zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

HTZ će dati preko 2 milijuna EUR za udruženo oglašavanje

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) je ove godine predvidjela 2.040.000 EUR za udruženo oglašavanje, što je zapravo legalan način subvencija aviokompanija i drugih institucija. Prošlih godina HTZ je financirala Ryanair, easyJet, Eurowings, Croatiu Airlines, LOT, Jet2, Voloteu, Transaviu… sa niza aerodroma u Hrvatskoj.

HTZ funkcionira na način da osigura 50% sredstava za udruženo oglašavanje, a ostalih 50% moraju osigurati lokalne županijske, gradske i općinske turističke zajednice, hotelijeri, turističke organizacije, turoperatori i ostali turistički faktori. To znači da će zapravo osigurati 4,1 milijun EUR za ovu godinu. Vrlo značajan novac.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: easyJet

80 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ja se pitam koliki bi bio obim saobracaja u Hrvatskoj da nije ovako debelo subvencionisan?

Ryanair dobija smesno niske cene u ZAG i da nije njih ne bi ni leteli u glavni grad Hrvatske.

ZAG otvara nudi nove pogodnosti za more novih destinacija za koje ce avio kompanije opet placati skoro nista aerodromu samo da bi se smilovale da dodju u Zagreb.

Pored toga HTZ jos placa avio kompanijama kroz fond udruzenog oglasavanja da lete ta aerodrome u Hrvatskoj.

Da ne pominjemo ogromnu kolicinu novca koji je u prethodnoh 10+godina dat za PSO i to za sve, ali bas sve domace linije od kojih su neke totalni nonsens (OSI-ZAG) a neke vec same po sebi dovoljno razvijene da im ne treba PSO (ZAG-DBV pogotovo leti).

Znaci razbacivanje novca na n-ti.

Ono sto je najtuznije je da i pored ovako ponizavajucih uslova neke od najvecih kompanija kao sto su Wizzair ili easyJet uopste ne lete za Zagreb, neke ukidaju letove (TAP) dok taj grad istovremeno nema direktne letove za Stokholm, Berlin, Lisabon, Budimpestu, Bukurest, Tiranu, Njujork, Peking…

Ma da evo prica se da FRA daje subvencije a pridruzuje im se MUC i CDG.
AMS stao u red.
PSO je u Srbiji od 2019 a u Hrvatskoj 12 godina. Dakle razlika nebo i zemlja.
I opet se vracamo na pitanje koliko bi bio nizak avio saobracaj u Hrvatskoj da nema ovih ogromnih subvencija / popust i zasto se toliki novac baca u vetar kad postoji tolika topla obala Jadrana koja je sama po sebi magnet za turiste?

I naravno komentar je iz Srbije.

4 milijuna eura za udruženo oglašavanje je ništa. Više jedna tvrtka plati u taksama u periodu od 2 tjedna nego što dobije za udruženo oglašavanje.

Mene baš zanima kakvo bi bilo zrakoplovstvo u Srbiji da nije masovnog subvencioniranja i poticanja Air Srbije. Mislim da bi bili ispod Bosne.

Molim. Vas Alene da ovaj sendvičarski komentar izbrišete.

Ne morate pisati koliko vas boli istina o vazduhoplovstvu u Srbiji naspram Hrvatske.

Jednostavno to izbija iz vas. Ljubomora i zavist.

Vazduhoplovstvo u Srbiji niti ima PSO 12 godina, niti fond udruzenog oglasavanja, a pogotovo nema cene od 5 mizernih evra za novopridosle kompanije koje su u trenutku dobijanja popusta prevezle ravno 0 putnika.

Air Serbia jeste bila subvencionisana kao i Croatia Airlines tako da su tu isti s obzirom na velicinu kompanije.

U svakom slucaju vrlo nezahvalna avio situacija u Hrvatskoj.

Procitajte jos jednom ali ovog puta pazljivo sta sam napisao o popustima.

Ukupna cifra subvencionisanja Air Serbije je s obzirom na svoju velicinu proporcionalna novcu koji je i malena Croatia dobijala od svoje drzave samo sto u slucaju OU tu nije bilo nikakvog rezultata.

Dakle, u Srbiji nije bilo 12 godina PSO za veliki broj linija gde je samo na taj trosak otislo oko 150 mil EUR a ni fonda udruzenog oglasavanja.

