zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zašto je tužba Ryanaira protiv Croatia jako bitna?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Iako se Ryanair još nije ustalio u Hrvatskoj, točnije nije pokrenuo ni prvi let, već je krenuo sa tužbama. Naime, Ryanair je uložio tužbu Glavnom sudu Europske Unije protiv odluke Europske Komisije da se odobri Croatiji Airlines pomoć od 11,7 milijuna EUR prošlog XII. mjeseca. Pomoć je kompenzacija kompanije za gubitke u Covidu-19. Uz ovu pomoć Croatia je još dobila 33,2 milijuna EUR privilegirane pozajmice sa niskom kamatom, te 46,2 milijuna EUR za vračanje kompanija u stanje prije Covida-19. Ryanair se za sada nije referirao na ova dva bitno veća iznosa. Za sada!

Prvo se postavlja pitanje jel stvarno nemoralno da se takva pomoć dobije. Jasno da nije! Država je donijela određene mjere koje su limitirale kompaniju, a na koje kompanija nije mogla utjecati. Pa ako je država zabranila putovanja u inozemstvo i između županija onda Croatia nije imala putnika. Čak štoviše, država je krajem III. mjeseca zabranila letove za svih 8 aerodroma u Hrvatskoj izuzev Zagreba. I ostale države su tada uvele žestoke restrikcije. Na sve to Croatia nije mogla utjecati, ona za to nije kriva, a zbog toga je ispaštala. I onda je logično da ta ista država, koja je uvela te restrikcije, i kompenzira Croatiji (i drugim kompanijama) gubitke. Dakle, pomoć je logična, moralna i više nego prihvatljiva.

Zašto se Ryanair buni? Oni nisu tražili te pomoći diljem Europe. Čak štoviše negdje su ih i odbili. Zašto pobogu? Jer su države takve pomoći vezale uz dva preduvjeta. Ili su tražile suvlasništvo u kompaniji, ovisno o većini pomoći, ili su tražile garancije određenog broja godina da se neće smanjivati broj letova. Ryanair ni na jedno od te dvije opcije ne može pristati. U prvom slučaju njegovi prebogati suvlasnici (koji su nakon Covida-19 još bogatiji) ne žele se odreći postotka vlasništva. U drugom slučaju Ryanair bi izgubio svoj glavni alat: ucjenu. Ako bi se Ryanair morao obvezati na 2-3 godine nepromijenjenih letova iz aerodroma neke države, kako će ucjenjivati aerodrome i cijele države, te iskamčiti dodatan novac? A to mu je modus operandi.

A ako ne želiš prihvatiti te uvjete, onda se trudiš da i drugi ne dobiju novac, pa ih tužakaš okolo, u nadi da će kompanije biti još jadnije, još siromašnije i da će u konačnici propasti. Pa će i sam Ryanair profitirati.

Tako je i u Hrvatskoj. I dok Ryanair ovdje nije imao baze nije ga bilo briga. Istina, zaprijetio se u proljeće 2020. aerodromima da će ih sve tužiti ako će dati popuste ili neke privilegije bilo kojoj kompaniji, te time disktriminirati Ryanair. Ovaj cirkular poslali su i Dubrovniku, i Splitu, i Zadru, i Puli. No, nisu se osvrtali na pomoć, kredite i investicije u Croatiu. Ali sada se situacija korjenito izmijenila. Ryanair u Hrvatsku dovodi čak 4 aviona, što je 1/2 kapaciteta Croatie Airlines. I čim je to najavio rekao sam da Croatiu čekaju teški dani, te da više neće moći tako lako dobivati pomoć.

Ova tužba je indikativna. Dobije li je Ryanaira, Croatia Airlines će morati vratiti sav novac u proračun Republike Hrvatske. Odakle? To bi značio momentalni bankrot Croatie. No, Ryanair ovu tužbu neće dobiti, nije ju dobio ni protiv Francuske, Njemačke, Švedske, Finske, Danske i niz drugih država gdje su sudovi odbacili Ryanairovu tužbu. Ali tužba znači dvije stvari. Sada će se Croatia, minijaturna kompanijica sa vrlo limitiranim resursima koprcati i boriti protiv velikog giganta. Te potrošiti značajne resurse i sredstva na odvjetnike i ostalo vezano uz tužbu. Druga bitna stvar je što je Ryanair ovime jasno pokazao da će i ubuduće tužiti Croatiu. A Croatia je jasno naglasila da joj je potrebna još ogromna pomoć. Kako radi Covida-19, tako i radi nove restrukturacije koja bi trebala ići iduće godine. Govorimo o bar 150 milijuna EUR. I dok se pomoć prošle godine lako profurala jer su svi to radili, ove i iduće će ići jako teško. Jako teško. Kobac u liku Ryanaira je tu. Čekat će ko zapeta puška. Čekat će i najmanju grešku, te će razvaliti i državu i kompaniju.

Iskreno teški dani su pred Croatiom, a kompanija mora shvatiti da je prošlo vrijeme kada će samo zacendrati i dobiti desetke milijuna EUR, ispod radara. Sada ima ogromnog protivnika, najvećeg. A Ryanair tuži na sve strane, tuži i za najmanje gluposti, paralelno vodi nekoliko desetaka tužbi. I najčešće ih dobiva.Stoga možemo očekivati da će vrlo brzo na nekom od 4 aviona Ryanaira baziranih u Hrvatskoj osvanuti uobičajen Ryanairovski natpis: „Bye Bye Croatia Airlines“.

