crnogorci, ni Makedonci.”

A otkud vi uopšte znate da ja nisam ni jedan od navedenih? Jesam li se ja negdje deklarisao nacionalno? Čemu uopšte ova izjava?

Nije nitko pa su se jedno vrijeme svi komentatori koji ne dižu Beograd u nebo i ne pljuju po hrvatskim aerodromima nazivali “CSI Dugo Selo”, govorili bi im “hrvat umukni”,a ne rijetko su ih nazivali i ustašama. Automatski ih se smatralo Hrvatima. S ovime očito nikad niste imali probelma.

Pošto ste vi zastupnik autora onda ću vas da pitam, kako vi znate da ja nisam ni Hrvat, ni Crnogorac, ni Bosanac, ni Makedonac. Jesam li se ja negdje deklarisao nacionalno, narodno ili bilo kako? Te koji vas nazivaju tako njima i pišite, ja ljude po tome ne dijelim i pogrešno vam je obraćanje. A bio bih vam zahvalan na odgovoru.

CSI Dugo Selo je bio naziv jer su pojedini iz hrvatske “lovili” Srbe na sajtu i govorili Alenu šta da briše kao i to ko je u koliko sati bio na sajtu?

Da da, mora da ste Bosanac kada pričate na srpskom i radite nered isključivo kada se napiše nešto negativno o Srbiji.

Aha, pa fino znači i Bosanci su sad bad guy, nisu jedini Srbi. Mada možda nisam ni Bosanac nego sam Hercegovac? Ali pitanje još uvijek stoji, da li sam se ja ikada deklarisao i k čemu je ta izjava od strane autora, šta je tim htjeo da kaže, koga da stigmatizuje i zašto?

He, he, he, prijatelju: na ulaznim vratima u Buzinu piše: “Psima i Alenu Šćuricu ulaz zabranjen!” A iz ovoga “živ ili mrtav” bih brisao riječ “živ”..

Znači KLM iskoristi (nadam se da su i JU i OU nešto ugrabile) , sažvaće i baci.

Ajmo ljudi odmah da dokazujemmo ko je veći jadnik. Tema idealna 🤣🤣

To se zove potučena do koljena ili CA poklekla, nazivajte stvari svojim imenom.

Je li i Air Srbija potučena do koljena onda ili se takve stvari ne smiju govoriti?

Naravno, tačno tako i piše u tekstu od prije neki dan, samo tražimo da autor ostane dosljedan pri izražavanju.

He he, malo ste požurili sa komentarom a da niste prethodni o AS pogledali ali ok dešava se, malo budite oprezniji sljedeći put jer ovako smješni.

Naravno, 6 vs 14 ili 7 vs 14, jeziva razlika. Očekivan odgovor

Da, taj jedan let je presudan. Muke…

Kako je OU u boljoj situaciji ako su poceli polako da salju Q400?

Kako je drasticnije kada za razliku od OU, JU ima I Wizz za EIN koji odvlaci veliki broj putnika jer koristi A321 tri puta nedeljno. Proporcionalno JU je u boljoj poziciji. Ocekujem kada krene FR za EIN da OU ukine AMS ili da ga barem zadrzi 1x sa Q400 mozda sa letom preko obale.

Ih sad, baš puno tražiš, to treba malo analizirati, ili recimo da se analizira koliko su avioni AS iskorišteni i ima li uopšte resursa za povećavanje AMS frekvencija. Za EIN si u pravu.

U vazduhoplovstvu postoji koncept zvan catchment area. To znaci da AMS i EIN imaju istu zonu koju pokrivaju posebno u drzavi kao sto je NL koja je odlicno povezana vozovima. Dakle kada se analizira situacija u AMS apsolutno se mora napomenuti I konkurencija a u ovom slucaju to je EIN.

Neće OU ukinuti AMS to im je jedna od najvažnijih destinacija na kojoj prevoze transfere sa obale. I OU ima daleko jaču konkurenciju za AMS od JU.

Ako ćemo gledati catchment area ima. Imate letove iz Rijeke, Splita, Zadra za Nizozemsku.

AF cesto salje I E70 za ZAG.

Jeste, u proteklih nedelju dana E70 je leteo tri puta: 06, 07 i 11.
Jako slabo posebno jer je sada vrhunac sezone. Pitanje sta ce biti kada dodje zima I kada krene BVA.

Za Split su isto najavili E190 ali ipak koriste kombinaciju E175, E190, A318 i A319.

Apsolutno kao I kada imaju manje putnika smanje sa E90 na E75. Vrlo su fleksibilni.

Gledam letove AF za ZAG – kada je već riječ o tome: booking je izvanredan i na sve dane na jutarnjem je kombinacija A319/320 a na večernjem je E190. Gledao sam do sredine 9. mjeseca.. Pretpostavljam da bi moglo biti i kratkoročnog povećanja kapaciteta i na jutarnjem kroz A321 i večernjeg kroz 319/320…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!