I onda cujemo nonsens da je u Srbiji avionsaobracaj vise subvencionisan.

Proporcionalno velicini su dobijali isto.

Uostalom OU ne leti za JFK ni Kinu, uskoro nece poleteti za ORD, nema sirokotrupne avione, ne siri flotu kao JU a kamoli mrezu linija.
To samo pokazuje da su proporcionalno svojoj velicini dobijali isto novca samo sto je on kod JU dobro iskoriscen a kod OU bacen u vetar.

Realno jeste , dok mozda nije samo u vasim racunicama.
U stvarnom zivotu jeste jer je JU duplo veca od OU.

Srbiji ne treba PSO ali ga ima.

Aviopromet u Srbiji jest više subvencioniran s obzirom na veličinu.

Haha, zato je za ZAG-OSI, ZAG-DBV,ZAG-RJK i ZAG-SPU PSO preko neophodan?
Koja komedija!

Baš se vidi koliko znate o zrakopolovstvu u Hrvatskoj. Čuj ti to, PSO RJK-ZAG.

Da, DBV-ZAG i SPU-ZAG su potrebne linije i njih je logično subvencionirati.

A tko kaže da je linija za Osijek potrebna? I baš iz ovog hvatanja za liniju za Osijek se vidi da ste sendvičar. Uvijek kada se treba popljivati hrvatsku avijaciju uhvatite se linije ZAG-OSI

Hopeless case.

I naravno da vam je argument “boli vas istina”. Ovime ste samo utemeljili moju konstataciju da ste sendvičar.

A što je sa onih 50 milijuna besplatnih eura što je Air Srbija dobila od aerodroma Beogtead?

Niš ima još niže takse.

Aman covece, vi u vasoj ogranicenosti ne vidite da svako ko od vas ima drugacije misljenje je “sendvicar” jer drugi kvazi argument nemate.

Za vasu informaciju ja zivim i radim u Nemackoj i nemam apsolutno nikakve veze sa pravim sendvicarima. To samo pokazuje vasu zaslepljenost i gubitak osecaja za realnost.

O kojih 50 miliona vi govorite? Prividjaju vam se pare kojih se ZAG odrekao da bi privukao Ryanair?

Zagreb poredite sa Nisom? Glavni grad EU i NATO drzave sa siromasnim gradom u jugoistocnoj Srbiji? Mozete li biti nerealniji?

Ne, to nije istina.

Dobili su samo popust zbog ogromnog saobracaja koji JU odvija preko BEG a isti popust bi dobila bo koja druga kompanija da ima obim saobracaja kao JU.

Nije BEG u situaciji kao ZAG da spusta cene na mizernih 5 EUR avio kompanijama koje pritom nemaju nikakvu obavezu da za taj ogromni popust prevezu odredjeni broj putnika.

Ogromna je razlika.

Air Serbia je napravila vec ogroman profit aerodromu znog broja prevezenih putnika i zato je kao i Wizz nagradjena popustom.

FR u ZAG je dobio mizernih 5 EUR takse a da pre toga nije napravio niti jedan evro profita zagrebackom aerodromu.

Videlo se jako dobro kad je FR krenuo otkazivati linije da ZAG nije ni prstom mrdnuo. Da postoji bilo kakva klauzula o broju putnika to FR ne bi smeo raditi. To je svima jasno. Takodje da postoji takva klauzula ne bi se 5 eur takse primenjivalo od prvog dana letenja vec od trenutka ostvarenja tog broja putnika a to vidimo da ovde nije slucaj.

Dakle, situacija je kristalno jasna i svi spinovi na ovu temu gde se pominje BEG i toboz neki novac koji je poklonjen JU padaju u vodu.

Ali vi jeste sendvičar. Vi mislite da su ljudi ovdje glupi ali se dobro vidi sa ste sendvičar. Zašto? Pa zato što svi vi sendvičari uvijek imate iste argumente.

I naravno da “živite” u Njemačkoj. Što li sam drugo mogao pomisliti. Nitko od vas nije sendvičar, ni nacionalist, ni Vučićev glasač, a ni radikal. Svi ste vi visokoobrazovani stučnjaci koji nemaju konkretno političko mišljenje i koji živite u inozemstvu ili Beogradu (malo morgen naravno).

Govorim o 50 milijuna eura kojih se aerodrom Beograd odrekao u ime Air Srbije.