33 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Da li negde može da se vidi poslovanje Ryanaira u smislu koliko dobije dotacija/reklama i sl od država, lokalnih zajednica…

Zivo me zanima sta ce sada OU raditi sa FCO. Verovatno ce ga prodavati kao i do sada jer im dobro ide iz SPU. Mada mnogo ce veci problem biti MMX gde sa Q400 jednostavno nisu konurentni. Em je CPH skuplji, em oni imaju vece troskove sa manjim avionom. Gledao sam da u junu LH ne prodaje sve letove OU iz FRA vec u odredjenim periodima forsira svoje letove. Kao da su polako poceli da se distnciraju od OU. Mislim da se jako lose pise Croatia Airlines. Ja samo ne znam sta ZAG planira posle njihovog bankrota… ako ista i planiraju. Plasim se da se ne dovedu u SKP light varijantu gde ce im dominantni LCC diktirati sa kim smeju a sa kime ne da saradjuju.

Da,da,rudiment JAT-a već trideset godina.Trideset godina,halo?!Nema boljeg i racionalnog objašnjenja,zar ne?Eh,taj JAT…

Podržavam tužbu Ryanaira, neka Croatia objasni zašto bi moj novac (poreznih obveznika) odlazio upravi i njihovim dobavljačima u džepove, te se trošio na nesposobnost upravljanja.

Mrzim trenutno “upravljanje” Croatiom… ili da se bolje izrazim, trenutni nerad na državnim novcima. Ali isto tako Ryanair “moju jeftinu kartu” naplati još 5 puta od mene kroz popuste na aerodromima, garantirana oglašavanja (isto moj porezni novac od primjerice turističke zajednice), ucjene…
Hrvatska mora promijeniti način poslovanja i upravu Croatie, a ne biti sretni da ona propadne, iako je sad prekasno…
Daj Bože da se u svemu varam.

Ne varate se… A i jeftina karta nije uvijek na kraju kada se podvuce crta jeftina!

Razna “oglašavanja” i popustima kojima Ryanair iskamči pare se itekako vide u rezultatima na broju turista i itekako se isplate HTZu i Aerodromu koji je dao popuste, te u njima mogu vidjeti nekog komercijalnog rezona.
A na koji način se isplati bacanje milijardi u CA – to mi tek netko treba objasniti.

U principu se slažem osim sa točkom 1! Da ti putnici jedu/piju u ugostiteljskim objektima, kupuju u trgovinama, plaćaju parkiranje i sl. aerodromi poput Hahna bi bili debelo u plusu. A nisu! Zapravo zarade samo autobuseri koji te ljude voze na aerodrom. Potrošnja Ryanovih putnika je na aerodromima minimalna do nikakva! Supruga jednog mog poznanika radila je na FMM u Snack&fLY! Ona sama kaže da od FR putnika nema nikakve koristi: ni kavu ne popiju! Isto tako ni Wizz putnici! A znaju dobro jer zbog nekakve statistike pitaju ljude s kim i kamo lete. Vjerojatno je tako na svim sekundarnim aerodromima gdje je FR jedini ili većinski prijevoznik!

Gospodine Alen Foglar, Vi se držite jednog aerodroma a Ryanair leti po cijeloj Europi. Hahn je iznimka. Neki dan ste u komentaru napisali i Stansted kao primjer. Stansted je privatan aerodrom sa ogromnim brojem putnika usprkos enormnoj konkurenciji pet drugih londonskih aerodroma. Vlasnik je visoko profitabilan. Lokali plaćaju enormne najamnine. I Memmingen kojeg navodite ko primjer je profitabilan već godinama.

Pa ne popiju ništa,jer je sve zapapreno i presoljeno.

Najbolje da Slo i RH naprave zajednicku kompaniju (50-50) kao što je SAS. Tržište je jasno dalo do znanja da je ulazak FR na ZAG ogroman pogodak, potražnja je velika i sigurno se neće smanjivati u boljim vremenima koje dolaze. Ne vidim što uopće sada OU može nego se samo polako gasiti

Ima opcija za OU i to takvih da se mogu vrlo brzo i kvalitetno provesti. Problem OU je nesposobna uprava koja niti ima znanja niti volje bilo što promijeniti! To je “alfa i omega” cijelog problema!

E da… Ali zašto da se radi kada se plaća i ovako dobija!!!

He, he, he: to me podsjeća na vic: zakaj su Talijani tak mali? Zato kaj im je mama rekla: “Kada budeš veliki, morati ćeš raditi!”

To bi bilo krasno, ali ne moze to bez politike, nacionalizma i nadmudrivanja.
Za početak, gdje bi bio hub – Zagreb i Ljubljana su jednostavno preblizu.

(Nije provokacija nego komentar)
Ako dodate jos i Srbiju u kombinaciju kompanija se mozda nazove AeroPut. Predlog nije lud jer AS i OU lete isti tip aviona, Kombinacija ATR-a i Q400 nije losa, jedino sto ce kompanija izgubiti u startu dotiranje drzava jer se politicari nece moci busati nacionalnim ponosom.

Stvarno teška vremena pred CA. Ovo je možda i najveći izazov do sada u 30 godina poslovanja. Ukoliko bi se desilo da CA bankrotira u narednih nekoliko godina, šta mislite Alene, da li je za Hrvatsku najbolje da uradi slično što i Malta i pokrene zajedničku kompaniju sa Ryan-om? To mi nekako ima najviše smisla.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!