Vi ste rekli da u Srbiji ne postoje takve takse, a ja sam vam dokazao da postoje. Ako hoćete neki drugi aerodrom za primjer je su li u redu Riga, Vilnijus, Krakov, Gdansk ili Budimpešta?

I eto još jednog dokaza zašto ste sendvičar. Nikada nikakvu kritiku nećete uputiti avijaciji Srbije ali ste zato dežurni dušebrižnici za profite privatnog koncesionara u Zagrebu (iako isto nema nikakve veze sa vama, a bome ne šteti ni korisnicima aerodroma, ni lokalnoj ekonomiji, ni profitabilnosti aerodroma).

Vama je svako ko se drzne napisati istinu sendvicar. To samo govori o vasog velikoj ogranicenosti i pristrasnosti ali razumem vas. U velikoj ostrascenosti niste u stanju prepoznati realne okvire situacije u kojoj se nalazi vazduhoplovstvo u Srbiji i Hrvatskoj pa vam je izraz “sendvicar” jedina uteha i spas. Tuzno.

Koliko je puta samo ovde bilo kritikovano da pojedini delove aerodroma Beograd prokisnjavaju, da je Air Serbia kasnila proslog leta, da je Jat Airways bio ruina od kompanije i jos mnogo toga ali to su teme kojima se vasa sujeta hrani i zato ne prepoznajete ljude koji o tome govore. Sa druge strane ne mozete prihvatiti toliki uspeh Air Serbije i Beograda pa na svaku pozitivnu ocenu skacete na zadnje noge a jedini argument je “sendvicar”. Hajde da to lupim, osecacu se bolje iako znam da to sa stvarnoscu blage veze nema.

BEG se niceg nije odrekao vec je na osnovu broja putnika dao popust avio kompanijo.kao nagradu za veliki promet.

Vi nesto dokazali? Ovde sigurno ne.

Koliki je promet imao FR u ZAG kad je dobio popust za placanje od mizernih 5 EUR? 0 putnika. Ali naravno to susjedski sendvicari nece da vide ili misle da ce zamenom teza nekog da ubede u svoje iluzije.

Da ne govorimo da sad opet nude ogromne popuste za nove linije iz Zagreba opet bez obaveze prevoza odredjenog broja putnika.

Potez ocajnika a vi samo sanjajte svoj san i gledajte kako JU siri krila. Znam da boli ali ja vam tu ne mogu pomoci.

Zašto vi tolerirate sendvičarstvo Alene?

Ah da, sedvičarćić je otkriven pa počinje šiziti i izmišljati nepostojano. Eto mene boli istina i ne mogu prikriti svoje laži o… čekaj. Laži o čemu? Jesam li ja nekakvu neistinu izrekao. Ah da, zaboravio sam da sam u raspravi sa sendvičarom ili pak srpskim nacionalistom, a ključni dio rasprave sa ovakvim pojedincima je pozivanje na navodno izbjegavanje istine od moje strane. Naravno, ja nisam nikakvu laž izrekao no s obzirom da sendvičarćić treba nekako dokazati poantu.

No, ovdje imamo nekoliko laži što ste vi izrekli ali to nije ništa čudno s obzirom da poznavanje zrakoplovstva preko Horgoša i Lipovca vam nije jača strana.

” BEG se niceg nije odrekao vec je na osnovu broja putnika dao popust avio kompanijo.kao nagradu za veliki promet.”

Hmm, zanimljivo. BEG se nije ničeg odrekao no ipak se odrekao? Je li ovo znači i da se ZAG nečega odrekao no zapravo se nije odrekao jer je riječ o popustu na temelju otvaranja novih linija? Naravno da nećete ovakvo nešto reći kada vam je cilj popljuvati zrakoplovstvo u Hrvatskoj.

Ryanair nikada nije dobio popust od 5 eura po putniku. To je još jedna srpska laž. Ryanair se prijavio na program poticaja koji funkcionira na temelju otvaranja novih linija. Znači, Ryanair ne može dobiti popust na liniji ZAG-DUB.

Program poticaja kakvi ima Zagreb uopće nije neuobičajen na europskim aerodromima no vama eto smeta iz nekih razloga (dok vam u isto vrijeme ne smeta to što se BEG odrekao 50 mil. € u ime Air Srbije). Jedini odgovor na ovakvo razmišljanje jest sendvičarstvo.

I baš sam se nasmijao sa ovime da sam ja sendvičar. I baš me sada zanima, hipotetski da sam sendvičar, bi li bio SDPov ili HDZov? Jer znate, koncesija je SDPovo maslo no na vlasti je HDZ.

Imaju razlog da debelo subvencionišu avio saobraćaj, decentralizovana su zemlja neobične geografije i turizam im donosi preko 10 milijardi eura.

Zasto HTZ finansira strane kompanije? Zasto ne finansiraju samo OU kao nacionalnu kompaniju?

A zašto ne bi financirali strane kompanije?

A što vi mislite da novac za poticanje avioprijevoza u Grčkoj ide samo Aegeanu, u Njemačkoj samo Lufthansi, a u Poljskoj samo LOTu? Naravno da ne.

Sugerirate to. Vi ne možete ne financirati ostale aviokompanije ako vam je cilj istog poboljšati povezanost. Nelogično je da OU kupi novac iz tog fonda u većoj količini.

Pa zato sto valjda treba novac ostaviti u svojoj drzavi, finansirati kompaniju koja porez placa u Hrvatskoj, itd…

Zasto zelite da budete kao AirBaltic? Rekli ste juce da je AirBaltic mala, nebitna i jadna kompanija.

Rekli ste da kompanije koje nisu u alijansama spadaju u grupu malih, nebitnih i jadnih kompanija. AirBaltic nije u alijansi, stoga spada u grupu malih, nebitnih i jadnih. To ste izjavili pre dva dana.

Naravno komentar je iz Srbije.

Apsolutno.

A što ako turistička zajednica želi stvoriti što bolju povezanost ali iz grada koji nije hub ili baza nacionalne aviokompanije?

???

Vaš odgovor.

OK, logično, turisti donose milijarde Hrvatskoj. Bilo bi samo dobro da to oglašavanje ne bude pro forme da se prebaci novac i, ono što je najvažnije, da se mere efekti: možda je ova mera nepotrebna, a možda treba da bude i veća…

Da, uslovi bi trebalo da budu konkretniji i da uključe i zimu, u pravu ste.

A kako vi znate kakvi su njima uslovi i koliko novaca im se isplaćuje?

Subvencija je doslovno 2 milijuna eura za desetak kompanija. Nitko vam se neće obvezati na 10% letova tijekom zime radi kojeg eura što se dobije za oglašavanje.

Ne treba povezati subvencije sa obvezom cjelogodišnjih letova. Dobro, Ryan dobiva milijun, ali koliko dobivaju LOT, Volotea ili Transavia? Tko kaže da su njima subvencije toliko velike da im se isplati letjeti cjelogodišnje letove?

SAS ne bi nikako mogao imati zimske letove jer je njihov broj letova nikakav izvan nekoliko ljetnih mjeseci. Norwegian ista stvar.

Eurowings je sačuvaj bože aviokompanija i bolje je sa njima posls ne imati.

Easyjet (ne piše se “easyJet”) ima značajan udio u sezoni no poznavajući njihove principe poslovanja šanse da će oni pokrenuti zimske letove su nikakve.

Najbolje je pogledati što najviše treba određenoj sredini pa po tom postupku razgovarati sa aviokompanijama.

Ne piše se easyJet. Kao što se ne piše CROATIA AIRLINES.

Poznajem tu tvrtku bolje nego vi.

Ne, to je logo. Mi ne pišemo logoe nego reči po pravopisu. A pravopis je, mislim, i kod vas isti: obavezno početno veliko slovo vlastite imenice, bez obzira šta kaže logo.

Apsolutno ne pišu svi “easyJet”. No da i pišu, to ne znači da trebate ignorirati pravopis.

“easyJet” nije pravopisno točno. Znate li vi da je pravilo da se imena tvrtka pišu velikim početnim slovom?

Ja uopće ne govorim o toj obvezi s razlogom. Ta obveza neće rezultirati kvalitetnom rastu zimskog avioprometa već kompletnom neredu.

Ma danke Eurowings na smanjenju letova. Oni su se godinama držali 10pw za Split i to nikako nisu povećavali. A na kraju su zbog pandemije i smanjili broj letova.

Uvjetuje kolikom subvencijom? Tko kaže da je ta subvencija dovoljna da bi Easyjet dodatnih 5 mjeseci počeo letjeti 10% letova od broja letova pri vrhuncu sezone (7-8 letova tjedno)?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!